Kerrostalossa käytettyjen materiaalien ympäristövaikutukset

LVIS-2001-tyyppikerrostalo

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Tämän työn tarkoituksena oli määrittää normaali tyyppiasuinkerrostalo ja sen ympäristöparametrit. Tyyppitalon mallina käytettiin 90-luvun alussa Kauppa- ja teollisuusministeriön tutkimusohjelmassa LVIS-2000 esitettyä ratkaisua asuinkerrostalolle. Mallirakennus päivitettiin kerroskorkeuden sekä rakenteiden osalta nykyisten vaatimusten mukaiseksi. Rakenteissa käytettyjen tuotteiden ja materiaalien ympäristövaikutukset perustuivat kirjallisuuteen sekä tuotteiden ympäristöselosteisiin. Rakennusmateriaalien, rakenteiden sekä tyyppitalon ympäristövaikutukset esitettiin uusiutuvana- ja uusiutumattomana energian- sekä raaka-ainekulutuksena, kasvihuonekaasuina, happamoittavina päästöinä sekä oksidantteja muodostavina päästöinä. Lisäksi esitettiin tyyppitalon käytöstä aiheutuvat ympäristöpaineet materiaalien huollon ja korjauksien osalta. Tyyppitalon lämmitysenergian sekä sähkön kulutus arvioitiin WinEtana-ohjelmalla ja tuloksena esitettiin energiankulutuksesta aiheutuvat ympäristövaikutukset. Työn tarkoituksena on välittää tietoa rakennusten ympäristövaikutusten arvioinnista niin materiaalien tuottajille kuin rakentajille. Päätavoitteena oli esittää tyyppikerrostalon ympäristöparametrit jonka suhteen voidaan verrata suuniteltavia tai jo olemassa olevia kerrostaloja.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages51
ISBN (Electronic)951-38-5907-X
Publication statusPublished - 2001
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

NameVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
PublisherVTT
No.2108
ISSN (Print)1235-0605
ISSN (Electronic)1455-0865

Keywords

 • apartment buildings
 • residential buildings
 • environmental impact
 • construction
 • building materials
 • service life
 • energy consumption
 • energy economy
 • life-cycle assessment
 • heating
 • structures
 • requirements

Cite this

Vares, S. (2001). Kerrostalossa käytettyjen materiaalien ympäristövaikutukset: LVIS-2001-tyyppikerrostalo. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2108
Vares, Sirje. / Kerrostalossa käytettyjen materiaalien ympäristövaikutukset : LVIS-2001-tyyppikerrostalo. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. 51 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2108).
@book{656c39cb9e2b4ea9876450e988d77baa,
title = "Kerrostalossa k{\"a}ytettyjen materiaalien ymp{\"a}rist{\"o}vaikutukset: LVIS-2001-tyyppikerrostalo",
abstract = "T{\"a}m{\"a}n ty{\"o}n tarkoituksena oli m{\"a}{\"a}ritt{\"a}{\"a} normaali tyyppiasuinkerrostalo ja sen ymp{\"a}rist{\"o}parametrit. Tyyppitalon mallina k{\"a}ytettiin 90-luvun alussa Kauppa- ja teollisuusministeri{\"o}n tutkimusohjelmassa LVIS-2000 esitetty{\"a} ratkaisua asuinkerrostalolle. Mallirakennus p{\"a}ivitettiin kerroskorkeuden sek{\"a} rakenteiden osalta nykyisten vaatimusten mukaiseksi. Rakenteissa k{\"a}ytettyjen tuotteiden ja materiaalien ymp{\"a}rist{\"o}vaikutukset perustuivat kirjallisuuteen sek{\"a} tuotteiden ymp{\"a}rist{\"o}selosteisiin. Rakennusmateriaalien, rakenteiden sek{\"a} tyyppitalon ymp{\"a}rist{\"o}vaikutukset esitettiin uusiutuvana- ja uusiutumattomana energian- sek{\"a} raaka-ainekulutuksena, kasvihuonekaasuina, happamoittavina p{\"a}{\"a}st{\"o}in{\"a} sek{\"a} oksidantteja muodostavina p{\"a}{\"a}st{\"o}in{\"a}. Lis{\"a}ksi esitettiin tyyppitalon k{\"a}yt{\"o}st{\"a} aiheutuvat ymp{\"a}rist{\"o}paineet materiaalien huollon ja korjauksien osalta. Tyyppitalon l{\"a}mmitysenergian sek{\"a} s{\"a}hk{\"o}n kulutus arvioitiin WinEtana-ohjelmalla ja tuloksena esitettiin energiankulutuksesta aiheutuvat ymp{\"a}rist{\"o}vaikutukset. Ty{\"o}n tarkoituksena on v{\"a}litt{\"a}{\"a} tietoa rakennusten ymp{\"a}rist{\"o}vaikutusten arvioinnista niin materiaalien tuottajille kuin rakentajille. P{\"a}{\"a}tavoitteena oli esitt{\"a}{\"a} tyyppikerrostalon ymp{\"a}rist{\"o}parametrit jonka suhteen voidaan verrata suuniteltavia tai jo olemassa olevia kerrostaloja.",
keywords = "apartment buildings, residential buildings, environmental impact, construction, building materials, service life, energy consumption, energy economy, life-cycle assessment, heating, structures, requirements",
author = "Sirje Vares",
year = "2001",
language = "Finnish",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2108",
address = "Finland",

