Kokemuksia koneiden ohjausjärjestelmien turvallisuuden suoritustason (PL) laskemisesta

Timo Malm, Marita Hietikko, Jarmo Alanen

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

  Abstract

  Ohjausjärjestelmältä vaadittava turvallisuuden suorituskyvyn taso (PLr) saadaan valmiina konekohtaisista standardeista tai se määritetään riskin arvioinnilla. Kun tiedetään, mikä on turvallisuuden suorituskyvyn vaatimustaso, voidaan suunnitella sitä vastaava turvatoiminto ja ohjausjärjestelmä. Hankkeessa kehitettiin PL arvojen laskentaa varten Excel-työkalu, jota voidaan käyttää suunnitteluun, koulutukseen ja dokumentointiin. Työkalu laskee standardin esittämien periaatteiden mukaan PL-tason. Menetelmä on puoliautomaattinen ja arvoja voidaan siirtää makroilla vaiheesta seuraavaan. Tietokonepohjaisesta suunnittelu- ja dokumentointityökalusta on hyötyä erityisesti silloin, kun käsiteltäviä kohteita on useita. Menetelmät toistuvat ja ohjelma tekee laskelmat nopeasti.
  Original languageFinnish
  Title of host publicationAutomaatio XVIII seminaari 2009
  Place of PublicationHelsinki
  Number of pages6
  Publication statusPublished - 2009
  MoE publication typeD3 Professional conference proceedings
  EventAutomaatio XVIII Seminaari - Helsinki, Finland
  Duration: 17 Mar 200918 Mar 2009

  Publication series

  SeriesSuomen automaatioseura. Julkaisusarja
  Number36

  Seminar

  SeminarAutomaatio XVIII Seminaari
  CountryFinland
  CityHelsinki
  Period17/03/0918/03/09

  Keywords

  • performance level
  • safety
  • control system

  Cite this

  Malm, T., Hietikko, M., & Alanen, J. (2009). Kokemuksia koneiden ohjausjärjestelmien turvallisuuden suoritustason (PL) laskemisesta. In Automaatio XVIII seminaari 2009 Helsinki. Suomen automaatioseura. Julkaisusarja, No. 36
  Malm, Timo ; Hietikko, Marita ; Alanen, Jarmo. / Kokemuksia koneiden ohjausjärjestelmien turvallisuuden suoritustason (PL) laskemisesta. Automaatio XVIII seminaari 2009. Helsinki, 2009. (Suomen automaatioseura. Julkaisusarja; No. 36).
  @inproceedings{af2fd280d95d4eb2ab909a5a6a88770b,
  title = "Kokemuksia koneiden ohjausj{\"a}rjestelmien turvallisuuden suoritustason (PL) laskemisesta",
  abstract = "Ohjausj{\"a}rjestelm{\"a}lt{\"a} vaadittava turvallisuuden suorituskyvyn taso (PLr) saadaan valmiina konekohtaisista standardeista tai se m{\"a}{\"a}ritet{\"a}{\"a}n riskin arvioinnilla. Kun tiedet{\"a}{\"a}n, mik{\"a} on turvallisuuden suorituskyvyn vaatimustaso, voidaan suunnitella sit{\"a} vastaava turvatoiminto ja ohjausj{\"a}rjestelm{\"a}. Hankkeessa kehitettiin PL arvojen laskentaa varten Excel-ty{\"o}kalu, jota voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} suunnitteluun, koulutukseen ja dokumentointiin. Ty{\"o}kalu laskee standardin esitt{\"a}mien periaatteiden mukaan PL-tason. Menetelm{\"a} on puoliautomaattinen ja arvoja voidaan siirt{\"a}{\"a} makroilla vaiheesta seuraavaan. Tietokonepohjaisesta suunnittelu- ja dokumentointity{\"o}kalusta on hy{\"o}ty{\"a} erityisesti silloin, kun k{\"a}sitelt{\"a}vi{\"a} kohteita on useita. Menetelm{\"a}t toistuvat ja ohjelma tekee laskelmat nopeasti.",
  keywords = "performance level, safety, control system",
  author = "Timo Malm and Marita Hietikko and Jarmo Alanen",
  note = "Project code: 16458",
  year = "2009",
  language = "Finnish",
  series = "Suomen automaatioseura. Julkaisusarja",
  number = "36",
  booktitle = "Automaatio XVIII seminaari 2009",

