Kohti yksilöllisempää: Asuntotuotannon laatumuutokset 1990-2005

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Asuntorakentamisen toimintaympäristössä on vuoden 1990 jälkeen poikkeuksellisen suuria muutoksia.Talouden voimakkaat heilahtelut, markkinoiden avautuminen, ympäristötietoisuuden ja asukaslähtöisyyden - miten nämä tekijät ovat heijastuneet asuntotuotantoon ja asuntorakentamisen laatuun? Tähän käsillä oleva ympäristöklusterin tutkimusohjelman raportti pyrkii antamaan vastauksen.Lisäksi tutkimuksessa haetaan konkreettisia syitä muutosten takana oleville tekijöille sekä karkeaa kustannusvaikutusta muutoksille.Asuntorakentamisen kustannukset ja asumisen kohtuuhintaisuus ovat nousseet puheenaiheeksi etenkin kasvualueilla.Tutkimus valottaa monipuolisesti tähän liittyviä tekijöitä, muun muassa viranomaisohjauksen roolia tuotantokustannuksissa.Vaikka tutkimuksen pohjalta asuntorakentamiseen liittyvä viranomaisohjaus on pääasiassa oikeansuuntaista ja perusteltua, parantamisen varaakin löytyy.Rakentamisen ohjauksen tavoitteena on ollut ja on jatkossakin purkaa normiohjausta ja lisätä asukkaiden tietämystä ja sitä kautta vaativaa asiakkuutta.Tutkimus toimii siten hyvänä pohjana asuntorakentamisen ohjauksen kehittämiselle tulevaisuudessa.Tutkimus osoittaa, että viidentoista vuoden aikana ehtii asuntorakentamisessa tapahtua paljon. Vaikka asuntorakentamisen laatua ja kustannuksia keinuttelevat isot kädet - taloussuhdanteet, markkinoiden avautuminen ja viranomaisohjaus - myös asukkaalla on ollut entistä enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa lopputuloksen laatuun.Todellinen muutos aidosti asukaslähtöisiin asuntomarkkinoihin kuitenkin odottaa vielä tuloaan.Tämä edellyttänee myös merkittävää uudistumista myös asuntotuotevalikoimassa, jota tiivis ja matala asuntorakentaminen tosin on jo jossain määrin laajentanut.Suomalaisten asumistarpeet näyttävät pysyvästi eriytyneen.
Original languageFinnish
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages110
ISBN (Electronic)978-951-38-7141-3
ISBN (Print)978-951-38-7140-6
Publication statusPublished - 2008
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Keywords

  • housing design
  • housing production
  • construction
  • apartments
  • customer needs
  • customer requirements
  • customer satisfaction