}

Vares, S 2001, Kerrostalossa käytettyjen materiaalien ympäristövaikutukset: LVIS-2001-tyyppikerrostalo. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2108, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kerrostalossa käytettyjen materiaalien ympäristövaikutukset : LVIS-2001-tyyppikerrostalo. / Vares, Sirje.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. 51 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2108).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Kerrostalossa käytettyjen materiaalien ympäristövaikutukset

T2 - LVIS-2001-tyyppikerrostalo

AU - Vares, Sirje

PY - 2001

Y1 - 2001

N2 - Tämän työn tarkoituksena oli määrittää normaali tyyppiasuinkerrostalo ja sen ympäristöparametrit. Tyyppitalon mallina käytettiin 90-luvun alussa Kauppa- ja teollisuusministeriön tutkimusohjelmassa LVIS-2000 esitettyä ratkaisua asuinkerrostalolle. Mallirakennus päivitettiin kerroskorkeuden sekä rakenteiden osalta nykyisten vaatimusten mukaiseksi. Rakenteissa käytettyjen tuotteiden ja materiaalien ympäristövaikutukset perustuivat kirjallisuuteen sekä tuotteiden ympäristöselosteisiin. Rakennusmateriaalien, rakenteiden sekä tyyppitalon ympäristövaikutukset esitettiin uusiutuvana- ja uusiutumattomana energian- sekä raaka-ainekulutuksena, kasvihuonekaasuina, happamoittavina päästöinä sekä oksidantteja muodostavina päästöinä. Lisäksi esitettiin tyyppitalon käytöstä aiheutuvat ympäristöpaineet materiaalien huollon ja korjauksien osalta. Tyyppitalon lämmitysenergian sekä sähkön kulutus arvioitiin WinEtana-ohjelmalla ja tuloksena esitettiin energiankulutuksesta aiheutuvat ympäristövaikutukset. Työn tarkoituksena on välittää tietoa rakennusten ympäristövaikutusten arvioinnista niin materiaalien tuottajille kuin rakentajille. Päätavoitteena oli esittää tyyppikerrostalon ympäristöparametrit jonka suhteen voidaan verrata suuniteltavia tai jo olemassa olevia kerrostaloja.

AB - Tämän työn tarkoituksena oli määrittää normaali tyyppiasuinkerrostalo ja sen ympäristöparametrit. Tyyppitalon mallina käytettiin 90-luvun alussa Kauppa- ja teollisuusministeriön tutkimusohjelmassa LVIS-2000 esitettyä ratkaisua asuinkerrostalolle. Mallirakennus päivitettiin kerroskorkeuden sekä rakenteiden osalta nykyisten vaatimusten mukaiseksi. Rakenteissa käytettyjen tuotteiden ja materiaalien ympäristövaikutukset perustuivat kirjallisuuteen sekä tuotteiden ympäristöselosteisiin. Rakennusmateriaalien, rakenteiden sekä tyyppitalon ympäristövaikutukset esitettiin uusiutuvana- ja uusiutumattomana energian- sekä raaka-ainekulutuksena, kasvihuonekaasuina, happamoittavina päästöinä sekä oksidantteja muodostavina päästöinä. Lisäksi esitettiin tyyppitalon käytöstä aiheutuvat ympäristöpaineet materiaalien huollon ja korjauksien osalta. Tyyppitalon lämmitysenergian sekä sähkön kulutus arvioitiin WinEtana-ohjelmalla ja tuloksena esitettiin energiankulutuksesta aiheutuvat ympäristövaikutukset. Työn tarkoituksena on välittää tietoa rakennusten ympäristövaikutusten arvioinnista niin materiaalien tuottajille kuin rakentajille. Päätavoitteena oli esittää tyyppikerrostalon ympäristöparametrit jonka suhteen voidaan verrata suuniteltavia tai jo olemassa olevia kerrostaloja.

KW - apartment buildings

KW - residential buildings

KW - environmental impact

KW - construction

KW - building materials

KW - service life

KW - energy consumption

KW - energy economy

KW - life-cycle assessment

KW - heating

KW - structures

KW - requirements

M3 - Report

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Kerrostalossa käytettyjen materiaalien ympäristövaikutukset

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Vares S. Kerrostalossa käytettyjen materiaalien ympäristövaikutukset: LVIS-2001-tyyppikerrostalo. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. 51 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2108).