Kohti uudenlaisia yritysverkostoja: Monenkeskisen verkostoyhteistyön kehittäminen

Risto Kuivanen, Raimo Hyötyläinen

  Research output: Book/ReportReport

  7 Citations (Scopus)

  Abstract

  Vaatimukset ja edellytykset muutoksille yritysten välisissä yhteistoimintasuhteissa ovat kasvamassa, sillä uusi teollinen kilpailuympäristö korostaa tuotteiden laatua, ominaisuuksia ja asiakaskohtaisuutta sekä tuotteiden nopeaa kehittämistä ja toimittamista. Yritykset ovat pyrkineet vastaamaan markkinoiden ja tuotantoehtojen muutoksiin tuotantojärjestelmiä kehittämällä. Uudet toimintavaatimukset edellyttävät joustavuuden ulottamista yrityskohtaisesta tuotannosta tuotteen toimitusketjuun ja niitä kantaviin yritysverkostoihin. Toiminnan nopeuttamis- ja mukauttamistarpeet tekevät välttämättömäksi siirtyä yhteistoiminnalliseen työskentelyyn tuotteen toimitusketjussa. Hankkeen tavoitteena oli verkoston toiminnan ja sen kehitysmekanismien selvittäminen ja sen mukanaan tuomien mahdollisuuksien hyödyntäminen yritysten tuotteissa ja toimintatavoissa ja henkilöstön kehittämisessä. Tavoite jakautuu osatavoitteiksi, joita olivat malli yritysten välisen toiminnan ja verkoston toiminnan vuorovaikutuksesta, malli verkostossa toimivan pk-yrityksen nopean reagoinnin hallinnasta, muutoksen hallinnan työvälineet sekä osallistuminen verkoston toimintatapojen kehittämiseen ja kouluttamiseen. Hankkeen aikana keskityttiin erityisesti toimintatapojen ja työympäristön kehittämiseen, monitaitoisuuden lisäämiseen ja tiimien muodostamiseen kohdeyrityksissä. Yrityksissä kehitettiin sisäisiä yhteistoimintaverkostoja ja -toimintatapoja verkostosolumallin pohjalta. Kohdeyrityksille laadittiin yhtenäiset koulutussuunnitelmat hankkeen koulutusosan tarpeita varten. Yritysverkoston yhteistyön organisointimahdollisuuksia kehitettiin ja kokeiltiin. Luotiin verkostotiimikäytäntö, jossa mukana olevat yritykset kokoontuivat pohtimaan verkoston toiminnan kannalta keskeisiä asioita. Hankkeen aikana kokeiltiin myös erilaisia työvoimaresurssipankkeja ja kehitettiin lukuisia malleja ja työkaluja, joiden avulla verkostotoimintaa voidaan kehittää ja tiimityöskentelyä tehostaa erilaisissa yrityksissä.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages119
  ISBN (Print)951-38-5107-9
  Publication statusPublished - 1997
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number1830
  ISSN1235-0605

  Keywords

  • small-to-medium-sized enterprices
  • cooperation
  • company networks
  • work environments
  • carpentry

