Keski-Euroopan olosuhteisiin suunniteltujen kitkarenkaiden yleisyys Suomessa

Juha Luoma

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Selvityksen tavoitteena oli arvioida, kuinka paljon Suomessa käytetään henkilöautoissa kitkarenkaita, jotka on suunniteltu Keski-Euroopan talviolosuhteisiin. Näiden renkaiden toimivuutta erilaisissa talviolosuhteissa pidetään etuna, mutta se ei ole suunnittelun lähtökohta, kuten Pohjoismaisten kitkarenkaiden suunnittelussa. Ahvenanmaata lukuun ottamatta koko Suomesta kerättiin talvella 2011 maantieteellisesti edustava kitkarengasaineisto (1 009 autoa), jota täydennettiin ajoneuvokohtaisilla tiedoilla. Keski-Eurooppaan suunniteltujen kitkarenkaiden osuudeksi arvioitiin 17,6 % kaikista kitkarenkaista (vähintään 12,7 % ja enintään 21,0 %). Osuus niin suuri, että asialla voi olla merkitystä liikenneturvallisuuteen. Tulokset osoittivat myös, että Keski-Eurooppaan tarkoitetut kitkarenkaat kasautuvat muutamiin automerkkeihin ja käytettynä maahan tuotuihin autoihin. Siksi turvallisuustoimenpiteet, kuten tiedotus, on syytä kohdistaa tällaisten henkilöautojen omistajille. Lisäksi yleinen tiedottaminen on tarpeen, koska kitkarenkaita saatetaan ostaa paitsi liikkeestä myös verkon kautta.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages23
  ISBN (Electronic)978-951-38-7789-7
  ISBN (Print)978-951-38-7788-0
  Publication statusPublished - 2011
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Research Notes
  Number2600
  ISSN1235-0605

  Fingerprint

  tires
  Finland
  winter
  Olla

  Keywords

  • unstudded winter tyres
  • central Europe
  • Nordic Countries
  • road safety

  Cite this

  Luoma, J. (2011). Keski-Euroopan olosuhteisiin suunniteltujen kitkarenkaiden yleisyys Suomessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Research Notes, No. 2600
  Luoma, Juha. / Keski-Euroopan olosuhteisiin suunniteltujen kitkarenkaiden yleisyys Suomessa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 23 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2600).
  @book{87d700f5f68741e18a966078e05fe759,
  title = "Keski-Euroopan olosuhteisiin suunniteltujen kitkarenkaiden yleisyys Suomessa",
  abstract = "Selvityksen tavoitteena oli arvioida, kuinka paljon Suomessa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n henkil{\"o}autoissa kitkarenkaita, jotka on suunniteltu Keski-Euroopan talviolosuhteisiin. N{\"a}iden renkaiden toimivuutta erilaisissa talviolosuhteissa pidet{\"a}{\"a}n etuna, mutta se ei ole suunnittelun l{\"a}ht{\"o}kohta, kuten Pohjoismaisten kitkarenkaiden suunnittelussa. Ahvenanmaata lukuun ottamatta koko Suomesta ker{\"a}ttiin talvella 2011 maantieteellisesti edustava kitkarengasaineisto (1 009 autoa), jota t{\"a}ydennettiin ajoneuvokohtaisilla tiedoilla. Keski-Eurooppaan suunniteltujen kitkarenkaiden osuudeksi arvioitiin 17,6 {\%} kaikista kitkarenkaista (v{\"a}hint{\"a}{\"a}n 12,7 {\%} ja enint{\"a}{\"a}n 21,0 {\%}). Osuus niin suuri, ett{\"a} asialla voi olla merkityst{\"a} liikenneturvallisuuteen. Tulokset osoittivat my{\"o}s, ett{\"a} Keski-Eurooppaan tarkoitetut kitkarenkaat kasautuvat muutamiin automerkkeihin ja k{\"a}ytettyn{\"a} maahan tuotuihin autoihin. Siksi turvallisuustoimenpiteet, kuten tiedotus, on syyt{\"a} kohdistaa t{\"a}llaisten henkil{\"o}autojen omistajille. Lis{\"a}ksi yleinen tiedottaminen on tarpeen, koska kitkarenkaita saatetaan ostaa paitsi liikkeest{\"a} my{\"o}s verkon kautta.",
  keywords = "unstudded winter tyres, central Europe, Nordic Countries, road safety",
  author = "Juha Luoma",
  note = "Project code: 10404",
  year = "2011",
  language = "Finnish",
  isbn = "978-951-38-7788-0",
  series = "VTT Tiedotteita - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "2600",
  address = "Finland",

