Koepanimon keittolaitteisto

Ahvenainen Juha, Vilpola Arvi, Nikkola Ari, Salin Eero

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Keittolaitteistossa valmistetaan vierrettä oluen perusraaka-aineista, maltaasta, vedestä ja humalasta. Vierteen valmistuksen ensimmäisessä vaiheessa, mäskäyksessä, maltaasta uuttuu käymiskelpoisia sokereita ja hiivan ravintoaineita. Vierteen keitossa humalasta liukenee oluelle tyypillisiä katkero- ja aromiaineita. Keittolaitteisto on suunnittelun ja rakentamisen kannalta panimon monimutkaisin ja kallein osa. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen biotekniikan laboratorioon suunniteltiin ja rakennettiin yhteisprojektina kojetekniikan laboratorion kanssa koepanimon keittolaitteisto, jonka kapasiteetti on 100 l jäähdytettyä vierrettä. Laitteistoon kuuluvat märkärouhintamylly, mäskäysamme, siiviläamme, keittokattila, vierresykloni ja vierteen jäähdytin. Astiat lämmitetään sähkövastuksilla, toiminnat hallitaan kauko-ohjatusti panolista ja mäskäysohjelma säädetään automaattisesti. Laitteisto on suunniteltu siten, että siihen voidaan tehdä helposti muutoksia ja lisäyksiä tarpeen vaatiessa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages29
ISBN (Print)951-38-1264-2
Publication statusPublished - 1981
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number18
ISSN0358-5085

Keywords

  • brewing
  • wort production
  • automatic control

Cite this

Juha, A., Arvi, V., Ari, N., & Eero, S. (1981). Koepanimon keittolaitteisto. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 18
Juha, Ahvenainen ; Arvi, Vilpola ; Ari, Nikkola ; Eero, Salin. / Koepanimon keittolaitteisto. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 29 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 18).
@book{eca301ff1757432d923d8828f50cf55f,
title = "Koepanimon keittolaitteisto",
abstract = "Keittolaitteistossa valmistetaan vierrett{\"a} oluen perusraaka-aineista, maltaasta, vedest{\"a} ja humalasta. Vierteen valmistuksen ensimm{\"a}isess{\"a} vaiheessa, m{\"a}sk{\"a}yksess{\"a}, maltaasta uuttuu k{\"a}ymiskelpoisia sokereita ja hiivan ravintoaineita. Vierteen keitossa humalasta liukenee oluelle tyypillisi{\"a} katkero- ja aromiaineita. Keittolaitteisto on suunnittelun ja rakentamisen kannalta panimon monimutkaisin ja kallein osa. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen biotekniikan laboratorioon suunniteltiin ja rakennettiin yhteisprojektina kojetekniikan laboratorion kanssa koepanimon keittolaitteisto, jonka kapasiteetti on 100 l j{\"a}{\"a}hdytetty{\"a} vierrett{\"a}. Laitteistoon kuuluvat m{\"a}rk{\"a}rouhintamylly, m{\"a}sk{\"a}ysamme, siivil{\"a}amme, keittokattila, vierresykloni ja vierteen j{\"a}{\"a}hdytin. Astiat l{\"a}mmitet{\"a}{\"a}n s{\"a}hk{\"o}vastuksilla, toiminnat hallitaan kauko-ohjatusti panolista ja m{\"a}sk{\"a}ysohjelma s{\"a}{\"a}det{\"a}{\"a}n automaattisesti. Laitteisto on suunniteltu siten, ett{\"a} siihen voidaan tehd{\"a} helposti muutoksia ja lis{\"a}yksi{\"a} tarpeen vaatiessa.",
keywords = "brewing, wort production, automatic control",
author = "Ahvenainen Juha and Vilpola Arvi and Nikkola Ari and Salin Eero",
year = "1981",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1264-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "18",
address = "Finland",

}

Juha, A, Arvi, V, Ari, N & Eero, S 1981, Koepanimon keittolaitteisto. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 18, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Koepanimon keittolaitteisto. / Juha, Ahvenainen; Arvi, Vilpola; Ari, Nikkola; Eero, Salin.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 29 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 18).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Koepanimon keittolaitteisto

AU - Juha, Ahvenainen

AU - Arvi, Vilpola

AU - Ari, Nikkola

AU - Eero, Salin

PY - 1981

Y1 - 1981

N2 - Keittolaitteistossa valmistetaan vierrettä oluen perusraaka-aineista, maltaasta, vedestä ja humalasta. Vierteen valmistuksen ensimmäisessä vaiheessa, mäskäyksessä, maltaasta uuttuu käymiskelpoisia sokereita ja hiivan ravintoaineita. Vierteen keitossa humalasta liukenee oluelle tyypillisiä katkero- ja aromiaineita. Keittolaitteisto on suunnittelun ja rakentamisen kannalta panimon monimutkaisin ja kallein osa. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen biotekniikan laboratorioon suunniteltiin ja rakennettiin yhteisprojektina kojetekniikan laboratorion kanssa koepanimon keittolaitteisto, jonka kapasiteetti on 100 l jäähdytettyä vierrettä. Laitteistoon kuuluvat märkärouhintamylly, mäskäysamme, siiviläamme, keittokattila, vierresykloni ja vierteen jäähdytin. Astiat lämmitetään sähkövastuksilla, toiminnat hallitaan kauko-ohjatusti panolista ja mäskäysohjelma säädetään automaattisesti. Laitteisto on suunniteltu siten, että siihen voidaan tehdä helposti muutoksia ja lisäyksiä tarpeen vaatiessa.

AB - Keittolaitteistossa valmistetaan vierrettä oluen perusraaka-aineista, maltaasta, vedestä ja humalasta. Vierteen valmistuksen ensimmäisessä vaiheessa, mäskäyksessä, maltaasta uuttuu käymiskelpoisia sokereita ja hiivan ravintoaineita. Vierteen keitossa humalasta liukenee oluelle tyypillisiä katkero- ja aromiaineita. Keittolaitteisto on suunnittelun ja rakentamisen kannalta panimon monimutkaisin ja kallein osa. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen biotekniikan laboratorioon suunniteltiin ja rakennettiin yhteisprojektina kojetekniikan laboratorion kanssa koepanimon keittolaitteisto, jonka kapasiteetti on 100 l jäähdytettyä vierrettä. Laitteistoon kuuluvat märkärouhintamylly, mäskäysamme, siiviläamme, keittokattila, vierresykloni ja vierteen jäähdytin. Astiat lämmitetään sähkövastuksilla, toiminnat hallitaan kauko-ohjatusti panolista ja mäskäysohjelma säädetään automaattisesti. Laitteisto on suunniteltu siten, että siihen voidaan tehdä helposti muutoksia ja lisäyksiä tarpeen vaatiessa.

KW - brewing

KW - wort production

KW - automatic control

M3 - Report

SN - 951-38-1264-2

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Koepanimon keittolaitteisto

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Juha A, Arvi V, Ari N, Eero S. Koepanimon keittolaitteisto. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 29 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 18).