Kodin verkotettujen laitteiden palvelujen hyödyntäminen: Diplomityö

Translated title of the contribution: The utilization of services provided by networked home appliances: Master's Thesis

  Research output: ThesisMaster's thesis

  Abstract

  Diplomityö käsittelee kodin verkotettujen laitteiden palveluiden hyödyntämistä kotiympäristön ulkopuolelta. Palveluiksi käsitetään mikä tahansa kodin laitteen tarjoama tieto, jota ulkopuolinen käyttäjä voi hyödyntää. Tämän tiedon käsittely aiheuttaa usein toimintoja kontrolloitavassa laitteessa. Suurimmat ongelmat aiheeseen liittyen ovat lukuisat kodin laitteiden verkotukseen käytettävät teknologiat ja laitteiden kontrolloinnin turvallisuus. Työn tavoitteena on toteuttaa kotona olevien yksinkertaisten laitteiden palveluiden hyödyntäminen kodin ulkopuolelta käyttäen liikkuvaa päätelaitetta. Työssä tutkitaan SIP- ja OSGi-teknologioiden soveltuvuutta tähän aihepiiriin. Tutkimusta on rajattu siten, että palveluiden hyödyntämisen turvallisuuteen, tunnistukseen ja luotettavuuteen ei oteta kantaa, ja SIP:n osuutta painotetaan suhteessa OSGi:een. Näihin teknologioihin liittyen tutkitaan laitteiden nimeämistä, osoitteistusta, liikkuvuutta, käyttöliittymiä, teknologiariippumattomuutta, kommunikaatiovaatimuksia, skaalautuvuutta ja läsnäoloa. Tätä varten toteutettiin järjestelmä, jonka avulla oli mahdollista käyttää kodin lampun ja hälytysjärjestelmän tarjoamia palveluita liikkuvalla päätelaitteella. Ohjelmisto toteutettiin Java-kielellä sen alustariippumattomuuden ja verkkotuen vuoksi. Järjestelmän toimintaa demonstroidaan viidellä käyttötapauksella, jotka havainnollistavat kyseisten laitteiden käyttöliittymän lataamista ja sen jälkeen tapahtuvaa kommunikointia. Käyttötapausten kulkua kuvataan SIP-viestikaavioilla ja ohjelmiston rakenne selitetään UML-menetelmää apuna käyttäen. Lopuksi suoritetun evaluoinnin perusteella todettiin SIP:n olevan helposti laajennettava ja tukevan laitteiden liikkuvuutta ja nimeämistä. Se soveltui myös hyvin kommunikointivaatimusten toteuttamiseen. OSGi:n parhaaksi puoleksi huomattiin sen toimivuus kodin ja ulkopuolisen internetin välisenä dynaamisena palvelualustana.
  Translated title of the contributionThe utilization of services provided by networked home appliances: Master's Thesis
  Original languageFinnish
  QualificationMaster Degree
  Awarding Institution
  • University of Oulu
  Place of PublicationOulu
  Publication statusPublished - 2002
  MoE publication typeG2 Master's thesis, polytechnic Master's thesis

  Keywords

  • SIP
  • OSGi

  Fingerprint

  Dive into the research topics of 'The utilization of services provided by networked home appliances: Master's Thesis'. Together they form a unique fingerprint.

  Cite this