Kivihiilen korvaaminen biomassoilla yhteistuotannon pölypolttokattiloissa

Martti Flyktman, Janne Kärki, Markus Hurskainen, Satu Helynen, Kai Sipilä

Research output: Book/ReportReport

1 Citation (Scopus)

Abstract

Tässä työ- ja elinkeinoministeriön tilaamassa selvityksessä on esitelty tekniset mahdollisuudet kivihiilen korvaamiseen yhteistuotannon pölypolttokattiloissa erityyppisillä biomassoilla (sahanpuru, metsähake, peltobiomassat) ja niistä valmistetuilla kiinteillä, nestemäisillä tai kaasumaisilla jalosteilla, kuten pelleteillä, bioöljyillä, biohiilellä ja bioperäisellä maakaasulla. Kivihiilen vuotuinen käyttö kuudessa kaupungissa sijaitsevissa kattiloissa on ollut 14 TWh. Laitosten mahdollisuudet ja kustannukset kivihiilen korvaamisessa vaihtelevat erittäin paljon, samoin kuin biomassapolttoaineiden saatavuus ja hinta vaihtelevat suuresti eri paikkakunnilla. Tutkimuksessa arvioitiin, että kivihiilen käyttöä voidaan vähentää vuoteen 2015 mennessä noin 6 TWh korvaamalla sitä biomassoilla. Käyttöä vähentää tulevien jätteenpolttolaitosten ja suunnitteilla olevien monipolttolaitosten valmistuminen. Pellettejä voitaisiin ottaa nopealla aikataululla käyttöön jalosteille suunnatuilla sähkön tuotantotuilla arviolta yli 0,5 TWh. Biohiilen ja pyrolyysiöljyn käyttöönotto edellyttäisi myös investointi-avustusta ensimmäisiin tuotantolaitoksiin. Uuden teknologian investointiavustuksilla kaasuttimiin tai erillisiin biomassan syöttölinjoihin metsähakkeen käyttö voisi nousta arviolta 2 TWh:iin, ja näissä voitaisiin hyödyntää myös peltobiomassoja luokkaa 0,5 TWh. Nykyhinnoilla sähkön tuotantotuen vuotuinen lisätarve jalosteille ja peltobiomassoille olisi 10 miljoonan euron tasolla ja investointiavustusten tarve yhteensä 80 miljoonaa euroa vuoteen 2015 mennessä. Tällöin uuden teknologian linjauksia ja vaihtoehtoja tulisi tarkistaa.
Original languageFinnish
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages198
ISBN (Electronic)978-951-38-7779-8
Publication statusPublished - 26 Sep 2011
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number2595
ISSN1235-0605

Fingerprint

Boilers
Biomass
Coal
Wood
Cogeneration plants
Sawdust
Waste incineration
Natural gas
Power plants
Availability
Liquids

Keywords

 • Agr obiomass
 • Bioenergy
 • Biofuels
 • Biogas
 • Biomass
 • Coal
 • Cogeneration
 • Combustion
 • District heating
 • Energy
 • Energy production
 • Environmental impacts
 • Forest chips
 • Gasification
 • Pellet
 • Renewable energy
 • Socio-economic factors
 • Torrefacti on

