Keraamien ja muovien isostaattinen puristus

Riitta Housh

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kirjallisuusselvityksessä käsitellään keraami- ja muovituotteiden valmistusta puristusmenetelmillä. Vain muutama tutkimus koskee muoveja. Keraamien isostaattista kuumapuristusta (HIP) on sen sijaan tutkittu erittäin runsaasti viime vuosina. Tutkimukset liittyvät etupäässä uusiin konstruktiokeraameihin, lähinnä piinitridiin. Myös sialoneja, piikarbidia, osittain stabiloitua zirkoniumoksidia ym. on tutkittu. Tässä kirjallisuustyössä käsitellään myös mainittujen konstruktiokeraamien ominaisuuksia ja käyttöä sekä niiden muita valmistusmenetelmiä. Uudet konstruktiokeraamit ovat kasvavan mielenkiinnon kohteina ym-päri maailmaa. Useimmissa teollisuusmaissa on käynnistetty laajoja keraamiprojekteja. Päätavoitteena on kaasuturbiinien ja dieselmoottoreiden metalliosien korvaaminen konstruktiokeraameilla. Uusien konstruktiokeraamien hyvä lujuus, virumiskestävyys ja korroosionkestävyys yli 1 000 °C:n lämpötiloissa tekisivät mahdolliseksi käyttölämpötilojen noston ja epäpuhtaampien polttoaineiden käytön. Isostaattisissa puristusmenetelmissä puristettavan kappaleen kaikkiin pintoihin kohdistuu samanaikainen ja samansuuruinen paine. Niillä pystytään siten valmistamaan tiiviimpiä ja tasalaatuisempia keraamituotteita kuin muilla valmistusmenetelmillä. Seurauksena on haurauden ja mekaanisten ominaisuuksien hajonnan väheneminen sekä materiaaliominaisuuksien paraneminen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages48
ISBN (Print)951-38-2493-4
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number536
ISSN0358-5085

Keywords

  • ceramics
  • plastics
  • isostatic pressing
  • hot isostatic pressing
  • HIP

Cite this

Housh, R. (1986). Keraamien ja muovien isostaattinen puristus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 536
Housh, Riitta. / Keraamien ja muovien isostaattinen puristus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 536).
@book{22e1b45cb2b14cecaf85017864558420,
title = "Keraamien ja muovien isostaattinen puristus",
abstract = "Kirjallisuusselvityksess{\"a} k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n keraami- ja muovituotteiden valmistusta puristusmenetelmill{\"a}. Vain muutama tutkimus koskee muoveja. Keraamien isostaattista kuumapuristusta (HIP) on sen sijaan tutkittu eritt{\"a}in runsaasti viime vuosina. Tutkimukset liittyv{\"a}t etup{\"a}{\"a}ss{\"a} uusiin konstruktiokeraameihin, l{\"a}hinn{\"a} piinitridiin. My{\"o}s sialoneja, piikarbidia, osittain stabiloitua zirkoniumoksidia ym. on tutkittu. T{\"a}ss{\"a} kirjallisuusty{\"o}ss{\"a} k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n my{\"o}s mainittujen konstruktiokeraamien ominaisuuksia ja k{\"a}ytt{\"o}{\"a} sek{\"a} niiden muita valmistusmenetelmi{\"a}. Uudet konstruktiokeraamit ovat kasvavan mielenkiinnon kohteina ym-p{\"a}ri maailmaa. Useimmissa teollisuusmaissa on k{\"a}ynnistetty laajoja keraamiprojekteja. P{\"a}{\"a}tavoitteena on kaasuturbiinien ja dieselmoottoreiden metalliosien korvaaminen konstruktiokeraameilla. Uusien konstruktiokeraamien hyv{\"a} lujuus, virumiskest{\"a}vyys ja korroosionkest{\"a}vyys yli 1 000 °C:n l{\"a}mp{\"o}tiloissa tekisiv{\"a}t mahdolliseksi k{\"a}ytt{\"o}l{\"a}mp{\"o}tilojen noston ja ep{\"a}puhtaampien polttoaineiden k{\"a}yt{\"o}n. Isostaattisissa puristusmenetelmiss{\"a} puristettavan kappaleen kaikkiin pintoihin kohdistuu samanaikainen ja samansuuruinen paine. Niill{\"a} pystyt{\"a}{\"a}n siten valmistamaan tiiviimpi{\"a} ja tasalaatuisempia keraamituotteita kuin muilla valmistusmenetelmill{\"a}. Seurauksena on haurauden ja mekaanisten ominaisuuksien hajonnan v{\"a}heneminen sek{\"a} materiaaliominaisuuksien paraneminen.",
keywords = "ceramics, plastics, isostatic pressing, hot isostatic pressing, HIP",
author = "Riitta Housh",
year = "1986",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2493-4",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "536",
address = "Finland",

