Kilpisjärven koerakennuskohteen työmaaseuranta

Martti Hekkanen, Jyrki Huhtaniska, Pekka Kivijakola

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kilpisjärven koerakennuskohteen työmaaseurannan tavoitteena oli tuottaa tietoa pohjoisen sijainnin ja kylmien olosuhteiden vaikutuksesta rakentamiseen. Koerakennuskohde muodostui kolmesta vaiheesta. Kilpisjärven matkailuhotellin henkilökunnan asunnoista (rivitaloja) ja rantasaunasta, Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen koetalosta (paritalo) sekä Enontekiön kunnan yhdistetystä koulusta ja monitoimitalosta. Talot rakennettiin vuosina 1985-1987. Rakentaminen tapahtui siten, että talven vaikutus voitiin minimoida. Työt eivät keskeytyneet pakkasen takia lainkaan. Rakennuskohteiden pohjoinen sijainti aiheutti lisäkustannuksia verrattuna normaaliin rakentamiseen. Materiaalikuljetusten vaikutus rakennuskustannuksiin oli keskisnäärin +5...+10 %, matka-, majoitus- ja päivärahakustannusten vaikutus oli noin +5 %. Koneteknisten aliurakoiden aiheuttama lisäkustannus oli +3...+5 %, muiden aliurakoiden vaikutus noin +2 % ja "talvi-tahmeudesta" aiheutuneen hitaamman työtahdin vaikutus oli +3...+5 %. Pohjoisessa rakentaminen muodostuu keskimäärin 15-25 % kalliimmaksi kuin esimerkiksi Oulun alueella. Hankkeen yhteydessä todettiin, että työnjohdon ja työntekijöiden ammattitaidolle tulee asettaa erittäin korkeat vaatimukset. Pelkkä taito ei riitä, vaan henkilön tulee pystyä myös sopeutumaan pimeyteen ja yksinäisyyteen. Työnteon motiuvi tulee pystyä pitämään korkealla esimerkiksi palkkausjärjestelyjen avulla. Käyttökelpoinen keino on suuri monitoimityöurakka. Pohjoiscssa rakentamisessa korostuvat erityisesti työmaan aikasidonnaiset yhteiskustannukset. Rakennusaika pitäisi tästä syystä koettaa kiristää mahdollisimman lyhyeksi. Tuotantoteknisenä ratkaisuna kannattaakin suosia pitkälle kehitetyä elementtirakentamista. Jos kuljetusyhteydet sallivat, on valmiiden tilaelementtien käyttö perusteltua.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages68
ISBN (Print)951-38-3199-X
Publication statusPublished - 1988
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number886
ISSN0358-5085

Keywords

  • building construction
  • experimental building
  • test houses
  • Kilpisjärvi
  • Finland
  • building sites
  • building costs
  • transportation
  • cold regions