Cite this

Flyktman, M., Kärki, J., Hurskainen, M., Helynen, S., & Sipilä, K. (2011). Kivihiilen korvaaminen biomassoilla yhteistuotannon pölypolttokattiloissa. VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2595
Flyktman, Martti ; Kärki, Janne ; Hurskainen, Markus ; Helynen, Satu ; Sipilä, Kai. / Kivihiilen korvaaminen biomassoilla yhteistuotannon pölypolttokattiloissa. VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 198 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2595).
@book{74b345258bc04ba48044fbc4d71ecd21,
title = "Kivihiilen korvaaminen biomassoilla yhteistuotannon p{\"o}lypolttokattiloissa",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} ty{\"o}- ja elinkeinoministeri{\"o}n tilaamassa selvityksess{\"a} on esitelty tekniset mahdollisuudet kivihiilen korvaamiseen yhteistuotannon p{\"o}lypolttokattiloissa erityyppisill{\"a} biomassoilla (sahanpuru, mets{\"a}hake, peltobiomassat) ja niist{\"a} valmistetuilla kiinteill{\"a}, nestem{\"a}isill{\"a} tai kaasumaisilla jalosteilla, kuten pelleteill{\"a}, bio{\"o}ljyill{\"a}, biohiilell{\"a} ja bioper{\"a}isell{\"a} maakaasulla. Kivihiilen vuotuinen k{\"a}ytt{\"o} kuudessa kaupungissa sijaitsevissa kattiloissa on ollut 14 TWh. Laitosten mahdollisuudet ja kustannukset kivihiilen korvaamisessa vaihtelevat eritt{\"a}in paljon, samoin kuin biomassapolttoaineiden saatavuus ja hinta vaihtelevat suuresti eri paikkakunnilla. Tutkimuksessa arvioitiin, ett{\"a} kivihiilen k{\"a}ytt{\"o}{\"a} voidaan v{\"a}hent{\"a}{\"a} vuoteen 2015 menness{\"a} noin 6 TWh korvaamalla sit{\"a} biomassoilla. K{\"a}ytt{\"o}{\"a} v{\"a}hent{\"a}{\"a} tulevien j{\"a}tteenpolttolaitosten ja suunnitteilla olevien monipolttolaitosten valmistuminen. Pellettej{\"a} voitaisiin ottaa nopealla aikataululla k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n jalosteille suunnatuilla s{\"a}hk{\"o}n tuotantotuilla arviolta yli 0,5 TWh. Biohiilen ja pyrolyysi{\"o}ljyn k{\"a}ytt{\"o}{\"o}notto edellytt{\"a}isi my{\"o}s investointi-avustusta ensimm{\"a}isiin tuotantolaitoksiin. Uuden teknologian investointiavustuksilla kaasuttimiin tai erillisiin biomassan sy{\"o}tt{\"o}linjoihin mets{\"a}hakkeen k{\"a}ytt{\"o} voisi nousta arviolta 2 TWh:iin, ja n{\"a}iss{\"a} voitaisiin hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} my{\"o}s peltobiomassoja luokkaa 0,5 TWh. Nykyhinnoilla s{\"a}hk{\"o}n tuotantotuen vuotuinen lis{\"a}tarve jalosteille ja peltobiomassoille olisi 10 miljoonan euron tasolla ja investointiavustusten tarve yhteens{\"a} 80 miljoonaa euroa vuoteen 2015 menness{\"a}. T{\"a}ll{\"o}in uuden teknologian linjauksia ja vaihtoehtoja tulisi tarkistaa.",
keywords = "Agr obiomass, Bioenergy, Biofuels, Biogas, Biomass, Coal, Cogeneration, Combustion, District heating, Energy, Energy production, Environmental impacts, Forest chips, Gasification, Pellet, Renewable energy, Socio-economic factors, Torrefacti on",
author = "Martti Flyktman and Janne K{\"a}rki and Markus Hurskainen and Satu Helynen and Kai Sipil{\"a}",
note = "Project code: 73326",
year = "2011",
month = "9",
day = "26",
language = "Finnish",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2595",
address = "Finland",

}

Flyktman, M, Kärki, J, Hurskainen, M, Helynen, S & Sipilä, K 2011, Kivihiilen korvaaminen biomassoilla yhteistuotannon pölypolttokattiloissa. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2595, VTT Technical Research Centre of Finland.

Kivihiilen korvaaminen biomassoilla yhteistuotannon pölypolttokattiloissa. / Flyktman, Martti; Kärki, Janne; Hurskainen, Markus; Helynen, Satu; Sipilä, Kai.

VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 198 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2595).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kivihiilen korvaaminen biomassoilla yhteistuotannon pölypolttokattiloissa

