Kohdepuhallus ja säteilylämmitys työpaikkailmastoinnissa

Seppo Enbom

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa tarkastellaan piennopeuksisen ylhäältä alaspäin suuntautuvan kohdepuhallusilmavirran käyttäytymisen riippuvuutta ilmavirrasta ja tulo- ja sisäilman lämpötilaerosta. Tarkastelun kohteena on aluksi tuloilmasuihkun nopeuden kehittyminen virtaussuunnassa ja tuloilman ja sisäilman sekoittuminen. Kyseiset havainnot perustuvat mittauksiin. Seuraavassa vaiheessa esitetään, miten kohdepuhallusjärjestelmä pystyy suojaamaan alapuolellaan olevaa työntekijää ympäristöstä työpaikalle kulkeutuvilta epäpuhtauksilta. Vastaavasti tarkastelun kohteena ovat myös työpaikalla syntyvät epäpuhtaudet. Kauempana työntekijän hengitysvyöhykkeestä syntyvien epäpuhtauksien vaikutusta tutkitaan hiontatyössä, jolloin työntekijä seisoo. Lähellä hengitysvyöhykettä syntyvinä epäpuhtauksina tutkitaan hitsaushuuruja, koska käsinhitsauksen epäpuhtaudet ovat ilmeisesti vaikeimmin ilmanvaihdolla torjuttavissa. Julkaisussa tarkastellaan myös kohdepuhalluksen vaikutusta työntekijän lämpöolosuhteisiin ja lämpöviihtyvyyteen sekä esitetään, miten kohdepuhalluksen työpaikkaa viilentävä vaikutus voidaan tarvittaessa poistaa säteilylämmittimillä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages46
ISBN (Print)951-38-3403-4
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number970
ISSN0358-5085

Keywords

  • work sites
  • ventilation
  • air flow
  • radiator heating
  • working conditionsh

Cite this

Enbom, S. (1989). Kohdepuhallus ja säteilylämmitys työpaikkailmastoinnissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 970
Enbom, Seppo. / Kohdepuhallus ja säteilylämmitys työpaikkailmastoinnissa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 46 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 970).
@book{62cf032a7ce947eab5a40d53f1ff2f6e,
title = "Kohdepuhallus ja s{\"a}teilyl{\"a}mmitys ty{\"o}paikkailmastoinnissa",
abstract = "Tutkimuksessa tarkastellaan piennopeuksisen ylh{\"a}{\"a}lt{\"a} alasp{\"a}in suuntautuvan kohdepuhallusilmavirran k{\"a}ytt{\"a}ytymisen riippuvuutta ilmavirrasta ja tulo- ja sis{\"a}ilman l{\"a}mp{\"o}tilaerosta. Tarkastelun kohteena on aluksi tuloilmasuihkun nopeuden kehittyminen virtaussuunnassa ja tuloilman ja sis{\"a}ilman sekoittuminen. Kyseiset havainnot perustuvat mittauksiin. Seuraavassa vaiheessa esitet{\"a}{\"a}n, miten kohdepuhallusj{\"a}rjestelm{\"a} pystyy suojaamaan alapuolellaan olevaa ty{\"o}ntekij{\"a}{\"a} ymp{\"a}rist{\"o}st{\"a} ty{\"o}paikalle kulkeutuvilta ep{\"a}puhtauksilta. Vastaavasti tarkastelun kohteena ovat my{\"o}s ty{\"o}paikalla syntyv{\"a}t ep{\"a}puhtaudet. Kauempana ty{\"o}ntekij{\"a}n hengitysvy{\"o}hykkeest{\"a} syntyvien ep{\"a}puhtauksien vaikutusta tutkitaan hiontaty{\"o}ss{\"a}, jolloin ty{\"o}ntekij{\"a} seisoo. L{\"a}hell{\"a} hengitysvy{\"o}hykett{\"a} syntyvin{\"a} ep{\"a}puhtauksina tutkitaan hitsaushuuruja, koska k{\"a}sinhitsauksen ep{\"a}puhtaudet ovat ilmeisesti vaikeimmin ilmanvaihdolla torjuttavissa. Julkaisussa tarkastellaan my{\"o}s kohdepuhalluksen vaikutusta ty{\"o}ntekij{\"a}n l{\"a}mp{\"o}olosuhteisiin ja l{\"a}mp{\"o}viihtyvyyteen sek{\"a} esitet{\"a}{\"a}n, miten kohdepuhalluksen ty{\"o}paikkaa viilent{\"a}v{\"a} vaikutus voidaan tarvittaessa poistaa s{\"a}teilyl{\"a}mmittimill{\"a}.",
keywords = "work sites, ventilation, air flow, radiator heating, working conditionsh",
author = "Seppo Enbom",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3403-4",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "970",
address = "Finland",

