Koetalojen painekertoimet

Marianna Luoma, Päivi Marjamäki

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa pyrittiin määrittämään todelliset painekertoimet Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen kahdelle koetatolle sekä täysmittakaavakokeilla että pienoismallin avulla tuulitunnelissa. Lisäksi tar- kasteltiin kirjallisuudesta saatavien painekertoimien soveltuvuutta ko. koetaloihin. Täysmittakaava- ja tuulitunnelikokeissa painekertoimet poikkesivat toisistaan suojaisessa maastossa, kun taas tuulen puhaltaessa avoimen maaston suunnalta ne vastasivat hyvin toisiaan. Painekertoimia käytettiin laskettaessa koetalojen vuotoilmavirtoja ja paine-eroja ulkoseinien yli LVI- laboratoriossa kehitetyllä tiiviyden ja ilmanvaihdon laskentamallilla. Tuloksia verrattiin mitattuihin vuotoilmavirtoihin ja paine-eroihin. Koneellisen poiston aikana mitatut ja tasketut arvot vastasivat hyvin toisiaan. Tällöin ei taskentamallilla käytetyillä painekertoimilla ollut merkitystä. Painovoimaisessa ilmanvaihtojärjestetmässä poikkesivat mitatut ja lasketut kokonaisvuotoilmavirrat ja paine-erot huomattavasti toisistaan. Tällöin painekertoimilla oli suuri vaikutus kokonaisvuotoilmavirtoihin. Kirjallisuudesta saatavat avoimen maaston painekertoimet antoivat 2 - 3-kertaisia ilmanvaihtoja mitattuihin arvoihin verrattuna. Täysmittakaavakokeissa mitattujen painekertoimien kelvollisuus ei täysin selvinnyt. Niillä laskien saatiin 50 - 80 % suurempia ilmavuotoja kuin mitattujen arvojen mukaan. Ero voi osittain johtua suppeasta tuulensuunta-alueesta ja eräistä mittausten ja laskentatietojen epävarmuuksista.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages108
ISBN (Print)951-38-2822-0
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number691
ISSN0358-5085

Keywords

 • air tightness
 • pressure
 • houses
 • coefficients
 • testing
 • measurements
 • tests
 • small houses
 • Finland
 • buildings
 • wind tunnels
 • leakage

Cite this

Luoma, M., & Marjamäki, P. (1987). Koetalojen painekertoimet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 691
Luoma, Marianna ; Marjamäki, Päivi. / Koetalojen painekertoimet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 108 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 691).
@book{2804d2581c054fd0acc3b02d3d4f712e,
title = "Koetalojen painekertoimet",
abstract = "Tutkimuksessa pyrittiin m{\"a}{\"a}ritt{\"a}m{\"a}{\"a}n todelliset painekertoimet Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen kahdelle koetatolle sek{\"a} t{\"a}ysmittakaavakokeilla ett{\"a} pienoismallin avulla tuulitunnelissa. Lis{\"a}ksi tar- kasteltiin kirjallisuudesta saatavien painekertoimien soveltuvuutta ko. koetaloihin. T{\"a}ysmittakaava- ja tuulitunnelikokeissa painekertoimet poikkesivat toisistaan suojaisessa maastossa, kun taas tuulen puhaltaessa avoimen maaston suunnalta ne vastasivat hyvin toisiaan. Painekertoimia k{\"a}ytettiin laskettaessa koetalojen vuotoilmavirtoja ja paine-eroja ulkoseinien yli LVI- laboratoriossa kehitetyll{\"a} tiiviyden ja ilmanvaihdon laskentamallilla. Tuloksia verrattiin mitattuihin vuotoilmavirtoihin ja paine-eroihin. Koneellisen poiston aikana mitatut ja tasketut arvot vastasivat hyvin toisiaan. T{\"a}ll{\"o}in ei taskentamallilla k{\"a}ytetyill{\"a} painekertoimilla ollut merkityst{\"a}. Painovoimaisessa ilmanvaihtoj{\"a}rjestetm{\"a}ss{\"a} poikkesivat mitatut ja lasketut kokonaisvuotoilmavirrat ja paine-erot huomattavasti toisistaan. T{\"a}ll{\"o}in painekertoimilla oli suuri vaikutus kokonaisvuotoilmavirtoihin. Kirjallisuudesta saatavat avoimen maaston painekertoimet antoivat 2 - 3-kertaisia ilmanvaihtoja mitattuihin arvoihin verrattuna. T{\"a}ysmittakaavakokeissa mitattujen painekertoimien kelvollisuus ei t{\"a}ysin selvinnyt. Niill{\"a} laskien saatiin 50 - 80 {\%} suurempia ilmavuotoja kuin mitattujen arvojen mukaan. Ero voi osittain johtua suppeasta tuulensuunta-alueesta ja er{\"a}ist{\"a} mittausten ja laskentatietojen ep{\"a}varmuuksista.",
keywords = "air tightness, pressure, houses, coefficients, testing, measurements, tests, small houses, Finland, buildings, wind tunnels, leakage",
author = "Marianna Luoma and P{\"a}ivi Marjam{\"a}ki",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2822-0",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "691",
address = "Finland",

