Kevennetty kunnallistekniikka Paimion Oinilan pientaloalueella: Ensimmäisen rakennusvaiheen suunnittelu

VTT

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Paimion Oinilan koerakentamisprojektin tavoitteena on kehittää ja soveltaa taloudellisia ja nykykäytäntöä paremmin pientaloalueen olosuhteet huomioon ottavia kunnallisteknisiä ratkaisuja. Keskeiset tutkimusaiheet ovat kaavateiden liikennetekninen ja rakenteellinen mitoitus, hule- ja kuivatusvesien imeytys sekä jäteviemärin koko ja rakennustapa. Projekti käsittää suunnittelu-, rakentamis- ja seurantavaiheet. Julkaisussa selvitetään koerakentamiskohteen kunnallistekniikan suunnittelu- ja mitoitusperusteet sekä suunnitelman sisältö. Alueen asuntotiet ovat lyhyitä pussikatuja (35...160 m), ja ne ovat kahta poikkileikkaustyyppiä: 3,0 m tai 3,5 m leveä ajorata ja 0,25 m leveät pientareet ilman jalkakäytävää. Kaavateiden rakennetta on suunnittelussa käsitelty suppeammin. Normien asettamista vaatimuksista on kuitenkin jossain määrin tingitty. Alueen kuivatussuunnitelmassa on pyritty välttämään syvien avo-ojien ja putkiviemäreiden rakentamista. Sadevesien johtamiseksi maaperään on ensisijaisesti käytetty ns. pintaimeytystä. Imeytys- tai tasausaltaita on alueelle suunniteltu kahdeksan. Jätevesiviemäreiden (katuviemärit) putkikokona on käytetty halkaisijaltaan 110 mm:ä. Osa tonttiviemäreistä on liitetty ilman tarkastuskaivoa katuviemäriin. Em. ratkaisuja käytettäessä ovat asuntoteiden rakentamiskustannukset arviolta n. 20 % pienemmät kuin normaalien avo-ojin varustettujen asuntoteiden ja noin 40 % pienemmät kuin sadevesiviemärein ja jalkakäytävin varustettujen asuntoteiden. Sitä vastoin käytetyt ratkaisut ovat kalliimpia kuin Paimion kunnan aikaisempi käytäntö, jossa pintamaa poistetaan tiealueelta, ojamassat kaivetaan tien pohjaksi ja sora tuodaan päälle. Vesihuollon on suunnitellussa ratkaisussa arvioitu tulevan 13 % halvemmaksi kuin normaaliratkaisussa. Kapeiden asuntoteiden poikkileikkauksien on katsottu lisäävän asumisviihtyisyyttä, mutta liikenne häiriytyy jonkin verran kohtaamistilanteissa. Imeyttävä kuivatusratkaisu matalin ojapainantein säilyttää alueen vesitasapainon paremmin kuin tehokkaat kuivatusjärjestelyt ja antaa siten paremmat edellytykset alueen kasvillisuuden säilymiselle.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages69
ISBN (Print)951-38-1355-X
Publication statusPublished - 1981
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number52
ISSN0358-5085

