Kiinteistöyhteisön tuloslaskelmakaava: Kaavan tarkistaminen hoitokustannusten seurannan kehittämistä varten

Mauri Marttila, Timo Lounela, Arto Pekkala, Reijo Peltola, Sari Äijälä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksen lähtökohtana on Kiinteistönhoitotiedoston (KH-tiedosto) neuvottelukunnan aloite yhtenäistää kiinteistöjen ylläpidon kustannuslaskenta sekä nykyaikaistaa ja muuttaa kiinteistöyhteisön kirjanpidon tuloslaskelmakaavan hoitokulujaottelu kustannuslaskentaa tukevaksi. Kiinteistökaavan uusimistehtävä laajeni tutkimuksen kuluessa koskemaan koko tuloslaskelmakaavan rakennetta. Kaavan uusimisessa kiinnitetään huomiota erityisesti tuloslaskennan informatiivisuuteen sekä hoitokulujaottelun tehtäväkeskeisyyteen. Tuloslaskelmakaavan rakennetta ehdotetaan uusittavaksi siten, että kiinteistön hoitoa käsittelevä osa erotetaan osakaskohtaisten lainojen hoitoa ja lainaosuuksia käsittelevästä osasta. Hoitokulujaottelusta esitetään kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäisen vaihtoehdon hoitokulujaottelu noudattaa kiinteistönhoitosopimusmallien jakoa, jolloin kiinteistöjen hoitotyön kulut jaetaan kiinteistönhoidon alasopimusten mukaisesti käytölle ja huollolle, ulkoalueiden hoidolle ja siivoukselle.Toisessa vaihtoehdossa työvoimakulut jaetaan kiinteistönhoitonimikkeistön mukaan edellisten lisäksi vielä lämmitykselle, vesihuollolle, sähköhuollolle ja jätehuollolle. Hoitokulujen jaotteluvaihtoehtoja testattiin neljän kiinteistön hoitokuluilla. Kiinteistöistä kaksi oli aravavuokrataloja. Muut kaksi testauskohdetta olivat asunto-osakeyhtiötalo ja koulurakennus. Arvioitaessa kaavavaihtoehtojen soveltuvutta tutkimuksen alussa sovituilla arvostelukriteereillä havaittiin, että molemmilla ehdotetuilla hoitokulujaotteluilla on etunsa. Kiinteistönhoitosopimusmalleja lähempänä oleva hoitokulujen jaotteluvaihtoehto 1 on tutkimuksen mukaan parempi, kun painotetaan erityisesti helppokäyttöisyyttä ja kirjanpidon selkeyttä, mutta se ei täysin täytä tehtäväkeskeisyyden vaatimusta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages102
ISBN (Print)951-38-3314-3
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number923
ISSN0358-5085

