Kiinteistö- ja rakennusalojen tuottavuus: Esitutkimus

Terttu Vainio, Eero Nippala, Hannu Kauranen, Pekka Pajakkala

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Työlajitasolla tarkasteltuna kiinteistö- ja rakennusalojen tuottavuus on kehittynyt myönteisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Työsaavutukset aikayksikköä kohden ovat kasvaneet monissa tyypillisissä työlajeissa 20 - 50 %. Tuottavuutta on kehitetty laaja-alaisesti ja yleensä tuottavuuden on aikaan saatu parannuksia töiden ergonomiaan ja työturvallisuuteen. Talonrakentamisen työmaaprosessi on virtaviivaistunut ja teollistunut sekä muuttunut rakennuspalvelujen kokoonpanoksi. Tuottavuuskehityksellä on voitu kompensoida osa uusien lakien ja asetusten tuomista kustannuslisistä ja työkohteiden monimuotoistumisesta. Talonrakennustyössä tuottavuutta on saatu aikaan materiaali- ja tuoteteknologialla, uusilla rakennustyökoneilla ja mittaustekniikoilla sekä prosessien kehityksellä. Maa- ja vesirakentamisessa työsaavutusten kasvu perustuu erityisesti kone-ja laiteteknologioihin. Pienissä, maantieteellisesti hajallaan sijaitsevissa kohteissa tehokkuutta on saatu aikaan sillä, että siirrot kohteesta toiseen tapahtuvat nopeasti. Rakentamisen tuotannon rakenne on muuttumassa suuntaan, jossa tehokkaasti toteutettavaa uudisrakentamista on vähemmän ja vaikeissa olosuhteissa tehtävää täydennys- ja korjausrakentamisesta on enemmän. Töitä tehdään aiempaa enemmän olemassa olevassa infrastruktuurissa rakenteiden käyttäjien ehdoilla. Liikenneväylien korjausinvestoinneissa, ylläpito ja hoitotöissä liikenne haittaa töiden tekoa huomatavan paljon enemmän kuin esim. 1980-luvulla. Samalla tavoin talonrakentamisessa käyttäjien huomiointi tuo omat erityispiirteensä ja järjestelyt verrattuna uudiskohteisiin. Kiinteistöpalvelut ovat ottaneet vastaan muiden toimialojen ulkoistamia tehtäviä. Tämä on laajentanut toimialaa kiinteistöjen hoidosta myös kiinteistöjen käyttäjiä palveleviin toimintoihin. Kiinteistöpalveluista on kehittynyt kokonaan uusi läsnäolopalvelua yrityksille tarjoava toimiala, joka kokoaa yhteen useita erilaisia työtehtäviä, joihin mm. nykyinen koulutustarjonta ei pysty vastaamaan. Kiinteistöjen omistaminen on keskittynyt ja ottanut käyttöön uusia teknologioita. Kiinteistöjen hallinta on tehostunut merkittävästi. Tilahallinnan työkalujen avulla voidaan entistä paremmin ottaa huomioon myös käyttäjien toiminnalliset tarpeet.
Original languageFinnish
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages60
Publication statusPublished - 2006
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Keywords

  • productivity
  • facility management
  • facility services
  • construction
  • civil engineering
  • fixed capital

