Keskeytysriskianalyysi laitoksen haavoittuvuuden tarkasteluun

Minna Nissilä, Veikko Rouhiainen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tavoitteena oli kehittää haavoittuvuusanalyysimenetelmä laitoksen käyttökeskeytyksistä aiheutuvien riskien hallitsemiseksi. Menetelmälle asetettiin vaatimukseksi se, että se perustuu kohteen kvalitatiiviseen tarkasteluun ja kohdelaitoksen henkilöstön kokemusperäiseen tietoon järjestelmien käyttövarmuudesta ja kunnossapidettävyydestä. Kehitettävän menettelytavan tuli myös olla helppokäyttöinen ja nopea. Kehitetty menetelmä perustuu laitoksen toimintojen ja niiden riippuvuuksien kuvaamiseen yksinkertaisena mallina. Kehitetty laitoskuvaus ohjaa keskeytysriskien tunnistamista, joka toteutetaan laitostyöryhmän aivoriihenä. Tunnistetut riskit luokitellaan, ja vakavimpien riskien syyt ja seuraukset analysoidaan. Ongelma-alueita voidaan analysoida yksityiskohtaisemmin tavanomaisilla riski- ja turvallisuusanalyysin menetelmillä. Kehitettyä menettelytapaa ja sitä tukevia työkaluja testattiin Nokian Paperi Oy:n keräyspaperin siistauslaitoksella ja Rautaruukki Oy:n Raahen terästehtaan energiaosastolla. Kokeilujen yhteydessä menettelytapaa tarkennettiin ja käytettyjä dokumentointitapoja, tarkistuslistoja ja keskeytysriskien arviointi- ja luokittelukriteerejä kehitettiin. Tavoitteena oli se, että kehitettävä menettelytapa ja työkalut olisivat käyttökelpoisia kaikilla teollisuusaloilla.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages54
ISBN (Print)951-38-4669-5
Publication statusPublished - 1994
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1575
ISSN1235-0605

Keywords

 • risk
 • risk analysis
 • safety engineering
 • safety
 • stopping
 • industrial plants
 • vulnerability
 • control
 • methods
 • development
 • requirements
 • maintenance
 • models
 • classification
 • analyzing
 • experimentation
 • equipment

Cite this

Nissilä, M., & Rouhiainen, V. (1994). Keskeytysriskianalyysi laitoksen haavoittuvuuden tarkasteluun. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1575
Nissilä, Minna ; Rouhiainen, Veikko. / Keskeytysriskianalyysi laitoksen haavoittuvuuden tarkasteluun. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 54 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1575).
@book{29c178a05dc0465bb9ebd1393557ec07,
title = "Keskeytysriskianalyysi laitoksen haavoittuvuuden tarkasteluun",
abstract = "Tavoitteena oli kehitt{\"a}{\"a} haavoittuvuusanalyysimenetelm{\"a} laitoksen k{\"a}ytt{\"o}keskeytyksist{\"a} aiheutuvien riskien hallitsemiseksi. Menetelm{\"a}lle asetettiin vaatimukseksi se, ett{\"a} se perustuu kohteen kvalitatiiviseen tarkasteluun ja kohdelaitoksen henkil{\"o}st{\"o}n kokemusper{\"a}iseen tietoon j{\"a}rjestelmien k{\"a}ytt{\"o}varmuudesta ja kunnossapidett{\"a}vyydest{\"a}. Kehitett{\"a}v{\"a}n menettelytavan tuli my{\"o}s olla helppok{\"a}ytt{\"o}inen ja nopea. Kehitetty menetelm{\"a} perustuu laitoksen toimintojen ja niiden riippuvuuksien kuvaamiseen yksinkertaisena mallina. Kehitetty laitoskuvaus ohjaa keskeytysriskien tunnistamista, joka toteutetaan laitosty{\"o}ryhm{\"a}n aivoriihen{\"a}. Tunnistetut riskit luokitellaan, ja vakavimpien riskien syyt ja seuraukset analysoidaan. Ongelma-alueita voidaan analysoida yksityiskohtaisemmin tavanomaisilla riski- ja turvallisuusanalyysin menetelmill{\"a}. Kehitetty{\"a} menettelytapaa ja sit{\"a} tukevia ty{\"o}kaluja testattiin Nokian Paperi Oy:n ker{\"a}yspaperin siistauslaitoksella ja Rautaruukki Oy:n Raahen ter{\"a}stehtaan energiaosastolla. Kokeilujen yhteydess{\"a} menettelytapaa tarkennettiin ja k{\"a}ytettyj{\"a} dokumentointitapoja, tarkistuslistoja ja keskeytysriskien arviointi- ja luokittelukriteerej{\"a} kehitettiin. Tavoitteena oli se, ett{\"a} kehitett{\"a}v{\"a} menettelytapa ja ty{\"o}kalut olisivat k{\"a}ytt{\"o}kelpoisia kaikilla teollisuusaloilla.",
keywords = "risk, risk analysis, safety engineering, safety, stopping, industrial plants, vulnerability, control, methods, development, requirements, maintenance, models, classification, analyzing, experimentation, equipment",
author = "Minna Nissil{\"a} and Veikko Rouhiainen",
year = "1994",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4669-5",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1575",
address = "Finland",

