Kirjapainojen tuotantotietojen tilastollinen analyysi: Ohjeita analyysien suorittajalle

Asta Bäck, Mikko Pitkänen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisu on syntynyt projektissa "Tuotantotietojen kehittyneet keruu- ja analyysimenetelmät". Siihen on koottu projektissa sovellettujen tilastollisten menetelmien esittely ja esimerkit graafisen alan aineiston analyyseista näillä menetelmillä. Julkaisun tarkoituksena on kannustaa ja ohjata lukijaa vastaavien analyysien tekemisessä. Julkaisun alussa selostetaan aineiston kokoamiseen liittyviä kysymyksiä ja sen kuvailevan tarkastelun menetelmiä. Tilastollisia menetelmiä esitetään siinä määrin kuin niitä projektissa käytettiin. Tärkein käytetty ja kuvattu menetelmä on regressioanalyysi. Analyyseihin tarvittavan aineiston kokoaminen osoittautui ennakoitua työläämmäksi. Kohdatut ongelmat on listattu, koska ne tuntuivat olevan hyvin yleisiä. Analyysien tekeminen on kuvattu kolmessa tapauksessa. Kustakin tapauksesta on kerrottu käytetty työskentelytapa sekä arvioitu saadut tulokset ja niiden sovellettavuus. Tapaukset olivat seuraavat: 1 ) mitkä tehtävän työn ominaisuudet vaikuttavat materiaalihukan syntyyn kovakantisten kirjojen valmistusprosessissa, 2) mitkä tekijät vaikuttavat rotaatiopainokoneen suorituskykyyn, kun se määritellään nettotuotantonopeutena eli (hyväksyttyä kappaletta) / (ajoaika + ajon aikainen makulatuuriaika) ja 3) mitkä töiden ominaisuudet ja mitkä prosessivaiheet vaikuttavat merkittävimmin kirjatuotannon läpimenoaikoihin. Analyysien tekemisessä käytettiin sekä taulukkolaskenta- että tilastollista ohjelmaa. Eri ohjelmatyyppien soveltuvuutta tehtyihin analyyseihin on arvioitu saatujen kokemusten perusteella tekemättä kuitenkaan eri ohjelmien systemaattista vertailua. Tuotannosta kertyvä tieto ei monilta osin ole normaalijakautunutta, mikä on otettava huomioon tilastollisia menetelmiä sovellettaessa ja tuotantoa kuvaavia tunnuslukuja valittaessa. Julkaisun liitteessä 1 on vertailtu muutaman esimerkin avulla eri tunnuslukujen soveltuvuutta kuvaamaan erilaisia graafisen alan tuotantoon liittyviä ominaisuuksia ja suorituskykyarvoja.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages62
ISBN (Print)951-38-4908-2
Publication statusPublished - 1996
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1753
ISSN1235-0605

Keywords

  • statistics
  • statistical analysis
  • methods
  • printing
  • graphic arts
  • printers (data processing)
  • production
  • data
  • analyzing
  • instructions