}

Housh, R 1986, Keraamien ja muovien isostaattinen puristus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 536, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Keraamien ja muovien isostaattinen puristus. / Housh, Riitta.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 536).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Keraamien ja muovien isostaattinen puristus

AU - Housh, Riitta

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - Kirjallisuusselvityksessä käsitellään keraami- ja muovituotteiden valmistusta puristusmenetelmillä. Vain muutama tutkimus koskee muoveja. Keraamien isostaattista kuumapuristusta (HIP) on sen sijaan tutkittu erittäin runsaasti viime vuosina. Tutkimukset liittyvät etupäässä uusiin konstruktiokeraameihin, lähinnä piinitridiin. Myös sialoneja, piikarbidia, osittain stabiloitua zirkoniumoksidia ym. on tutkittu. Tässä kirjallisuustyössä käsitellään myös mainittujen konstruktiokeraamien ominaisuuksia ja käyttöä sekä niiden muita valmistusmenetelmiä. Uudet konstruktiokeraamit ovat kasvavan mielenkiinnon kohteina ym-päri maailmaa. Useimmissa teollisuusmaissa on käynnistetty laajoja keraamiprojekteja. Päätavoitteena on kaasuturbiinien ja dieselmoottoreiden metalliosien korvaaminen konstruktiokeraameilla. Uusien konstruktiokeraamien hyvä lujuus, virumiskestävyys ja korroosionkestävyys yli 1 000 °C:n lämpötiloissa tekisivät mahdolliseksi käyttölämpötilojen noston ja epäpuhtaampien polttoaineiden käytön. Isostaattisissa puristusmenetelmissä puristettavan kappaleen kaikkiin pintoihin kohdistuu samanaikainen ja samansuuruinen paine. Niillä pystytään siten valmistamaan tiiviimpiä ja tasalaatuisempia keraamituotteita kuin muilla valmistusmenetelmillä. Seurauksena on haurauden ja mekaanisten ominaisuuksien hajonnan väheneminen sekä materiaaliominaisuuksien paraneminen.

AB - Kirjallisuusselvityksessä käsitellään keraami- ja muovituotteiden valmistusta puristusmenetelmillä. Vain muutama tutkimus koskee muoveja. Keraamien isostaattista kuumapuristusta (HIP) on sen sijaan tutkittu erittäin runsaasti viime vuosina. Tutkimukset liittyvät etupäässä uusiin konstruktiokeraameihin, lähinnä piinitridiin. Myös sialoneja, piikarbidia, osittain stabiloitua zirkoniumoksidia ym. on tutkittu. Tässä kirjallisuustyössä käsitellään myös mainittujen konstruktiokeraamien ominaisuuksia ja käyttöä sekä niiden muita valmistusmenetelmiä. Uudet konstruktiokeraamit ovat kasvavan mielenkiinnon kohteina ym-päri maailmaa. Useimmissa teollisuusmaissa on käynnistetty laajoja keraamiprojekteja. Päätavoitteena on kaasuturbiinien ja dieselmoottoreiden metalliosien korvaaminen konstruktiokeraameilla. Uusien konstruktiokeraamien hyvä lujuus, virumiskestävyys ja korroosionkestävyys yli 1 000 °C:n lämpötiloissa tekisivät mahdolliseksi käyttölämpötilojen noston ja epäpuhtaampien polttoaineiden käytön. Isostaattisissa puristusmenetelmissä puristettavan kappaleen kaikkiin pintoihin kohdistuu samanaikainen ja samansuuruinen paine. Niillä pystytään siten valmistamaan tiiviimpiä ja tasalaatuisempia keraamituotteita kuin muilla valmistusmenetelmillä. Seurauksena on haurauden ja mekaanisten ominaisuuksien hajonnan väheneminen sekä materiaaliominaisuuksien paraneminen.

KW - ceramics

KW - plastics

KW - isostatic pressing

KW - hot isostatic pressing

KW - HIP

M3 - Report

SN - 951-38-2493-4

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Keraamien ja muovien isostaattinen puristus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Housh R. Keraamien ja muovien isostaattinen puristus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 536).