Keski-Euroopan olosuhteisiin suunniteltujen kitkarenkaiden yleisyys Suomessa

Juha Luoma

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Selvityksen tavoitteena oli arvioida, kuinka paljon Suomessa käytetään henkilöautoissa kitkarenkaita, jotka on suunniteltu Keski-Euroopan talviolosuhteisiin. Näiden renkaiden toimivuutta erilaisissa talviolosuhteissa pidetään etuna, mutta se ei ole suunnittelun lähtökohta, kuten Pohjoismaisten kitkarenkaiden suunnittelussa. Ahvenanmaata lukuun ottamatta koko Suomesta kerättiin talvella 2011 maantieteellisesti edustava kitkarengasaineisto (1 009 autoa), jota täydennettiin ajoneuvokohtaisilla tiedoilla. Keski-Eurooppaan suunniteltujen kitkarenkaiden osuudeksi arvioitiin 17,6 % kaikista kitkarenkaista (vähintään 12,7 % ja enintään 21,0 %). Osuus niin suuri, että asialla voi olla merkitystä liikenneturvallisuuteen. Tulokset osoittivat myös, että Keski-Eurooppaan tarkoitetut kitkarenkaat kasautuvat muutamiin automerkkeihin ja käytettynä maahan tuotuihin autoihin. Siksi turvallisuustoimenpiteet, kuten tiedotus, on syytä kohdistaa tällaisten henkilöautojen omistajille. Lisäksi yleinen tiedottaminen on tarpeen, koska kitkarenkaita saatetaan ostaa paitsi liikkeestä myös verkon kautta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages23
ISBN (Electronic)978-951-38-7789-7
ISBN (Print)978-951-38-7788-0
Publication statusPublished - 2011
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Research Notes
Number2600
ISSN1235-0605

Fingerprint

tires
Finland
winter
Olla

Keywords

  • unstudded winter tyres
  • central Europe
  • Nordic Countries
  • road safety

Cite this

Luoma, J. (2011). Keski-Euroopan olosuhteisiin suunniteltujen kitkarenkaiden yleisyys Suomessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Research Notes, No. 2600
Luoma, Juha. / Keski-Euroopan olosuhteisiin suunniteltujen kitkarenkaiden yleisyys Suomessa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 23 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2600).
@book{87d700f5f68741e18a966078e05fe759,
title = "Keski-Euroopan olosuhteisiin suunniteltujen kitkarenkaiden yleisyys Suomessa",
abstract = "Selvityksen tavoitteena oli arvioida, kuinka paljon Suomessa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n henkil{\"o}autoissa kitkarenkaita, jotka on suunniteltu Keski-Euroopan talviolosuhteisiin. N{\"a}iden renkaiden toimivuutta erilaisissa talviolosuhteissa pidet{\"a}{\"a}n etuna, mutta se ei ole suunnittelun l{\"a}ht{\"o}kohta, kuten Pohjoismaisten kitkarenkaiden suunnittelussa. Ahvenanmaata lukuun ottamatta koko Suomesta ker{\"a}ttiin talvella 2011 maantieteellisesti edustava kitkarengasaineisto (1 009 autoa), jota t{\"a}ydennettiin ajoneuvokohtaisilla tiedoilla. Keski-Eurooppaan suunniteltujen kitkarenkaiden osuudeksi arvioitiin 17,6 {\%} kaikista kitkarenkaista (v{\"a}hint{\"a}{\"a}n 12,7 {\%} ja enint{\"a}{\"a}n 21,0 {\%}). Osuus niin suuri, ett{\"a} asialla voi olla merkityst{\"a} liikenneturvallisuuteen. Tulokset osoittivat my{\"o}s, ett{\"a} Keski-Eurooppaan tarkoitetut kitkarenkaat kasautuvat muutamiin automerkkeihin ja k{\"a}ytettyn{\"a} maahan tuotuihin autoihin. Siksi turvallisuustoimenpiteet, kuten tiedotus, on syyt{\"a} kohdistaa t{\"a}llaisten henkil{\"o}autojen omistajille. Lis{\"a}ksi yleinen tiedottaminen on tarpeen, koska kitkarenkaita saatetaan ostaa paitsi liikkeest{\"a} my{\"o}s verkon kautta.",
keywords = "unstudded winter tyres, central Europe, Nordic Countries, road safety",
author = "Juha Luoma",
note = "Project code: 10404",
year = "2011",
language = "Finnish",
isbn = "978-951-38-7788-0",
series = "VTT Tiedotteita - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2600",
address = "Finland",

