Kohti uudenlaisia yritysverkostoja: Monenkeskisen verkostoyhteistyön kehittäminen

Risto Kuivanen, Raimo Hyötyläinen

Research output: Book/ReportReport

7 Citations (Scopus)

Abstract

Vaatimukset ja edellytykset muutoksille yritysten välisissä yhteistoimintasuhteissa ovat kasvamassa, sillä uusi teollinen kilpailuympäristö korostaa tuotteiden laatua, ominaisuuksia ja asiakaskohtaisuutta sekä tuotteiden nopeaa kehittämistä ja toimittamista. Yritykset ovat pyrkineet vastaamaan markkinoiden ja tuotantoehtojen muutoksiin tuotantojärjestelmiä kehittämällä. Uudet toimintavaatimukset edellyttävät joustavuuden ulottamista yrityskohtaisesta tuotannosta tuotteen toimitusketjuun ja niitä kantaviin yritysverkostoihin. Toiminnan nopeuttamis- ja mukauttamistarpeet tekevät välttämättömäksi siirtyä yhteistoiminnalliseen työskentelyyn tuotteen toimitusketjussa. Hankkeen tavoitteena oli verkoston toiminnan ja sen kehitysmekanismien selvittäminen ja sen mukanaan tuomien mahdollisuuksien hyödyntäminen yritysten tuotteissa ja toimintatavoissa ja henkilöstön kehittämisessä. Tavoite jakautuu osatavoitteiksi, joita olivat malli yritysten välisen toiminnan ja verkoston toiminnan vuorovaikutuksesta, malli verkostossa toimivan pk-yrityksen nopean reagoinnin hallinnasta, muutoksen hallinnan työvälineet sekä osallistuminen verkoston toimintatapojen kehittämiseen ja kouluttamiseen. Hankkeen aikana keskityttiin erityisesti toimintatapojen ja työympäristön kehittämiseen, monitaitoisuuden lisäämiseen ja tiimien muodostamiseen kohdeyrityksissä. Yrityksissä kehitettiin sisäisiä yhteistoimintaverkostoja ja -toimintatapoja verkostosolumallin pohjalta. Kohdeyrityksille laadittiin yhtenäiset koulutussuunnitelmat hankkeen koulutusosan tarpeita varten. Yritysverkoston yhteistyön organisointimahdollisuuksia kehitettiin ja kokeiltiin. Luotiin verkostotiimikäytäntö, jossa mukana olevat yritykset kokoontuivat pohtimaan verkoston toiminnan kannalta keskeisiä asioita. Hankkeen aikana kokeiltiin myös erilaisia työvoimaresurssipankkeja ja kehitettiin lukuisia malleja ja työkaluja, joiden avulla verkostotoimintaa voidaan kehittää ja tiimityöskentelyä tehostaa erilaisissa yrityksissä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages119
ISBN (Print)951-38-5107-9
Publication statusPublished - 1997
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1830
ISSN1235-0605

Keywords

  • small-to-medium-sized enterprices
  • cooperation
  • company networks
  • work environments
  • carpentry