Cite this

Hekkanen, M., Huhtaniska, J., & Kivijakola, P. (1988). Kilpisjärven koerakennuskohteen työmaaseuranta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 886
Hekkanen, Martti ; Huhtaniska, Jyrki ; Kivijakola, Pekka. / Kilpisjärven koerakennuskohteen työmaaseuranta. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 68 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 886).
@book{0f6a6791c40040ccbf725a2ae098ca1a,
title = "Kilpisj{\"a}rven koerakennuskohteen ty{\"o}maaseuranta",
abstract = "Kilpisj{\"a}rven koerakennuskohteen ty{\"o}maaseurannan tavoitteena oli tuottaa tietoa pohjoisen sijainnin ja kylmien olosuhteiden vaikutuksesta rakentamiseen. Koerakennuskohde muodostui kolmesta vaiheesta. Kilpisj{\"a}rven matkailuhotellin henkil{\"o}kunnan asunnoista (rivitaloja) ja rantasaunasta, Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen koetalosta (paritalo) sek{\"a} Enonteki{\"o}n kunnan yhdistetyst{\"a} koulusta ja monitoimitalosta. Talot rakennettiin vuosina 1985-1987. Rakentaminen tapahtui siten, ett{\"a} talven vaikutus voitiin minimoida. Ty{\"o}t eiv{\"a}t keskeytyneet pakkasen takia lainkaan. Rakennuskohteiden pohjoinen sijainti aiheutti lis{\"a}kustannuksia verrattuna normaaliin rakentamiseen. Materiaalikuljetusten vaikutus rakennuskustannuksiin oli keskisn{\"a}{\"a}rin +5...+10 {\%}, matka-, majoitus- ja p{\"a}iv{\"a}rahakustannusten vaikutus oli noin +5 {\%}. Koneteknisten aliurakoiden aiheuttama lis{\"a}kustannus oli +3...+5 {\%}, muiden aliurakoiden vaikutus noin +2 {\%} ja {"}talvi-tahmeudesta{"} aiheutuneen hitaamman ty{\"o}tahdin vaikutus oli +3...+5 {\%}. Pohjoisessa rakentaminen muodostuu keskim{\"a}{\"a}rin 15-25 {\%} kalliimmaksi kuin esimerkiksi Oulun alueella. Hankkeen yhteydess{\"a} todettiin, ett{\"a} ty{\"o}njohdon ja ty{\"o}ntekij{\"o}iden ammattitaidolle tulee asettaa eritt{\"a}in korkeat vaatimukset. Pelkk{\"a} taito ei riit{\"a}, vaan henkil{\"o}n tulee pysty{\"a} my{\"o}s sopeutumaan pimeyteen ja yksin{\"a}isyyteen. Ty{\"o}nteon motiuvi tulee pysty{\"a} pit{\"a}m{\"a}{\"a}n korkealla esimerkiksi palkkausj{\"a}rjestelyjen avulla. K{\"a}ytt{\"o}kelpoinen keino on suuri monitoimity{\"o}urakka. Pohjoiscssa rakentamisessa korostuvat erityisesti ty{\"o}maan aikasidonnaiset yhteiskustannukset. Rakennusaika pit{\"a}isi t{\"a}st{\"a} syyst{\"a} koettaa kirist{\"a}{\"a} mahdollisimman lyhyeksi. Tuotantoteknisen{\"a} ratkaisuna kannattaakin suosia pitk{\"a}lle kehitety{\"a} elementtirakentamista. Jos kuljetusyhteydet sallivat, on valmiiden tilaelementtien k{\"a}ytt{\"o} perusteltua.",
keywords = "building construction, experimental building, test houses, Kilpisj{\"a}rvi, Finland, building sites, building costs, transportation, cold regions",
author = "Martti Hekkanen and Jyrki Huhtaniska and Pekka Kivijakola",
year = "1988",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3199-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "886",
address = "Finland",

}

Hekkanen, M, Huhtaniska, J & Kivijakola, P 1988, Kilpisjärven koerakennuskohteen työmaaseuranta. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 886, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kilpisjärven koerakennuskohteen työmaaseuranta. / Hekkanen, Martti; Huhtaniska, Jyrki; Kivijakola, Pekka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 68 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 886).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kilpisjärven koerakennuskohteen työmaaseuranta