}

Luoma, J 2011, Keski-Euroopan olosuhteisiin suunniteltujen kitkarenkaiden yleisyys Suomessa. VTT Tiedotteita - Research Notes, no. 2600, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Keski-Euroopan olosuhteisiin suunniteltujen kitkarenkaiden yleisyys Suomessa. / Luoma, Juha.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 23 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2600).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Keski-Euroopan olosuhteisiin suunniteltujen kitkarenkaiden yleisyys Suomessa

AU - Luoma, Juha

N1 - Project code: 10404

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Selvityksen tavoitteena oli arvioida, kuinka paljon Suomessa käytetään henkilöautoissa kitkarenkaita, jotka on suunniteltu Keski-Euroopan talviolosuhteisiin. Näiden renkaiden toimivuutta erilaisissa talviolosuhteissa pidetään etuna, mutta se ei ole suunnittelun lähtökohta, kuten Pohjoismaisten kitkarenkaiden suunnittelussa. Ahvenanmaata lukuun ottamatta koko Suomesta kerättiin talvella 2011 maantieteellisesti edustava kitkarengasaineisto (1 009 autoa), jota täydennettiin ajoneuvokohtaisilla tiedoilla. Keski-Eurooppaan suunniteltujen kitkarenkaiden osuudeksi arvioitiin 17,6 % kaikista kitkarenkaista (vähintään 12,7 % ja enintään 21,0 %). Osuus niin suuri, että asialla voi olla merkitystä liikenneturvallisuuteen. Tulokset osoittivat myös, että Keski-Eurooppaan tarkoitetut kitkarenkaat kasautuvat muutamiin automerkkeihin ja käytettynä maahan tuotuihin autoihin. Siksi turvallisuustoimenpiteet, kuten tiedotus, on syytä kohdistaa tällaisten henkilöautojen omistajille. Lisäksi yleinen tiedottaminen on tarpeen, koska kitkarenkaita saatetaan ostaa paitsi liikkeestä myös verkon kautta.

AB - Selvityksen tavoitteena oli arvioida, kuinka paljon Suomessa käytetään henkilöautoissa kitkarenkaita, jotka on suunniteltu Keski-Euroopan talviolosuhteisiin. Näiden renkaiden toimivuutta erilaisissa talviolosuhteissa pidetään etuna, mutta se ei ole suunnittelun lähtökohta, kuten Pohjoismaisten kitkarenkaiden suunnittelussa. Ahvenanmaata lukuun ottamatta koko Suomesta kerättiin talvella 2011 maantieteellisesti edustava kitkarengasaineisto (1 009 autoa), jota täydennettiin ajoneuvokohtaisilla tiedoilla. Keski-Eurooppaan suunniteltujen kitkarenkaiden osuudeksi arvioitiin 17,6 % kaikista kitkarenkaista (vähintään 12,7 % ja enintään 21,0 %). Osuus niin suuri, että asialla voi olla merkitystä liikenneturvallisuuteen. Tulokset osoittivat myös, että Keski-Eurooppaan tarkoitetut kitkarenkaat kasautuvat muutamiin automerkkeihin ja käytettynä maahan tuotuihin autoihin. Siksi turvallisuustoimenpiteet, kuten tiedotus, on syytä kohdistaa tällaisten henkilöautojen omistajille. Lisäksi yleinen tiedottaminen on tarpeen, koska kitkarenkaita saatetaan ostaa paitsi liikkeestä myös verkon kautta.

KW - unstudded winter tyres

KW - central Europe

KW - Nordic Countries

KW - road safety

M3 - Report

SN - 978-951-38-7788-0

T3 - VTT Tiedotteita - Research Notes

BT - Keski-Euroopan olosuhteisiin suunniteltujen kitkarenkaiden yleisyys Suomessa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Luoma J. Keski-Euroopan olosuhteisiin suunniteltujen kitkarenkaiden yleisyys Suomessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 23 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2600).