Cite this

Kuivanen, R., & Hyötyläinen, R. (1997). Kohti uudenlaisia yritysverkostoja: Monenkeskisen verkostoyhteistyön kehittäminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1830
Kuivanen, Risto ; Hyötyläinen, Raimo. / Kohti uudenlaisia yritysverkostoja : Monenkeskisen verkostoyhteistyön kehittäminen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 119 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1830).
@book{adc3d24c3d89488a8338f27455e8a320,
title = "Kohti uudenlaisia yritysverkostoja: Monenkeskisen verkostoyhteisty{\"o}n kehitt{\"a}minen",
abstract = "Vaatimukset ja edellytykset muutoksille yritysten v{\"a}lisiss{\"a} yhteistoimintasuhteissa ovat kasvamassa, sill{\"a} uusi teollinen kilpailuymp{\"a}rist{\"o} korostaa tuotteiden laatua, ominaisuuksia ja asiakaskohtaisuutta sek{\"a} tuotteiden nopeaa kehitt{\"a}mist{\"a} ja toimittamista. Yritykset ovat pyrkineet vastaamaan markkinoiden ja tuotantoehtojen muutoksiin tuotantoj{\"a}rjestelmi{\"a} kehitt{\"a}m{\"a}ll{\"a}. Uudet toimintavaatimukset edellytt{\"a}v{\"a}t joustavuuden ulottamista yrityskohtaisesta tuotannosta tuotteen toimitusketjuun ja niit{\"a} kantaviin yritysverkostoihin. Toiminnan nopeuttamis- ja mukauttamistarpeet tekev{\"a}t v{\"a}ltt{\"a}m{\"a}tt{\"o}m{\"a}ksi siirty{\"a} yhteistoiminnalliseen ty{\"o}skentelyyn tuotteen toimitusketjussa. Hankkeen tavoitteena oli verkoston toiminnan ja sen kehitysmekanismien selvitt{\"a}minen ja sen mukanaan tuomien mahdollisuuksien hy{\"o}dynt{\"a}minen yritysten tuotteissa ja toimintatavoissa ja henkil{\"o}st{\"o}n kehitt{\"a}misess{\"a}. Tavoite jakautuu osatavoitteiksi, joita olivat malli yritysten v{\"a}lisen toiminnan ja verkoston toiminnan vuorovaikutuksesta, malli verkostossa toimivan pk-yrityksen nopean reagoinnin hallinnasta, muutoksen hallinnan ty{\"o}v{\"a}lineet sek{\"a} osallistuminen verkoston toimintatapojen kehitt{\"a}miseen ja kouluttamiseen. Hankkeen aikana keskityttiin erityisesti toimintatapojen ja ty{\"o}ymp{\"a}rist{\"o}n kehitt{\"a}miseen, monitaitoisuuden lis{\"a}{\"a}miseen ja tiimien muodostamiseen kohdeyrityksiss{\"a}. Yrityksiss{\"a} kehitettiin sis{\"a}isi{\"a} yhteistoimintaverkostoja ja -toimintatapoja verkostosolumallin pohjalta. Kohdeyrityksille laadittiin yhten{\"a}iset koulutussuunnitelmat hankkeen koulutusosan tarpeita varten. Yritysverkoston yhteisty{\"o}n organisointimahdollisuuksia kehitettiin ja kokeiltiin. Luotiin verkostotiimik{\"a}yt{\"a}nt{\"o}, jossa mukana olevat yritykset kokoontuivat pohtimaan verkoston toiminnan kannalta keskeisi{\"a} asioita. Hankkeen aikana kokeiltiin my{\"o}s erilaisia ty{\"o}voimaresurssipankkeja ja kehitettiin lukuisia malleja ja ty{\"o}kaluja, joiden avulla verkostotoimintaa voidaan kehitt{\"a}{\"a} ja tiimity{\"o}skentely{\"a} tehostaa erilaisissa yrityksiss{\"a}.",
keywords = "small-to-medium-sized enterprices, cooperation, company networks, work environments, carpentry",
author = "Risto Kuivanen and Raimo Hy{\"o}tyl{\"a}inen",
year = "1997",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5107-9",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1830",
address = "Finland",

}

Kuivanen, R & Hyötyläinen, R 1997, Kohti uudenlaisia yritysverkostoja: Monenkeskisen verkostoyhteistyön kehittäminen. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1830, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kohti uudenlaisia yritysverkostoja : Monenkeskisen verkostoyhteistyön kehittäminen. / Kuivanen, Risto; Hyötyläinen, Raimo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 119 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1830).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kohti uudenlaisia yritysverkostoja