AU - Hekkanen, Martti

AU - Huhtaniska, Jyrki

AU - Kivijakola, Pekka

PY - 1988

Y1 - 1988

N2 - Kilpisjärven koerakennuskohteen työmaaseurannan tavoitteena oli tuottaa tietoa pohjoisen sijainnin ja kylmien olosuhteiden vaikutuksesta rakentamiseen. Koerakennuskohde muodostui kolmesta vaiheesta. Kilpisjärven matkailuhotellin henkilökunnan asunnoista (rivitaloja) ja rantasaunasta, Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen koetalosta (paritalo) sekä Enontekiön kunnan yhdistetystä koulusta ja monitoimitalosta. Talot rakennettiin vuosina 1985-1987. Rakentaminen tapahtui siten, että talven vaikutus voitiin minimoida. Työt eivät keskeytyneet pakkasen takia lainkaan. Rakennuskohteiden pohjoinen sijainti aiheutti lisäkustannuksia verrattuna normaaliin rakentamiseen. Materiaalikuljetusten vaikutus rakennuskustannuksiin oli keskisnäärin +5...+10 %, matka-, majoitus- ja päivärahakustannusten vaikutus oli noin +5 %. Koneteknisten aliurakoiden aiheuttama lisäkustannus oli +3...+5 %, muiden aliurakoiden vaikutus noin +2 % ja "talvi-tahmeudesta" aiheutuneen hitaamman työtahdin vaikutus oli +3...+5 %. Pohjoisessa rakentaminen muodostuu keskimäärin 15-25 % kalliimmaksi kuin esimerkiksi Oulun alueella. Hankkeen yhteydessä todettiin, että työnjohdon ja työntekijöiden ammattitaidolle tulee asettaa erittäin korkeat vaatimukset. Pelkkä taito ei riitä, vaan henkilön tulee pystyä myös sopeutumaan pimeyteen ja yksinäisyyteen. Työnteon motiuvi tulee pystyä pitämään korkealla esimerkiksi palkkausjärjestelyjen avulla. Käyttökelpoinen keino on suuri monitoimityöurakka. Pohjoiscssa rakentamisessa korostuvat erityisesti työmaan aikasidonnaiset yhteiskustannukset. Rakennusaika pitäisi tästä syystä koettaa kiristää mahdollisimman lyhyeksi. Tuotantoteknisenä ratkaisuna kannattaakin suosia pitkälle kehitetyä elementtirakentamista. Jos kuljetusyhteydet sallivat, on valmiiden tilaelementtien käyttö perusteltua.

AB - Kilpisjärven koerakennuskohteen työmaaseurannan tavoitteena oli tuottaa tietoa pohjoisen sijainnin ja kylmien olosuhteiden vaikutuksesta rakentamiseen. Koerakennuskohde muodostui kolmesta vaiheesta. Kilpisjärven matkailuhotellin henkilökunnan asunnoista (rivitaloja) ja rantasaunasta, Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen koetalosta (paritalo) sekä Enontekiön kunnan yhdistetystä koulusta ja monitoimitalosta. Talot rakennettiin vuosina 1985-1987. Rakentaminen tapahtui siten, että talven vaikutus voitiin minimoida. Työt eivät keskeytyneet pakkasen takia lainkaan. Rakennuskohteiden pohjoinen sijainti aiheutti lisäkustannuksia verrattuna normaaliin rakentamiseen. Materiaalikuljetusten vaikutus rakennuskustannuksiin oli keskisnäärin +5...+10 %, matka-, majoitus- ja päivärahakustannusten vaikutus oli noin +5 %. Koneteknisten aliurakoiden aiheuttama lisäkustannus oli +3...+5 %, muiden aliurakoiden vaikutus noin +2 % ja "talvi-tahmeudesta" aiheutuneen hitaamman työtahdin vaikutus oli +3...+5 %. Pohjoisessa rakentaminen muodostuu keskimäärin 15-25 % kalliimmaksi kuin esimerkiksi Oulun alueella. Hankkeen yhteydessä todettiin, että työnjohdon ja työntekijöiden ammattitaidolle tulee asettaa erittäin korkeat vaatimukset. Pelkkä taito ei riitä, vaan henkilön tulee pystyä myös sopeutumaan pimeyteen ja yksinäisyyteen. Työnteon motiuvi tulee pystyä pitämään korkealla esimerkiksi palkkausjärjestelyjen avulla. Käyttökelpoinen keino on suuri monitoimityöurakka. Pohjoiscssa rakentamisessa korostuvat erityisesti työmaan aikasidonnaiset yhteiskustannukset. Rakennusaika pitäisi tästä syystä koettaa kiristää mahdollisimman lyhyeksi. Tuotantoteknisenä ratkaisuna kannattaakin suosia pitkälle kehitetyä elementtirakentamista. Jos kuljetusyhteydet sallivat, on valmiiden tilaelementtien käyttö perusteltua.

KW - building construction

KW - experimental building

KW - test houses

KW - Kilpisjärvi

KW - Finland

KW - building sites

KW - building costs

KW - transportation

KW - cold regions

M3 - Report

SN - 951-38-3199-X

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Kilpisjärven koerakennuskohteen työmaaseuranta

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Hekkanen M, Huhtaniska J, Kivijakola P. Kilpisjärven koerakennuskohteen työmaaseuranta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 68 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 886).