}

Luoma, M & Marjamäki, P 1987, Koetalojen painekertoimet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 691, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Koetalojen painekertoimet. / Luoma, Marianna; Marjamäki, Päivi.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 108 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 691).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Koetalojen painekertoimet

AU - Luoma, Marianna

AU - Marjamäki, Päivi

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Tutkimuksessa pyrittiin määrittämään todelliset painekertoimet Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen kahdelle koetatolle sekä täysmittakaavakokeilla että pienoismallin avulla tuulitunnelissa. Lisäksi tar- kasteltiin kirjallisuudesta saatavien painekertoimien soveltuvuutta ko. koetaloihin. Täysmittakaava- ja tuulitunnelikokeissa painekertoimet poikkesivat toisistaan suojaisessa maastossa, kun taas tuulen puhaltaessa avoimen maaston suunnalta ne vastasivat hyvin toisiaan. Painekertoimia käytettiin laskettaessa koetalojen vuotoilmavirtoja ja paine-eroja ulkoseinien yli LVI- laboratoriossa kehitetyllä tiiviyden ja ilmanvaihdon laskentamallilla. Tuloksia verrattiin mitattuihin vuotoilmavirtoihin ja paine-eroihin. Koneellisen poiston aikana mitatut ja tasketut arvot vastasivat hyvin toisiaan. Tällöin ei taskentamallilla käytetyillä painekertoimilla ollut merkitystä. Painovoimaisessa ilmanvaihtojärjestetmässä poikkesivat mitatut ja lasketut kokonaisvuotoilmavirrat ja paine-erot huomattavasti toisistaan. Tällöin painekertoimilla oli suuri vaikutus kokonaisvuotoilmavirtoihin. Kirjallisuudesta saatavat avoimen maaston painekertoimet antoivat 2 - 3-kertaisia ilmanvaihtoja mitattuihin arvoihin verrattuna. Täysmittakaavakokeissa mitattujen painekertoimien kelvollisuus ei täysin selvinnyt. Niillä laskien saatiin 50 - 80 % suurempia ilmavuotoja kuin mitattujen arvojen mukaan. Ero voi osittain johtua suppeasta tuulensuunta-alueesta ja eräistä mittausten ja laskentatietojen epävarmuuksista.

AB - Tutkimuksessa pyrittiin määrittämään todelliset painekertoimet Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen kahdelle koetatolle sekä täysmittakaavakokeilla että pienoismallin avulla tuulitunnelissa. Lisäksi tar- kasteltiin kirjallisuudesta saatavien painekertoimien soveltuvuutta ko. koetaloihin. Täysmittakaava- ja tuulitunnelikokeissa painekertoimet poikkesivat toisistaan suojaisessa maastossa, kun taas tuulen puhaltaessa avoimen maaston suunnalta ne vastasivat hyvin toisiaan. Painekertoimia käytettiin laskettaessa koetalojen vuotoilmavirtoja ja paine-eroja ulkoseinien yli LVI- laboratoriossa kehitetyllä tiiviyden ja ilmanvaihdon laskentamallilla. Tuloksia verrattiin mitattuihin vuotoilmavirtoihin ja paine-eroihin. Koneellisen poiston aikana mitatut ja tasketut arvot vastasivat hyvin toisiaan. Tällöin ei taskentamallilla käytetyillä painekertoimilla ollut merkitystä. Painovoimaisessa ilmanvaihtojärjestetmässä poikkesivat mitatut ja lasketut kokonaisvuotoilmavirrat ja paine-erot huomattavasti toisistaan. Tällöin painekertoimilla oli suuri vaikutus kokonaisvuotoilmavirtoihin. Kirjallisuudesta saatavat avoimen maaston painekertoimet antoivat 2 - 3-kertaisia ilmanvaihtoja mitattuihin arvoihin verrattuna. Täysmittakaavakokeissa mitattujen painekertoimien kelvollisuus ei täysin selvinnyt. Niillä laskien saatiin 50 - 80 % suurempia ilmavuotoja kuin mitattujen arvojen mukaan. Ero voi osittain johtua suppeasta tuulensuunta-alueesta ja eräistä mittausten ja laskentatietojen epävarmuuksista.

KW - air tightness

KW - pressure

KW - houses

KW - coefficients

KW - testing

KW - measurements

KW - tests

KW - small houses

KW - Finland

KW - buildings

KW - wind tunnels

KW - leakage

M3 - Report

SN - 951-38-2822-0

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Koetalojen painekertoimet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Luoma M, Marjamäki P. Koetalojen painekertoimet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 108 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 691).