T2 - Monenkeskisen verkostoyhteistyön kehittäminen

AU - Kuivanen, Risto

AU - Hyötyläinen, Raimo

PY - 1997

Y1 - 1997

N2 - Vaatimukset ja edellytykset muutoksille yritysten välisissä yhteistoimintasuhteissa ovat kasvamassa, sillä uusi teollinen kilpailuympäristö korostaa tuotteiden laatua, ominaisuuksia ja asiakaskohtaisuutta sekä tuotteiden nopeaa kehittämistä ja toimittamista. Yritykset ovat pyrkineet vastaamaan markkinoiden ja tuotantoehtojen muutoksiin tuotantojärjestelmiä kehittämällä. Uudet toimintavaatimukset edellyttävät joustavuuden ulottamista yrityskohtaisesta tuotannosta tuotteen toimitusketjuun ja niitä kantaviin yritysverkostoihin. Toiminnan nopeuttamis- ja mukauttamistarpeet tekevät välttämättömäksi siirtyä yhteistoiminnalliseen työskentelyyn tuotteen toimitusketjussa. Hankkeen tavoitteena oli verkoston toiminnan ja sen kehitysmekanismien selvittäminen ja sen mukanaan tuomien mahdollisuuksien hyödyntäminen yritysten tuotteissa ja toimintatavoissa ja henkilöstön kehittämisessä. Tavoite jakautuu osatavoitteiksi, joita olivat malli yritysten välisen toiminnan ja verkoston toiminnan vuorovaikutuksesta, malli verkostossa toimivan pk-yrityksen nopean reagoinnin hallinnasta, muutoksen hallinnan työvälineet sekä osallistuminen verkoston toimintatapojen kehittämiseen ja kouluttamiseen. Hankkeen aikana keskityttiin erityisesti toimintatapojen ja työympäristön kehittämiseen, monitaitoisuuden lisäämiseen ja tiimien muodostamiseen kohdeyrityksissä. Yrityksissä kehitettiin sisäisiä yhteistoimintaverkostoja ja -toimintatapoja verkostosolumallin pohjalta. Kohdeyrityksille laadittiin yhtenäiset koulutussuunnitelmat hankkeen koulutusosan tarpeita varten. Yritysverkoston yhteistyön organisointimahdollisuuksia kehitettiin ja kokeiltiin. Luotiin verkostotiimikäytäntö, jossa mukana olevat yritykset kokoontuivat pohtimaan verkoston toiminnan kannalta keskeisiä asioita. Hankkeen aikana kokeiltiin myös erilaisia työvoimaresurssipankkeja ja kehitettiin lukuisia malleja ja työkaluja, joiden avulla verkostotoimintaa voidaan kehittää ja tiimityöskentelyä tehostaa erilaisissa yrityksissä.

AB - Vaatimukset ja edellytykset muutoksille yritysten välisissä yhteistoimintasuhteissa ovat kasvamassa, sillä uusi teollinen kilpailuympäristö korostaa tuotteiden laatua, ominaisuuksia ja asiakaskohtaisuutta sekä tuotteiden nopeaa kehittämistä ja toimittamista. Yritykset ovat pyrkineet vastaamaan markkinoiden ja tuotantoehtojen muutoksiin tuotantojärjestelmiä kehittämällä. Uudet toimintavaatimukset edellyttävät joustavuuden ulottamista yrityskohtaisesta tuotannosta tuotteen toimitusketjuun ja niitä kantaviin yritysverkostoihin. Toiminnan nopeuttamis- ja mukauttamistarpeet tekevät välttämättömäksi siirtyä yhteistoiminnalliseen työskentelyyn tuotteen toimitusketjussa. Hankkeen tavoitteena oli verkoston toiminnan ja sen kehitysmekanismien selvittäminen ja sen mukanaan tuomien mahdollisuuksien hyödyntäminen yritysten tuotteissa ja toimintatavoissa ja henkilöstön kehittämisessä. Tavoite jakautuu osatavoitteiksi, joita olivat malli yritysten välisen toiminnan ja verkoston toiminnan vuorovaikutuksesta, malli verkostossa toimivan pk-yrityksen nopean reagoinnin hallinnasta, muutoksen hallinnan työvälineet sekä osallistuminen verkoston toimintatapojen kehittämiseen ja kouluttamiseen. Hankkeen aikana keskityttiin erityisesti toimintatapojen ja työympäristön kehittämiseen, monitaitoisuuden lisäämiseen ja tiimien muodostamiseen kohdeyrityksissä. Yrityksissä kehitettiin sisäisiä yhteistoimintaverkostoja ja -toimintatapoja verkostosolumallin pohjalta. Kohdeyrityksille laadittiin yhtenäiset koulutussuunnitelmat hankkeen koulutusosan tarpeita varten. Yritysverkoston yhteistyön organisointimahdollisuuksia kehitettiin ja kokeiltiin. Luotiin verkostotiimikäytäntö, jossa mukana olevat yritykset kokoontuivat pohtimaan verkoston toiminnan kannalta keskeisiä asioita. Hankkeen aikana kokeiltiin myös erilaisia työvoimaresurssipankkeja ja kehitettiin lukuisia malleja ja työkaluja, joiden avulla verkostotoimintaa voidaan kehittää ja tiimityöskentelyä tehostaa erilaisissa yrityksissä.

KW - small-to-medium-sized enterprices

KW - cooperation

KW - company networks

KW - work environments

KW - carpentry

M3 - Report

SN - 951-38-5107-9

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Kohti uudenlaisia yritysverkostoja

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kuivanen R, Hyötyläinen R. Kohti uudenlaisia yritysverkostoja: Monenkeskisen verkostoyhteistyön kehittäminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 119 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1830).