Koepanimon keittolaitteisto

Juha Ahvenainen, Arvi Vilpola, Ari Nikkola, Eero Salin

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Keittolaitteistossa valmistetaan vierrettä oluen perusraaka-aineista, maltaasta, vedestä ja humalasta. Vierteen valmistuksen ensimmäisessä vaiheessa, mäskäyksessä, maltaasta uuttuu käymiskelpoisia sokereita ja hiivan ravintoaineita. Vierteen keitossa humalasta liukenee oluelle tyypillisiä katkero- ja aromiaineita. Keittolaitteisto on suunnittelun ja rakentamisen kannalta panimon monimutkaisin ja kallein osa. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen biotekniikan laboratorioon suunniteltiin ja rakennettiin yhteisprojektina kojetekniikan laboratorion kanssa koepanimon keittolaitteisto, jonka kapasiteetti on 100 l jäähdytettyä vierrettä. Laitteistoon kuuluvat märkärouhintamylly, mäskäysamme, siiviläamme, keittokattila, vierresykloni ja vierteen jäähdytin. Astiat lämmitetään sähkövastuksilla, toiminnat hallitaan kauko-ohjatusti panolista ja mäskäysohjelma säädetään automaattisesti. Laitteisto on suunniteltu siten, että siihen voidaan tehdä helposti muutoksia ja lisäyksiä tarpeen vaatiessa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages29
ISBN (Print)951-38-1264-2
Publication statusPublished - 1981
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number18
ISSN0358-5085

Keywords

  • brewing
  • wort production
  • automatic control

Cite this