  Cite this

  Kuivanen, R., & Hyötyläinen, R. (1997). Kohti uudenlaisia yritysverkostoja: Monenkeskisen verkostoyhteistyön kehittäminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1830
  Kuivanen, Risto ; Hyötyläinen, Raimo. / Kohti uudenlaisia yritysverkostoja : Monenkeskisen verkostoyhteistyön kehittäminen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 119 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1830).
  @book{adc3d24c3d89488a8338f27455e8a320,
  title = "Kohti uudenlaisia yritysverkostoja: Monenkeskisen verkostoyhteisty{\"o}n kehitt{\"a}minen",
  abstract = "Vaatimukset ja edellytykset muutoksille yritysten v{\"a}lisiss{\"a} yhteistoimintasuhteissa ovat kasvamassa, sill{\"a} uusi teollinen kilpailuymp{\"a}rist{\"o} korostaa tuotteiden laatua, ominaisuuksia ja asiakaskohtaisuutta sek{\"a} tuotteiden nopeaa kehitt{\"a}mist{\"a} ja toimittamista. Yritykset ovat pyrkineet vastaamaan markkinoiden ja tuotantoehtojen muutoksiin tuotantoj{\"a}rjestelmi{\"a} kehitt{\"a}m{\"a}ll{\"a}. Uudet toimintavaatimukset edellytt{\"a}v{\"a}t joustavuuden ulottamista yrityskohtaisesta tuotannosta tuotteen toimitusketjuun ja niit{\"a} kantaviin yritysverkostoihin. Toiminnan nopeuttamis- ja mukauttamistarpeet tekev{\"a}t v{\"a}ltt{\"a}m{\"a}tt{\"o}m{\"a}ksi siirty{\"a} yhteistoiminnalliseen ty{\"o}skentelyyn tuotteen toimitusketjussa. Hankkeen tavoitteena oli verkoston toiminnan ja sen kehitysmekanismien selvitt{\"a}minen ja sen mukanaan tuomien mahdollisuuksien hy{\"o}dynt{\"a}minen yritysten tuotteissa ja toimintatavoissa ja henkil{\"o}st{\"o}n kehitt{\"a}misess{\"a}. Tavoite jakautuu osatavoitteiksi, joita olivat malli yritysten v{\"a}lisen toiminnan ja verkoston toiminnan vuorovaikutuksesta, malli verkostossa toimivan pk-yrityksen nopean reagoinnin hallinnasta, muutoksen hallinnan ty{\"o}v{\"a}lineet sek{\"a} osallistuminen verkoston toimintatapojen kehitt{\"a}miseen ja kouluttamiseen. Hankkeen aikana keskityttiin erityisesti toimintatapojen ja ty{\"o}ymp{\"a}rist{\"o}n kehitt{\"a}miseen, monitaitoisuuden lis{\"a}{\"a}miseen ja tiimien muodostamiseen kohdeyrityksiss{\"a}. Yrityksiss{\"a} kehitettiin sis{\"a}isi{\"a} yhteistoimintaverkostoja ja -toimintatapoja verkostosolumallin pohjalta. Kohdeyrityksille laadittiin yhten{\"a}iset koulutussuunnitelmat hankkeen koulutusosan tarpeita varten. Yritysverkoston yhteisty{\"o}n organisointimahdollisuuksia kehitettiin ja kokeiltiin. Luotiin verkostotiimik{\"a}yt{\"a}nt{\"o}, jossa mukana olevat yritykset kokoontuivat pohtimaan verkoston toiminnan kannalta keskeisi{\"a} asioita. Hankkeen aikana kokeiltiin my{\"o}s erilaisia ty{\"o}voimaresurssipankkeja ja kehitettiin lukuisia malleja ja ty{\"o}kaluja, joiden avulla verkostotoimintaa voidaan kehitt{\"a}{\"a} ja tiimity{\"o}skentely{\"a} tehostaa erilaisissa yrityksiss{\"a}.",
  keywords = "small-to-medium-sized enterprices, cooperation, company networks, work environments, carpentry",
  author = "Risto Kuivanen and Raimo Hy{\"o}tyl{\"a}inen",
  year = "1997",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-5107-9",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "1830",
  address = "Finland",

  }

  Kuivanen, R & Hyötyläinen, R 1997, Kohti uudenlaisia yritysverkostoja: Monenkeskisen verkostoyhteistyön kehittäminen. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1830, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Kohti uudenlaisia yritysverkostoja : Monenkeskisen verkostoyhteistyön kehittäminen. / Kuivanen, Risto; Hyötyläinen, Raimo.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 119 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1830).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Kohti uudenlaisia yritysverkostoja

