@book{1c2a36022a4149ee8410dfe333487b09,
title = "Kertak{\"a}ytt{\"o}isten muovisten annospakkausten kulutus Suomessa v. 2019 kuudessa esimerkkituoteryhm{\"a}ss{\"a}",
abstract = "VTT on tehnyt t{\"a}m{\"a}n esiselvityksen ostettuna asiantuntijapalveluna tukemaan Ymp{\"a}rist{\"o}ministeri{\"o}n, Elintarviketeollisuusliitto ry:n, Kaupan liitto ry:n, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n, P{\"a}ivitt{\"a}istavarakauppa ry:n ja Suomen Pakkausyhdistys ry:n yhdess{\"a} valmistelemaa vapaaehtoista green deal -sopimusta muovisten kertak{\"a}ytt{\"o}isten annospakkausten kulutuksen v{\"a}hent{\"a}miseksi. Esiselvityksen p{\"a}{\"a}tavoitteet olivat (1) arvioida karkeasti selvitykseen valittujen esimerkkituoteryhmien pakkaamisessa k{\"a}ytett{\"a}vien muovisten kertak{\"a}ytt{\"o}isten annospakkausten kulutus Suomessa vuositasolla, (2) tehd{\"a} alustava listaus olemassa olevista ja kehitteill{\"a} olevista pakkaustyypeist{\"a} ja -materiaaleista, joilla voidaan korvata muovisia kertak{\"a}ytt{\"o}isi{\"a} annospakkauksia (erityisesti valittujen esimerkkituoteryhmien pakkaamisessa) ja (3) tehd{\"a} alustavia ehdotuksia siit{\"a}, mihin kehityksen tulisi painottua, jotta voitaisiin saavuttaa SUP-direktiivin artiklassa 4 mainittu kulutuksen kunnianhimoinen ja pysyv{\"a} v{\"a}heneminen. Tutkimus suoritettiin kyselytutkimuksena 9 yritykselle, joista kolme (3) PTY:n j{\"a}senyrityst{\"a}, nelj{\"a} (4) ETL:n j{\"a}senyrityst{\"a} sek{\"a} kaksi (2) MaRa:n j{\"a}senyrityst{\"a}. Kyselytutkimuksen lis{\"a}ksi suoritettiin tiedonhankintaa erilaisista julkisista l{\"a}hteist{\"a} ja asiantuntijahaastatteluja. Lis{\"a}ksi tehtiin rajoitetusti empiirist{\"a} tutkimusta ja havainnointia p{\"a}ivitt{\"a}istavarakaupoissa. Kyselytutkimukseen vastanneet yritykset edustivat markkinaosuuksiltaan merkitt{\"a}v{\"a}{\"a} osaa toimialoiltaan tutkittujen esimerkkituoteryhmien osalta. Toimialaj{\"a}rjest{\"o}jen ja yritysten edustajien kanssa k{\"a}ytyjen keskustelujen pohjalta m{\"a}{\"a}riteltiin kuusi (6) soveltuvinta esimerkkituoteryhm{\"a}{\"a} esiselvityksen kohteeksi: (1) annossalaatit, (2) hetisy{\"o}t{\"a}v{\"a}t elintarvikeannokset, (3) juomamukit, (4) pikarimaiset jugurtit ja rahkat, (5) hetisy{\"o}t{\"a}v{\"a}t t{\"a}ytetyt leiv{\"a}t sek{\"a} (6) tomaattirasiat. Esiselvityksen tulosten perusteella Suomessa kulutettiin vuonna 2019 yhteens{\"a} noin (1) miljardi kappaletta SUP-direktiivin 4 artiklan v{\"a}hennett{\"a}viin kuuluvaa kertak{\"a}ytt{\"o}muovituotetta tarkastelluissa kuudessa esimerkkituoteryhm{\"a}ss{\"a}. Niiden muovipitoisuus oli yhteens{\"a} n. 8 miljoonaa kiloa (8000 tonnia). Luvut ovat karkeita arvioita ja virhemahdollisuus on n. 25 %. Muovittomien paperi- ja kartonkituotteiden kehitysty{\"o} on meneill{\"a}{\"a}n ja joitakin tuotteita on jo tullut markkinoille. Alumiinipakkaus on teoriassa korvaava vaihtoehto osalle esiselvityksess{\"a} tarkastelluista tuoteryhmist{\"a}. Uudelleen k{\"a}ytett{\"a}vien pakkausten ja astioiden k{\"a}ytt{\"o}{\"o}notto on kiinnostava vaihtoehto ja niihin liittyvien uusien liiketoimintamallien kehitys ja yritystoiminta on pieness{\"a} m{\"a}{\"a}rin alkanut my{\"o}s Suomessa.",
keywords = "kertak{\"a}ytt{\"o}muovidirektiivi, SUP-direktiivi, muovipakkaus, kertak{\"a}ytt{\"o}inen annospakkaus, SUP-pakkaus, elintarvikepakkaus, pakkausmateriaali, biopohjainen, kuitupakkaus, packaging, food packaging, SUP directive, single-use plastics",
author = "Taina Lahtinen and Kirsi Kataja and Paula Sarsama",
year = "2021",
month = dec,
day = "21",
language = "English",
series = "VTT Tutkimusraportti",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "VTT-CR-01101-21_Public_version",
address = "Finland",
}