Cite this

Vainio, T. (2008). Kohti yksilöllisempää: Asuntotuotannon laatumuutokset 1990-2005. VTT Technical Research Centre of Finland.
Vainio, Terttu. / Kohti yksilöllisempää : Asuntotuotannon laatumuutokset 1990-2005. VTT Technical Research Centre of Finland, 2008. 110 p.
@book{2a493a6b2f1d4a4aad2cf5610413b828,
title = "Kohti yksil{\"o}llisemp{\"a}{\"a}: Asuntotuotannon laatumuutokset 1990-2005",
abstract = "Asuntorakentamisen toimintaymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a} on vuoden 1990 j{\"a}lkeen poikkeuksellisen suuria muutoksia.Talouden voimakkaat heilahtelut, markkinoiden avautuminen, ymp{\"a}rist{\"o}tietoisuuden ja asukasl{\"a}ht{\"o}isyyden - miten n{\"a}m{\"a} tekij{\"a}t ovat heijastuneet asuntotuotantoon ja asuntorakentamisen laatuun? T{\"a}h{\"a}n k{\"a}sill{\"a} oleva ymp{\"a}rist{\"o}klusterin tutkimusohjelman raportti pyrkii antamaan vastauksen.Lis{\"a}ksi tutkimuksessa haetaan konkreettisia syit{\"a} muutosten takana oleville tekij{\"o}ille sek{\"a} karkeaa kustannusvaikutusta muutoksille.Asuntorakentamisen kustannukset ja asumisen kohtuuhintaisuus ovat nousseet puheenaiheeksi etenkin kasvualueilla.Tutkimus valottaa monipuolisesti t{\"a}h{\"a}n liittyvi{\"a} tekij{\"o}it{\"a}, muun muassa viranomaisohjauksen roolia tuotantokustannuksissa.Vaikka tutkimuksen pohjalta asuntorakentamiseen liittyv{\"a} viranomaisohjaus on p{\"a}{\"a}asiassa oikeansuuntaista ja perusteltua, parantamisen varaakin l{\"o}ytyy.Rakentamisen ohjauksen tavoitteena on ollut ja on jatkossakin purkaa normiohjausta ja lis{\"a}t{\"a} asukkaiden tiet{\"a}myst{\"a} ja sit{\"a} kautta vaativaa asiakkuutta.Tutkimus toimii siten hyv{\"a}n{\"a} pohjana asuntorakentamisen ohjauksen kehitt{\"a}miselle tulevaisuudessa.Tutkimus osoittaa, ett{\"a} viidentoista vuoden aikana ehtii asuntorakentamisessa tapahtua paljon. Vaikka asuntorakentamisen laatua ja kustannuksia keinuttelevat isot k{\"a}det - taloussuhdanteet, markkinoiden avautuminen ja viranomaisohjaus - my{\"o}s asukkaalla on ollut entist{\"a} enemm{\"a}n mahdollisuuksia vaikuttaa lopputuloksen laatuun.Todellinen muutos aidosti asukasl{\"a}ht{\"o}isiin asuntomarkkinoihin kuitenkin odottaa viel{\"a} tuloaan.T{\"a}m{\"a} edellytt{\"a}nee my{\"o}s merkitt{\"a}v{\"a}{\"a} uudistumista my{\"o}s asuntotuotevalikoimassa, jota tiivis ja matala asuntorakentaminen tosin on jo jossain m{\"a}{\"a}rin laajentanut.Suomalaisten asumistarpeet n{\"a}ytt{\"a}v{\"a}t pysyv{\"a}sti eriytyneen.",
keywords = "housing design, housing production, construction, apartments, customer needs, customer requirements, customer satisfaction",
author = "Terttu Vainio",
year = "2008",
language = "Finnish",
isbn = "978-951-38-7140-6",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
address = "Finland",

}

Vainio, T 2008, Kohti yksilöllisempää: Asuntotuotannon laatumuutokset 1990-2005. VTT Technical Research Centre of Finland.

Kohti yksilöllisempää : Asuntotuotannon laatumuutokset 1990-2005. / Vainio, Terttu.

VTT Technical Research Centre of Finland, 2008. 110 p.

