Kiinteistön jaksottaisen huollon laatuluokitus: Viheralueet ja rakenteiden kunnossapito

Timo Lounela, Sirpa Lehtimäki, Heikki Rautio

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kiinteistöjen ylläpidon tavoitteena on totuttu pitämään kustannussäästöä. Laatutavoitteita ei ole voitu asettaa laadun määritysten puuttumisen vuoksi. Tässä tutkimuksessa esitetään ylläpidon laatuluokituksen periaatteet ylläpidon suunnittelua ja seurantaa varten. Laadun määrittely tapahtuu toimivuusnäkemyksen pohjalta. Kiinteistön ylläpitoa käsitellään tuotannollisena toimintana, jonka tuotteena on kiinteistöön alunperin sisältyvän suojaisuuden, turvallisuuden, terveellisyyden ja viihtyisyyden vähenemisen estäminen. Kiinteistöjen ylläpito jäsennetään luokitusta varten kiinteistönpitonimikkeistön mukaisesti. Tämä tutkimus on rajattu käsittelemään jaksoittaista huoltoa. Ylläpidon esimerkkiosa-alueina ovat viheralueet ja rakenteiden kunnossapito. Pyrkimys yksinkertaisuuteen on johtanut kahteen suunnittelun laatuluokkaan. Niiden yläpuolella on erinomainen luokka ja alapuolella ala-arvoinen luokka. Luokitusta kutsutaan neliluokkaiseksi laatuluokitukseksi. Pelkkä toimivuusnäkemys ei riitä määrittämään jaksoittaisen huollon huoltovälejä. Suuri osa huoltoväleistä määräytyy käyttötaloudellisin perustein pitkän aikavälin käyttökustannusten minimoimisesta. Rakenteiden kunnossapidon laatuluokitusesimerkkiin sisältyvät sekä toimivuusnäkemyksen mukaiset että käyttötalouden perusteella määritetyt laadun kriteerit. Laatukriteereiden määritys tapahtui pääosin asiantuntijaryhmän työnä. Ryhmä määritteli ne käyttäjän tarpeet, joita huollettava kohde on tarkoitettu tyydyttämään. Tämän jälkeen määritettiin ryhmätyönä kuntoluokkien kriteerit. Viheralueiden laatuluokitus laadittiin kuudelle alueelle, jotka sijaitsevat kahdella eri paikkakunnalla. Rakenteiden kunnossapidon esimerkkikohteena on koulurakennus. Tutkimukseen sisältyy laatuluokkien kustannusvertailu saatavilla olevien kustannustietojen antamissa rajoissa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages467
ISBN (Print)951-38-2800-X
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number467
ISSN1235-0613

Fingerprint

horticulture

Keywords

  • economy
  • real estate
  • real property
  • buildings
  • maintenance costs
  • cost effectiveness
  • cost control
  • quality
  • classifications
  • grading

