Kiinteistöautomaatiojärjestelmän suunnittelu ja valinta käyttäjien tarpeiden perusteella

Timo Aho, Jouko Pakanen, Erkki Sainio, Eero Erkiö, Teuvo Aro

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa kehitettiin käyttäjän tarpeisiin perustuva systemaattinen kiinteistöautomaatiojärjestelmien suunnittelu- ja valintamenetelmä. Menetelmä kuvataan yksityiskohtaisesti esimerkkeineen ja annetaan tarpeelliset perustiedot. Toimintojen ja tuotteen valinnassa on sovellettu edullisuusvertailua ja laadittu tarpeelliset pisteytykset. Laskelmat perustuvat ominaisuuksiltaan tyypillisiin taloihin, joiden varusteet on laskettu piirustuksista. Kustannusten laskennassa sovellettiin nykyarvo- ja takaisinmaksuajan menetelmää. Laskelmat suoritettiin taulukkolaskentaohjelmistoja hyväksi käyttäen. Esimerkkilaskelmissa todettiin, että asuinalueilla investoinnin takaisinmaksuaika oli 6 %:n korolla noin kuusi vuotta lähes alueen koosta riippumatta, sekakiinteistöalueilla takaisinmaksuajat olivat 5 - 8 vuotta. Kiinteistökohtaisessa tarkastelussa pienimmät takaisinmaksuajat ovat toimisto- ja liikekiinteistöissä. Takaisinmaksuaika oli 2 - 5 vuotta. Asuinkiinteistössä takaisinmaksuaika oli 6 - 8 vuotta. Edullisimmat toiminnot olivat aikaohjaukset, hälytykset ja eräät mittaukset. Laskelmat eivät ole liikaa yleistettävissä, koska valintamenettelyn lähtötiedot ratkaisevat lopputuloksen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages216
ISBN (Print)951-38-2980-4
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number768
ISSN0358-5085

Keywords

  • real estate
  • buildings
  • houses
  • automatic control
  • automation
  • control systems
  • management engineering
  • monitoring

Cite this

Aho, T., Pakanen, J., Sainio, E., Erkiö, E., & Aro, T. (1987). Kiinteistöautomaatiojärjestelmän suunnittelu ja valinta käyttäjien tarpeiden perusteella. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 768
Aho, Timo ; Pakanen, Jouko ; Sainio, Erkki ; Erkiö, Eero ; Aro, Teuvo. / Kiinteistöautomaatiojärjestelmän suunnittelu ja valinta käyttäjien tarpeiden perusteella. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 216 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 768).
@book{c996d4e0dcd54969a314ed64dbb102b8,
title = "Kiinteist{\"o}automaatioj{\"a}rjestelm{\"a}n suunnittelu ja valinta k{\"a}ytt{\"a}jien tarpeiden perusteella",
abstract = "Tutkimuksessa kehitettiin k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}n tarpeisiin perustuva systemaattinen kiinteist{\"o}automaatioj{\"a}rjestelmien suunnittelu- ja valintamenetelm{\"a}. Menetelm{\"a} kuvataan yksityiskohtaisesti esimerkkeineen ja annetaan tarpeelliset perustiedot. Toimintojen ja tuotteen valinnassa on sovellettu edullisuusvertailua ja laadittu tarpeelliset pisteytykset. Laskelmat perustuvat ominaisuuksiltaan tyypillisiin taloihin, joiden varusteet on laskettu piirustuksista. Kustannusten laskennassa sovellettiin nykyarvo- ja takaisinmaksuajan menetelm{\"a}{\"a}. Laskelmat suoritettiin taulukkolaskentaohjelmistoja hyv{\"a}ksi k{\"a}ytt{\"a}en. Esimerkkilaskelmissa todettiin, ett{\"a} asuinalueilla investoinnin takaisinmaksuaika oli 6 {\%}:n korolla noin kuusi vuotta l{\"a}hes alueen koosta riippumatta, sekakiinteist{\"o}alueilla takaisinmaksuajat olivat 5 - 8 vuotta. Kiinteist{\"o}kohtaisessa tarkastelussa pienimm{\"a}t takaisinmaksuajat ovat toimisto- ja liikekiinteist{\"o}iss{\"a}. Takaisinmaksuaika oli 2 - 5 vuotta. Asuinkiinteist{\"o}ss{\"a} takaisinmaksuaika oli 6 - 8 vuotta. Edullisimmat toiminnot olivat aikaohjaukset, h{\"a}lytykset ja er{\"a}{\"a}t mittaukset. Laskelmat eiv{\"a}t ole liikaa yleistett{\"a}viss{\"a}, koska valintamenettelyn l{\"a}ht{\"o}tiedot ratkaisevat lopputuloksen.",
keywords = "real estate, buildings, houses, automatic control, automation, control systems, management engineering, monitoring",
author = "Timo Aho and Jouko Pakanen and Erkki Sainio and Eero Erki{\"o} and Teuvo Aro",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2980-4",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "768",
address = "Finland",

