Kiinteistö- ja rakennusalan tuotemallien ja yhteensopivuuden tulevaisuus: Vaihtoehtoisia skenaarioita ja teknologiapolkuja

Tapio Koivu

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tässä julkaisussa esitellään vuosien 2000-2002 aikana tehdyn "Roadmap to Intelligent Product Modeling and Interoperability" -tutkimushankkeen tuloksia. Tutkimuksen tavoite on arvioida tuotemallintamiseen liittyvien teknologioiden ja ohjelmistojen yhteensopivuuden muutoksia ja muutosten vaikutusta rakentamisen prosesseihin ja liiketoimintaan. Tuloksia käytetään muokattaessa strategioita mm. tietotekniikan hyödyntämiseksi, prosessien parantamiseksi ja uusien tutkimus- ja kehitystoimenpiteiden suuntaamiseksi. Tutkimuksessa kerättiin tietoa mm. haastatteluin ja 2-vaiheisella Delphi-kysely-tutkimuksella. Kyselyjen löydöksiä ja tuloksia käsiteltiin kansainvälisessä kutsuseminaarissa. Tuloksena esitellään vaihtoehtoisia skenaarioita siitä, mihin kehitys voisi johtaa noin 5-8 vuoden aikana. Kahta skenaariota on tarkasteltu tässä julkaisuissa tarkemmin ja niiden perusteella on myös arvioitu mahdollisia teknologian kehityspolkuja sekä seurauksia eri osapuolten toimintaan. Johtopäätöksinä ja hahmotellaan seuraavan kehitysohjelman rakennetta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages67
ISBN (Electronic)951-38-6084-1
ISBN (Print)951-38-6080-9
Publication statusPublished - 2002
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Research Notes
Number2161
ISSN1235-0605

Keywords

  • construction
  • product models
  • product modelling
  • future
  • scenarios
  • trends
  • technology
  • forecasting

Cite this

Koivu, T. (2002). Kiinteistö- ja rakennusalan tuotemallien ja yhteensopivuuden tulevaisuus: Vaihtoehtoisia skenaarioita ja teknologiapolkuja. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Research Notes, No. 2161
Koivu, Tapio. / Kiinteistö- ja rakennusalan tuotemallien ja yhteensopivuuden tulevaisuus : Vaihtoehtoisia skenaarioita ja teknologiapolkuja. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2002. 67 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2161).
@book{fef128f66a254fe8b3824185f52272db,
title = "Kiinteist{\"o}- ja rakennusalan tuotemallien ja yhteensopivuuden tulevaisuus: Vaihtoehtoisia skenaarioita ja teknologiapolkuja",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} julkaisussa esitell{\"a}{\"a}n vuosien 2000-2002 aikana tehdyn {"}Roadmap to Intelligent Product Modeling and Interoperability{"} -tutkimushankkeen tuloksia. Tutkimuksen tavoite on arvioida tuotemallintamiseen liittyvien teknologioiden ja ohjelmistojen yhteensopivuuden muutoksia ja muutosten vaikutusta rakentamisen prosesseihin ja liiketoimintaan. Tuloksia k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n muokattaessa strategioita mm. tietotekniikan hy{\"o}dynt{\"a}miseksi, prosessien parantamiseksi ja uusien tutkimus- ja kehitystoimenpiteiden suuntaamiseksi. Tutkimuksessa ker{\"a}ttiin tietoa mm. haastatteluin ja 2-vaiheisella Delphi-kysely-tutkimuksella. Kyselyjen l{\"o}yd{\"o}ksi{\"a} ja tuloksia k{\"a}siteltiin kansainv{\"a}lisess{\"a} kutsuseminaarissa. Tuloksena esitell{\"a}{\"a}n vaihtoehtoisia skenaarioita siit{\"a}, mihin kehitys voisi johtaa noin 5-8 vuoden aikana. Kahta skenaariota on tarkasteltu t{\"a}ss{\"a} julkaisuissa tarkemmin ja niiden perusteella on my{\"o}s arvioitu mahdollisia teknologian kehityspolkuja sek{\"a} seurauksia eri osapuolten toimintaan. Johtop{\"a}{\"a}t{\"o}ksin{\"a} ja hahmotellaan seuraavan kehitysohjelman rakennetta.",
keywords = "construction, product models, product modelling, future, scenarios, trends, technology, forecasting",
author = "Tapio Koivu",
year = "2002",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-6080-9",
series = "VTT Tiedotteita - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2161",
address = "Finland",

