Kerrostalossa käytettyjen materiaalien ympäristövaikutukset: LVIS-2001-tyyppikerrostalo

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tämän työn tarkoituksena oli määrittää normaali tyyppiasuinkerrostalo ja sen ympäristöparametrit. Tyyppitalon mallina käytettiin 90-luvun alussa Kauppa- ja teollisuusministeriön tutkimusohjelmassa LVIS-2000 esitettyä ratkaisua asuinkerrostalolle. Mallirakennus päivitettiin kerroskorkeuden sekä rakenteiden osalta nykyisten vaatimusten mukaiseksi. Rakenteissa käytettyjen tuotteiden ja materiaalien ympäristövaikutukset perustuivat kirjallisuuteen sekä tuotteiden ympäristöselosteisiin. Rakennusmateriaalien, rakenteiden sekä tyyppitalon ympäristövaikutukset esitettiin uusiutuvana- ja uusiutumattomana energian- sekä raaka-ainekulutuksena, kasvihuonekaasuina, happamoittavina päästöinä sekä oksidantteja muodostavina päästöinä. Lisäksi esitettiin tyyppitalon käytöstä aiheutuvat ympäristöpaineet materiaalien huollon ja korjauksien osalta. Tyyppitalon lämmitysenergian sekä sähkön kulutus arvioitiin WinEtana-ohjelmalla ja tuloksena esitettiin energiankulutuksesta aiheutuvat ympäristövaikutukset. Työn tarkoituksena on välittää tietoa rakennusten ympäristövaikutusten arvioinnista niin materiaalien tuottajille kuin rakentajille. Päätavoitteena oli esittää tyyppikerrostalon ympäristöparametrit jonka suhteen voidaan verrata suuniteltavia tai jo olemassa olevia kerrostaloja.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages51
  ISBN (Electronic)951-38-5907-X
  Publication statusPublished - 2001
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number2108
  ISSN1235-0605

  Keywords

  • apartment buildings
  • residential buildings
  • environmental impact
  • construction
  • building materials
  • service life
  • energy consumption
  • energy economy
  • life-cycle assessment
  • heating
  • structures
  • requirements

  Cite this

  Vares, S. (2001). Kerrostalossa käytettyjen materiaalien ympäristövaikutukset: LVIS-2001-tyyppikerrostalo. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2108
  Vares, Sirje. / Kerrostalossa käytettyjen materiaalien ympäristövaikutukset : LVIS-2001-tyyppikerrostalo. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. 51 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2108).
  @book{656c39cb9e2b4ea9876450e988d77baa,
  title = "Kerrostalossa k{\"a}ytettyjen materiaalien ymp{\"a}rist{\"o}vaikutukset: LVIS-2001-tyyppikerrostalo",
  abstract = "T{\"a}m{\"a}n ty{\"o}n tarkoituksena oli m{\"a}{\"a}ritt{\"a}{\"a} normaali tyyppiasuinkerrostalo ja sen ymp{\"a}rist{\"o}parametrit. Tyyppitalon mallina k{\"a}ytettiin 90-luvun alussa Kauppa- ja teollisuusministeri{\"o}n tutkimusohjelmassa LVIS-2000 esitetty{\"a} ratkaisua asuinkerrostalolle. Mallirakennus p{\"a}ivitettiin kerroskorkeuden sek{\"a} rakenteiden osalta nykyisten vaatimusten mukaiseksi. Rakenteissa k{\"a}ytettyjen tuotteiden ja materiaalien ymp{\"a}rist{\"o}vaikutukset perustuivat kirjallisuuteen sek{\"a} tuotteiden ymp{\"a}rist{\"o}selosteisiin. Rakennusmateriaalien, rakenteiden sek{\"a} tyyppitalon ymp{\"a}rist{\"o}vaikutukset esitettiin uusiutuvana- ja uusiutumattomana energian- sek{\"a} raaka-ainekulutuksena, kasvihuonekaasuina, happamoittavina p{\"a}{\"a}st{\"o}in{\"a} sek{\"a} oksidantteja muodostavina p{\"a}{\"a}st{\"o}in{\"a}. Lis{\"a}ksi esitettiin tyyppitalon k{\"a}yt{\"o}st{\"a} aiheutuvat ymp{\"a}rist{\"o}paineet materiaalien huollon ja korjauksien osalta. Tyyppitalon l{\"a}mmitysenergian sek{\"a} s{\"a}hk{\"o}n kulutus arvioitiin WinEtana-ohjelmalla ja tuloksena esitettiin energiankulutuksesta aiheutuvat ymp{\"a}rist{\"o}vaikutukset. Ty{\"o}n tarkoituksena on v{\"a}litt{\"a}{\"a} tietoa rakennusten ymp{\"a}rist{\"o}vaikutusten arvioinnista niin materiaalien tuottajille kuin rakentajille. P{\"a}{\"a}tavoitteena oli esitt{\"a}{\"a} tyyppikerrostalon ymp{\"a}rist{\"o}parametrit jonka suhteen voidaan verrata suuniteltavia tai jo olemassa olevia kerrostaloja.",
  keywords = "apartment buildings, residential buildings, environmental impact, construction, building materials, service life, energy consumption, energy economy, life-cycle assessment, heating, structures, requirements",
  author = "Sirje Vares",
  year = "2001",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "2108",
  address = "Finland",