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kohti yksilöllisempää

T2 - Asuntotuotannon laatumuutokset 1990-2005

AU - Vainio, Terttu

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - Asuntorakentamisen toimintaympäristössä on vuoden 1990 jälkeen poikkeuksellisen suuria muutoksia.Talouden voimakkaat heilahtelut, markkinoiden avautuminen, ympäristötietoisuuden ja asukaslähtöisyyden - miten nämä tekijät ovat heijastuneet asuntotuotantoon ja asuntorakentamisen laatuun? Tähän käsillä oleva ympäristöklusterin tutkimusohjelman raportti pyrkii antamaan vastauksen.Lisäksi tutkimuksessa haetaan konkreettisia syitä muutosten takana oleville tekijöille sekä karkeaa kustannusvaikutusta muutoksille.Asuntorakentamisen kustannukset ja asumisen kohtuuhintaisuus ovat nousseet puheenaiheeksi etenkin kasvualueilla.Tutkimus valottaa monipuolisesti tähän liittyviä tekijöitä, muun muassa viranomaisohjauksen roolia tuotantokustannuksissa.Vaikka tutkimuksen pohjalta asuntorakentamiseen liittyvä viranomaisohjaus on pääasiassa oikeansuuntaista ja perusteltua, parantamisen varaakin löytyy.Rakentamisen ohjauksen tavoitteena on ollut ja on jatkossakin purkaa normiohjausta ja lisätä asukkaiden tietämystä ja sitä kautta vaativaa asiakkuutta.Tutkimus toimii siten hyvänä pohjana asuntorakentamisen ohjauksen kehittämiselle tulevaisuudessa.Tutkimus osoittaa, että viidentoista vuoden aikana ehtii asuntorakentamisessa tapahtua paljon. Vaikka asuntorakentamisen laatua ja kustannuksia keinuttelevat isot kädet - taloussuhdanteet, markkinoiden avautuminen ja viranomaisohjaus - myös asukkaalla on ollut entistä enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa lopputuloksen laatuun.Todellinen muutos aidosti asukaslähtöisiin asuntomarkkinoihin kuitenkin odottaa vielä tuloaan.Tämä edellyttänee myös merkittävää uudistumista myös asuntotuotevalikoimassa, jota tiivis ja matala asuntorakentaminen tosin on jo jossain määrin laajentanut.Suomalaisten asumistarpeet näyttävät pysyvästi eriytyneen.

AB - Asuntorakentamisen toimintaympäristössä on vuoden 1990 jälkeen poikkeuksellisen suuria muutoksia.Talouden voimakkaat heilahtelut, markkinoiden avautuminen, ympäristötietoisuuden ja asukaslähtöisyyden - miten nämä tekijät ovat heijastuneet asuntotuotantoon ja asuntorakentamisen laatuun? Tähän käsillä oleva ympäristöklusterin tutkimusohjelman raportti pyrkii antamaan vastauksen.Lisäksi tutkimuksessa haetaan konkreettisia syitä muutosten takana oleville tekijöille sekä karkeaa kustannusvaikutusta muutoksille.Asuntorakentamisen kustannukset ja asumisen kohtuuhintaisuus ovat nousseet puheenaiheeksi etenkin kasvualueilla.Tutkimus valottaa monipuolisesti tähän liittyviä tekijöitä, muun muassa viranomaisohjauksen roolia tuotantokustannuksissa.Vaikka tutkimuksen pohjalta asuntorakentamiseen liittyvä viranomaisohjaus on pääasiassa oikeansuuntaista ja perusteltua, parantamisen varaakin löytyy.Rakentamisen ohjauksen tavoitteena on ollut ja on jatkossakin purkaa normiohjausta ja lisätä asukkaiden tietämystä ja sitä kautta vaativaa asiakkuutta.Tutkimus toimii siten hyvänä pohjana asuntorakentamisen ohjauksen kehittämiselle tulevaisuudessa.Tutkimus osoittaa, että viidentoista vuoden aikana ehtii asuntorakentamisessa tapahtua paljon. Vaikka asuntorakentamisen laatua ja kustannuksia keinuttelevat isot kädet - taloussuhdanteet, markkinoiden avautuminen ja viranomaisohjaus - myös asukkaalla on ollut entistä enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa lopputuloksen laatuun.Todellinen muutos aidosti asukaslähtöisiin asuntomarkkinoihin kuitenkin odottaa vielä tuloaan.Tämä edellyttänee myös merkittävää uudistumista myös asuntotuotevalikoimassa, jota tiivis ja matala asuntorakentaminen tosin on jo jossain määrin laajentanut.Suomalaisten asumistarpeet näyttävät pysyvästi eriytyneen.

KW - housing design

KW - housing production

KW - construction

KW - apartments

KW - customer needs

KW - customer requirements

KW - customer satisfaction

M3 - Report

SN - 978-951-38-7140-6

BT - Kohti yksilöllisempää

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

ER -

Vainio T. Kohti yksilöllisempää: Asuntotuotannon laatumuutokset 1990-2005. VTT Technical Research Centre of Finland, 2008. 110 p.