Keraamiset materiaalit mäntämoottoreissa

Matti Kytö, Nils-Olof Nylund

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Kirjallisuustutkimuksessa tarkastellaan keraamisten materiaalien ominaisuuksia ja keraamisten komponenttien soveltuvuutta diesel- ja ottomoottoreihin sekä arvioidaan keraamisen teknologian nykyistä valmiusastetta ja taloudellisuutta. Suurin hyöty keraamisista materiaaleista on saavutettavissa ahdetuissa dieselmoottoreissa. Lämpöeristämällä moottorit kohotetaan pakokaasujen energiaa, joka voidaan edelleen hyödyntää ahtimien avulla. Hyötysuhteen arvioidaan nousevan parhaimmillaan 50 %:iin. Moottori pienenee ja kevenee, koska jäähdytysjärjestelmä pienenee tai jää kokonaan pois. Lisäksi moottoreissa voidaan käyttää nykyistä huonompia polttoaineita. Sekä otto- että dieselmoottoreiden suorityskykyä voidaan parantaa mm. eristämällä imukanava ja korvaamalla turboahtimen roottori keraamisella roottorilla. Keraamisten materiaalien kitka- ja kulumisominaisuudet liukukosketuksessa vastinmateriaalina teräs ovat hyvät. Näitä ominaisuuksia voidaan hyödyntää helpoimmin venttiilikoneistossa. Keraamisista materiaaleista zirkoniumdioksidi ja alumiinititanaatti ovat hyviä lämpöeristeitä. Zirkoniumdioksidi on lisäksi suhteellisen luja materiaali ja sen lämpölaajenemiskerroin on terästen luokkaa. Piinitridiin ja karbidiin pohjautuvat materiaalit ovat kuumalujia ja selvästi keveämpiä kuin kuumalujat metalliseokset. Lähitulevaisuudessa keraamiset materiaalit korvannevat tietyissä kohteissa kalliit superseokset. Lisäksi keramiikka yleistyy venttiilinnostimen tapaisissa kohteissa ylivoimaisten käyttöominaisuuksiensa vuoksi. Kaukaisempana tavoitteena on jäähdyttämätön dieselmoottori.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages44
  ISBN (Print)951-38-2544-2
  Publication statusPublished - 1986
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
  Number560
  ISSN0358-5085

  Fingerprint

  Pediculus
  Ceramics

  Keywords

  • ceramics
  • piston engines
  • oxides
  • silicon inorganic compound
  • production methods
  • quality
  • utilization

  Cite this

  Kytö, M., & Nylund, N-O. (1986). Keraamiset materiaalit mäntämoottoreissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 560
  Kytö, Matti ; Nylund, Nils-Olof. / Keraamiset materiaalit mäntämoottoreissa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 44 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 560).
  @book{82c893ded03a41bfa57703cb3235a98d,
  title = "Keraamiset materiaalit m{\"a}nt{\"a}moottoreissa",
  abstract = "Kirjallisuustutkimuksessa tarkastellaan keraamisten materiaalien ominaisuuksia ja keraamisten komponenttien soveltuvuutta diesel- ja ottomoottoreihin sek{\"a} arvioidaan keraamisen teknologian nykyist{\"a} valmiusastetta ja taloudellisuutta. Suurin hy{\"o}ty keraamisista materiaaleista on saavutettavissa ahdetuissa dieselmoottoreissa. L{\"a}mp{\"o}erist{\"a}m{\"a}ll{\"a} moottorit kohotetaan pakokaasujen energiaa, joka voidaan edelleen hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} ahtimien avulla. Hy{\"o}tysuhteen arvioidaan nousevan parhaimmillaan 50 {\%}:iin. Moottori pienenee ja kevenee, koska j{\"a}{\"a}hdytysj{\"a}rjestelm{\"a} pienenee tai j{\"a}{\"a} kokonaan pois. Lis{\"a}ksi moottoreissa voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} nykyist{\"a} huonompia polttoaineita. Sek{\"a} otto- ett{\"a} dieselmoottoreiden suorityskyky{\"a} voidaan parantaa mm. erist{\"a}m{\"a}ll{\"a} imukanava ja korvaamalla turboahtimen roottori keraamisella roottorilla. Keraamisten materiaalien kitka- ja kulumisominaisuudet liukukosketuksessa vastinmateriaalina ter{\"a}s ovat hyv{\"a}t. N{\"a}it{\"a} ominaisuuksia voidaan hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} helpoimmin venttiilikoneistossa. Keraamisista materiaaleista zirkoniumdioksidi ja alumiinititanaatti ovat hyvi{\"a} l{\"a}mp{\"o}eristeit{\"a}. Zirkoniumdioksidi on lis{\"a}ksi suhteellisen luja materiaali ja sen l{\"a}mp{\"o}laajenemiskerroin on ter{\"a}sten luokkaa. Piinitridiin ja karbidiin pohjautuvat materiaalit ovat kuumalujia ja selv{\"a}sti keve{\"a}mpi{\"a} kuin kuumalujat metalliseokset. L{\"a}hitulevaisuudessa keraamiset materiaalit korvannevat tietyiss{\"a} kohteissa kalliit superseokset. Lis{\"a}ksi keramiikka yleistyy venttiilinnostimen tapaisissa kohteissa ylivoimaisten k{\"a}ytt{\"o}ominaisuuksiensa vuoksi. Kaukaisempana tavoitteena on j{\"a}{\"a}hdytt{\"a}m{\"a}t{\"o}n dieselmoottori.",
  keywords = "ceramics, piston engines, oxides, silicon inorganic compound, production methods, quality, utilization",
  author = "Matti Kyt{\"o} and Nils-Olof Nylund",
  year = "1986",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-2544-2",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "560",
  address = "Finland",