Keywords

  • real estate
  • buildings
  • maintenance costs
  • accounting
  • management

Cite this

Marttila, M., Lounela, T., Pekkala, A., Peltola, R., & Äijälä, S. (1989). Kiinteistöyhteisön tuloslaskelmakaava: Kaavan tarkistaminen hoitokustannusten seurannan kehittämistä varten. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 923
Marttila, Mauri ; Lounela, Timo ; Pekkala, Arto ; Peltola, Reijo ; Äijälä, Sari. / Kiinteistöyhteisön tuloslaskelmakaava : Kaavan tarkistaminen hoitokustannusten seurannan kehittämistä varten. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 102 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 923).
@book{02ed6a109aab4f18afba7141d7b909cc,
title = "Kiinteist{\"o}yhteis{\"o}n tuloslaskelmakaava: Kaavan tarkistaminen hoitokustannusten seurannan kehitt{\"a}mist{\"a} varten",
abstract = "Tutkimuksen l{\"a}ht{\"o}kohtana on Kiinteist{\"o}nhoitotiedoston (KH-tiedosto) neuvottelukunnan aloite yhten{\"a}ist{\"a}{\"a} kiinteist{\"o}jen yll{\"a}pidon kustannuslaskenta sek{\"a} nykyaikaistaa ja muuttaa kiinteist{\"o}yhteis{\"o}n kirjanpidon tuloslaskelmakaavan hoitokulujaottelu kustannuslaskentaa tukevaksi. Kiinteist{\"o}kaavan uusimisteht{\"a}v{\"a} laajeni tutkimuksen kuluessa koskemaan koko tuloslaskelmakaavan rakennetta. Kaavan uusimisessa kiinnitet{\"a}{\"a}n huomiota erityisesti tuloslaskennan informatiivisuuteen sek{\"a} hoitokulujaottelun teht{\"a}v{\"a}keskeisyyteen. Tuloslaskelmakaavan rakennetta ehdotetaan uusittavaksi siten, ett{\"a} kiinteist{\"o}n hoitoa k{\"a}sittelev{\"a} osa erotetaan osakaskohtaisten lainojen hoitoa ja lainaosuuksia k{\"a}sittelev{\"a}st{\"a} osasta. Hoitokulujaottelusta esitet{\"a}{\"a}n kaksi vaihtoehtoa. Ensimm{\"a}isen vaihtoehdon hoitokulujaottelu noudattaa kiinteist{\"o}nhoitosopimusmallien jakoa, jolloin kiinteist{\"o}jen hoitoty{\"o}n kulut jaetaan kiinteist{\"o}nhoidon alasopimusten mukaisesti k{\"a}yt{\"o}lle ja huollolle, ulkoalueiden hoidolle ja siivoukselle.Toisessa vaihtoehdossa ty{\"o}voimakulut jaetaan kiinteist{\"o}nhoitonimikkeist{\"o}n mukaan edellisten lis{\"a}ksi viel{\"a} l{\"a}mmitykselle, vesihuollolle, s{\"a}hk{\"o}huollolle ja j{\"a}tehuollolle. Hoitokulujen jaotteluvaihtoehtoja testattiin nelj{\"a}n kiinteist{\"o}n hoitokuluilla. Kiinteist{\"o}ist{\"a} kaksi oli aravavuokrataloja. Muut kaksi testauskohdetta olivat asunto-osakeyhti{\"o}talo ja koulurakennus. Arvioitaessa kaavavaihtoehtojen soveltuvutta tutkimuksen alussa sovituilla arvostelukriteereill{\"a} havaittiin, ett{\"a} molemmilla ehdotetuilla hoitokulujaotteluilla on etunsa. Kiinteist{\"o}nhoitosopimusmalleja l{\"a}hemp{\"a}n{\"a} oleva hoitokulujen jaotteluvaihtoehto 1 on tutkimuksen mukaan parempi, kun painotetaan erityisesti helppok{\"a}ytt{\"o}isyytt{\"a} ja kirjanpidon selkeytt{\"a}, mutta se ei t{\"a}ysin t{\"a}yt{\"a} teht{\"a}v{\"a}keskeisyyden vaatimusta.",
keywords = "real estate, buildings, maintenance costs, accounting, management",
author = "Mauri Marttila and Timo Lounela and Arto Pekkala and Reijo Peltola and Sari {\"A}ij{\"a}l{\"a}",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3314-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "923",
address = "Finland",

}

Marttila, M, Lounela, T, Pekkala, A, Peltola, R & Äijälä, S 1989, Kiinteistöyhteisön tuloslaskelmakaava: Kaavan tarkistaminen hoitokustannusten seurannan kehittämistä varten. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 923, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kiinteistöyhteisön tuloslaskelmakaava : Kaavan tarkistaminen hoitokustannusten seurannan kehittämistä varten. / Marttila, Mauri; Lounela, Timo; Pekkala, Arto; Peltola, Reijo; Äijälä, Sari.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 102 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 923).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kiinteistöyhteisön tuloslaskelmakaava