  T2 - Monenkeskisen verkostoyhteistyön kehittäminen

  AU - Kuivanen, Risto

  AU - Hyötyläinen, Raimo

  PY - 1997

  Y1 - 1997

  N2 - Vaatimukset ja edellytykset muutoksille yritysten välisissä yhteistoimintasuhteissa ovat kasvamassa, sillä uusi teollinen kilpailuympäristö korostaa tuotteiden laatua, ominaisuuksia ja asiakaskohtaisuutta sekä tuotteiden nopeaa kehittämistä ja toimittamista. Yritykset ovat pyrkineet vastaamaan markkinoiden ja tuotantoehtojen muutoksiin tuotantojärjestelmiä kehittämällä. Uudet toimintavaatimukset edellyttävät joustavuuden ulottamista yrityskohtaisesta tuotannosta tuotteen toimitusketjuun ja niitä kantaviin yritysverkostoihin. Toiminnan nopeuttamis- ja mukauttamistarpeet tekevät välttämättömäksi siirtyä yhteistoiminnalliseen työskentelyyn tuotteen toimitusketjussa. Hankkeen tavoitteena oli verkoston toiminnan ja sen kehitysmekanismien selvittäminen ja sen mukanaan tuomien mahdollisuuksien hyödyntäminen yritysten tuotteissa ja toimintatavoissa ja henkilöstön kehittämisessä. Tavoite jakautuu osatavoitteiksi, joita olivat malli yritysten välisen toiminnan ja verkoston toiminnan vuorovaikutuksesta, malli verkostossa toimivan pk-yrityksen nopean reagoinnin hallinnasta, muutoksen hallinnan työvälineet sekä osallistuminen verkoston toimintatapojen kehittämiseen ja kouluttamiseen. Hankkeen aikana keskityttiin erityisesti toimintatapojen ja työympäristön kehittämiseen, monitaitoisuuden lisäämiseen ja tiimien muodostamiseen kohdeyrityksissä. Yrityksissä kehitettiin sisäisiä yhteistoimintaverkostoja ja -toimintatapoja verkostosolumallin pohjalta. Kohdeyrityksille laadittiin yhtenäiset koulutussuunnitelmat hankkeen koulutusosan tarpeita varten. Yritysverkoston yhteistyön organisointimahdollisuuksia kehitettiin ja kokeiltiin. Luotiin verkostotiimikäytäntö, jossa mukana olevat yritykset kokoontuivat pohtimaan verkoston toiminnan kannalta keskeisiä asioita. Hankkeen aikana kokeiltiin myös erilaisia työvoimaresurssipankkeja ja kehitettiin lukuisia malleja ja työkaluja, joiden avulla verkostotoimintaa voidaan kehittää ja tiimityöskentelyä tehostaa erilaisissa yrityksissä.

  AB - Vaatimukset ja edellytykset muutoksille yritysten välisissä yhteistoimintasuhteissa ovat kasvamassa, sillä uusi teollinen kilpailuympäristö korostaa tuotteiden laatua, ominaisuuksia ja asiakaskohtaisuutta sekä tuotteiden nopeaa kehittämistä ja toimittamista. Yritykset ovat pyrkineet vastaamaan markkinoiden ja tuotantoehtojen muutoksiin tuotantojärjestelmiä kehittämällä. Uudet toimintavaatimukset edellyttävät joustavuuden ulottamista yrityskohtaisesta tuotannosta tuotteen toimitusketjuun ja niitä kantaviin yritysverkostoihin. Toiminnan nopeuttamis- ja mukauttamistarpeet tekevät välttämättömäksi siirtyä yhteistoiminnalliseen työskentelyyn tuotteen toimitusketjussa. Hankkeen tavoitteena oli verkoston toiminnan ja sen kehitysmekanismien selvittäminen ja sen mukanaan tuomien mahdollisuuksien hyödyntäminen yritysten tuotteissa ja toimintatavoissa ja henkilöstön kehittämisessä. Tavoite jakautuu osatavoitteiksi, joita olivat malli yritysten välisen toiminnan ja verkoston toiminnan vuorovaikutuksesta, malli verkostossa toimivan pk-yrityksen nopean reagoinnin hallinnasta, muutoksen hallinnan työvälineet sekä osallistuminen verkoston toimintatapojen kehittämiseen ja kouluttamiseen. Hankkeen aikana keskityttiin erityisesti toimintatapojen ja työympäristön kehittämiseen, monitaitoisuuden lisäämiseen ja tiimien muodostamiseen kohdeyrityksissä. Yrityksissä kehitettiin sisäisiä yhteistoimintaverkostoja ja -toimintatapoja verkostosolumallin pohjalta. Kohdeyrityksille laadittiin yhtenäiset koulutussuunnitelmat hankkeen koulutusosan tarpeita varten. Yritysverkoston yhteistyön organisointimahdollisuuksia kehitettiin ja kokeiltiin. Luotiin verkostotiimikäytäntö, jossa mukana olevat yritykset kokoontuivat pohtimaan verkoston toiminnan kannalta keskeisiä asioita. Hankkeen aikana kokeiltiin myös erilaisia työvoimaresurssipankkeja ja kehitettiin lukuisia malleja ja työkaluja, joiden avulla verkostotoimintaa voidaan kehittää ja tiimityöskentelyä tehostaa erilaisissa yrityksissä.

  KW - small-to-medium-sized enterprices

  KW - cooperation

  KW - company networks

  KW - work environments

  KW - carpentry

  M3 - Report

  SN - 951-38-5107-9

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - Kohti uudenlaisia yritysverkostoja

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Kuivanen R, Hyötyläinen R. Kohti uudenlaisia yritysverkostoja: Monenkeskisen verkostoyhteistyön kehittäminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 119 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1830).