Cite this

Vainio, T., Nippala, E., Kauranen, H., & Pajakkala, P. (2006). Kiinteistö- ja rakennusalojen tuottavuus: Esitutkimus. VTT Technical Research Centre of Finland.
Vainio, Terttu ; Nippala, Eero ; Kauranen, Hannu ; Pajakkala, Pekka. / Kiinteistö- ja rakennusalojen tuottavuus : Esitutkimus. VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 60 p.
@book{4470955efbc04b8a87470a408a6ac1b8,
title = "Kiinteist{\"o}- ja rakennusalojen tuottavuus: Esitutkimus",
abstract = "Ty{\"o}lajitasolla tarkasteltuna kiinteist{\"o}- ja rakennusalojen tuottavuus on kehittynyt my{\"o}nteisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Ty{\"o}saavutukset aikayksikk{\"o}{\"a} kohden ovat kasvaneet monissa tyypillisiss{\"a} ty{\"o}lajeissa 20 - 50 {\%}. Tuottavuutta on kehitetty laaja-alaisesti ja yleens{\"a} tuottavuuden on aikaan saatu parannuksia t{\"o}iden ergonomiaan ja ty{\"o}turvallisuuteen. Talonrakentamisen ty{\"o}maaprosessi on virtaviivaistunut ja teollistunut sek{\"a} muuttunut rakennuspalvelujen kokoonpanoksi. Tuottavuuskehityksell{\"a} on voitu kompensoida osa uusien lakien ja asetusten tuomista kustannuslisist{\"a} ja ty{\"o}kohteiden monimuotoistumisesta. Talonrakennusty{\"o}ss{\"a} tuottavuutta on saatu aikaan materiaali- ja tuoteteknologialla, uusilla rakennusty{\"o}koneilla ja mittaustekniikoilla sek{\"a} prosessien kehityksell{\"a}. Maa- ja vesirakentamisessa ty{\"o}saavutusten kasvu perustuu erityisesti kone-ja laiteteknologioihin. Pieniss{\"a}, maantieteellisesti hajallaan sijaitsevissa kohteissa tehokkuutta on saatu aikaan sill{\"a}, ett{\"a} siirrot kohteesta toiseen tapahtuvat nopeasti. Rakentamisen tuotannon rakenne on muuttumassa suuntaan, jossa tehokkaasti toteutettavaa uudisrakentamista on v{\"a}hemm{\"a}n ja vaikeissa olosuhteissa teht{\"a}v{\"a}{\"a} t{\"a}ydennys- ja korjausrakentamisesta on enemm{\"a}n. T{\"o}it{\"a} tehd{\"a}{\"a}n aiempaa enemm{\"a}n olemassa olevassa infrastruktuurissa rakenteiden k{\"a}ytt{\"a}jien ehdoilla. Liikennev{\"a}ylien korjausinvestoinneissa, yll{\"a}pito ja hoitot{\"o}iss{\"a} liikenne haittaa t{\"o}iden tekoa huomatavan paljon enemm{\"a}n kuin esim. 1980-luvulla. Samalla tavoin talonrakentamisessa k{\"a}ytt{\"a}jien huomiointi tuo omat erityispiirteens{\"a} ja j{\"a}rjestelyt verrattuna uudiskohteisiin. Kiinteist{\"o}palvelut ovat ottaneet vastaan muiden toimialojen ulkoistamia teht{\"a}vi{\"a}. T{\"a}m{\"a} on laajentanut toimialaa kiinteist{\"o}jen hoidosta my{\"o}s kiinteist{\"o}jen k{\"a}ytt{\"a}ji{\"a} palveleviin toimintoihin. Kiinteist{\"o}palveluista on kehittynyt kokonaan uusi l{\"a}sn{\"a}olopalvelua yrityksille tarjoava toimiala, joka kokoaa yhteen useita erilaisia ty{\"o}teht{\"a}vi{\"a}, joihin mm. nykyinen koulutustarjonta ei pysty vastaamaan. Kiinteist{\"o}jen omistaminen on keskittynyt ja ottanut k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n uusia teknologioita. Kiinteist{\"o}jen hallinta on tehostunut merkitt{\"a}v{\"a}sti. Tilahallinnan ty{\"o}kalujen avulla voidaan entist{\"a} paremmin ottaa huomioon my{\"o}s k{\"a}ytt{\"a}jien toiminnalliset tarpeet.",
keywords = "productivity, facility management, facility services, construction, civil engineering, fixed capital",
author = "Terttu Vainio and Eero Nippala and Hannu Kauranen and Pekka Pajakkala",
year = "2006",
language = "Finnish",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
address = "Finland",

}

Vainio, T, Nippala, E, Kauranen, H & Pajakkala, P 2006, Kiinteistö- ja rakennusalojen tuottavuus: Esitutkimus. VTT Technical Research Centre of Finland.

Kiinteistö- ja rakennusalojen tuottavuus : Esitutkimus. / Vainio, Terttu; Nippala, Eero; Kauranen, Hannu; Pajakkala, Pekka.

VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 60 p.

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kiinteistö- ja rakennusalojen tuottavuus

