Kokeilukulttuurista vauhtia sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Sote-uudistuksella tavoiteltavaa asiakaskeskeisyyttä ja parempaa kustannustehokkuutta ei saavuteta pelkällä rakenteiden uudistamisella. Muutokset on vietävä organisaatioiden ja yksilöiden toiminnan tasolle asti. Uusia palveluiden tuottamismalleja, sähköisten palvelujen käyttöä ja sote-palveluiden toiminnallista muutosta voidaan edistää ketterillä kokeiluilla.Policy Brief-artikkelissaan kirjoittajat esittävät kokeilujen tukemiseksi kokeilukulttuurin mallin, jossa on kolme tasoa; kansallinen taso, organisaatiot sekä kansalaiset, ja esittävät eri tasoja koskevia suosituksia kokeilukulttuuriin siirtymiseksi. Kirjoittajat ovat analysoineet kirjallista aineistoa ja tehneet haastatteluja kaikilla kolmella tarkastelutasolla. Tutkimuksen lähestymistavat ovat kattaneet käyttäjätutkimuksen, terveysteknologian, organisaatioiden toiminnan ja johtamisen sekä palveluinnovaatiot.Kokeilukulttuuri vaatii toimenpiteitä kaikilla kolmella tasolla. Kansallinen taso toimii tukipilarina ja hyvien ratkaisujen levittäjinä. Sen vastuulla on tarvittava lainsäädäntö, ohjeistus ja tekninen infrastruktuuri. Kokeilujen läpiviennistä vastaavat sote-organisaatiot, joissa palvelut tuotetaan. Avainasemassa ovat kansalaiset, joiden odotetaan ottavan aikaisempaa enemmän vastuuta omasta hyvinvoinnistaan ja osallistuvan aktiivisesti palvelujen kehittämiseen tähtääviin kokeiluihin.
Original languageFinnish
Place of PublicationHelsinki
PublisherPrime Minister's Office Finland
Number of pages9
Publication statusPublished - 2017
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja
Volume5

Keywords

  • sote-uudistus
  • digitalisaatio

Cite this

Harjumaa, M., Laukkanen, M-L., Leväsluoto, J., Lähteenmäki, J., Nuutinen, M., & Talja, H. (2017). Kokeilukulttuurista vauhtia sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseen. Helsinki: Prime Minister's Office Finland. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja, Vol.. 5
Harjumaa, Marja ; Laukkanen, Marja-Leena ; Leväsluoto, Johanna ; Lähteenmäki, Jaakko ; Nuutinen, Maaria ; Talja, Heli. / Kokeilukulttuurista vauhtia sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseen. Helsinki : Prime Minister's Office Finland, 2017. 9 p. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja, Vol. 5).
@book{c7f91273c263471e9c2cbe0431f0c357,
title = "Kokeilukulttuurista vauhtia sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseen",
abstract = "Sote-uudistuksella tavoiteltavaa asiakaskeskeisyytt{\"a} ja parempaa kustannustehokkuutta ei saavuteta pelk{\"a}ll{\"a} rakenteiden uudistamisella. Muutokset on viet{\"a}v{\"a} organisaatioiden ja yksil{\"o}iden toiminnan tasolle asti. Uusia palveluiden tuottamismalleja, s{\"a}hk{\"o}isten palvelujen k{\"a}ytt{\"o}{\"a} ja sote-palveluiden toiminnallista muutosta voidaan edist{\"a}{\"a} ketterill{\"a} kokeiluilla.Policy Brief-artikkelissaan kirjoittajat esitt{\"a}v{\"a}t kokeilujen tukemiseksi kokeilukulttuurin mallin, jossa on kolme tasoa; kansallinen taso, organisaatiot sek{\"a} kansalaiset, ja esitt{\"a}v{\"a}t eri tasoja koskevia suosituksia kokeilukulttuuriin siirtymiseksi. Kirjoittajat ovat analysoineet kirjallista aineistoa ja tehneet haastatteluja kaikilla kolmella tarkastelutasolla. Tutkimuksen l{\"a}hestymistavat ovat kattaneet k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}tutkimuksen, terveysteknologian, organisaatioiden toiminnan ja johtamisen sek{\"a} palveluinnovaatiot.Kokeilukulttuuri vaatii toimenpiteit{\"a} kaikilla kolmella tasolla. Kansallinen taso toimii tukipilarina ja hyvien ratkaisujen levitt{\"a}jin{\"a}. Sen vastuulla on tarvittava lains{\"a}{\"a}d{\"a}nt{\"o}, ohjeistus ja tekninen infrastruktuuri. Kokeilujen l{\"a}piviennist{\"a} vastaavat sote-organisaatiot, joissa palvelut tuotetaan. Avainasemassa ovat kansalaiset, joiden odotetaan ottavan aikaisempaa enemm{\"a}n vastuuta omasta hyvinvoinnistaan ja osallistuvan aktiivisesti palvelujen kehitt{\"a}miseen t{\"a}ht{\"a}{\"a}viin kokeiluihin.",
keywords = "sote-uudistus, digitalisaatio",
author = "Marja Harjumaa and Marja-Leena Laukkanen and Johanna Lev{\"a}sluoto and Jaakko L{\"a}hteenm{\"a}ki and Maaria Nuutinen and Heli Talja",
note = "Project code: 106721",
year = "2017",
language = "Finnish",
series = "Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja",
publisher = "Prime Minister's Office Finland",
address = "Finland",

}

Harjumaa, M, Laukkanen, M-L, Leväsluoto, J, Lähteenmäki, J, Nuutinen, M & Talja, H 2017, Kokeilukulttuurista vauhtia sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseen. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja, vol. 5, Prime Minister's Office Finland, Helsinki.

