Kivihiilituhkan liukenevuus veteen

Eeva Panula-Nikkilä, Martti Äijälä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kivihiilen tuhkasta mitattiin tuhkanpoistossa huuhteluveteen liukenevien aineiden määrä ja tuhkan laskeutuvuus. Tavoitteena oli selvittää, sopiiko tuhkan huuhteluvesi johdettavaksi asumajätevedenpuhdistamolle. Liuenneiden aineiden määrää verrattiin yleiseen viemäriverkostoon johdettaville teollisausjätevesille annettuihin suositusarvoihin. Tuhkat olivat 3 MW leijukerroskattilasta. Tuhkalaadut olivat amerikkalaisen kivihiilen tuhka sekä kaksi tsekkiläisen kivihiilen tuhkaa, toinen ilman kalkkilisäystä ja toinen kalkkia kattilaan syötettsessa (Ca/S~1 ) . Liuenneiden aineiden määrä ylitti suositusarvot vain pH:n, lyijyn (Pb) ja sulfaatin (SO4-2) (molemmat tsekkiläiset tuhkat) sekä fluorin (F) (amerikkalainen tuhka) osalta. Lyijypitoisuus ylittyy vain, jos lietettä käytetään viherrakentamisessa tai lannoituksessa. Biologiselle puhdistamolle annettu lyijypitoisuuden suositusarvo ei ylity. Mm. kuparin (Cu), nikkelin (Ni), kadmiumin (Cd), elohopean (Hg) sekä eräät magnesium (hIg), kromin (Cr), arseenin (As) ja seleenin (Se) pitoisoudet olivat alle toteamisrajan. Kaikki tuhkat laskeutuivat suhteellisen helposti. Staattisissa olosuhteissa liete laskeutui lopulliseen tilavuuteensa alle tunnissa. Jaksoittaisessa tuhkanpoistossa ei pitäisi esiintyä ongelmia, jos huuhteluiden väli on 20 - 30 min. Osa tuhkasta jää kellumaan veden pinnalle, ja se on poistettava erikseen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages64
ISBN (Print)951-38-2726-7
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number451
ISSN0358-5077

Fingerprint

coal
solubility
magnesium
water

Keywords

  • coal
  • ashes
  • flushing
  • water analysis

Cite this

Panula-Nikkilä, E., & Äijälä, M. (1986). Kivihiilituhkan liukenevuus veteen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 451
Panula-Nikkilä, Eeva ; Äijälä, Martti. / Kivihiilituhkan liukenevuus veteen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 451).
@book{dcb919420e3949de99efd3d8124627b8,
title = "Kivihiilituhkan liukenevuus veteen",
abstract = "Kivihiilen tuhkasta mitattiin tuhkanpoistossa huuhteluveteen liukenevien aineiden m{\"a}{\"a}r{\"a} ja tuhkan laskeutuvuus. Tavoitteena oli selvitt{\"a}{\"a}, sopiiko tuhkan huuhteluvesi johdettavaksi asumaj{\"a}tevedenpuhdistamolle. Liuenneiden aineiden m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a} verrattiin yleiseen viem{\"a}riverkostoon johdettaville teollisausj{\"a}tevesille annettuihin suositusarvoihin. Tuhkat olivat 3 MW leijukerroskattilasta. Tuhkalaadut olivat amerikkalaisen kivihiilen tuhka sek{\"a} kaksi tsekkil{\"a}isen kivihiilen tuhkaa, toinen ilman kalkkilis{\"a}yst{\"a} ja toinen kalkkia kattilaan sy{\"o}tettsessa (Ca/S~1 ) . Liuenneiden aineiden m{\"a}{\"a}r{\"a} ylitti suositusarvot vain pH:n, lyijyn (Pb) ja sulfaatin (SO4-2) (molemmat tsekkil{\"a}iset tuhkat) sek{\"a} fluorin (F) (amerikkalainen tuhka) osalta. Lyijypitoisuus ylittyy vain, jos lietett{\"a} k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n viherrakentamisessa tai lannoituksessa. Biologiselle puhdistamolle annettu lyijypitoisuuden suositusarvo ei ylity. Mm. kuparin (Cu), nikkelin (Ni), kadmiumin (Cd), elohopean (Hg) sek{\"a} er{\"a}{\"a}t magnesium (hIg), kromin (Cr), arseenin (As) ja seleenin (Se) pitoisoudet olivat alle toteamisrajan. Kaikki tuhkat laskeutuivat suhteellisen helposti. Staattisissa olosuhteissa liete laskeutui lopulliseen tilavuuteensa alle tunnissa. Jaksoittaisessa tuhkanpoistossa ei pit{\"a}isi esiinty{\"a} ongelmia, jos huuhteluiden v{\"a}li on 20 - 30 min. Osa tuhkasta j{\"a}{\"a} kellumaan veden pinnalle, ja se on poistettava erikseen.",
keywords = "coal, ashes, flushing, water analysis",
author = "Eeva Panula-Nikkil{\"a} and Martti {\"A}ij{\"a}l{\"a}",
year = "1986",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2726-7",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "451",
address = "Finland",

