Koheesiomaalajien konsolidaatio-ominaisuuksien määrittäminen automaattisilla ödometrikokeilla

Vertailututkimus

Kari Tonteri

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Automaattiset ödometrikokeet ovat yleistyneet viime vuosina myös Suomessa. Niistä saatuja kokemuksia ei meillä kuitenkaan ole toistaiseksi sanottavasti analysoitu. Tässä tutkimuksessa on vertailtu kahdella eri tavoin toteutetulla automaattisella laitteella tehtyjä kokeita keskenään sekä lisäksi tavanomaisiin ödometrikokeisiin. Automaattisissa kokeissa koe suoritetaan tietokoneen ohjaamana yleensä ilman valvontaa. Myös kokeiden alustava tulkinta tehdään tietokoneella kokeen valmistuttua. Tämän tutkimuksen pohjalta on pyritty yhtenäistämään sekä suoritusta ohjaavia että tulkintaohjelmistoja. Kokeiden samankaltainen tulkinta on edellytys eri laitteilla tehtyjen kokeiden tulosten vertailukelpoisuudelle. Lopuksi on esitetty näkökohtia asioista, joita olisi selvitettävä ennen kuin varsinaisia standardinomaisia ohjeita voidaan laatia. Automaattiset ödometrikokeet ovat joka tapauksessa myös Suomessa tulleet korvaamaan rutiinikäytössä manuaaliset laitteet.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages56
ISBN (Print)951-38-3364-X
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

NameTiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus
PublisherVTT
No.958
ISSN (Print)0358-5085

Fingerprint

Soil
Research

Keywords

  • geotechnics
  • geotechnical properties
  • equipment specifications
  • loading
  • test facilities
  • soil analysis
  • soil properties

Cite this

Tonteri, K. (1989). Koheesiomaalajien konsolidaatio-ominaisuuksien määrittäminen automaattisilla ödometrikokeilla: Vertailututkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 958
Tonteri, Kari. / Koheesiomaalajien konsolidaatio-ominaisuuksien määrittäminen automaattisilla ödometrikokeilla : Vertailututkimus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 56 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 958).
@book{9e1c6685492a402bb9b5e977911b21f3,
title = "Koheesiomaalajien konsolidaatio-ominaisuuksien m{\"a}{\"a}ritt{\"a}minen automaattisilla {\"o}dometrikokeilla: Vertailututkimus",
abstract = "Automaattiset {\"o}dometrikokeet ovat yleistyneet viime vuosina my{\"o}s Suomessa. Niist{\"a} saatuja kokemuksia ei meill{\"a} kuitenkaan ole toistaiseksi sanottavasti analysoitu. T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa on vertailtu kahdella eri tavoin toteutetulla automaattisella laitteella tehtyj{\"a} kokeita kesken{\"a}{\"a}n sek{\"a} lis{\"a}ksi tavanomaisiin {\"o}dometrikokeisiin. Automaattisissa kokeissa koe suoritetaan tietokoneen ohjaamana yleens{\"a} ilman valvontaa. My{\"o}s kokeiden alustava tulkinta tehd{\"a}{\"a}n tietokoneella kokeen valmistuttua. T{\"a}m{\"a}n tutkimuksen pohjalta on pyritty yhten{\"a}ist{\"a}m{\"a}{\"a}n sek{\"a} suoritusta ohjaavia ett{\"a} tulkintaohjelmistoja. Kokeiden samankaltainen tulkinta on edellytys eri laitteilla tehtyjen kokeiden tulosten vertailukelpoisuudelle. Lopuksi on esitetty n{\"a}k{\"o}kohtia asioista, joita olisi selvitett{\"a}v{\"a} ennen kuin varsinaisia standardinomaisia ohjeita voidaan laatia. Automaattiset {\"o}dometrikokeet ovat joka tapauksessa my{\"o}s Suomessa tulleet korvaamaan rutiinik{\"a}yt{\"o}ss{\"a} manuaaliset laitteet.",
keywords = "geotechnics, geotechnical properties, equipment specifications, loading, test facilities, soil analysis, soil properties",
author = "Kari Tonteri",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3364-X",
series = "Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "958",
address = "Finland",

