Kokemuksia koneiden ohjausjärjestelmien turvallisuuden suoritustason (PL) laskemisesta

Timo Malm, Marita Hietikko, Jarmo Alanen

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

Abstract

Ohjausjärjestelmältä vaadittava turvallisuuden suorituskyvyn taso (PLr) saadaan valmiina konekohtaisista standardeista tai se määritetään riskin arvioinnilla. Kun tiedetään, mikä on turvallisuuden suorituskyvyn vaatimustaso, voidaan suunnitella sitä vastaava turvatoiminto ja ohjausjärjestelmä. Hankkeessa kehitettiin PL arvojen laskentaa varten Excel-työkalu, jota voidaan käyttää suunnitteluun, koulutukseen ja dokumentointiin. Työkalu laskee standardin esittämien periaatteiden mukaan PL-tason. Menetelmä on puoliautomaattinen ja arvoja voidaan siirtää makroilla vaiheesta seuraavaan. Tietokonepohjaisesta suunnittelu- ja dokumentointityökalusta on hyötyä erityisesti silloin, kun käsiteltäviä kohteita on useita. Menetelmät toistuvat ja ohjelma tekee laskelmat nopeasti.
Original languageFinnish
Title of host publicationAutomaatio XVIII seminaari 2009
Place of PublicationHelsinki
Number of pages6
Publication statusPublished - 2009
MoE publication typeD3 Professional conference proceedings
EventAutomaatio XVIII Seminaari - Helsinki, Finland
Duration: 17 Mar 200918 Mar 2009

Publication series

SeriesHelsinki SAS julkaisusarja
Number36

Seminar

SeminarAutomaatio XVIII Seminaari
CountryFinland
CityHelsinki
Period17/03/0918/03/09

Keywords

  • performance level
  • safety
  • control system

Cite this

Malm, T., Hietikko, M., & Alanen, J. (2009). Kokemuksia koneiden ohjausjärjestelmien turvallisuuden suoritustason (PL) laskemisesta. In Automaatio XVIII seminaari 2009 Helsinki. Helsinki SAS julkaisusarja, No. 36
Malm, Timo ; Hietikko, Marita ; Alanen, Jarmo. / Kokemuksia koneiden ohjausjärjestelmien turvallisuuden suoritustason (PL) laskemisesta. Automaatio XVIII seminaari 2009. Helsinki, 2009. (Helsinki SAS julkaisusarja; No. 36).
@inproceedings{af2fd280d95d4eb2ab909a5a6a88770b,
title = "Kokemuksia koneiden ohjausj{\"a}rjestelmien turvallisuuden suoritustason (PL) laskemisesta",
abstract = "Ohjausj{\"a}rjestelm{\"a}lt{\"a} vaadittava turvallisuuden suorituskyvyn taso (PLr) saadaan valmiina konekohtaisista standardeista tai se m{\"a}{\"a}ritet{\"a}{\"a}n riskin arvioinnilla. Kun tiedet{\"a}{\"a}n, mik{\"a} on turvallisuuden suorituskyvyn vaatimustaso, voidaan suunnitella sit{\"a} vastaava turvatoiminto ja ohjausj{\"a}rjestelm{\"a}. Hankkeessa kehitettiin PL arvojen laskentaa varten Excel-ty{\"o}kalu, jota voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} suunnitteluun, koulutukseen ja dokumentointiin. Ty{\"o}kalu laskee standardin esitt{\"a}mien periaatteiden mukaan PL-tason. Menetelm{\"a} on puoliautomaattinen ja arvoja voidaan siirt{\"a}{\"a} makroilla vaiheesta seuraavaan. Tietokonepohjaisesta suunnittelu- ja dokumentointity{\"o}kalusta on hy{\"o}ty{\"a} erityisesti silloin, kun k{\"a}sitelt{\"a}vi{\"a} kohteita on useita. Menetelm{\"a}t toistuvat ja ohjelma tekee laskelmat nopeasti.",
keywords = "performance level, safety, control system",
author = "Timo Malm and Marita Hietikko and Jarmo Alanen",
note = "Project code: 16458",
year = "2009",
language = "Finnish",
series = "Helsinki SAS julkaisusarja",
number = "36",
booktitle = "Automaatio XVIII seminaari 2009",

}

Malm, T, Hietikko, M & Alanen, J 2009, Kokemuksia koneiden ohjausjärjestelmien turvallisuuden suoritustason (PL) laskemisesta. in Automaatio XVIII seminaari 2009. Helsinki, Helsinki SAS julkaisusarja, no. 36, Automaatio XVIII Seminaari, Helsinki, Finland, 17/03/09.

Kokemuksia koneiden ohjausjärjestelmien turvallisuuden suoritustason (PL) laskemisesta. / Malm, Timo; Hietikko, Marita; Alanen, Jarmo.

Automaatio XVIII seminaari 2009. Helsinki, 2009. (Helsinki SAS julkaisusarja; No. 36).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

TY - GEN

T1 - Kokemuksia koneiden ohjausjärjestelmien turvallisuuden suoritustason (PL) laskemisesta

AU - Malm, Timo

AU - Hietikko, Marita

AU - Alanen, Jarmo

N1 - Project code: 16458

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - Ohjausjärjestelmältä vaadittava turvallisuuden suorituskyvyn taso (PLr) saadaan valmiina konekohtaisista standardeista tai se määritetään riskin arvioinnilla. Kun tiedetään, mikä on turvallisuuden suorituskyvyn vaatimustaso, voidaan suunnitella sitä vastaava turvatoiminto ja ohjausjärjestelmä. Hankkeessa kehitettiin PL arvojen laskentaa varten Excel-työkalu, jota voidaan käyttää suunnitteluun, koulutukseen ja dokumentointiin. Työkalu laskee standardin esittämien periaatteiden mukaan PL-tason. Menetelmä on puoliautomaattinen ja arvoja voidaan siirtää makroilla vaiheesta seuraavaan. Tietokonepohjaisesta suunnittelu- ja dokumentointityökalusta on hyötyä erityisesti silloin, kun käsiteltäviä kohteita on useita. Menetelmät toistuvat ja ohjelma tekee laskelmat nopeasti.

AB - Ohjausjärjestelmältä vaadittava turvallisuuden suorituskyvyn taso (PLr) saadaan valmiina konekohtaisista standardeista tai se määritetään riskin arvioinnilla. Kun tiedetään, mikä on turvallisuuden suorituskyvyn vaatimustaso, voidaan suunnitella sitä vastaava turvatoiminto ja ohjausjärjestelmä. Hankkeessa kehitettiin PL arvojen laskentaa varten Excel-työkalu, jota voidaan käyttää suunnitteluun, koulutukseen ja dokumentointiin. Työkalu laskee standardin esittämien periaatteiden mukaan PL-tason. Menetelmä on puoliautomaattinen ja arvoja voidaan siirtää makroilla vaiheesta seuraavaan. Tietokonepohjaisesta suunnittelu- ja dokumentointityökalusta on hyötyä erityisesti silloin, kun käsiteltäviä kohteita on useita. Menetelmät toistuvat ja ohjelma tekee laskelmat nopeasti.

KW - performance level

KW - safety

KW - control system

M3 - Conference article in proceedings

T3 - Helsinki SAS julkaisusarja

BT - Automaatio XVIII seminaari 2009

CY - Helsinki

ER -

Malm T, Hietikko M, Alanen J. Kokemuksia koneiden ohjausjärjestelmien turvallisuuden suoritustason (PL) laskemisesta. In Automaatio XVIII seminaari 2009. Helsinki. 2009. (Helsinki SAS julkaisusarja; No. 36).