  }

  Vares, S 2001, Kerrostalossa käytettyjen materiaalien ympäristövaikutukset: LVIS-2001-tyyppikerrostalo. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2108, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Kerrostalossa käytettyjen materiaalien ympäristövaikutukset : LVIS-2001-tyyppikerrostalo. / Vares, Sirje.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. 51 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2108).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Kerrostalossa käytettyjen materiaalien ympäristövaikutukset

  T2 - LVIS-2001-tyyppikerrostalo

  AU - Vares, Sirje

  PY - 2001

  Y1 - 2001

  N2 - Tämän työn tarkoituksena oli määrittää normaali tyyppiasuinkerrostalo ja sen ympäristöparametrit. Tyyppitalon mallina käytettiin 90-luvun alussa Kauppa- ja teollisuusministeriön tutkimusohjelmassa LVIS-2000 esitettyä ratkaisua asuinkerrostalolle. Mallirakennus päivitettiin kerroskorkeuden sekä rakenteiden osalta nykyisten vaatimusten mukaiseksi. Rakenteissa käytettyjen tuotteiden ja materiaalien ympäristövaikutukset perustuivat kirjallisuuteen sekä tuotteiden ympäristöselosteisiin. Rakennusmateriaalien, rakenteiden sekä tyyppitalon ympäristövaikutukset esitettiin uusiutuvana- ja uusiutumattomana energian- sekä raaka-ainekulutuksena, kasvihuonekaasuina, happamoittavina päästöinä sekä oksidantteja muodostavina päästöinä. Lisäksi esitettiin tyyppitalon käytöstä aiheutuvat ympäristöpaineet materiaalien huollon ja korjauksien osalta. Tyyppitalon lämmitysenergian sekä sähkön kulutus arvioitiin WinEtana-ohjelmalla ja tuloksena esitettiin energiankulutuksesta aiheutuvat ympäristövaikutukset. Työn tarkoituksena on välittää tietoa rakennusten ympäristövaikutusten arvioinnista niin materiaalien tuottajille kuin rakentajille. Päätavoitteena oli esittää tyyppikerrostalon ympäristöparametrit jonka suhteen voidaan verrata suuniteltavia tai jo olemassa olevia kerrostaloja.

  AB - Tämän työn tarkoituksena oli määrittää normaali tyyppiasuinkerrostalo ja sen ympäristöparametrit. Tyyppitalon mallina käytettiin 90-luvun alussa Kauppa- ja teollisuusministeriön tutkimusohjelmassa LVIS-2000 esitettyä ratkaisua asuinkerrostalolle. Mallirakennus päivitettiin kerroskorkeuden sekä rakenteiden osalta nykyisten vaatimusten mukaiseksi. Rakenteissa käytettyjen tuotteiden ja materiaalien ympäristövaikutukset perustuivat kirjallisuuteen sekä tuotteiden ympäristöselosteisiin. Rakennusmateriaalien, rakenteiden sekä tyyppitalon ympäristövaikutukset esitettiin uusiutuvana- ja uusiutumattomana energian- sekä raaka-ainekulutuksena, kasvihuonekaasuina, happamoittavina päästöinä sekä oksidantteja muodostavina päästöinä. Lisäksi esitettiin tyyppitalon käytöstä aiheutuvat ympäristöpaineet materiaalien huollon ja korjauksien osalta. Tyyppitalon lämmitysenergian sekä sähkön kulutus arvioitiin WinEtana-ohjelmalla ja tuloksena esitettiin energiankulutuksesta aiheutuvat ympäristövaikutukset. Työn tarkoituksena on välittää tietoa rakennusten ympäristövaikutusten arvioinnista niin materiaalien tuottajille kuin rakentajille. Päätavoitteena oli esittää tyyppikerrostalon ympäristöparametrit jonka suhteen voidaan verrata suuniteltavia tai jo olemassa olevia kerrostaloja.

  KW - apartment buildings

  KW - residential buildings

  KW - environmental impact

  KW - construction

  KW - building materials

  KW - service life

  KW - energy consumption

  KW - energy economy

  KW - life-cycle assessment

  KW - heating

  KW - structures

  KW - requirements

  M3 - Report

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - Kerrostalossa käytettyjen materiaalien ympäristövaikutukset

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Vares S. Kerrostalossa käytettyjen materiaalien ympäristövaikutukset: LVIS-2001-tyyppikerrostalo. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. 51 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2108).