Keraamien testaus: Yhteenveto

Pertti Auerkari, Pentti Kauppinen, Tero Uuttu, Pekka Pankakoski, Jorma Pitkänen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Konstruktiokeraamien käytön kannalta tärkeimpiä ominaisuuksia on mateiiaalin sitkeys, kun mekaaninen lujuus on mitoituksessa suoraan tai välillisesti ratkaiseva. Suhteellisen vaatimattomasta sitkeydestä seuraa, että pienehköt viat riittävät laukaisemaan murtuman. Tällöin materiaalin lujuudesta tulee sekä sitä määritettäessä että tuloksia suunnitteluun käytettäessä tilastollinen suure, kun murtuman laukaisevia vikoja ei voida etukäteen havaita tai niitä muuten käsitellään yksinkertaisuuden vuoksi kokonaisuutena. Tutkimuksessa on esitetty tavat, joilla lujuuden ja sitkeydenmäärittäminen sekä tulosten esittäminen suunnittelijan tarvitsemassa, muodossa käy päinsä. Pientenkin vikojen vaikutteessa voimakkaasti keraamikomponenttien kestävyyteen tarvitaan laadunvalvonnassa ja mahdollisissa määräaikaistarkastuksissa poikkeuksellisen erotuskykyisiä ja luotettavia rikkomattomia menetelmiä. Mikään tunnettu rikkomaton aineenkoetusmenetelmä ei ole virheettömän luotettava tai yleiskäyttöinen, mutta yhdeksi parhaista todettiin suurtaajuusultraäänimenetelmä, jolla päästään realistisissa komponenteissa parhaimmillaan n. 50 my:n m erotuskykyyn. Tämä riittäisi monissa tapauksissa korvaamaan tuotteen käyttöä simuloivia koekuormituksia, joita ei aina ole helppo toteuttaa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number678
ISSN0358-5077

Fingerprint

Ceramics

Keywords

  • ceramics
  • fracture tests
  • nondestructive tests
  • mechanical properties
  • toughness

Cite this

Auerkari, P., Kauppinen, P., Uuttu, T., Pankakoski, P., & Pitkänen, J. (1990). Keraamien testaus: Yhteenveto. Espoo. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 678
Auerkari, Pertti ; Kauppinen, Pentti ; Uuttu, Tero ; Pankakoski, Pekka ; Pitkänen, Jorma. / Keraamien testaus : Yhteenveto. Espoo, 1990. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 678).
@book{79fd5855cb354854a71d7aa29875b822,
title = "Keraamien testaus: Yhteenveto",
abstract = "Konstruktiokeraamien k{\"a}yt{\"o}n kannalta t{\"a}rkeimpi{\"a} ominaisuuksia on mateiiaalin sitkeys, kun mekaaninen lujuus on mitoituksessa suoraan tai v{\"a}lillisesti ratkaiseva. Suhteellisen vaatimattomasta sitkeydest{\"a} seuraa, ett{\"a} pienehk{\"o}t viat riitt{\"a}v{\"a}t laukaisemaan murtuman. T{\"a}ll{\"o}in materiaalin lujuudesta tulee sek{\"a} sit{\"a} m{\"a}{\"a}ritett{\"a}ess{\"a} ett{\"a} tuloksia suunnitteluun k{\"a}ytett{\"a}ess{\"a} tilastollinen suure, kun murtuman laukaisevia vikoja ei voida etuk{\"a}teen havaita tai niit{\"a} muuten k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n yksinkertaisuuden vuoksi kokonaisuutena. Tutkimuksessa on esitetty tavat, joilla lujuuden ja sitkeydenm{\"a}{\"a}ritt{\"a}minen sek{\"a} tulosten esitt{\"a}minen suunnittelijan tarvitsemassa, muodossa k{\"a}y p{\"a}ins{\"a}. Pientenkin vikojen vaikutteessa voimakkaasti keraamikomponenttien kest{\"a}vyyteen tarvitaan laadunvalvonnassa ja mahdollisissa m{\"a}{\"a}r{\"a}aikaistarkastuksissa poikkeuksellisen erotuskykyisi{\"a} ja luotettavia rikkomattomia menetelmi{\"a}. Mik{\"a}{\"a}n tunnettu rikkomaton aineenkoetusmenetelm{\"a} ei ole virheett{\"o}m{\"a}n luotettava tai yleisk{\"a}ytt{\"o}inen, mutta yhdeksi parhaista todettiin suurtaajuusultra{\"a}{\"a}nimenetelm{\"a}, jolla p{\"a}{\"a}st{\"a}{\"a}n realistisissa komponenteissa parhaimmillaan n. 50 my:n m erotuskykyyn. T{\"a}m{\"a} riitt{\"a}isi monissa tapauksissa korvaamaan tuotteen k{\"a}ytt{\"o}{\"a} simuloivia koekuormituksia, joita ei aina ole helppo toteuttaa.",
keywords = "ceramics, fracture tests, nondestructive tests, mechanical properties, toughness",
author = "Pertti Auerkari and Pentti Kauppinen and Tero Uuttu and Pekka Pankakoski and Jorma Pitk{\"a}nen",
year = "1990",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3619-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "678",

}

Auerkari, P, Kauppinen, P, Uuttu, T, Pankakoski, P & Pitkänen, J 1990, Keraamien testaus: Yhteenveto. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 678, Espoo.

