Kiinteistöjen lämpimän käyttöveden energiatalouden optimointiin vaikuttavat tekijät

Kauko Tormonen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Laboratorio-olosuhteissa selvitettiin lämpimän käyttöveden tuottoon vaikuttavia tekijöitä, kun käytetään erilaisia lämmöntuottojärjestelmiä. Myös näiden ratkaisujen energiataloutta selvitettiin niiltä osin kuin siihen vaikuttavat laitteistojen ylimitoitus ja tyhjäkäyntiteho. Tutkittavien laitteiden tehoalue oli 200 - 300 kW. Käyttöveden lämpotila mitattiin erilaisissa käyttöolosuhteissa. Muuttujina olivat olivat käyttöveden virtaama, kattilaveden alkulämpötila ja kiertonopeus, poltinteho ja verkoston kuormitus. Mittauksissa tuli esille se, että käyttöoloisuhteilla voidaan vaikuttaa käyttöveden lämpötilaan eniten sellaisessa ratkaisussa, jossa käyttöveden siirrin oli asennettu kattilasta lähtevään menojohtoon. Tällaisessa ratkaisussa kattilaveden kiertonopeuden muuttuessa 3,5 m3/h > 8,4 m3/h käyttövesiteho lisääntyi n. 40 %. Varaajatyyppisessä ratkaisussa käyttövesitehon muutos oli huomattavasti pienempi samoissa olosuhteissa. Lyhytaikaisen käyttöveden laskun aikana, kun virtaama oli 1,2 l/s ja laskuaika 7 min., varaajalla päästiin käyttövesitehoon 1,5 x poltinteho ja erillisella siirtimellä 1,2 x poltinteho. Kattila-poltinyhdistelmän ylimitoituksen vaikutus energiatalouteen riippuu siitä, miten paljon tyhjäkäyntiteho ja palamishyötysuhde muuttuvat ylimitoituksen takia. Kiinteistöjen lämmin käyttövesi voidaan useassa tapauksessa tuottaa laitteistolla, jonka vesitilavuus on totuttua pienempi. Myös laitteistojen energiatalous paranee, koska tyhjäkäyntitehot pienenevät ja lisäksi tilojen tarve pienenee.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages48
ISBN (Print)951-38-2830-1
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number687
ISSN0358-5085

Keywords

  • portable water
  • hot water
  • optimization
  • energy economy
  • houses
  • buildings
  • dimensioning
  • heating systems
  • boilers
  • flow rate

Cite this

Tormonen, K. (1987). Kiinteistöjen lämpimän käyttöveden energiatalouden optimointiin vaikuttavat tekijät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 687
Tormonen, Kauko. / Kiinteistöjen lämpimän käyttöveden energiatalouden optimointiin vaikuttavat tekijät. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 687).
@book{f37be91f840f44a29f27e67a0d96bf0e,
title = "Kiinteist{\"o}jen l{\"a}mpim{\"a}n k{\"a}ytt{\"o}veden energiatalouden optimointiin vaikuttavat tekij{\"a}t",
abstract = "Laboratorio-olosuhteissa selvitettiin l{\"a}mpim{\"a}n k{\"a}ytt{\"o}veden tuottoon vaikuttavia tekij{\"o}it{\"a}, kun k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n erilaisia l{\"a}mm{\"o}ntuottoj{\"a}rjestelmi{\"a}. My{\"o}s n{\"a}iden ratkaisujen energiataloutta selvitettiin niilt{\"a} osin kuin siihen vaikuttavat laitteistojen ylimitoitus ja tyhj{\"a}k{\"a}yntiteho. Tutkittavien laitteiden tehoalue oli 200 - 300 kW. K{\"a}ytt{\"o}veden l{\"a}mpotila mitattiin erilaisissa k{\"a}ytt{\"o}olosuhteissa. Muuttujina olivat olivat k{\"a}ytt{\"o}veden virtaama, kattilaveden alkul{\"a}mp{\"o}tila ja kiertonopeus, poltinteho ja verkoston kuormitus. Mittauksissa tuli esille se, ett{\"a} k{\"a}ytt{\"o}oloisuhteilla voidaan vaikuttaa k{\"a}ytt{\"o}veden l{\"a}mp{\"o}tilaan eniten sellaisessa ratkaisussa, jossa k{\"a}ytt{\"o}veden siirrin oli asennettu kattilasta l{\"a}htev{\"a}{\"a}n menojohtoon. T{\"a}llaisessa ratkaisussa kattilaveden kiertonopeuden muuttuessa 3,5 m3/h > 8,4 m3/h k{\"a}ytt{\"o}vesiteho lis{\"a}{\"a}ntyi n. 40 {\%}. Varaajatyyppisess{\"a} ratkaisussa k{\"a}ytt{\"o}vesitehon muutos oli huomattavasti pienempi samoissa olosuhteissa. Lyhytaikaisen k{\"a}ytt{\"o}veden laskun aikana, kun virtaama oli 1,2 l/s ja laskuaika 7 min., varaajalla p{\"a}{\"a}stiin k{\"a}ytt{\"o}vesitehoon 1,5 x poltinteho ja erillisella siirtimell{\"a} 1,2 x poltinteho. Kattila-poltinyhdistelm{\"a}n ylimitoituksen vaikutus energiatalouteen riippuu siit{\"a}, miten paljon tyhj{\"a}k{\"a}yntiteho ja palamishy{\"o}tysuhde muuttuvat ylimitoituksen takia. Kiinteist{\"o}jen l{\"a}mmin k{\"a}ytt{\"o}vesi voidaan useassa tapauksessa tuottaa laitteistolla, jonka vesitilavuus on totuttua pienempi. My{\"o}s laitteistojen energiatalous paranee, koska tyhj{\"a}k{\"a}yntitehot pienenev{\"a}t ja lis{\"a}ksi tilojen tarve pienenee.",
keywords = "portable water, hot water, optimization, energy economy, houses, buildings, dimensioning, heating systems, boilers, flow rate",
author = "Kauko Tormonen",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2830-1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "687",
address = "Finland",