}

Aho, T, Pakanen, J, Sainio, E, Erkiö, E & Aro, T 1987, Kiinteistöautomaatiojärjestelmän suunnittelu ja valinta käyttäjien tarpeiden perusteella. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 768, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kiinteistöautomaatiojärjestelmän suunnittelu ja valinta käyttäjien tarpeiden perusteella. / Aho, Timo; Pakanen, Jouko; Sainio, Erkki; Erkiö, Eero; Aro, Teuvo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 216 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 768).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kiinteistöautomaatiojärjestelmän suunnittelu ja valinta käyttäjien tarpeiden perusteella

AU - Aho, Timo

AU - Pakanen, Jouko

AU - Sainio, Erkki

AU - Erkiö, Eero

AU - Aro, Teuvo

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Tutkimuksessa kehitettiin käyttäjän tarpeisiin perustuva systemaattinen kiinteistöautomaatiojärjestelmien suunnittelu- ja valintamenetelmä. Menetelmä kuvataan yksityiskohtaisesti esimerkkeineen ja annetaan tarpeelliset perustiedot. Toimintojen ja tuotteen valinnassa on sovellettu edullisuusvertailua ja laadittu tarpeelliset pisteytykset. Laskelmat perustuvat ominaisuuksiltaan tyypillisiin taloihin, joiden varusteet on laskettu piirustuksista. Kustannusten laskennassa sovellettiin nykyarvo- ja takaisinmaksuajan menetelmää. Laskelmat suoritettiin taulukkolaskentaohjelmistoja hyväksi käyttäen. Esimerkkilaskelmissa todettiin, että asuinalueilla investoinnin takaisinmaksuaika oli 6 %:n korolla noin kuusi vuotta lähes alueen koosta riippumatta, sekakiinteistöalueilla takaisinmaksuajat olivat 5 - 8 vuotta. Kiinteistökohtaisessa tarkastelussa pienimmät takaisinmaksuajat ovat toimisto- ja liikekiinteistöissä. Takaisinmaksuaika oli 2 - 5 vuotta. Asuinkiinteistössä takaisinmaksuaika oli 6 - 8 vuotta. Edullisimmat toiminnot olivat aikaohjaukset, hälytykset ja eräät mittaukset. Laskelmat eivät ole liikaa yleistettävissä, koska valintamenettelyn lähtötiedot ratkaisevat lopputuloksen.

AB - Tutkimuksessa kehitettiin käyttäjän tarpeisiin perustuva systemaattinen kiinteistöautomaatiojärjestelmien suunnittelu- ja valintamenetelmä. Menetelmä kuvataan yksityiskohtaisesti esimerkkeineen ja annetaan tarpeelliset perustiedot. Toimintojen ja tuotteen valinnassa on sovellettu edullisuusvertailua ja laadittu tarpeelliset pisteytykset. Laskelmat perustuvat ominaisuuksiltaan tyypillisiin taloihin, joiden varusteet on laskettu piirustuksista. Kustannusten laskennassa sovellettiin nykyarvo- ja takaisinmaksuajan menetelmää. Laskelmat suoritettiin taulukkolaskentaohjelmistoja hyväksi käyttäen. Esimerkkilaskelmissa todettiin, että asuinalueilla investoinnin takaisinmaksuaika oli 6 %:n korolla noin kuusi vuotta lähes alueen koosta riippumatta, sekakiinteistöalueilla takaisinmaksuajat olivat 5 - 8 vuotta. Kiinteistökohtaisessa tarkastelussa pienimmät takaisinmaksuajat ovat toimisto- ja liikekiinteistöissä. Takaisinmaksuaika oli 2 - 5 vuotta. Asuinkiinteistössä takaisinmaksuaika oli 6 - 8 vuotta. Edullisimmat toiminnot olivat aikaohjaukset, hälytykset ja eräät mittaukset. Laskelmat eivät ole liikaa yleistettävissä, koska valintamenettelyn lähtötiedot ratkaisevat lopputuloksen.

KW - real estate

KW - buildings

KW - houses

KW - automatic control

KW - automation

KW - control systems

KW - management engineering

KW - monitoring

M3 - Report

SN - 951-38-2980-4

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Kiinteistöautomaatiojärjestelmän suunnittelu ja valinta käyttäjien tarpeiden perusteella

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Aho T, Pakanen J, Sainio E, Erkiö E, Aro T. Kiinteistöautomaatiojärjestelmän suunnittelu ja valinta käyttäjien tarpeiden perusteella. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 216 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 768).