Cite this

VTT (1981). Kevennetty kunnallistekniikka Paimion Oinilan pientaloalueella: Ensimmäisen rakennusvaiheen suunnittelu. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 52
VTT. / Kevennetty kunnallistekniikka Paimion Oinilan pientaloalueella : Ensimmäisen rakennusvaiheen suunnittelu. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 69 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 52).
@book{8497ef5a4729445abc03e6281551f913,
title = "Kevennetty kunnallistekniikka Paimion Oinilan pientaloalueella: Ensimm{\"a}isen rakennusvaiheen suunnittelu",
abstract = "Paimion Oinilan koerakentamisprojektin tavoitteena on kehitt{\"a}{\"a} ja soveltaa taloudellisia ja nykyk{\"a}yt{\"a}nt{\"o}{\"a} paremmin pientaloalueen olosuhteet huomioon ottavia kunnallisteknisi{\"a} ratkaisuja. Keskeiset tutkimusaiheet ovat kaavateiden liikennetekninen ja rakenteellinen mitoitus, hule- ja kuivatusvesien imeytys sek{\"a} j{\"a}teviem{\"a}rin koko ja rakennustapa. Projekti k{\"a}sitt{\"a}{\"a} suunnittelu-, rakentamis- ja seurantavaiheet. Julkaisussa selvitet{\"a}{\"a}n koerakentamiskohteen kunnallistekniikan suunnittelu- ja mitoitusperusteet sek{\"a} suunnitelman sis{\"a}lt{\"o}. Alueen asuntotiet ovat lyhyit{\"a} pussikatuja (35...160 m), ja ne ovat kahta poikkileikkaustyyppi{\"a}: 3,0 m tai 3,5 m leve{\"a} ajorata ja 0,25 m leve{\"a}t pientareet ilman jalkak{\"a}yt{\"a}v{\"a}{\"a}. Kaavateiden rakennetta on suunnittelussa k{\"a}sitelty suppeammin. Normien asettamista vaatimuksista on kuitenkin jossain m{\"a}{\"a}rin tingitty. Alueen kuivatussuunnitelmassa on pyritty v{\"a}ltt{\"a}m{\"a}{\"a}n syvien avo-ojien ja putkiviem{\"a}reiden rakentamista. Sadevesien johtamiseksi maaper{\"a}{\"a}n on ensisijaisesti k{\"a}ytetty ns. pintaimeytyst{\"a}. Imeytys- tai tasausaltaita on alueelle suunniteltu kahdeksan. J{\"a}tevesiviem{\"a}reiden (katuviem{\"a}rit) putkikokona on k{\"a}ytetty halkaisijaltaan 110 mm:{\"a}. Osa tonttiviem{\"a}reist{\"a} on liitetty ilman tarkastuskaivoa katuviem{\"a}riin. Em. ratkaisuja k{\"a}ytett{\"a}ess{\"a} ovat asuntoteiden rakentamiskustannukset arviolta n. 20 {\%} pienemm{\"a}t kuin normaalien avo-ojin varustettujen asuntoteiden ja noin 40 {\%} pienemm{\"a}t kuin sadevesiviem{\"a}rein ja jalkak{\"a}yt{\"a}vin varustettujen asuntoteiden. Sit{\"a} vastoin k{\"a}ytetyt ratkaisut ovat kalliimpia kuin Paimion kunnan aikaisempi k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}, jossa pintamaa poistetaan tiealueelta, ojamassat kaivetaan tien pohjaksi ja sora tuodaan p{\"a}{\"a}lle. Vesihuollon on suunnitellussa ratkaisussa arvioitu tulevan 13 {\%} halvemmaksi kuin normaaliratkaisussa. Kapeiden asuntoteiden poikkileikkauksien on katsottu lis{\"a}{\"a}v{\"a}n asumisviihtyisyytt{\"a}, mutta liikenne h{\"a}iriytyy jonkin verran kohtaamistilanteissa. Imeytt{\"a}v{\"a} kuivatusratkaisu matalin ojapainantein s{\"a}ilytt{\"a}{\"a} alueen vesitasapainon paremmin kuin tehokkaat kuivatusj{\"a}rjestelyt ja antaa siten paremmat edellytykset alueen kasvillisuuden s{\"a}ilymiselle.",
author = "VTT",
year = "1981",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1355-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "52",
address = "Finland",

}

VTT 1981, Kevennetty kunnallistekniikka Paimion Oinilan pientaloalueella: Ensimmäisen rakennusvaiheen suunnittelu. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 52, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kevennetty kunnallistekniikka Paimion Oinilan pientaloalueella : Ensimmäisen rakennusvaiheen suunnittelu. / VTT.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 69 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 52).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kevennetty kunnallistekniikka Paimion Oinilan pientaloalueella