Cite this

Lounela, T., Lehtimäki, S., & Rautio, H. (1987). Kiinteistön jaksottaisen huollon laatuluokitus: Viheralueet ja rakenteiden kunnossapito. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 467
Lounela, Timo ; Lehtimäki, Sirpa ; Rautio, Heikki. / Kiinteistön jaksottaisen huollon laatuluokitus : Viheralueet ja rakenteiden kunnossapito. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 467 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 467).
@book{b10e36ee767142c694585a41b01e7858,
title = "Kiinteist{\"o}n jaksottaisen huollon laatuluokitus: Viheralueet ja rakenteiden kunnossapito",
abstract = "Kiinteist{\"o}jen yll{\"a}pidon tavoitteena on totuttu pit{\"a}m{\"a}{\"a}n kustannuss{\"a}{\"a}st{\"o}{\"a}. Laatutavoitteita ei ole voitu asettaa laadun m{\"a}{\"a}ritysten puuttumisen vuoksi. T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa esitet{\"a}{\"a}n yll{\"a}pidon laatuluokituksen periaatteet yll{\"a}pidon suunnittelua ja seurantaa varten. Laadun m{\"a}{\"a}rittely tapahtuu toimivuusn{\"a}kemyksen pohjalta. Kiinteist{\"o}n yll{\"a}pitoa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n tuotannollisena toimintana, jonka tuotteena on kiinteist{\"o}{\"o}n alunperin sis{\"a}ltyv{\"a}n suojaisuuden, turvallisuuden, terveellisyyden ja viihtyisyyden v{\"a}henemisen est{\"a}minen. Kiinteist{\"o}jen yll{\"a}pito j{\"a}sennet{\"a}{\"a}n luokitusta varten kiinteist{\"o}npitonimikkeist{\"o}n mukaisesti. T{\"a}m{\"a} tutkimus on rajattu k{\"a}sittelem{\"a}{\"a}n jaksoittaista huoltoa. Yll{\"a}pidon esimerkkiosa-alueina ovat viheralueet ja rakenteiden kunnossapito. Pyrkimys yksinkertaisuuteen on johtanut kahteen suunnittelun laatuluokkaan. Niiden yl{\"a}puolella on erinomainen luokka ja alapuolella ala-arvoinen luokka. Luokitusta kutsutaan neliluokkaiseksi laatuluokitukseksi. Pelkk{\"a} toimivuusn{\"a}kemys ei riit{\"a} m{\"a}{\"a}ritt{\"a}m{\"a}{\"a}n jaksoittaisen huollon huoltov{\"a}lej{\"a}. Suuri osa huoltov{\"a}leist{\"a} m{\"a}{\"a}r{\"a}ytyy k{\"a}ytt{\"o}taloudellisin perustein pitk{\"a}n aikav{\"a}lin k{\"a}ytt{\"o}kustannusten minimoimisesta. Rakenteiden kunnossapidon laatuluokitusesimerkkiin sis{\"a}ltyv{\"a}t sek{\"a} toimivuusn{\"a}kemyksen mukaiset ett{\"a} k{\"a}ytt{\"o}talouden perusteella m{\"a}{\"a}ritetyt laadun kriteerit. Laatukriteereiden m{\"a}{\"a}ritys tapahtui p{\"a}{\"a}osin asiantuntijaryhm{\"a}n ty{\"o}n{\"a}. Ryhm{\"a} m{\"a}{\"a}ritteli ne k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}n tarpeet, joita huollettava kohde on tarkoitettu tyydytt{\"a}m{\"a}{\"a}n. T{\"a}m{\"a}n j{\"a}lkeen m{\"a}{\"a}ritettiin ryhm{\"a}ty{\"o}n{\"a} kuntoluokkien kriteerit. Viheralueiden laatuluokitus laadittiin kuudelle alueelle, jotka sijaitsevat kahdella eri paikkakunnalla. Rakenteiden kunnossapidon esimerkkikohteena on koulurakennus. Tutkimukseen sis{\"a}ltyy laatuluokkien kustannusvertailu saatavilla olevien kustannustietojen antamissa rajoissa.",
keywords = "economy, real estate, real property, buildings, maintenance costs, cost effectiveness, cost control, quality, classifications, grading",
author = "Timo Lounela and Sirpa Lehtim{\"a}ki and Heikki Rautio",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2800-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "467",
address = "Finland",

}

Lounela, T, Lehtimäki, S & Rautio, H 1987, Kiinteistön jaksottaisen huollon laatuluokitus: Viheralueet ja rakenteiden kunnossapito. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 467, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kiinteistön jaksottaisen huollon laatuluokitus : Viheralueet ja rakenteiden kunnossapito. / Lounela, Timo; Lehtimäki, Sirpa; Rautio, Heikki.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 467 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 467).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kiinteistön jaksottaisen huollon laatuluokitus