}

Tormonen, K 1987, Kiinteistöjen lämpimän käyttöveden energiatalouden optimointiin vaikuttavat tekijät. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 687, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kiinteistöjen lämpimän käyttöveden energiatalouden optimointiin vaikuttavat tekijät. / Tormonen, Kauko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 687).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kiinteistöjen lämpimän käyttöveden energiatalouden optimointiin vaikuttavat tekijät

AU - Tormonen, Kauko

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Laboratorio-olosuhteissa selvitettiin lämpimän käyttöveden tuottoon vaikuttavia tekijöitä, kun käytetään erilaisia lämmöntuottojärjestelmiä. Myös näiden ratkaisujen energiataloutta selvitettiin niiltä osin kuin siihen vaikuttavat laitteistojen ylimitoitus ja tyhjäkäyntiteho. Tutkittavien laitteiden tehoalue oli 200 - 300 kW. Käyttöveden lämpotila mitattiin erilaisissa käyttöolosuhteissa. Muuttujina olivat olivat käyttöveden virtaama, kattilaveden alkulämpötila ja kiertonopeus, poltinteho ja verkoston kuormitus. Mittauksissa tuli esille se, että käyttöoloisuhteilla voidaan vaikuttaa käyttöveden lämpötilaan eniten sellaisessa ratkaisussa, jossa käyttöveden siirrin oli asennettu kattilasta lähtevään menojohtoon. Tällaisessa ratkaisussa kattilaveden kiertonopeuden muuttuessa 3,5 m3/h > 8,4 m3/h käyttövesiteho lisääntyi n. 40 %. Varaajatyyppisessä ratkaisussa käyttövesitehon muutos oli huomattavasti pienempi samoissa olosuhteissa. Lyhytaikaisen käyttöveden laskun aikana, kun virtaama oli 1,2 l/s ja laskuaika 7 min., varaajalla päästiin käyttövesitehoon 1,5 x poltinteho ja erillisella siirtimellä 1,2 x poltinteho. Kattila-poltinyhdistelmän ylimitoituksen vaikutus energiatalouteen riippuu siitä, miten paljon tyhjäkäyntiteho ja palamishyötysuhde muuttuvat ylimitoituksen takia. Kiinteistöjen lämmin käyttövesi voidaan useassa tapauksessa tuottaa laitteistolla, jonka vesitilavuus on totuttua pienempi. Myös laitteistojen energiatalous paranee, koska tyhjäkäyntitehot pienenevät ja lisäksi tilojen tarve pienenee.

AB - Laboratorio-olosuhteissa selvitettiin lämpimän käyttöveden tuottoon vaikuttavia tekijöitä, kun käytetään erilaisia lämmöntuottojärjestelmiä. Myös näiden ratkaisujen energiataloutta selvitettiin niiltä osin kuin siihen vaikuttavat laitteistojen ylimitoitus ja tyhjäkäyntiteho. Tutkittavien laitteiden tehoalue oli 200 - 300 kW. Käyttöveden lämpotila mitattiin erilaisissa käyttöolosuhteissa. Muuttujina olivat olivat käyttöveden virtaama, kattilaveden alkulämpötila ja kiertonopeus, poltinteho ja verkoston kuormitus. Mittauksissa tuli esille se, että käyttöoloisuhteilla voidaan vaikuttaa käyttöveden lämpötilaan eniten sellaisessa ratkaisussa, jossa käyttöveden siirrin oli asennettu kattilasta lähtevään menojohtoon. Tällaisessa ratkaisussa kattilaveden kiertonopeuden muuttuessa 3,5 m3/h > 8,4 m3/h käyttövesiteho lisääntyi n. 40 %. Varaajatyyppisessä ratkaisussa käyttövesitehon muutos oli huomattavasti pienempi samoissa olosuhteissa. Lyhytaikaisen käyttöveden laskun aikana, kun virtaama oli 1,2 l/s ja laskuaika 7 min., varaajalla päästiin käyttövesitehoon 1,5 x poltinteho ja erillisella siirtimellä 1,2 x poltinteho. Kattila-poltinyhdistelmän ylimitoituksen vaikutus energiatalouteen riippuu siitä, miten paljon tyhjäkäyntiteho ja palamishyötysuhde muuttuvat ylimitoituksen takia. Kiinteistöjen lämmin käyttövesi voidaan useassa tapauksessa tuottaa laitteistolla, jonka vesitilavuus on totuttua pienempi. Myös laitteistojen energiatalous paranee, koska tyhjäkäyntitehot pienenevät ja lisäksi tilojen tarve pienenee.

KW - portable water

KW - hot water

KW - optimization

KW - energy economy

KW - houses

KW - buildings

KW - dimensioning

KW - heating systems

KW - boilers

KW - flow rate

M3 - Report

SN - 951-38-2830-1

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Kiinteistöjen lämpimän käyttöveden energiatalouden optimointiin vaikuttavat tekijät

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Tormonen K. Kiinteistöjen lämpimän käyttöveden energiatalouden optimointiin vaikuttavat tekijät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 687).