T2 - Ensimmäisen rakennusvaiheen suunnittelu

AU - VTT

PY - 1981

Y1 - 1981

N2 - Paimion Oinilan koerakentamisprojektin tavoitteena on kehittää ja soveltaa taloudellisia ja nykykäytäntöä paremmin pientaloalueen olosuhteet huomioon ottavia kunnallisteknisiä ratkaisuja. Keskeiset tutkimusaiheet ovat kaavateiden liikennetekninen ja rakenteellinen mitoitus, hule- ja kuivatusvesien imeytys sekä jäteviemärin koko ja rakennustapa. Projekti käsittää suunnittelu-, rakentamis- ja seurantavaiheet. Julkaisussa selvitetään koerakentamiskohteen kunnallistekniikan suunnittelu- ja mitoitusperusteet sekä suunnitelman sisältö. Alueen asuntotiet ovat lyhyitä pussikatuja (35...160 m), ja ne ovat kahta poikkileikkaustyyppiä: 3,0 m tai 3,5 m leveä ajorata ja 0,25 m leveät pientareet ilman jalkakäytävää. Kaavateiden rakennetta on suunnittelussa käsitelty suppeammin. Normien asettamista vaatimuksista on kuitenkin jossain määrin tingitty. Alueen kuivatussuunnitelmassa on pyritty välttämään syvien avo-ojien ja putkiviemäreiden rakentamista. Sadevesien johtamiseksi maaperään on ensisijaisesti käytetty ns. pintaimeytystä. Imeytys- tai tasausaltaita on alueelle suunniteltu kahdeksan. Jätevesiviemäreiden (katuviemärit) putkikokona on käytetty halkaisijaltaan 110 mm:ä. Osa tonttiviemäreistä on liitetty ilman tarkastuskaivoa katuviemäriin. Em. ratkaisuja käytettäessä ovat asuntoteiden rakentamiskustannukset arviolta n. 20 % pienemmät kuin normaalien avo-ojin varustettujen asuntoteiden ja noin 40 % pienemmät kuin sadevesiviemärein ja jalkakäytävin varustettujen asuntoteiden. Sitä vastoin käytetyt ratkaisut ovat kalliimpia kuin Paimion kunnan aikaisempi käytäntö, jossa pintamaa poistetaan tiealueelta, ojamassat kaivetaan tien pohjaksi ja sora tuodaan päälle. Vesihuollon on suunnitellussa ratkaisussa arvioitu tulevan 13 % halvemmaksi kuin normaaliratkaisussa. Kapeiden asuntoteiden poikkileikkauksien on katsottu lisäävän asumisviihtyisyyttä, mutta liikenne häiriytyy jonkin verran kohtaamistilanteissa. Imeyttävä kuivatusratkaisu matalin ojapainantein säilyttää alueen vesitasapainon paremmin kuin tehokkaat kuivatusjärjestelyt ja antaa siten paremmat edellytykset alueen kasvillisuuden säilymiselle.

AB - Paimion Oinilan koerakentamisprojektin tavoitteena on kehittää ja soveltaa taloudellisia ja nykykäytäntöä paremmin pientaloalueen olosuhteet huomioon ottavia kunnallisteknisiä ratkaisuja. Keskeiset tutkimusaiheet ovat kaavateiden liikennetekninen ja rakenteellinen mitoitus, hule- ja kuivatusvesien imeytys sekä jäteviemärin koko ja rakennustapa. Projekti käsittää suunnittelu-, rakentamis- ja seurantavaiheet. Julkaisussa selvitetään koerakentamiskohteen kunnallistekniikan suunnittelu- ja mitoitusperusteet sekä suunnitelman sisältö. Alueen asuntotiet ovat lyhyitä pussikatuja (35...160 m), ja ne ovat kahta poikkileikkaustyyppiä: 3,0 m tai 3,5 m leveä ajorata ja 0,25 m leveät pientareet ilman jalkakäytävää. Kaavateiden rakennetta on suunnittelussa käsitelty suppeammin. Normien asettamista vaatimuksista on kuitenkin jossain määrin tingitty. Alueen kuivatussuunnitelmassa on pyritty välttämään syvien avo-ojien ja putkiviemäreiden rakentamista. Sadevesien johtamiseksi maaperään on ensisijaisesti käytetty ns. pintaimeytystä. Imeytys- tai tasausaltaita on alueelle suunniteltu kahdeksan. Jätevesiviemäreiden (katuviemärit) putkikokona on käytetty halkaisijaltaan 110 mm:ä. Osa tonttiviemäreistä on liitetty ilman tarkastuskaivoa katuviemäriin. Em. ratkaisuja käytettäessä ovat asuntoteiden rakentamiskustannukset arviolta n. 20 % pienemmät kuin normaalien avo-ojin varustettujen asuntoteiden ja noin 40 % pienemmät kuin sadevesiviemärein ja jalkakäytävin varustettujen asuntoteiden. Sitä vastoin käytetyt ratkaisut ovat kalliimpia kuin Paimion kunnan aikaisempi käytäntö, jossa pintamaa poistetaan tiealueelta, ojamassat kaivetaan tien pohjaksi ja sora tuodaan päälle. Vesihuollon on suunnitellussa ratkaisussa arvioitu tulevan 13 % halvemmaksi kuin normaaliratkaisussa. Kapeiden asuntoteiden poikkileikkauksien on katsottu lisäävän asumisviihtyisyyttä, mutta liikenne häiriytyy jonkin verran kohtaamistilanteissa. Imeyttävä kuivatusratkaisu matalin ojapainantein säilyttää alueen vesitasapainon paremmin kuin tehokkaat kuivatusjärjestelyt ja antaa siten paremmat edellytykset alueen kasvillisuuden säilymiselle.

M3 - Report

SN - 951-38-1355-X

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Kevennetty kunnallistekniikka Paimion Oinilan pientaloalueella

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

VTT. Kevennetty kunnallistekniikka Paimion Oinilan pientaloalueella: Ensimmäisen rakennusvaiheen suunnittelu. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 69 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 52).