Kirjastojen ja tietopalvelujen laitevalinnat

Ari Koivisto

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kirjastoissa ja tietopalveluissa käytettävät laitteet voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään, tiedon hakuun ja tietomateriaalin välitykseen käytettäviin laitteisiin. Näiden laiteryhmien välinen ero on kuitenkin häviämässä. Tiedonhaun laitteet, etenkin mikrotietokoneet ja tekstinkäsittelylaitteet, integroituvat tietomateriaalin välityksen laitteisiin. Tiedonhaussa laitteiden tietoliikenneominaisuudet ovat tärkeimmät. Laitteiden tulee liittyä yksinkertaisesti ja moitteettomasti sekä talon omaan keskustietokoneeseen että ulkoisiin tietoliikenneverkkoihin. Saadun tiedon paikallisessa muokkauksessa ovat käyttökelpoisimpia mikrotietokoneet ja tekstinkäsittelylaitteet. Tiedon haku onkin vain yksi osa laitteiden tehokasta käyttöä. Teletietopalvelu- (Videotex-) laitteet ovat yleensä rajoittuneet omaan käyttösovellukseensa. Ilmeisesti mikrotietokoneiden teletietopalvelumahdollisuudet lisääntyvät huomattavasti tulevaisuudessa. Tietomateriaalin välityksessä teleteksilaite korvaa perinteisen teleksin tai yhdistetään joko mikrotietokoneeseen tai tekstinkäsittelylaitteeseen. Tekstin ja etenkin kuvien siirrossa nopeat telekopiolaitteet säilyttävät paikkansa vielä vuosia.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages51
ISBN (Print)951-38-1982-5
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number299
ISSN0358-5085

Keywords

  • libraries
  • selection
  • information
  • guide
  • terminals
  • microcomputers

Cite this

Koivisto, A. (1984). Kirjastojen ja tietopalvelujen laitevalinnat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 299
Koivisto, Ari. / Kirjastojen ja tietopalvelujen laitevalinnat. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 51 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 299).
@book{961697c321634c0591b20574f14d84cc,
title = "Kirjastojen ja tietopalvelujen laitevalinnat",
abstract = "Kirjastoissa ja tietopalveluissa k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}t laitteet voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhm{\"a}{\"a}n, tiedon hakuun ja tietomateriaalin v{\"a}litykseen k{\"a}ytett{\"a}viin laitteisiin. N{\"a}iden laiteryhmien v{\"a}linen ero on kuitenkin h{\"a}vi{\"a}m{\"a}ss{\"a}. Tiedonhaun laitteet, etenkin mikrotietokoneet ja tekstink{\"a}sittelylaitteet, integroituvat tietomateriaalin v{\"a}lityksen laitteisiin. Tiedonhaussa laitteiden tietoliikenneominaisuudet ovat t{\"a}rkeimm{\"a}t. Laitteiden tulee liitty{\"a} yksinkertaisesti ja moitteettomasti sek{\"a} talon omaan keskustietokoneeseen ett{\"a} ulkoisiin tietoliikenneverkkoihin. Saadun tiedon paikallisessa muokkauksessa ovat k{\"a}ytt{\"o}kelpoisimpia mikrotietokoneet ja tekstink{\"a}sittelylaitteet. Tiedon haku onkin vain yksi osa laitteiden tehokasta k{\"a}ytt{\"o}{\"a}. Teletietopalvelu- (Videotex-) laitteet ovat yleens{\"a} rajoittuneet omaan k{\"a}ytt{\"o}sovellukseensa. Ilmeisesti mikrotietokoneiden teletietopalvelumahdollisuudet lis{\"a}{\"a}ntyv{\"a}t huomattavasti tulevaisuudessa. Tietomateriaalin v{\"a}lityksess{\"a} teleteksilaite korvaa perinteisen teleksin tai yhdistet{\"a}{\"a}n joko mikrotietokoneeseen tai tekstink{\"a}sittelylaitteeseen. Tekstin ja etenkin kuvien siirrossa nopeat telekopiolaitteet s{\"a}ilytt{\"a}v{\"a}t paikkansa viel{\"a} vuosia.",
keywords = "libraries, selection, information, guide, terminals, microcomputers",
author = "Ari Koivisto",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1982-5",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "299",
address = "Finland",