T2 - Viheralueet ja rakenteiden kunnossapito

AU - Lounela, Timo

AU - Lehtimäki, Sirpa

AU - Rautio, Heikki

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Kiinteistöjen ylläpidon tavoitteena on totuttu pitämään kustannussäästöä. Laatutavoitteita ei ole voitu asettaa laadun määritysten puuttumisen vuoksi. Tässä tutkimuksessa esitetään ylläpidon laatuluokituksen periaatteet ylläpidon suunnittelua ja seurantaa varten. Laadun määrittely tapahtuu toimivuusnäkemyksen pohjalta. Kiinteistön ylläpitoa käsitellään tuotannollisena toimintana, jonka tuotteena on kiinteistöön alunperin sisältyvän suojaisuuden, turvallisuuden, terveellisyyden ja viihtyisyyden vähenemisen estäminen. Kiinteistöjen ylläpito jäsennetään luokitusta varten kiinteistönpitonimikkeistön mukaisesti. Tämä tutkimus on rajattu käsittelemään jaksoittaista huoltoa. Ylläpidon esimerkkiosa-alueina ovat viheralueet ja rakenteiden kunnossapito. Pyrkimys yksinkertaisuuteen on johtanut kahteen suunnittelun laatuluokkaan. Niiden yläpuolella on erinomainen luokka ja alapuolella ala-arvoinen luokka. Luokitusta kutsutaan neliluokkaiseksi laatuluokitukseksi. Pelkkä toimivuusnäkemys ei riitä määrittämään jaksoittaisen huollon huoltovälejä. Suuri osa huoltoväleistä määräytyy käyttötaloudellisin perustein pitkän aikavälin käyttökustannusten minimoimisesta. Rakenteiden kunnossapidon laatuluokitusesimerkkiin sisältyvät sekä toimivuusnäkemyksen mukaiset että käyttötalouden perusteella määritetyt laadun kriteerit. Laatukriteereiden määritys tapahtui pääosin asiantuntijaryhmän työnä. Ryhmä määritteli ne käyttäjän tarpeet, joita huollettava kohde on tarkoitettu tyydyttämään. Tämän jälkeen määritettiin ryhmätyönä kuntoluokkien kriteerit. Viheralueiden laatuluokitus laadittiin kuudelle alueelle, jotka sijaitsevat kahdella eri paikkakunnalla. Rakenteiden kunnossapidon esimerkkikohteena on koulurakennus. Tutkimukseen sisältyy laatuluokkien kustannusvertailu saatavilla olevien kustannustietojen antamissa rajoissa.

AB - Kiinteistöjen ylläpidon tavoitteena on totuttu pitämään kustannussäästöä. Laatutavoitteita ei ole voitu asettaa laadun määritysten puuttumisen vuoksi. Tässä tutkimuksessa esitetään ylläpidon laatuluokituksen periaatteet ylläpidon suunnittelua ja seurantaa varten. Laadun määrittely tapahtuu toimivuusnäkemyksen pohjalta. Kiinteistön ylläpitoa käsitellään tuotannollisena toimintana, jonka tuotteena on kiinteistöön alunperin sisältyvän suojaisuuden, turvallisuuden, terveellisyyden ja viihtyisyyden vähenemisen estäminen. Kiinteistöjen ylläpito jäsennetään luokitusta varten kiinteistönpitonimikkeistön mukaisesti. Tämä tutkimus on rajattu käsittelemään jaksoittaista huoltoa. Ylläpidon esimerkkiosa-alueina ovat viheralueet ja rakenteiden kunnossapito. Pyrkimys yksinkertaisuuteen on johtanut kahteen suunnittelun laatuluokkaan. Niiden yläpuolella on erinomainen luokka ja alapuolella ala-arvoinen luokka. Luokitusta kutsutaan neliluokkaiseksi laatuluokitukseksi. Pelkkä toimivuusnäkemys ei riitä määrittämään jaksoittaisen huollon huoltovälejä. Suuri osa huoltoväleistä määräytyy käyttötaloudellisin perustein pitkän aikavälin käyttökustannusten minimoimisesta. Rakenteiden kunnossapidon laatuluokitusesimerkkiin sisältyvät sekä toimivuusnäkemyksen mukaiset että käyttötalouden perusteella määritetyt laadun kriteerit. Laatukriteereiden määritys tapahtui pääosin asiantuntijaryhmän työnä. Ryhmä määritteli ne käyttäjän tarpeet, joita huollettava kohde on tarkoitettu tyydyttämään. Tämän jälkeen määritettiin ryhmätyönä kuntoluokkien kriteerit. Viheralueiden laatuluokitus laadittiin kuudelle alueelle, jotka sijaitsevat kahdella eri paikkakunnalla. Rakenteiden kunnossapidon esimerkkikohteena on koulurakennus. Tutkimukseen sisältyy laatuluokkien kustannusvertailu saatavilla olevien kustannustietojen antamissa rajoissa.

KW - economy

KW - real estate

KW - real property

KW - buildings

KW - maintenance costs

KW - cost effectiveness

KW - cost control

KW - quality

KW - classifications

KW - grading

M3 - Report

SN - 951-38-2800-X

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Kiinteistön jaksottaisen huollon laatuluokitus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Lounela T, Lehtimäki S, Rautio H. Kiinteistön jaksottaisen huollon laatuluokitus: Viheralueet ja rakenteiden kunnossapito. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 467 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 467).