Keskeytysriskianalyysi laitoksen haavoittuvuuden tarkasteluun

Minna Nissilä, Veikko Rouhiainen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tavoitteena oli kehittää haavoittuvuusanalyysimenetelmä laitoksen käyttökeskeytyksistä aiheutuvien riskien hallitsemiseksi. Menetelmälle asetettiin vaatimukseksi se, että se perustuu kohteen kvalitatiiviseen tarkasteluun ja kohdelaitoksen henkilöstön kokemusperäiseen tietoon järjestelmien käyttövarmuudesta ja kunnossapidettävyydestä. Kehitettävän menettelytavan tuli myös olla helppokäyttöinen ja nopea. Kehitetty menetelmä perustuu laitoksen toimintojen ja niiden riippuvuuksien kuvaamiseen yksinkertaisena mallina. Kehitetty laitoskuvaus ohjaa keskeytysriskien tunnistamista, joka toteutetaan laitostyöryhmän aivoriihenä. Tunnistetut riskit luokitellaan, ja vakavimpien riskien syyt ja seuraukset analysoidaan. Ongelma-alueita voidaan analysoida yksityiskohtaisemmin tavanomaisilla riski- ja turvallisuusanalyysin menetelmillä. Kehitettyä menettelytapaa ja sitä tukevia työkaluja testattiin Nokian Paperi Oy:n keräyspaperin siistauslaitoksella ja Rautaruukki Oy:n Raahen terästehtaan energiaosastolla. Kokeilujen yhteydessä menettelytapaa tarkennettiin ja käytettyjä dokumentointitapoja, tarkistuslistoja ja keskeytysriskien arviointi- ja luokittelukriteerejä kehitettiin. Tavoitteena oli se, että kehitettävä menettelytapa ja työkalut olisivat käyttökelpoisia kaikilla teollisuusaloilla.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages54
  ISBN (Print)951-38-4669-5
  Publication statusPublished - 1994
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number1575
  ISSN1235-0605

  Keywords

  • risk
  • risk analysis
  • safety engineering
  • safety
  • stopping
  • industrial plants
  • vulnerability
  • control
  • methods
  • development
  • requirements
  • maintenance
  • models
  • classification
  • analyzing
  • experimentation
  • equipment

  Cite this

  Nissilä, M., & Rouhiainen, V. (1994). Keskeytysriskianalyysi laitoksen haavoittuvuuden tarkasteluun. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1575
  Nissilä, Minna ; Rouhiainen, Veikko. / Keskeytysriskianalyysi laitoksen haavoittuvuuden tarkasteluun. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 54 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1575).
  @book{29c178a05dc0465bb9ebd1393557ec07,
  title = "Keskeytysriskianalyysi laitoksen haavoittuvuuden tarkasteluun",
  abstract = "Tavoitteena oli kehitt{\"a}{\"a} haavoittuvuusanalyysimenetelm{\"a} laitoksen k{\"a}ytt{\"o}keskeytyksist{\"a} aiheutuvien riskien hallitsemiseksi. Menetelm{\"a}lle asetettiin vaatimukseksi se, ett{\"a} se perustuu kohteen kvalitatiiviseen tarkasteluun ja kohdelaitoksen henkil{\"o}st{\"o}n kokemusper{\"a}iseen tietoon j{\"a}rjestelmien k{\"a}ytt{\"o}varmuudesta ja kunnossapidett{\"a}vyydest{\"a}. Kehitett{\"a}v{\"a}n menettelytavan tuli my{\"o}s olla helppok{\"a}ytt{\"o}inen ja nopea. Kehitetty menetelm{\"a} perustuu laitoksen toimintojen ja niiden riippuvuuksien kuvaamiseen yksinkertaisena mallina. Kehitetty laitoskuvaus ohjaa keskeytysriskien tunnistamista, joka toteutetaan laitosty{\"o}ryhm{\"a}n aivoriihen{\"a}. Tunnistetut riskit luokitellaan, ja vakavimpien riskien syyt ja seuraukset analysoidaan. Ongelma-alueita voidaan analysoida yksityiskohtaisemmin tavanomaisilla riski- ja turvallisuusanalyysin menetelmill{\"a}. Kehitetty{\"a} menettelytapaa ja sit{\"a} tukevia ty{\"o}kaluja testattiin Nokian Paperi Oy:n ker{\"a}yspaperin siistauslaitoksella ja Rautaruukki Oy:n Raahen ter{\"a}stehtaan energiaosastolla. Kokeilujen yhteydess{\"a} menettelytapaa tarkennettiin ja k{\"a}ytettyj{\"a} dokumentointitapoja, tarkistuslistoja ja keskeytysriskien arviointi- ja luokittelukriteerej{\"a} kehitettiin. Tavoitteena oli se, ett{\"a} kehitett{\"a}v{\"a} menettelytapa ja ty{\"o}kalut olisivat k{\"a}ytt{\"o}kelpoisia kaikilla teollisuusaloilla.",
  keywords = "risk, risk analysis, safety engineering, safety, stopping, industrial plants, vulnerability, control, methods, development, requirements, maintenance, models, classification, analyzing, experimentation, equipment",
  author = "Minna Nissil{\"a} and Veikko Rouhiainen",
  year = "1994",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-4669-5",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "1575",
  address = "Finland",