}

Nissilä, M & Rouhiainen, V 1994, Keskeytysriskianalyysi laitoksen haavoittuvuuden tarkasteluun. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1575, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Keskeytysriskianalyysi laitoksen haavoittuvuuden tarkasteluun. / Nissilä, Minna; Rouhiainen, Veikko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 54 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1575).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Keskeytysriskianalyysi laitoksen haavoittuvuuden tarkasteluun

AU - Nissilä, Minna

AU - Rouhiainen, Veikko

PY - 1994

Y1 - 1994

N2 - Tavoitteena oli kehittää haavoittuvuusanalyysimenetelmä laitoksen käyttökeskeytyksistä aiheutuvien riskien hallitsemiseksi. Menetelmälle asetettiin vaatimukseksi se, että se perustuu kohteen kvalitatiiviseen tarkasteluun ja kohdelaitoksen henkilöstön kokemusperäiseen tietoon järjestelmien käyttövarmuudesta ja kunnossapidettävyydestä. Kehitettävän menettelytavan tuli myös olla helppokäyttöinen ja nopea. Kehitetty menetelmä perustuu laitoksen toimintojen ja niiden riippuvuuksien kuvaamiseen yksinkertaisena mallina. Kehitetty laitoskuvaus ohjaa keskeytysriskien tunnistamista, joka toteutetaan laitostyöryhmän aivoriihenä. Tunnistetut riskit luokitellaan, ja vakavimpien riskien syyt ja seuraukset analysoidaan. Ongelma-alueita voidaan analysoida yksityiskohtaisemmin tavanomaisilla riski- ja turvallisuusanalyysin menetelmillä. Kehitettyä menettelytapaa ja sitä tukevia työkaluja testattiin Nokian Paperi Oy:n keräyspaperin siistauslaitoksella ja Rautaruukki Oy:n Raahen terästehtaan energiaosastolla. Kokeilujen yhteydessä menettelytapaa tarkennettiin ja käytettyjä dokumentointitapoja, tarkistuslistoja ja keskeytysriskien arviointi- ja luokittelukriteerejä kehitettiin. Tavoitteena oli se, että kehitettävä menettelytapa ja työkalut olisivat käyttökelpoisia kaikilla teollisuusaloilla.

AB - Tavoitteena oli kehittää haavoittuvuusanalyysimenetelmä laitoksen käyttökeskeytyksistä aiheutuvien riskien hallitsemiseksi. Menetelmälle asetettiin vaatimukseksi se, että se perustuu kohteen kvalitatiiviseen tarkasteluun ja kohdelaitoksen henkilöstön kokemusperäiseen tietoon järjestelmien käyttövarmuudesta ja kunnossapidettävyydestä. Kehitettävän menettelytavan tuli myös olla helppokäyttöinen ja nopea. Kehitetty menetelmä perustuu laitoksen toimintojen ja niiden riippuvuuksien kuvaamiseen yksinkertaisena mallina. Kehitetty laitoskuvaus ohjaa keskeytysriskien tunnistamista, joka toteutetaan laitostyöryhmän aivoriihenä. Tunnistetut riskit luokitellaan, ja vakavimpien riskien syyt ja seuraukset analysoidaan. Ongelma-alueita voidaan analysoida yksityiskohtaisemmin tavanomaisilla riski- ja turvallisuusanalyysin menetelmillä. Kehitettyä menettelytapaa ja sitä tukevia työkaluja testattiin Nokian Paperi Oy:n keräyspaperin siistauslaitoksella ja Rautaruukki Oy:n Raahen terästehtaan energiaosastolla. Kokeilujen yhteydessä menettelytapaa tarkennettiin ja käytettyjä dokumentointitapoja, tarkistuslistoja ja keskeytysriskien arviointi- ja luokittelukriteerejä kehitettiin. Tavoitteena oli se, että kehitettävä menettelytapa ja työkalut olisivat käyttökelpoisia kaikilla teollisuusaloilla.

KW - risk

KW - risk analysis

KW - safety engineering

KW - safety

KW - stopping

KW - industrial plants

KW - vulnerability

KW - control

KW - methods

KW - development

KW - requirements

KW - maintenance

KW - models

KW - classification

KW - analyzing

KW - experimentation

KW - equipment

M3 - Report

SN - 951-38-4669-5

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Keskeytysriskianalyysi laitoksen haavoittuvuuden tarkasteluun

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Nissilä M, Rouhiainen V. Keskeytysriskianalyysi laitoksen haavoittuvuuden tarkasteluun. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 54 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1575).