  }

  Luoma, J 2011, Keski-Euroopan olosuhteisiin suunniteltujen kitkarenkaiden yleisyys Suomessa. VTT Tiedotteita - Research Notes, no. 2600, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Keski-Euroopan olosuhteisiin suunniteltujen kitkarenkaiden yleisyys Suomessa. / Luoma, Juha.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 23 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2600).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Keski-Euroopan olosuhteisiin suunniteltujen kitkarenkaiden yleisyys Suomessa

  AU - Luoma, Juha

  N1 - Project code: 10404

  PY - 2011

  Y1 - 2011

  N2 - Selvityksen tavoitteena oli arvioida, kuinka paljon Suomessa käytetään henkilöautoissa kitkarenkaita, jotka on suunniteltu Keski-Euroopan talviolosuhteisiin. Näiden renkaiden toimivuutta erilaisissa talviolosuhteissa pidetään etuna, mutta se ei ole suunnittelun lähtökohta, kuten Pohjoismaisten kitkarenkaiden suunnittelussa. Ahvenanmaata lukuun ottamatta koko Suomesta kerättiin talvella 2011 maantieteellisesti edustava kitkarengasaineisto (1 009 autoa), jota täydennettiin ajoneuvokohtaisilla tiedoilla. Keski-Eurooppaan suunniteltujen kitkarenkaiden osuudeksi arvioitiin 17,6 % kaikista kitkarenkaista (vähintään 12,7 % ja enintään 21,0 %). Osuus niin suuri, että asialla voi olla merkitystä liikenneturvallisuuteen. Tulokset osoittivat myös, että Keski-Eurooppaan tarkoitetut kitkarenkaat kasautuvat muutamiin automerkkeihin ja käytettynä maahan tuotuihin autoihin. Siksi turvallisuustoimenpiteet, kuten tiedotus, on syytä kohdistaa tällaisten henkilöautojen omistajille. Lisäksi yleinen tiedottaminen on tarpeen, koska kitkarenkaita saatetaan ostaa paitsi liikkeestä myös verkon kautta.

  AB - Selvityksen tavoitteena oli arvioida, kuinka paljon Suomessa käytetään henkilöautoissa kitkarenkaita, jotka on suunniteltu Keski-Euroopan talviolosuhteisiin. Näiden renkaiden toimivuutta erilaisissa talviolosuhteissa pidetään etuna, mutta se ei ole suunnittelun lähtökohta, kuten Pohjoismaisten kitkarenkaiden suunnittelussa. Ahvenanmaata lukuun ottamatta koko Suomesta kerättiin talvella 2011 maantieteellisesti edustava kitkarengasaineisto (1 009 autoa), jota täydennettiin ajoneuvokohtaisilla tiedoilla. Keski-Eurooppaan suunniteltujen kitkarenkaiden osuudeksi arvioitiin 17,6 % kaikista kitkarenkaista (vähintään 12,7 % ja enintään 21,0 %). Osuus niin suuri, että asialla voi olla merkitystä liikenneturvallisuuteen. Tulokset osoittivat myös, että Keski-Eurooppaan tarkoitetut kitkarenkaat kasautuvat muutamiin automerkkeihin ja käytettynä maahan tuotuihin autoihin. Siksi turvallisuustoimenpiteet, kuten tiedotus, on syytä kohdistaa tällaisten henkilöautojen omistajille. Lisäksi yleinen tiedottaminen on tarpeen, koska kitkarenkaita saatetaan ostaa paitsi liikkeestä myös verkon kautta.

  KW - unstudded winter tyres

  KW - central Europe

  KW - Nordic Countries

  KW - road safety

  M3 - Report

  SN - 978-951-38-7788-0

  T3 - VTT Tiedotteita - Research Notes

  BT - Keski-Euroopan olosuhteisiin suunniteltujen kitkarenkaiden yleisyys Suomessa

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Luoma J. Keski-Euroopan olosuhteisiin suunniteltujen kitkarenkaiden yleisyys Suomessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 23 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2600).