TY - BOOK
T1 - Koepanimon keittolaitteisto
AU - Ahvenainen, Juha
AU - Vilpola, Arvi
AU - Nikkola, Ari
AU - Salin, Eero
PY - 1981
Y1 - 1981
N2 - Keittolaitteistossa valmistetaan vierrettä oluen
perusraaka-aineista, maltaasta, vedestä ja humalasta.
Vierteen valmistuksen ensimmäisessä vaiheessa,
mäskäyksessä, maltaasta uuttuu käymiskelpoisia sokereita
ja hiivan ravintoaineita. Vierteen keitossa humalasta
liukenee oluelle tyypillisiä katkero- ja aromiaineita.
Keittolaitteisto on suunnittelun ja rakentamisen kannalta
panimon monimutkaisin ja kallein osa. Valtion teknillisen
tutkimuskeskuksen biotekniikan laboratorioon
suunniteltiin ja rakennettiin yhteisprojektina
kojetekniikan laboratorion kanssa koepanimon
keittolaitteisto, jonka kapasiteetti on 100 l
jäähdytettyä vierrettä. Laitteistoon kuuluvat
märkärouhintamylly, mäskäysamme, siiviläamme,
keittokattila, vierresykloni ja vierteen jäähdytin.
Astiat lämmitetään sähkövastuksilla, toiminnat hallitaan
kauko-ohjatusti panolista ja mäskäysohjelma säädetään
automaattisesti. Laitteisto on suunniteltu siten, että
siihen voidaan tehdä helposti muutoksia ja lisäyksiä
tarpeen vaatiessa.
AB - Keittolaitteistossa valmistetaan vierrettä oluen
perusraaka-aineista, maltaasta, vedestä ja humalasta.
Vierteen valmistuksen ensimmäisessä vaiheessa,
mäskäyksessä, maltaasta uuttuu käymiskelpoisia sokereita
ja hiivan ravintoaineita. Vierteen keitossa humalasta
liukenee oluelle tyypillisiä katkero- ja aromiaineita.
Keittolaitteisto on suunnittelun ja rakentamisen kannalta
panimon monimutkaisin ja kallein osa. Valtion teknillisen
tutkimuskeskuksen biotekniikan laboratorioon
suunniteltiin ja rakennettiin yhteisprojektina
kojetekniikan laboratorion kanssa koepanimon
keittolaitteisto, jonka kapasiteetti on 100 l
jäähdytettyä vierrettä. Laitteistoon kuuluvat
märkärouhintamylly, mäskäysamme, siiviläamme,
keittokattila, vierresykloni ja vierteen jäähdytin.
Astiat lämmitetään sähkövastuksilla, toiminnat hallitaan
kauko-ohjatusti panolista ja mäskäysohjelma säädetään
automaattisesti. Laitteisto on suunniteltu siten, että
siihen voidaan tehdä helposti muutoksia ja lisäyksiä
tarpeen vaatiessa.
KW - brewing
KW - wort production
KW - automatic control
M3 - Report
SN - 951-38-1264-2
T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
BT - Koepanimon keittolaitteisto
PB - VTT Technical Research Centre of Finland
CY - Espoo
ER -