Klinkkerilaatoitetut betonielementit

Kalervo Orantie

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkittiin klinkkerilaattapintaisia julkisivuelementtejä. Keskeiset klinkkerilaattojen kiinnipysymiseen kohdistuvat rasitukset ovat elementtien lämpö- ja kosteustilan vaihtelu ja betonin pakkasrasitus. Lämpötilan vaihtelusta betonin ja laattojen välille syntyvät pakkovoimat aiheutuvat lähinnä betonin ja klinkkerilaattojen erilaisesta pituuden lämpötilakertoimesta käytettäessä tavallista runkoainetta. Aiemmin julkisivuelementit valmistettiin käyttämällä elementeissä laattoja ympäröivää betonireunusta. Nykyisin betonireunuksista on luovuttu ja klinkkerilaatat ulottivat aivan elementtien reunoille saakka. Tästä on ollut seurauksena, eikä lämpö- ja kosteustilan vaihtelusta aiheutuu elementtien reunoihin rajoittuvien klinkkerilaattojen ja betonin välille aiempaa merkittävästi suurempia pakkovoimia. Vaikka laattatartunta betonireunuksia käytettäessä ei olisi kovin hyvä ollutkaan, pysyivät laatat yleensä hyvin kiinni. Nykyisin, kun elementit valmistetaan ilman betonireunusta, puutteellinen laattatartunta voi aiheuttaa laattojen irtoamista lähinnä elementtien reuna-alueilla. Siten laattatartuntaan kohdistuu aiempaa suurempia vaatimuksia. Valkobetonilla osoittautui olevan yhtä hyvät edellylykset luotettavaan laattatartuntaan kuin tavallisella betonilla. Teoreettisesti tarkastellen edellytykset ovat jopa paremmat, kun runkoaineena käytetään tiivistä kalkkikiveä, koska tällöin betonin ja klinkkerilaattojen pituuden lämpötilakertoimet ovat lähes samat. Kvartsirunkoaineesta valmistetun betonin pituuden lämpötilakerroin on noin kaksinkertainen verrattuna kalkkikivirunkoaineesta valmistetun betonin pituuden lämpötilakertoimeen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages52
ISBN (Print)951-38-2860-3
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number477
ISSN0358-5077

Keywords

  • concrete construction
  • facade materials
  • concrete elements
  • concrete structures
  • clinker
  • fixings
  • panels
  • bonding
  • precast concrete

Cite this

Orantie, K. (1987). Klinkkerilaatoitetut betonielementit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 477
Orantie, Kalervo. / Klinkkerilaatoitetut betonielementit. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 52 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 477).
@book{afe16ddd77a844d08dc5cf95bae123f6,
title = "Klinkkerilaatoitetut betonielementit",
abstract = "Tutkittiin klinkkerilaattapintaisia julkisivuelementtej{\"a}. Keskeiset klinkkerilaattojen kiinnipysymiseen kohdistuvat rasitukset ovat elementtien l{\"a}mp{\"o}- ja kosteustilan vaihtelu ja betonin pakkasrasitus. L{\"a}mp{\"o}tilan vaihtelusta betonin ja laattojen v{\"a}lille syntyv{\"a}t pakkovoimat aiheutuvat l{\"a}hinn{\"a} betonin ja klinkkerilaattojen erilaisesta pituuden l{\"a}mp{\"o}tilakertoimesta k{\"a}ytett{\"a}ess{\"a} tavallista runkoainetta. Aiemmin julkisivuelementit valmistettiin k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} elementeiss{\"a} laattoja ymp{\"a}r{\"o}iv{\"a}{\"a} betonireunusta. Nykyisin betonireunuksista on luovuttu ja klinkkerilaatat ulottivat aivan elementtien reunoille saakka. T{\"a}st{\"a} on ollut seurauksena, eik{\"a} l{\"a}mp{\"o}- ja kosteustilan vaihtelusta aiheutuu elementtien reunoihin rajoittuvien klinkkerilaattojen ja betonin v{\"a}lille aiempaa merkitt{\"a}v{\"a}sti suurempia pakkovoimia. Vaikka laattatartunta betonireunuksia k{\"a}ytett{\"a}ess{\"a} ei olisi kovin hyv{\"a} ollutkaan, pysyiv{\"a}t laatat yleens{\"a} hyvin kiinni. Nykyisin, kun elementit valmistetaan ilman betonireunusta, puutteellinen laattatartunta voi aiheuttaa laattojen irtoamista l{\"a}hinn{\"a} elementtien reuna-alueilla. Siten laattatartuntaan kohdistuu aiempaa suurempia vaatimuksia. Valkobetonilla osoittautui olevan yht{\"a} hyv{\"a}t edellylykset luotettavaan laattatartuntaan kuin tavallisella betonilla. Teoreettisesti tarkastellen edellytykset ovat jopa paremmat, kun runkoaineena k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n tiivist{\"a} kalkkikive{\"a}, koska t{\"a}ll{\"o}in betonin ja klinkkerilaattojen pituuden l{\"a}mp{\"o}tilakertoimet ovat l{\"a}hes samat. Kvartsirunkoaineesta valmistetun betonin pituuden l{\"a}mp{\"o}tilakerroin on noin kaksinkertainen verrattuna kalkkikivirunkoaineesta valmistetun betonin pituuden l{\"a}mp{\"o}tilakertoimeen.",
keywords = "concrete construction, facade materials, concrete elements, concrete structures, clinker, fixings, panels, bonding, precast concrete",
author = "Kalervo Orantie",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2860-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "477",
address = "Finland",