  }

  Nissilä, M & Rouhiainen, V 1994, Keskeytysriskianalyysi laitoksen haavoittuvuuden tarkasteluun. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1575, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Keskeytysriskianalyysi laitoksen haavoittuvuuden tarkasteluun. / Nissilä, Minna; Rouhiainen, Veikko.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 54 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1575).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Keskeytysriskianalyysi laitoksen haavoittuvuuden tarkasteluun

  AU - Nissilä, Minna

  AU - Rouhiainen, Veikko

  PY - 1994

  Y1 - 1994

  N2 - Tavoitteena oli kehittää haavoittuvuusanalyysimenetelmä laitoksen käyttökeskeytyksistä aiheutuvien riskien hallitsemiseksi. Menetelmälle asetettiin vaatimukseksi se, että se perustuu kohteen kvalitatiiviseen tarkasteluun ja kohdelaitoksen henkilöstön kokemusperäiseen tietoon järjestelmien käyttövarmuudesta ja kunnossapidettävyydestä. Kehitettävän menettelytavan tuli myös olla helppokäyttöinen ja nopea. Kehitetty menetelmä perustuu laitoksen toimintojen ja niiden riippuvuuksien kuvaamiseen yksinkertaisena mallina. Kehitetty laitoskuvaus ohjaa keskeytysriskien tunnistamista, joka toteutetaan laitostyöryhmän aivoriihenä. Tunnistetut riskit luokitellaan, ja vakavimpien riskien syyt ja seuraukset analysoidaan. Ongelma-alueita voidaan analysoida yksityiskohtaisemmin tavanomaisilla riski- ja turvallisuusanalyysin menetelmillä. Kehitettyä menettelytapaa ja sitä tukevia työkaluja testattiin Nokian Paperi Oy:n keräyspaperin siistauslaitoksella ja Rautaruukki Oy:n Raahen terästehtaan energiaosastolla. Kokeilujen yhteydessä menettelytapaa tarkennettiin ja käytettyjä dokumentointitapoja, tarkistuslistoja ja keskeytysriskien arviointi- ja luokittelukriteerejä kehitettiin. Tavoitteena oli se, että kehitettävä menettelytapa ja työkalut olisivat käyttökelpoisia kaikilla teollisuusaloilla.

  AB - Tavoitteena oli kehittää haavoittuvuusanalyysimenetelmä laitoksen käyttökeskeytyksistä aiheutuvien riskien hallitsemiseksi. Menetelmälle asetettiin vaatimukseksi se, että se perustuu kohteen kvalitatiiviseen tarkasteluun ja kohdelaitoksen henkilöstön kokemusperäiseen tietoon järjestelmien käyttövarmuudesta ja kunnossapidettävyydestä. Kehitettävän menettelytavan tuli myös olla helppokäyttöinen ja nopea. Kehitetty menetelmä perustuu laitoksen toimintojen ja niiden riippuvuuksien kuvaamiseen yksinkertaisena mallina. Kehitetty laitoskuvaus ohjaa keskeytysriskien tunnistamista, joka toteutetaan laitostyöryhmän aivoriihenä. Tunnistetut riskit luokitellaan, ja vakavimpien riskien syyt ja seuraukset analysoidaan. Ongelma-alueita voidaan analysoida yksityiskohtaisemmin tavanomaisilla riski- ja turvallisuusanalyysin menetelmillä. Kehitettyä menettelytapaa ja sitä tukevia työkaluja testattiin Nokian Paperi Oy:n keräyspaperin siistauslaitoksella ja Rautaruukki Oy:n Raahen terästehtaan energiaosastolla. Kokeilujen yhteydessä menettelytapaa tarkennettiin ja käytettyjä dokumentointitapoja, tarkistuslistoja ja keskeytysriskien arviointi- ja luokittelukriteerejä kehitettiin. Tavoitteena oli se, että kehitettävä menettelytapa ja työkalut olisivat käyttökelpoisia kaikilla teollisuusaloilla.

  KW - risk

  KW - risk analysis

  KW - safety engineering

  KW - safety

  KW - stopping

  KW - industrial plants

  KW - vulnerability

  KW - control

  KW - methods

  KW - development

  KW - requirements

  KW - maintenance

  KW - models

  KW - classification

  KW - analyzing

  KW - experimentation

  KW - equipment

  M3 - Report

  SN - 951-38-4669-5

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - Keskeytysriskianalyysi laitoksen haavoittuvuuden tarkasteluun

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Nissilä M, Rouhiainen V. Keskeytysriskianalyysi laitoksen haavoittuvuuden tarkasteluun. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 54 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1575).