}

Koivu, T 2002, Kiinteistö- ja rakennusalan tuotemallien ja yhteensopivuuden tulevaisuus: Vaihtoehtoisia skenaarioita ja teknologiapolkuja. VTT Tiedotteita - Research Notes, no. 2161, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kiinteistö- ja rakennusalan tuotemallien ja yhteensopivuuden tulevaisuus : Vaihtoehtoisia skenaarioita ja teknologiapolkuja. / Koivu, Tapio.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2002. 67 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2161).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kiinteistö- ja rakennusalan tuotemallien ja yhteensopivuuden tulevaisuus

T2 - Vaihtoehtoisia skenaarioita ja teknologiapolkuja

AU - Koivu, Tapio

PY - 2002

Y1 - 2002

N2 - Tässä julkaisussa esitellään vuosien 2000-2002 aikana tehdyn "Roadmap to Intelligent Product Modeling and Interoperability" -tutkimushankkeen tuloksia. Tutkimuksen tavoite on arvioida tuotemallintamiseen liittyvien teknologioiden ja ohjelmistojen yhteensopivuuden muutoksia ja muutosten vaikutusta rakentamisen prosesseihin ja liiketoimintaan. Tuloksia käytetään muokattaessa strategioita mm. tietotekniikan hyödyntämiseksi, prosessien parantamiseksi ja uusien tutkimus- ja kehitystoimenpiteiden suuntaamiseksi. Tutkimuksessa kerättiin tietoa mm. haastatteluin ja 2-vaiheisella Delphi-kysely-tutkimuksella. Kyselyjen löydöksiä ja tuloksia käsiteltiin kansainvälisessä kutsuseminaarissa. Tuloksena esitellään vaihtoehtoisia skenaarioita siitä, mihin kehitys voisi johtaa noin 5-8 vuoden aikana. Kahta skenaariota on tarkasteltu tässä julkaisuissa tarkemmin ja niiden perusteella on myös arvioitu mahdollisia teknologian kehityspolkuja sekä seurauksia eri osapuolten toimintaan. Johtopäätöksinä ja hahmotellaan seuraavan kehitysohjelman rakennetta.

AB - Tässä julkaisussa esitellään vuosien 2000-2002 aikana tehdyn "Roadmap to Intelligent Product Modeling and Interoperability" -tutkimushankkeen tuloksia. Tutkimuksen tavoite on arvioida tuotemallintamiseen liittyvien teknologioiden ja ohjelmistojen yhteensopivuuden muutoksia ja muutosten vaikutusta rakentamisen prosesseihin ja liiketoimintaan. Tuloksia käytetään muokattaessa strategioita mm. tietotekniikan hyödyntämiseksi, prosessien parantamiseksi ja uusien tutkimus- ja kehitystoimenpiteiden suuntaamiseksi. Tutkimuksessa kerättiin tietoa mm. haastatteluin ja 2-vaiheisella Delphi-kysely-tutkimuksella. Kyselyjen löydöksiä ja tuloksia käsiteltiin kansainvälisessä kutsuseminaarissa. Tuloksena esitellään vaihtoehtoisia skenaarioita siitä, mihin kehitys voisi johtaa noin 5-8 vuoden aikana. Kahta skenaariota on tarkasteltu tässä julkaisuissa tarkemmin ja niiden perusteella on myös arvioitu mahdollisia teknologian kehityspolkuja sekä seurauksia eri osapuolten toimintaan. Johtopäätöksinä ja hahmotellaan seuraavan kehitysohjelman rakennetta.

KW - construction

KW - product models

KW - product modelling

KW - future

KW - scenarios

KW - trends

KW - technology

KW - forecasting

M3 - Report

SN - 951-38-6080-9

T3 - VTT Tiedotteita - Research Notes

BT - Kiinteistö- ja rakennusalan tuotemallien ja yhteensopivuuden tulevaisuus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Koivu T. Kiinteistö- ja rakennusalan tuotemallien ja yhteensopivuuden tulevaisuus: Vaihtoehtoisia skenaarioita ja teknologiapolkuja. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2002. 67 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2161).