}

Tonteri, K 1989, Koheesiomaalajien konsolidaatio-ominaisuuksien määrittäminen automaattisilla ödometrikokeilla: Vertailututkimus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 958, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Koheesiomaalajien konsolidaatio-ominaisuuksien määrittäminen automaattisilla ödometrikokeilla : Vertailututkimus. / Tonteri, Kari.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 56 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 958).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Koheesiomaalajien konsolidaatio-ominaisuuksien määrittäminen automaattisilla ödometrikokeilla

T2 - Vertailututkimus

AU - Tonteri, Kari

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Automaattiset ödometrikokeet ovat yleistyneet viime vuosina myös Suomessa. Niistä saatuja kokemuksia ei meillä kuitenkaan ole toistaiseksi sanottavasti analysoitu. Tässä tutkimuksessa on vertailtu kahdella eri tavoin toteutetulla automaattisella laitteella tehtyjä kokeita keskenään sekä lisäksi tavanomaisiin ödometrikokeisiin. Automaattisissa kokeissa koe suoritetaan tietokoneen ohjaamana yleensä ilman valvontaa. Myös kokeiden alustava tulkinta tehdään tietokoneella kokeen valmistuttua. Tämän tutkimuksen pohjalta on pyritty yhtenäistämään sekä suoritusta ohjaavia että tulkintaohjelmistoja. Kokeiden samankaltainen tulkinta on edellytys eri laitteilla tehtyjen kokeiden tulosten vertailukelpoisuudelle. Lopuksi on esitetty näkökohtia asioista, joita olisi selvitettävä ennen kuin varsinaisia standardinomaisia ohjeita voidaan laatia. Automaattiset ödometrikokeet ovat joka tapauksessa myös Suomessa tulleet korvaamaan rutiinikäytössä manuaaliset laitteet.

AB - Automaattiset ödometrikokeet ovat yleistyneet viime vuosina myös Suomessa. Niistä saatuja kokemuksia ei meillä kuitenkaan ole toistaiseksi sanottavasti analysoitu. Tässä tutkimuksessa on vertailtu kahdella eri tavoin toteutetulla automaattisella laitteella tehtyjä kokeita keskenään sekä lisäksi tavanomaisiin ödometrikokeisiin. Automaattisissa kokeissa koe suoritetaan tietokoneen ohjaamana yleensä ilman valvontaa. Myös kokeiden alustava tulkinta tehdään tietokoneella kokeen valmistuttua. Tämän tutkimuksen pohjalta on pyritty yhtenäistämään sekä suoritusta ohjaavia että tulkintaohjelmistoja. Kokeiden samankaltainen tulkinta on edellytys eri laitteilla tehtyjen kokeiden tulosten vertailukelpoisuudelle. Lopuksi on esitetty näkökohtia asioista, joita olisi selvitettävä ennen kuin varsinaisia standardinomaisia ohjeita voidaan laatia. Automaattiset ödometrikokeet ovat joka tapauksessa myös Suomessa tulleet korvaamaan rutiinikäytössä manuaaliset laitteet.

KW - geotechnics

KW - geotechnical properties

KW - equipment specifications

KW - loading

KW - test facilities

KW - soil analysis

KW - soil properties

M3 - Report

SN - 951-38-3364-X

T3 - Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus

BT - Koheesiomaalajien konsolidaatio-ominaisuuksien määrittäminen automaattisilla ödometrikokeilla

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Tonteri K. Koheesiomaalajien konsolidaatio-ominaisuuksien määrittäminen automaattisilla ödometrikokeilla: Vertailututkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 56 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 958).