Kokeilukulttuurista vauhtia sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseen. / Harjumaa, Marja; Laukkanen, Marja-Leena; Leväsluoto, Johanna; Lähteenmäki, Jaakko; Nuutinen, Maaria; Talja, Heli.

Helsinki : Prime Minister's Office Finland, 2017. 9 p. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja, Vol. 5).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kokeilukulttuurista vauhtia sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseen

AU - Harjumaa, Marja

AU - Laukkanen, Marja-Leena

AU - Leväsluoto, Johanna

AU - Lähteenmäki, Jaakko

AU - Nuutinen, Maaria

AU - Talja, Heli

N1 - Project code: 106721

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - Sote-uudistuksella tavoiteltavaa asiakaskeskeisyyttä ja parempaa kustannustehokkuutta ei saavuteta pelkällä rakenteiden uudistamisella. Muutokset on vietävä organisaatioiden ja yksilöiden toiminnan tasolle asti. Uusia palveluiden tuottamismalleja, sähköisten palvelujen käyttöä ja sote-palveluiden toiminnallista muutosta voidaan edistää ketterillä kokeiluilla.Policy Brief-artikkelissaan kirjoittajat esittävät kokeilujen tukemiseksi kokeilukulttuurin mallin, jossa on kolme tasoa; kansallinen taso, organisaatiot sekä kansalaiset, ja esittävät eri tasoja koskevia suosituksia kokeilukulttuuriin siirtymiseksi. Kirjoittajat ovat analysoineet kirjallista aineistoa ja tehneet haastatteluja kaikilla kolmella tarkastelutasolla. Tutkimuksen lähestymistavat ovat kattaneet käyttäjätutkimuksen, terveysteknologian, organisaatioiden toiminnan ja johtamisen sekä palveluinnovaatiot.Kokeilukulttuuri vaatii toimenpiteitä kaikilla kolmella tasolla. Kansallinen taso toimii tukipilarina ja hyvien ratkaisujen levittäjinä. Sen vastuulla on tarvittava lainsäädäntö, ohjeistus ja tekninen infrastruktuuri. Kokeilujen läpiviennistä vastaavat sote-organisaatiot, joissa palvelut tuotetaan. Avainasemassa ovat kansalaiset, joiden odotetaan ottavan aikaisempaa enemmän vastuuta omasta hyvinvoinnistaan ja osallistuvan aktiivisesti palvelujen kehittämiseen tähtääviin kokeiluihin.

AB - Sote-uudistuksella tavoiteltavaa asiakaskeskeisyyttä ja parempaa kustannustehokkuutta ei saavuteta pelkällä rakenteiden uudistamisella. Muutokset on vietävä organisaatioiden ja yksilöiden toiminnan tasolle asti. Uusia palveluiden tuottamismalleja, sähköisten palvelujen käyttöä ja sote-palveluiden toiminnallista muutosta voidaan edistää ketterillä kokeiluilla.Policy Brief-artikkelissaan kirjoittajat esittävät kokeilujen tukemiseksi kokeilukulttuurin mallin, jossa on kolme tasoa; kansallinen taso, organisaatiot sekä kansalaiset, ja esittävät eri tasoja koskevia suosituksia kokeilukulttuuriin siirtymiseksi. Kirjoittajat ovat analysoineet kirjallista aineistoa ja tehneet haastatteluja kaikilla kolmella tarkastelutasolla. Tutkimuksen lähestymistavat ovat kattaneet käyttäjätutkimuksen, terveysteknologian, organisaatioiden toiminnan ja johtamisen sekä palveluinnovaatiot.Kokeilukulttuuri vaatii toimenpiteitä kaikilla kolmella tasolla. Kansallinen taso toimii tukipilarina ja hyvien ratkaisujen levittäjinä. Sen vastuulla on tarvittava lainsäädäntö, ohjeistus ja tekninen infrastruktuuri. Kokeilujen läpiviennistä vastaavat sote-organisaatiot, joissa palvelut tuotetaan. Avainasemassa ovat kansalaiset, joiden odotetaan ottavan aikaisempaa enemmän vastuuta omasta hyvinvoinnistaan ja osallistuvan aktiivisesti palvelujen kehittämiseen tähtääviin kokeiluihin.

KW - sote-uudistus

KW - digitalisaatio

M3 - Report

T3 - Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja

BT - Kokeilukulttuurista vauhtia sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseen

PB - Prime Minister's Office Finland

CY - Helsinki

ER -

Harjumaa M, Laukkanen M-L, Leväsluoto J, Lähteenmäki J, Nuutinen M, Talja H. Kokeilukulttuurista vauhtia sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseen. Helsinki: Prime Minister's Office Finland, 2017. 9 p. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja, Vol. 5).