}

Orantie, K 1987, Klinkkerilaatoitetut betonielementit. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 477, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Klinkkerilaatoitetut betonielementit. / Orantie, Kalervo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 52 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 477).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Klinkkerilaatoitetut betonielementit

AU - Orantie, Kalervo

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Tutkittiin klinkkerilaattapintaisia julkisivuelementtejä. Keskeiset klinkkerilaattojen kiinnipysymiseen kohdistuvat rasitukset ovat elementtien lämpö- ja kosteustilan vaihtelu ja betonin pakkasrasitus. Lämpötilan vaihtelusta betonin ja laattojen välille syntyvät pakkovoimat aiheutuvat lähinnä betonin ja klinkkerilaattojen erilaisesta pituuden lämpötilakertoimesta käytettäessä tavallista runkoainetta. Aiemmin julkisivuelementit valmistettiin käyttämällä elementeissä laattoja ympäröivää betonireunusta. Nykyisin betonireunuksista on luovuttu ja klinkkerilaatat ulottivat aivan elementtien reunoille saakka. Tästä on ollut seurauksena, eikä lämpö- ja kosteustilan vaihtelusta aiheutuu elementtien reunoihin rajoittuvien klinkkerilaattojen ja betonin välille aiempaa merkittävästi suurempia pakkovoimia. Vaikka laattatartunta betonireunuksia käytettäessä ei olisi kovin hyvä ollutkaan, pysyivät laatat yleensä hyvin kiinni. Nykyisin, kun elementit valmistetaan ilman betonireunusta, puutteellinen laattatartunta voi aiheuttaa laattojen irtoamista lähinnä elementtien reuna-alueilla. Siten laattatartuntaan kohdistuu aiempaa suurempia vaatimuksia. Valkobetonilla osoittautui olevan yhtä hyvät edellylykset luotettavaan laattatartuntaan kuin tavallisella betonilla. Teoreettisesti tarkastellen edellytykset ovat jopa paremmat, kun runkoaineena käytetään tiivistä kalkkikiveä, koska tällöin betonin ja klinkkerilaattojen pituuden lämpötilakertoimet ovat lähes samat. Kvartsirunkoaineesta valmistetun betonin pituuden lämpötilakerroin on noin kaksinkertainen verrattuna kalkkikivirunkoaineesta valmistetun betonin pituuden lämpötilakertoimeen.

AB - Tutkittiin klinkkerilaattapintaisia julkisivuelementtejä. Keskeiset klinkkerilaattojen kiinnipysymiseen kohdistuvat rasitukset ovat elementtien lämpö- ja kosteustilan vaihtelu ja betonin pakkasrasitus. Lämpötilan vaihtelusta betonin ja laattojen välille syntyvät pakkovoimat aiheutuvat lähinnä betonin ja klinkkerilaattojen erilaisesta pituuden lämpötilakertoimesta käytettäessä tavallista runkoainetta. Aiemmin julkisivuelementit valmistettiin käyttämällä elementeissä laattoja ympäröivää betonireunusta. Nykyisin betonireunuksista on luovuttu ja klinkkerilaatat ulottivat aivan elementtien reunoille saakka. Tästä on ollut seurauksena, eikä lämpö- ja kosteustilan vaihtelusta aiheutuu elementtien reunoihin rajoittuvien klinkkerilaattojen ja betonin välille aiempaa merkittävästi suurempia pakkovoimia. Vaikka laattatartunta betonireunuksia käytettäessä ei olisi kovin hyvä ollutkaan, pysyivät laatat yleensä hyvin kiinni. Nykyisin, kun elementit valmistetaan ilman betonireunusta, puutteellinen laattatartunta voi aiheuttaa laattojen irtoamista lähinnä elementtien reuna-alueilla. Siten laattatartuntaan kohdistuu aiempaa suurempia vaatimuksia. Valkobetonilla osoittautui olevan yhtä hyvät edellylykset luotettavaan laattatartuntaan kuin tavallisella betonilla. Teoreettisesti tarkastellen edellytykset ovat jopa paremmat, kun runkoaineena käytetään tiivistä kalkkikiveä, koska tällöin betonin ja klinkkerilaattojen pituuden lämpötilakertoimet ovat lähes samat. Kvartsirunkoaineesta valmistetun betonin pituuden lämpötilakerroin on noin kaksinkertainen verrattuna kalkkikivirunkoaineesta valmistetun betonin pituuden lämpötilakertoimeen.

KW - concrete construction

KW - facade materials

KW - concrete elements

KW - concrete structures

KW - clinker

KW - fixings

KW - panels

KW - bonding

KW - precast concrete

M3 - Report

SN - 951-38-2860-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Klinkkerilaatoitetut betonielementit

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Orantie K. Klinkkerilaatoitetut betonielementit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 52 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 477).