}

Koivisto, A 1984, Kirjastojen ja tietopalvelujen laitevalinnat. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 299, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kirjastojen ja tietopalvelujen laitevalinnat. / Koivisto, Ari.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 51 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 299).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kirjastojen ja tietopalvelujen laitevalinnat

AU - Koivisto, Ari

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Kirjastoissa ja tietopalveluissa käytettävät laitteet voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään, tiedon hakuun ja tietomateriaalin välitykseen käytettäviin laitteisiin. Näiden laiteryhmien välinen ero on kuitenkin häviämässä. Tiedonhaun laitteet, etenkin mikrotietokoneet ja tekstinkäsittelylaitteet, integroituvat tietomateriaalin välityksen laitteisiin. Tiedonhaussa laitteiden tietoliikenneominaisuudet ovat tärkeimmät. Laitteiden tulee liittyä yksinkertaisesti ja moitteettomasti sekä talon omaan keskustietokoneeseen että ulkoisiin tietoliikenneverkkoihin. Saadun tiedon paikallisessa muokkauksessa ovat käyttökelpoisimpia mikrotietokoneet ja tekstinkäsittelylaitteet. Tiedon haku onkin vain yksi osa laitteiden tehokasta käyttöä. Teletietopalvelu- (Videotex-) laitteet ovat yleensä rajoittuneet omaan käyttösovellukseensa. Ilmeisesti mikrotietokoneiden teletietopalvelumahdollisuudet lisääntyvät huomattavasti tulevaisuudessa. Tietomateriaalin välityksessä teleteksilaite korvaa perinteisen teleksin tai yhdistetään joko mikrotietokoneeseen tai tekstinkäsittelylaitteeseen. Tekstin ja etenkin kuvien siirrossa nopeat telekopiolaitteet säilyttävät paikkansa vielä vuosia.

AB - Kirjastoissa ja tietopalveluissa käytettävät laitteet voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään, tiedon hakuun ja tietomateriaalin välitykseen käytettäviin laitteisiin. Näiden laiteryhmien välinen ero on kuitenkin häviämässä. Tiedonhaun laitteet, etenkin mikrotietokoneet ja tekstinkäsittelylaitteet, integroituvat tietomateriaalin välityksen laitteisiin. Tiedonhaussa laitteiden tietoliikenneominaisuudet ovat tärkeimmät. Laitteiden tulee liittyä yksinkertaisesti ja moitteettomasti sekä talon omaan keskustietokoneeseen että ulkoisiin tietoliikenneverkkoihin. Saadun tiedon paikallisessa muokkauksessa ovat käyttökelpoisimpia mikrotietokoneet ja tekstinkäsittelylaitteet. Tiedon haku onkin vain yksi osa laitteiden tehokasta käyttöä. Teletietopalvelu- (Videotex-) laitteet ovat yleensä rajoittuneet omaan käyttösovellukseensa. Ilmeisesti mikrotietokoneiden teletietopalvelumahdollisuudet lisääntyvät huomattavasti tulevaisuudessa. Tietomateriaalin välityksessä teleteksilaite korvaa perinteisen teleksin tai yhdistetään joko mikrotietokoneeseen tai tekstinkäsittelylaitteeseen. Tekstin ja etenkin kuvien siirrossa nopeat telekopiolaitteet säilyttävät paikkansa vielä vuosia.

KW - libraries

KW - selection

KW - information

KW - guide

KW - terminals

KW - microcomputers

M3 - Report

SN - 951-38-1982-5

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Kirjastojen ja tietopalvelujen laitevalinnat

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Koivisto A. Kirjastojen ja tietopalvelujen laitevalinnat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 51 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 299).