}

Enbom, S 1989, Kohdepuhallus ja säteilylämmitys työpaikkailmastoinnissa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 970, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kohdepuhallus ja säteilylämmitys työpaikkailmastoinnissa. / Enbom, Seppo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 46 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 970).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kohdepuhallus ja säteilylämmitys työpaikkailmastoinnissa

AU - Enbom, Seppo

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Tutkimuksessa tarkastellaan piennopeuksisen ylhäältä alaspäin suuntautuvan kohdepuhallusilmavirran käyttäytymisen riippuvuutta ilmavirrasta ja tulo- ja sisäilman lämpötilaerosta. Tarkastelun kohteena on aluksi tuloilmasuihkun nopeuden kehittyminen virtaussuunnassa ja tuloilman ja sisäilman sekoittuminen. Kyseiset havainnot perustuvat mittauksiin. Seuraavassa vaiheessa esitetään, miten kohdepuhallusjärjestelmä pystyy suojaamaan alapuolellaan olevaa työntekijää ympäristöstä työpaikalle kulkeutuvilta epäpuhtauksilta. Vastaavasti tarkastelun kohteena ovat myös työpaikalla syntyvät epäpuhtaudet. Kauempana työntekijän hengitysvyöhykkeestä syntyvien epäpuhtauksien vaikutusta tutkitaan hiontatyössä, jolloin työntekijä seisoo. Lähellä hengitysvyöhykettä syntyvinä epäpuhtauksina tutkitaan hitsaushuuruja, koska käsinhitsauksen epäpuhtaudet ovat ilmeisesti vaikeimmin ilmanvaihdolla torjuttavissa. Julkaisussa tarkastellaan myös kohdepuhalluksen vaikutusta työntekijän lämpöolosuhteisiin ja lämpöviihtyvyyteen sekä esitetään, miten kohdepuhalluksen työpaikkaa viilentävä vaikutus voidaan tarvittaessa poistaa säteilylämmittimillä.

AB - Tutkimuksessa tarkastellaan piennopeuksisen ylhäältä alaspäin suuntautuvan kohdepuhallusilmavirran käyttäytymisen riippuvuutta ilmavirrasta ja tulo- ja sisäilman lämpötilaerosta. Tarkastelun kohteena on aluksi tuloilmasuihkun nopeuden kehittyminen virtaussuunnassa ja tuloilman ja sisäilman sekoittuminen. Kyseiset havainnot perustuvat mittauksiin. Seuraavassa vaiheessa esitetään, miten kohdepuhallusjärjestelmä pystyy suojaamaan alapuolellaan olevaa työntekijää ympäristöstä työpaikalle kulkeutuvilta epäpuhtauksilta. Vastaavasti tarkastelun kohteena ovat myös työpaikalla syntyvät epäpuhtaudet. Kauempana työntekijän hengitysvyöhykkeestä syntyvien epäpuhtauksien vaikutusta tutkitaan hiontatyössä, jolloin työntekijä seisoo. Lähellä hengitysvyöhykettä syntyvinä epäpuhtauksina tutkitaan hitsaushuuruja, koska käsinhitsauksen epäpuhtaudet ovat ilmeisesti vaikeimmin ilmanvaihdolla torjuttavissa. Julkaisussa tarkastellaan myös kohdepuhalluksen vaikutusta työntekijän lämpöolosuhteisiin ja lämpöviihtyvyyteen sekä esitetään, miten kohdepuhalluksen työpaikkaa viilentävä vaikutus voidaan tarvittaessa poistaa säteilylämmittimillä.

KW - work sites

KW - ventilation

KW - air flow

KW - radiator heating

KW - working conditionsh

M3 - Report

SN - 951-38-3403-4

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Kohdepuhallus ja säteilylämmitys työpaikkailmastoinnissa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Enbom S. Kohdepuhallus ja säteilylämmitys työpaikkailmastoinnissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 46 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 970).