T2 - Esitutkimus

AU - Vainio, Terttu

AU - Nippala, Eero

AU - Kauranen, Hannu

AU - Pajakkala, Pekka

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - Työlajitasolla tarkasteltuna kiinteistö- ja rakennusalojen tuottavuus on kehittynyt myönteisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Työsaavutukset aikayksikköä kohden ovat kasvaneet monissa tyypillisissä työlajeissa 20 - 50 %. Tuottavuutta on kehitetty laaja-alaisesti ja yleensä tuottavuuden on aikaan saatu parannuksia töiden ergonomiaan ja työturvallisuuteen. Talonrakentamisen työmaaprosessi on virtaviivaistunut ja teollistunut sekä muuttunut rakennuspalvelujen kokoonpanoksi. Tuottavuuskehityksellä on voitu kompensoida osa uusien lakien ja asetusten tuomista kustannuslisistä ja työkohteiden monimuotoistumisesta. Talonrakennustyössä tuottavuutta on saatu aikaan materiaali- ja tuoteteknologialla, uusilla rakennustyökoneilla ja mittaustekniikoilla sekä prosessien kehityksellä. Maa- ja vesirakentamisessa työsaavutusten kasvu perustuu erityisesti kone-ja laiteteknologioihin. Pienissä, maantieteellisesti hajallaan sijaitsevissa kohteissa tehokkuutta on saatu aikaan sillä, että siirrot kohteesta toiseen tapahtuvat nopeasti. Rakentamisen tuotannon rakenne on muuttumassa suuntaan, jossa tehokkaasti toteutettavaa uudisrakentamista on vähemmän ja vaikeissa olosuhteissa tehtävää täydennys- ja korjausrakentamisesta on enemmän. Töitä tehdään aiempaa enemmän olemassa olevassa infrastruktuurissa rakenteiden käyttäjien ehdoilla. Liikenneväylien korjausinvestoinneissa, ylläpito ja hoitotöissä liikenne haittaa töiden tekoa huomatavan paljon enemmän kuin esim. 1980-luvulla. Samalla tavoin talonrakentamisessa käyttäjien huomiointi tuo omat erityispiirteensä ja järjestelyt verrattuna uudiskohteisiin. Kiinteistöpalvelut ovat ottaneet vastaan muiden toimialojen ulkoistamia tehtäviä. Tämä on laajentanut toimialaa kiinteistöjen hoidosta myös kiinteistöjen käyttäjiä palveleviin toimintoihin. Kiinteistöpalveluista on kehittynyt kokonaan uusi läsnäolopalvelua yrityksille tarjoava toimiala, joka kokoaa yhteen useita erilaisia työtehtäviä, joihin mm. nykyinen koulutustarjonta ei pysty vastaamaan. Kiinteistöjen omistaminen on keskittynyt ja ottanut käyttöön uusia teknologioita. Kiinteistöjen hallinta on tehostunut merkittävästi. Tilahallinnan työkalujen avulla voidaan entistä paremmin ottaa huomioon myös käyttäjien toiminnalliset tarpeet.

AB - Työlajitasolla tarkasteltuna kiinteistö- ja rakennusalojen tuottavuus on kehittynyt myönteisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Työsaavutukset aikayksikköä kohden ovat kasvaneet monissa tyypillisissä työlajeissa 20 - 50 %. Tuottavuutta on kehitetty laaja-alaisesti ja yleensä tuottavuuden on aikaan saatu parannuksia töiden ergonomiaan ja työturvallisuuteen. Talonrakentamisen työmaaprosessi on virtaviivaistunut ja teollistunut sekä muuttunut rakennuspalvelujen kokoonpanoksi. Tuottavuuskehityksellä on voitu kompensoida osa uusien lakien ja asetusten tuomista kustannuslisistä ja työkohteiden monimuotoistumisesta. Talonrakennustyössä tuottavuutta on saatu aikaan materiaali- ja tuoteteknologialla, uusilla rakennustyökoneilla ja mittaustekniikoilla sekä prosessien kehityksellä. Maa- ja vesirakentamisessa työsaavutusten kasvu perustuu erityisesti kone-ja laiteteknologioihin. Pienissä, maantieteellisesti hajallaan sijaitsevissa kohteissa tehokkuutta on saatu aikaan sillä, että siirrot kohteesta toiseen tapahtuvat nopeasti. Rakentamisen tuotannon rakenne on muuttumassa suuntaan, jossa tehokkaasti toteutettavaa uudisrakentamista on vähemmän ja vaikeissa olosuhteissa tehtävää täydennys- ja korjausrakentamisesta on enemmän. Töitä tehdään aiempaa enemmän olemassa olevassa infrastruktuurissa rakenteiden käyttäjien ehdoilla. Liikenneväylien korjausinvestoinneissa, ylläpito ja hoitotöissä liikenne haittaa töiden tekoa huomatavan paljon enemmän kuin esim. 1980-luvulla. Samalla tavoin talonrakentamisessa käyttäjien huomiointi tuo omat erityispiirteensä ja järjestelyt verrattuna uudiskohteisiin. Kiinteistöpalvelut ovat ottaneet vastaan muiden toimialojen ulkoistamia tehtäviä. Tämä on laajentanut toimialaa kiinteistöjen hoidosta myös kiinteistöjen käyttäjiä palveleviin toimintoihin. Kiinteistöpalveluista on kehittynyt kokonaan uusi läsnäolopalvelua yrityksille tarjoava toimiala, joka kokoaa yhteen useita erilaisia työtehtäviä, joihin mm. nykyinen koulutustarjonta ei pysty vastaamaan. Kiinteistöjen omistaminen on keskittynyt ja ottanut käyttöön uusia teknologioita. Kiinteistöjen hallinta on tehostunut merkittävästi. Tilahallinnan työkalujen avulla voidaan entistä paremmin ottaa huomioon myös käyttäjien toiminnalliset tarpeet.

KW - productivity

KW - facility management

KW - facility services

KW - construction

KW - civil engineering

KW - fixed capital

M3 - Report

BT - Kiinteistö- ja rakennusalojen tuottavuus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

ER -

Vainio T, Nippala E, Kauranen H, Pajakkala P. Kiinteistö- ja rakennusalojen tuottavuus: Esitutkimus. VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 60 p.