T2 - Kaavan tarkistaminen hoitokustannusten seurannan kehittämistä varten

AU - Marttila, Mauri

AU - Lounela, Timo

AU - Pekkala, Arto

AU - Peltola, Reijo

AU - Äijälä, Sari

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Tutkimuksen lähtökohtana on Kiinteistönhoitotiedoston (KH-tiedosto) neuvottelukunnan aloite yhtenäistää kiinteistöjen ylläpidon kustannuslaskenta sekä nykyaikaistaa ja muuttaa kiinteistöyhteisön kirjanpidon tuloslaskelmakaavan hoitokulujaottelu kustannuslaskentaa tukevaksi. Kiinteistökaavan uusimistehtävä laajeni tutkimuksen kuluessa koskemaan koko tuloslaskelmakaavan rakennetta. Kaavan uusimisessa kiinnitetään huomiota erityisesti tuloslaskennan informatiivisuuteen sekä hoitokulujaottelun tehtäväkeskeisyyteen. Tuloslaskelmakaavan rakennetta ehdotetaan uusittavaksi siten, että kiinteistön hoitoa käsittelevä osa erotetaan osakaskohtaisten lainojen hoitoa ja lainaosuuksia käsittelevästä osasta. Hoitokulujaottelusta esitetään kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäisen vaihtoehdon hoitokulujaottelu noudattaa kiinteistönhoitosopimusmallien jakoa, jolloin kiinteistöjen hoitotyön kulut jaetaan kiinteistönhoidon alasopimusten mukaisesti käytölle ja huollolle, ulkoalueiden hoidolle ja siivoukselle.Toisessa vaihtoehdossa työvoimakulut jaetaan kiinteistönhoitonimikkeistön mukaan edellisten lisäksi vielä lämmitykselle, vesihuollolle, sähköhuollolle ja jätehuollolle. Hoitokulujen jaotteluvaihtoehtoja testattiin neljän kiinteistön hoitokuluilla. Kiinteistöistä kaksi oli aravavuokrataloja. Muut kaksi testauskohdetta olivat asunto-osakeyhtiötalo ja koulurakennus. Arvioitaessa kaavavaihtoehtojen soveltuvutta tutkimuksen alussa sovituilla arvostelukriteereillä havaittiin, että molemmilla ehdotetuilla hoitokulujaotteluilla on etunsa. Kiinteistönhoitosopimusmalleja lähempänä oleva hoitokulujen jaotteluvaihtoehto 1 on tutkimuksen mukaan parempi, kun painotetaan erityisesti helppokäyttöisyyttä ja kirjanpidon selkeyttä, mutta se ei täysin täytä tehtäväkeskeisyyden vaatimusta.

AB - Tutkimuksen lähtökohtana on Kiinteistönhoitotiedoston (KH-tiedosto) neuvottelukunnan aloite yhtenäistää kiinteistöjen ylläpidon kustannuslaskenta sekä nykyaikaistaa ja muuttaa kiinteistöyhteisön kirjanpidon tuloslaskelmakaavan hoitokulujaottelu kustannuslaskentaa tukevaksi. Kiinteistökaavan uusimistehtävä laajeni tutkimuksen kuluessa koskemaan koko tuloslaskelmakaavan rakennetta. Kaavan uusimisessa kiinnitetään huomiota erityisesti tuloslaskennan informatiivisuuteen sekä hoitokulujaottelun tehtäväkeskeisyyteen. Tuloslaskelmakaavan rakennetta ehdotetaan uusittavaksi siten, että kiinteistön hoitoa käsittelevä osa erotetaan osakaskohtaisten lainojen hoitoa ja lainaosuuksia käsittelevästä osasta. Hoitokulujaottelusta esitetään kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäisen vaihtoehdon hoitokulujaottelu noudattaa kiinteistönhoitosopimusmallien jakoa, jolloin kiinteistöjen hoitotyön kulut jaetaan kiinteistönhoidon alasopimusten mukaisesti käytölle ja huollolle, ulkoalueiden hoidolle ja siivoukselle.Toisessa vaihtoehdossa työvoimakulut jaetaan kiinteistönhoitonimikkeistön mukaan edellisten lisäksi vielä lämmitykselle, vesihuollolle, sähköhuollolle ja jätehuollolle. Hoitokulujen jaotteluvaihtoehtoja testattiin neljän kiinteistön hoitokuluilla. Kiinteistöistä kaksi oli aravavuokrataloja. Muut kaksi testauskohdetta olivat asunto-osakeyhtiötalo ja koulurakennus. Arvioitaessa kaavavaihtoehtojen soveltuvutta tutkimuksen alussa sovituilla arvostelukriteereillä havaittiin, että molemmilla ehdotetuilla hoitokulujaotteluilla on etunsa. Kiinteistönhoitosopimusmalleja lähempänä oleva hoitokulujen jaotteluvaihtoehto 1 on tutkimuksen mukaan parempi, kun painotetaan erityisesti helppokäyttöisyyttä ja kirjanpidon selkeyttä, mutta se ei täysin täytä tehtäväkeskeisyyden vaatimusta.

KW - real estate

KW - buildings

KW - maintenance costs

KW - accounting

KW - management

M3 - Report

SN - 951-38-3314-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Kiinteistöyhteisön tuloslaskelmakaava

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Marttila M, Lounela T, Pekkala A, Peltola R, Äijälä S. Kiinteistöyhteisön tuloslaskelmakaava: Kaavan tarkistaminen hoitokustannusten seurannan kehittämistä varten. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 102 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 923).