Kesärenkaiden käyttö talvella henkilöautoissa

Salla Kuisma, Juha Luoma, Henri Sintonen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Kesärenkaita ei ole suunniteltu talvikeleille, joten niiden käyttö talvella voi lisätä onnettomuusriskiä. Vaikka aiempien tutkimusten perusteella talvirengaspakkoa on noudatettu hyvin, kesärenkaita käytetään silti talvella joissakin henkilöautoissa. Lisäksi vuonna 2016 todettiin noin viiden prosentin henkilöautoista olleen kesäaikaan varustettu niin kutsutuilla all season -renkailla. Tällaisten renkaiden käytöstä talvella ei aikaisempien tutkimusten perusteella ole tietoa. Tutkimuksen tavoitteena oli arvioida kesärenkaiden ja all season -renkaiden käyttöä talvella henkilöautoissa. Arviointi toteutettiin keräämällä talvirenkaiden käyttöpakon aikana 1 278 henkilöauton kenttähavaintoaineisto MannerSuomesta. Lisäksi selvitettiin, kuinka yleisiä mainitut renkaat olivat vuosina 2012–2016 talvella tapahtuneissa kuolemaan johtaneissa tieliikenneonnettomuuksissa onnettomuuksien syntyyn merkittävimmin vaikuttaneiden osallisten henkilöautoissa. Onnettomuustiedot pohjautuivat liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien keräämään aineistoon.
  Tutkimuksen päätulosten perusteella talvirengaspakkoa noudatetaan nykyään hyvin. Kaikkiaan neljässä autossa havaittiin kesärenkaita, ja vain yhdessä näistä kesärengas löytyi sekä etu- että taka-akselilta. All season -renkaita ei aineistossa ollut lainkaan. Autoilijat siis näyttäisivät ymmärtävän tällaiset renkaat kesärenkaiksi M+S-merkinnästä huolimatta. Kesärenkaita tai all season -renkaita ei esiintynyt myöskään tarkastellussa onnettomuusaineistossa.
  Liikenneturvallisuuden kannalta tutkimuksen tulos on myönteinen. Luotettavan ja selkeän tiedon jakaminen on joka tapauksessa tärkeää, jotta renkaita ostavat kuluttajat osaavat varmasti tunnistaa Suomen talvioloihin soveltuvat talvirenkaat.
  Original languageFinnish
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages20
  ISBN (Electronic)978-951-38-8663-9
  Publication statusPublished - 2018
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesVTT Technology
  Number335
  ISSN2242-1211

  Keywords

  • summer tyres
  • all-season tyres
  • passenger car
  • wintertime traffic
  • road safety

  Cite this