AU - Flyktman, Martti

AU - Kärki, Janne

AU - Hurskainen, Markus

AU - Helynen, Satu

AU - Sipilä, Kai

N1 - Project code: 73326

PY - 2011/9/26

Y1 - 2011/9/26

N2 - Tässä työ- ja elinkeinoministeriön tilaamassa selvityksessä on esitelty tekniset mahdollisuudet kivihiilen korvaamiseen yhteistuotannon pölypolttokattiloissa erityyppisillä biomassoilla (sahanpuru, metsähake, peltobiomassat) ja niistä valmistetuilla kiinteillä, nestemäisillä tai kaasumaisilla jalosteilla, kuten pelleteillä, bioöljyillä, biohiilellä ja bioperäisellä maakaasulla. Kivihiilen vuotuinen käyttö kuudessa kaupungissa sijaitsevissa kattiloissa on ollut 14 TWh. Laitosten mahdollisuudet ja kustannukset kivihiilen korvaamisessa vaihtelevat erittäin paljon, samoin kuin biomassapolttoaineiden saatavuus ja hinta vaihtelevat suuresti eri paikkakunnilla. Tutkimuksessa arvioitiin, että kivihiilen käyttöä voidaan vähentää vuoteen 2015 mennessä noin 6 TWh korvaamalla sitä biomassoilla. Käyttöä vähentää tulevien jätteenpolttolaitosten ja suunnitteilla olevien monipolttolaitosten valmistuminen. Pellettejä voitaisiin ottaa nopealla aikataululla käyttöön jalosteille suunnatuilla sähkön tuotantotuilla arviolta yli 0,5 TWh. Biohiilen ja pyrolyysiöljyn käyttöönotto edellyttäisi myös investointi-avustusta ensimmäisiin tuotantolaitoksiin. Uuden teknologian investointiavustuksilla kaasuttimiin tai erillisiin biomassan syöttölinjoihin metsähakkeen käyttö voisi nousta arviolta 2 TWh:iin, ja näissä voitaisiin hyödyntää myös peltobiomassoja luokkaa 0,5 TWh. Nykyhinnoilla sähkön tuotantotuen vuotuinen lisätarve jalosteille ja peltobiomassoille olisi 10 miljoonan euron tasolla ja investointiavustusten tarve yhteensä 80 miljoonaa euroa vuoteen 2015 mennessä. Tällöin uuden teknologian linjauksia ja vaihtoehtoja tulisi tarkistaa.

AB - Tässä työ- ja elinkeinoministeriön tilaamassa selvityksessä on esitelty tekniset mahdollisuudet kivihiilen korvaamiseen yhteistuotannon pölypolttokattiloissa erityyppisillä biomassoilla (sahanpuru, metsähake, peltobiomassat) ja niistä valmistetuilla kiinteillä, nestemäisillä tai kaasumaisilla jalosteilla, kuten pelleteillä, bioöljyillä, biohiilellä ja bioperäisellä maakaasulla. Kivihiilen vuotuinen käyttö kuudessa kaupungissa sijaitsevissa kattiloissa on ollut 14 TWh. Laitosten mahdollisuudet ja kustannukset kivihiilen korvaamisessa vaihtelevat erittäin paljon, samoin kuin biomassapolttoaineiden saatavuus ja hinta vaihtelevat suuresti eri paikkakunnilla. Tutkimuksessa arvioitiin, että kivihiilen käyttöä voidaan vähentää vuoteen 2015 mennessä noin 6 TWh korvaamalla sitä biomassoilla. Käyttöä vähentää tulevien jätteenpolttolaitosten ja suunnitteilla olevien monipolttolaitosten valmistuminen. Pellettejä voitaisiin ottaa nopealla aikataululla käyttöön jalosteille suunnatuilla sähkön tuotantotuilla arviolta yli 0,5 TWh. Biohiilen ja pyrolyysiöljyn käyttöönotto edellyttäisi myös investointi-avustusta ensimmäisiin tuotantolaitoksiin. Uuden teknologian investointiavustuksilla kaasuttimiin tai erillisiin biomassan syöttölinjoihin metsähakkeen käyttö voisi nousta arviolta 2 TWh:iin, ja näissä voitaisiin hyödyntää myös peltobiomassoja luokkaa 0,5 TWh. Nykyhinnoilla sähkön tuotantotuen vuotuinen lisätarve jalosteille ja peltobiomassoille olisi 10 miljoonan euron tasolla ja investointiavustusten tarve yhteensä 80 miljoonaa euroa vuoteen 2015 mennessä. Tällöin uuden teknologian linjauksia ja vaihtoehtoja tulisi tarkistaa.

KW - Agr obiomass

KW - Bioenergy

KW - Biofuels

KW - Biogas

KW - Biomass

KW - Coal

KW - Cogeneration

KW - Combustion

KW - District heating

KW - Energy

KW - Energy production

KW - Environmental impacts

KW - Forest chips

KW - Gasification

KW - Pellet

KW - Renewable energy

KW - Socio-economic factors

KW - Torrefacti on

UR - http://www.scopus.com/inward/record.url?scp=80052986717&partnerID=8YFLogxK

M3 - Report

AN - SCOPUS:80052986717

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Kivihiilen korvaaminen biomassoilla yhteistuotannon pölypolttokattiloissa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

ER -

Flyktman M, Kärki J, Hurskainen M, Helynen S, Sipilä K. Kivihiilen korvaaminen biomassoilla yhteistuotannon pölypolttokattiloissa. VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 198 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2595).