Keraamien testaus : Yhteenveto. / Auerkari, Pertti; Kauppinen, Pentti; Uuttu, Tero; Pankakoski, Pekka; Pitkänen, Jorma.

Espoo, 1990. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 678).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Keraamien testaus

T2 - Yhteenveto

AU - Auerkari, Pertti

AU - Kauppinen, Pentti

AU - Uuttu, Tero

AU - Pankakoski, Pekka

AU - Pitkänen, Jorma

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - Konstruktiokeraamien käytön kannalta tärkeimpiä ominaisuuksia on mateiiaalin sitkeys, kun mekaaninen lujuus on mitoituksessa suoraan tai välillisesti ratkaiseva. Suhteellisen vaatimattomasta sitkeydestä seuraa, että pienehköt viat riittävät laukaisemaan murtuman. Tällöin materiaalin lujuudesta tulee sekä sitä määritettäessä että tuloksia suunnitteluun käytettäessä tilastollinen suure, kun murtuman laukaisevia vikoja ei voida etukäteen havaita tai niitä muuten käsitellään yksinkertaisuuden vuoksi kokonaisuutena. Tutkimuksessa on esitetty tavat, joilla lujuuden ja sitkeydenmäärittäminen sekä tulosten esittäminen suunnittelijan tarvitsemassa, muodossa käy päinsä. Pientenkin vikojen vaikutteessa voimakkaasti keraamikomponenttien kestävyyteen tarvitaan laadunvalvonnassa ja mahdollisissa määräaikaistarkastuksissa poikkeuksellisen erotuskykyisiä ja luotettavia rikkomattomia menetelmiä. Mikään tunnettu rikkomaton aineenkoetusmenetelmä ei ole virheettömän luotettava tai yleiskäyttöinen, mutta yhdeksi parhaista todettiin suurtaajuusultraäänimenetelmä, jolla päästään realistisissa komponenteissa parhaimmillaan n. 50 my:n m erotuskykyyn. Tämä riittäisi monissa tapauksissa korvaamaan tuotteen käyttöä simuloivia koekuormituksia, joita ei aina ole helppo toteuttaa.

AB - Konstruktiokeraamien käytön kannalta tärkeimpiä ominaisuuksia on mateiiaalin sitkeys, kun mekaaninen lujuus on mitoituksessa suoraan tai välillisesti ratkaiseva. Suhteellisen vaatimattomasta sitkeydestä seuraa, että pienehköt viat riittävät laukaisemaan murtuman. Tällöin materiaalin lujuudesta tulee sekä sitä määritettäessä että tuloksia suunnitteluun käytettäessä tilastollinen suure, kun murtuman laukaisevia vikoja ei voida etukäteen havaita tai niitä muuten käsitellään yksinkertaisuuden vuoksi kokonaisuutena. Tutkimuksessa on esitetty tavat, joilla lujuuden ja sitkeydenmäärittäminen sekä tulosten esittäminen suunnittelijan tarvitsemassa, muodossa käy päinsä. Pientenkin vikojen vaikutteessa voimakkaasti keraamikomponenttien kestävyyteen tarvitaan laadunvalvonnassa ja mahdollisissa määräaikaistarkastuksissa poikkeuksellisen erotuskykyisiä ja luotettavia rikkomattomia menetelmiä. Mikään tunnettu rikkomaton aineenkoetusmenetelmä ei ole virheettömän luotettava tai yleiskäyttöinen, mutta yhdeksi parhaista todettiin suurtaajuusultraäänimenetelmä, jolla päästään realistisissa komponenteissa parhaimmillaan n. 50 my:n m erotuskykyyn. Tämä riittäisi monissa tapauksissa korvaamaan tuotteen käyttöä simuloivia koekuormituksia, joita ei aina ole helppo toteuttaa.

KW - ceramics

KW - fracture tests

KW - nondestructive tests

KW - mechanical properties

KW - toughness

M3 - Report

SN - 951-38-3619-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Keraamien testaus

CY - Espoo

ER -

Auerkari P, Kauppinen P, Uuttu T, Pankakoski P, Pitkänen J. Keraamien testaus: Yhteenveto. Espoo, 1990. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 678).