}

Panula-Nikkilä, E & Äijälä, M 1986, Kivihiilituhkan liukenevuus veteen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 451, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kivihiilituhkan liukenevuus veteen. / Panula-Nikkilä, Eeva; Äijälä, Martti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 451).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kivihiilituhkan liukenevuus veteen

AU - Panula-Nikkilä, Eeva

AU - Äijälä, Martti

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - Kivihiilen tuhkasta mitattiin tuhkanpoistossa huuhteluveteen liukenevien aineiden määrä ja tuhkan laskeutuvuus. Tavoitteena oli selvittää, sopiiko tuhkan huuhteluvesi johdettavaksi asumajätevedenpuhdistamolle. Liuenneiden aineiden määrää verrattiin yleiseen viemäriverkostoon johdettaville teollisausjätevesille annettuihin suositusarvoihin. Tuhkat olivat 3 MW leijukerroskattilasta. Tuhkalaadut olivat amerikkalaisen kivihiilen tuhka sekä kaksi tsekkiläisen kivihiilen tuhkaa, toinen ilman kalkkilisäystä ja toinen kalkkia kattilaan syötettsessa (Ca/S~1 ) . Liuenneiden aineiden määrä ylitti suositusarvot vain pH:n, lyijyn (Pb) ja sulfaatin (SO4-2) (molemmat tsekkiläiset tuhkat) sekä fluorin (F) (amerikkalainen tuhka) osalta. Lyijypitoisuus ylittyy vain, jos lietettä käytetään viherrakentamisessa tai lannoituksessa. Biologiselle puhdistamolle annettu lyijypitoisuuden suositusarvo ei ylity. Mm. kuparin (Cu), nikkelin (Ni), kadmiumin (Cd), elohopean (Hg) sekä eräät magnesium (hIg), kromin (Cr), arseenin (As) ja seleenin (Se) pitoisoudet olivat alle toteamisrajan. Kaikki tuhkat laskeutuivat suhteellisen helposti. Staattisissa olosuhteissa liete laskeutui lopulliseen tilavuuteensa alle tunnissa. Jaksoittaisessa tuhkanpoistossa ei pitäisi esiintyä ongelmia, jos huuhteluiden väli on 20 - 30 min. Osa tuhkasta jää kellumaan veden pinnalle, ja se on poistettava erikseen.

AB - Kivihiilen tuhkasta mitattiin tuhkanpoistossa huuhteluveteen liukenevien aineiden määrä ja tuhkan laskeutuvuus. Tavoitteena oli selvittää, sopiiko tuhkan huuhteluvesi johdettavaksi asumajätevedenpuhdistamolle. Liuenneiden aineiden määrää verrattiin yleiseen viemäriverkostoon johdettaville teollisausjätevesille annettuihin suositusarvoihin. Tuhkat olivat 3 MW leijukerroskattilasta. Tuhkalaadut olivat amerikkalaisen kivihiilen tuhka sekä kaksi tsekkiläisen kivihiilen tuhkaa, toinen ilman kalkkilisäystä ja toinen kalkkia kattilaan syötettsessa (Ca/S~1 ) . Liuenneiden aineiden määrä ylitti suositusarvot vain pH:n, lyijyn (Pb) ja sulfaatin (SO4-2) (molemmat tsekkiläiset tuhkat) sekä fluorin (F) (amerikkalainen tuhka) osalta. Lyijypitoisuus ylittyy vain, jos lietettä käytetään viherrakentamisessa tai lannoituksessa. Biologiselle puhdistamolle annettu lyijypitoisuuden suositusarvo ei ylity. Mm. kuparin (Cu), nikkelin (Ni), kadmiumin (Cd), elohopean (Hg) sekä eräät magnesium (hIg), kromin (Cr), arseenin (As) ja seleenin (Se) pitoisoudet olivat alle toteamisrajan. Kaikki tuhkat laskeutuivat suhteellisen helposti. Staattisissa olosuhteissa liete laskeutui lopulliseen tilavuuteensa alle tunnissa. Jaksoittaisessa tuhkanpoistossa ei pitäisi esiintyä ongelmia, jos huuhteluiden väli on 20 - 30 min. Osa tuhkasta jää kellumaan veden pinnalle, ja se on poistettava erikseen.

KW - coal

KW - ashes

KW - flushing

KW - water analysis

M3 - Report

SN - 951-38-2726-7

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Kivihiilituhkan liukenevuus veteen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Panula-Nikkilä E, Äijälä M. Kivihiilituhkan liukenevuus veteen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 451).