  }

  Kytö, M & Nylund, N-O 1986, Keraamiset materiaalit mäntämoottoreissa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 560, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Keraamiset materiaalit mäntämoottoreissa. / Kytö, Matti; Nylund, Nils-Olof.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 44 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 560).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Keraamiset materiaalit mäntämoottoreissa

  AU - Kytö, Matti

  AU - Nylund, Nils-Olof

  PY - 1986

  Y1 - 1986

  N2 - Kirjallisuustutkimuksessa tarkastellaan keraamisten materiaalien ominaisuuksia ja keraamisten komponenttien soveltuvuutta diesel- ja ottomoottoreihin sekä arvioidaan keraamisen teknologian nykyistä valmiusastetta ja taloudellisuutta. Suurin hyöty keraamisista materiaaleista on saavutettavissa ahdetuissa dieselmoottoreissa. Lämpöeristämällä moottorit kohotetaan pakokaasujen energiaa, joka voidaan edelleen hyödyntää ahtimien avulla. Hyötysuhteen arvioidaan nousevan parhaimmillaan 50 %:iin. Moottori pienenee ja kevenee, koska jäähdytysjärjestelmä pienenee tai jää kokonaan pois. Lisäksi moottoreissa voidaan käyttää nykyistä huonompia polttoaineita. Sekä otto- että dieselmoottoreiden suorityskykyä voidaan parantaa mm. eristämällä imukanava ja korvaamalla turboahtimen roottori keraamisella roottorilla. Keraamisten materiaalien kitka- ja kulumisominaisuudet liukukosketuksessa vastinmateriaalina teräs ovat hyvät. Näitä ominaisuuksia voidaan hyödyntää helpoimmin venttiilikoneistossa. Keraamisista materiaaleista zirkoniumdioksidi ja alumiinititanaatti ovat hyviä lämpöeristeitä. Zirkoniumdioksidi on lisäksi suhteellisen luja materiaali ja sen lämpölaajenemiskerroin on terästen luokkaa. Piinitridiin ja karbidiin pohjautuvat materiaalit ovat kuumalujia ja selvästi keveämpiä kuin kuumalujat metalliseokset. Lähitulevaisuudessa keraamiset materiaalit korvannevat tietyissä kohteissa kalliit superseokset. Lisäksi keramiikka yleistyy venttiilinnostimen tapaisissa kohteissa ylivoimaisten käyttöominaisuuksiensa vuoksi. Kaukaisempana tavoitteena on jäähdyttämätön dieselmoottori.

  AB - Kirjallisuustutkimuksessa tarkastellaan keraamisten materiaalien ominaisuuksia ja keraamisten komponenttien soveltuvuutta diesel- ja ottomoottoreihin sekä arvioidaan keraamisen teknologian nykyistä valmiusastetta ja taloudellisuutta. Suurin hyöty keraamisista materiaaleista on saavutettavissa ahdetuissa dieselmoottoreissa. Lämpöeristämällä moottorit kohotetaan pakokaasujen energiaa, joka voidaan edelleen hyödyntää ahtimien avulla. Hyötysuhteen arvioidaan nousevan parhaimmillaan 50 %:iin. Moottori pienenee ja kevenee, koska jäähdytysjärjestelmä pienenee tai jää kokonaan pois. Lisäksi moottoreissa voidaan käyttää nykyistä huonompia polttoaineita. Sekä otto- että dieselmoottoreiden suorityskykyä voidaan parantaa mm. eristämällä imukanava ja korvaamalla turboahtimen roottori keraamisella roottorilla. Keraamisten materiaalien kitka- ja kulumisominaisuudet liukukosketuksessa vastinmateriaalina teräs ovat hyvät. Näitä ominaisuuksia voidaan hyödyntää helpoimmin venttiilikoneistossa. Keraamisista materiaaleista zirkoniumdioksidi ja alumiinititanaatti ovat hyviä lämpöeristeitä. Zirkoniumdioksidi on lisäksi suhteellisen luja materiaali ja sen lämpölaajenemiskerroin on terästen luokkaa. Piinitridiin ja karbidiin pohjautuvat materiaalit ovat kuumalujia ja selvästi keveämpiä kuin kuumalujat metalliseokset. Lähitulevaisuudessa keraamiset materiaalit korvannevat tietyissä kohteissa kalliit superseokset. Lisäksi keramiikka yleistyy venttiilinnostimen tapaisissa kohteissa ylivoimaisten käyttöominaisuuksiensa vuoksi. Kaukaisempana tavoitteena on jäähdyttämätön dieselmoottori.

  KW - ceramics

  KW - piston engines

  KW - oxides

  KW - silicon inorganic compound

  KW - production methods

  KW - quality

  KW - utilization

  M3 - Report

  SN - 951-38-2544-2

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

  BT - Keraamiset materiaalit mäntämoottoreissa

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Kytö M, Nylund N-O. Keraamiset materiaalit mäntämoottoreissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 44 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 560).