Cite this

Bäck, A., & Pitkänen, M. (1996). Kirjapainojen tuotantotietojen tilastollinen analyysi: Ohjeita analyysien suorittajalle. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1753
Bäck, Asta ; Pitkänen, Mikko. / Kirjapainojen tuotantotietojen tilastollinen analyysi : Ohjeita analyysien suorittajalle. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 62 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1753).
@book{cff0b556efa44d2fbbb469ea791b5391,
title = "Kirjapainojen tuotantotietojen tilastollinen analyysi: Ohjeita analyysien suorittajalle",
abstract = "Julkaisu on syntynyt projektissa {"}Tuotantotietojen kehittyneet keruu- ja analyysimenetelm{\"a}t{"}. Siihen on koottu projektissa sovellettujen tilastollisten menetelmien esittely ja esimerkit graafisen alan aineiston analyyseista n{\"a}ill{\"a} menetelmill{\"a}. Julkaisun tarkoituksena on kannustaa ja ohjata lukijaa vastaavien analyysien tekemisess{\"a}. Julkaisun alussa selostetaan aineiston kokoamiseen liittyvi{\"a} kysymyksi{\"a} ja sen kuvailevan tarkastelun menetelmi{\"a}. Tilastollisia menetelmi{\"a} esitet{\"a}{\"a}n siin{\"a} m{\"a}{\"a}rin kuin niit{\"a} projektissa k{\"a}ytettiin. T{\"a}rkein k{\"a}ytetty ja kuvattu menetelm{\"a} on regressioanalyysi. Analyyseihin tarvittavan aineiston kokoaminen osoittautui ennakoitua ty{\"o}l{\"a}{\"a}mm{\"a}ksi. Kohdatut ongelmat on listattu, koska ne tuntuivat olevan hyvin yleisi{\"a}. Analyysien tekeminen on kuvattu kolmessa tapauksessa. Kustakin tapauksesta on kerrottu k{\"a}ytetty ty{\"o}skentelytapa sek{\"a} arvioitu saadut tulokset ja niiden sovellettavuus. Tapaukset olivat seuraavat: 1 ) mitk{\"a} teht{\"a}v{\"a}n ty{\"o}n ominaisuudet vaikuttavat materiaalihukan syntyyn kovakantisten kirjojen valmistusprosessissa, 2) mitk{\"a} tekij{\"a}t vaikuttavat rotaatiopainokoneen suorituskykyyn, kun se m{\"a}{\"a}ritell{\"a}{\"a}n nettotuotantonopeutena eli (hyv{\"a}ksytty{\"a} kappaletta) / (ajoaika + ajon aikainen makulatuuriaika) ja 3) mitk{\"a} t{\"o}iden ominaisuudet ja mitk{\"a} prosessivaiheet vaikuttavat merkitt{\"a}vimmin kirjatuotannon l{\"a}pimenoaikoihin. Analyysien tekemisess{\"a} k{\"a}ytettiin sek{\"a} taulukkolaskenta- ett{\"a} tilastollista ohjelmaa. Eri ohjelmatyyppien soveltuvuutta tehtyihin analyyseihin on arvioitu saatujen kokemusten perusteella tekem{\"a}tt{\"a} kuitenkaan eri ohjelmien systemaattista vertailua. Tuotannosta kertyv{\"a} tieto ei monilta osin ole normaalijakautunutta, mik{\"a} on otettava huomioon tilastollisia menetelmi{\"a} sovellettaessa ja tuotantoa kuvaavia tunnuslukuja valittaessa. Julkaisun liitteess{\"a} 1 on vertailtu muutaman esimerkin avulla eri tunnuslukujen soveltuvuutta kuvaamaan erilaisia graafisen alan tuotantoon liittyvi{\"a} ominaisuuksia ja suorituskykyarvoja.",
keywords = "statistics, statistical analysis, methods, printing, graphic arts, printers (data processing), production, data, analyzing, instructions",
author = "Asta B{\"a}ck and Mikko Pitk{\"a}nen",
year = "1996",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4908-2",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1753",
address = "Finland",

}

Bäck, A & Pitkänen, M 1996, Kirjapainojen tuotantotietojen tilastollinen analyysi: Ohjeita analyysien suorittajalle. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1753, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kirjapainojen tuotantotietojen tilastollinen analyysi : Ohjeita analyysien suorittajalle. / Bäck, Asta; Pitkänen, Mikko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 62 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1753).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kirjapainojen tuotantotietojen tilastollinen analyysi