  }

  Malm, T, Hietikko, M & Alanen, J 2009, Kokemuksia koneiden ohjausjärjestelmien turvallisuuden suoritustason (PL) laskemisesta. in Automaatio XVIII seminaari 2009. Helsinki, Suomen automaatioseura. Julkaisusarja, no. 36, Automaatio XVIII Seminaari, Helsinki, Finland, 17/03/09.

  Kokemuksia koneiden ohjausjärjestelmien turvallisuuden suoritustason (PL) laskemisesta. / Malm, Timo; Hietikko, Marita; Alanen, Jarmo.

  Automaatio XVIII seminaari 2009. Helsinki, 2009. (Suomen automaatioseura. Julkaisusarja; No. 36).

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

  TY - GEN

  T1 - Kokemuksia koneiden ohjausjärjestelmien turvallisuuden suoritustason (PL) laskemisesta

  AU - Malm, Timo

  AU - Hietikko, Marita

  AU - Alanen, Jarmo

  N1 - Project code: 16458

  PY - 2009

  Y1 - 2009

  N2 - Ohjausjärjestelmältä vaadittava turvallisuuden suorituskyvyn taso (PLr) saadaan valmiina konekohtaisista standardeista tai se määritetään riskin arvioinnilla. Kun tiedetään, mikä on turvallisuuden suorituskyvyn vaatimustaso, voidaan suunnitella sitä vastaava turvatoiminto ja ohjausjärjestelmä. Hankkeessa kehitettiin PL arvojen laskentaa varten Excel-työkalu, jota voidaan käyttää suunnitteluun, koulutukseen ja dokumentointiin. Työkalu laskee standardin esittämien periaatteiden mukaan PL-tason. Menetelmä on puoliautomaattinen ja arvoja voidaan siirtää makroilla vaiheesta seuraavaan. Tietokonepohjaisesta suunnittelu- ja dokumentointityökalusta on hyötyä erityisesti silloin, kun käsiteltäviä kohteita on useita. Menetelmät toistuvat ja ohjelma tekee laskelmat nopeasti.

  AB - Ohjausjärjestelmältä vaadittava turvallisuuden suorituskyvyn taso (PLr) saadaan valmiina konekohtaisista standardeista tai se määritetään riskin arvioinnilla. Kun tiedetään, mikä on turvallisuuden suorituskyvyn vaatimustaso, voidaan suunnitella sitä vastaava turvatoiminto ja ohjausjärjestelmä. Hankkeessa kehitettiin PL arvojen laskentaa varten Excel-työkalu, jota voidaan käyttää suunnitteluun, koulutukseen ja dokumentointiin. Työkalu laskee standardin esittämien periaatteiden mukaan PL-tason. Menetelmä on puoliautomaattinen ja arvoja voidaan siirtää makroilla vaiheesta seuraavaan. Tietokonepohjaisesta suunnittelu- ja dokumentointityökalusta on hyötyä erityisesti silloin, kun käsiteltäviä kohteita on useita. Menetelmät toistuvat ja ohjelma tekee laskelmat nopeasti.

  KW - performance level

  KW - safety

  KW - control system

  M3 - Conference article in proceedings

  T3 - Suomen automaatioseura. Julkaisusarja

  BT - Automaatio XVIII seminaari 2009

  CY - Helsinki

  ER -

  Malm T, Hietikko M, Alanen J. Kokemuksia koneiden ohjausjärjestelmien turvallisuuden suoritustason (PL) laskemisesta. In Automaatio XVIII seminaari 2009. Helsinki. 2009. (Suomen automaatioseura. Julkaisusarja; No. 36).