T2 - Ohjeita analyysien suorittajalle

AU - Bäck, Asta

AU - Pitkänen, Mikko

PY - 1996

Y1 - 1996

N2 - Julkaisu on syntynyt projektissa "Tuotantotietojen kehittyneet keruu- ja analyysimenetelmät". Siihen on koottu projektissa sovellettujen tilastollisten menetelmien esittely ja esimerkit graafisen alan aineiston analyyseista näillä menetelmillä. Julkaisun tarkoituksena on kannustaa ja ohjata lukijaa vastaavien analyysien tekemisessä. Julkaisun alussa selostetaan aineiston kokoamiseen liittyviä kysymyksiä ja sen kuvailevan tarkastelun menetelmiä. Tilastollisia menetelmiä esitetään siinä määrin kuin niitä projektissa käytettiin. Tärkein käytetty ja kuvattu menetelmä on regressioanalyysi. Analyyseihin tarvittavan aineiston kokoaminen osoittautui ennakoitua työläämmäksi. Kohdatut ongelmat on listattu, koska ne tuntuivat olevan hyvin yleisiä. Analyysien tekeminen on kuvattu kolmessa tapauksessa. Kustakin tapauksesta on kerrottu käytetty työskentelytapa sekä arvioitu saadut tulokset ja niiden sovellettavuus. Tapaukset olivat seuraavat: 1 ) mitkä tehtävän työn ominaisuudet vaikuttavat materiaalihukan syntyyn kovakantisten kirjojen valmistusprosessissa, 2) mitkä tekijät vaikuttavat rotaatiopainokoneen suorituskykyyn, kun se määritellään nettotuotantonopeutena eli (hyväksyttyä kappaletta) / (ajoaika + ajon aikainen makulatuuriaika) ja 3) mitkä töiden ominaisuudet ja mitkä prosessivaiheet vaikuttavat merkittävimmin kirjatuotannon läpimenoaikoihin. Analyysien tekemisessä käytettiin sekä taulukkolaskenta- että tilastollista ohjelmaa. Eri ohjelmatyyppien soveltuvuutta tehtyihin analyyseihin on arvioitu saatujen kokemusten perusteella tekemättä kuitenkaan eri ohjelmien systemaattista vertailua. Tuotannosta kertyvä tieto ei monilta osin ole normaalijakautunutta, mikä on otettava huomioon tilastollisia menetelmiä sovellettaessa ja tuotantoa kuvaavia tunnuslukuja valittaessa. Julkaisun liitteessä 1 on vertailtu muutaman esimerkin avulla eri tunnuslukujen soveltuvuutta kuvaamaan erilaisia graafisen alan tuotantoon liittyviä ominaisuuksia ja suorituskykyarvoja.

AB - Julkaisu on syntynyt projektissa "Tuotantotietojen kehittyneet keruu- ja analyysimenetelmät". Siihen on koottu projektissa sovellettujen tilastollisten menetelmien esittely ja esimerkit graafisen alan aineiston analyyseista näillä menetelmillä. Julkaisun tarkoituksena on kannustaa ja ohjata lukijaa vastaavien analyysien tekemisessä. Julkaisun alussa selostetaan aineiston kokoamiseen liittyviä kysymyksiä ja sen kuvailevan tarkastelun menetelmiä. Tilastollisia menetelmiä esitetään siinä määrin kuin niitä projektissa käytettiin. Tärkein käytetty ja kuvattu menetelmä on regressioanalyysi. Analyyseihin tarvittavan aineiston kokoaminen osoittautui ennakoitua työläämmäksi. Kohdatut ongelmat on listattu, koska ne tuntuivat olevan hyvin yleisiä. Analyysien tekeminen on kuvattu kolmessa tapauksessa. Kustakin tapauksesta on kerrottu käytetty työskentelytapa sekä arvioitu saadut tulokset ja niiden sovellettavuus. Tapaukset olivat seuraavat: 1 ) mitkä tehtävän työn ominaisuudet vaikuttavat materiaalihukan syntyyn kovakantisten kirjojen valmistusprosessissa, 2) mitkä tekijät vaikuttavat rotaatiopainokoneen suorituskykyyn, kun se määritellään nettotuotantonopeutena eli (hyväksyttyä kappaletta) / (ajoaika + ajon aikainen makulatuuriaika) ja 3) mitkä töiden ominaisuudet ja mitkä prosessivaiheet vaikuttavat merkittävimmin kirjatuotannon läpimenoaikoihin. Analyysien tekemisessä käytettiin sekä taulukkolaskenta- että tilastollista ohjelmaa. Eri ohjelmatyyppien soveltuvuutta tehtyihin analyyseihin on arvioitu saatujen kokemusten perusteella tekemättä kuitenkaan eri ohjelmien systemaattista vertailua. Tuotannosta kertyvä tieto ei monilta osin ole normaalijakautunutta, mikä on otettava huomioon tilastollisia menetelmiä sovellettaessa ja tuotantoa kuvaavia tunnuslukuja valittaessa. Julkaisun liitteessä 1 on vertailtu muutaman esimerkin avulla eri tunnuslukujen soveltuvuutta kuvaamaan erilaisia graafisen alan tuotantoon liittyviä ominaisuuksia ja suorituskykyarvoja.

KW - statistics

KW - statistical analysis

KW - methods

KW - printing

KW - graphic arts

KW - printers (data processing)

KW - production

KW - data

KW - analyzing

KW - instructions

M3 - Report

SN - 951-38-4908-2

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Kirjapainojen tuotantotietojen tilastollinen analyysi

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Bäck A, Pitkänen M. Kirjapainojen tuotantotietojen tilastollinen analyysi: Ohjeita analyysien suorittajalle. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 62 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1753).