Kokoa PC-mikroista supertietokone

Jyrki Huusko, Petri Mähönen

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Oulussa kokeillaan Beowulf-konseptia. Mikroista voidaan rakentaa lähes supertietokoneiden suorituskykyyn yltäviä järjestelmiä. Konseptit tähän ovat löytyneet NASAlta, mutta esimerkiksi Oulussa vastaavaa järjestelmää käytetään elektroniikan mallintamiseen. Rinnakkaiskäsittely tietokoneilla on yleistynyt voimakkaasti viimevuosina. Tutkimuslaitokset kuten VTT, ilmatieteenlaitos ja yliopistot tarvitsevat yhä enemmän ja tehokkaampia laitteita raskaaseen rinnakkaislaskentaan ja reaaliaikaisten simulaatioiden sekä ennuslaskelmien tekemiseen. Nykyään myös yritysmaailma tarvitsee teholaskentaa. Pienillä yrityksillä ja yhteisöillä ei kuitenkaan ole varaa hankkia miljoonien hintaista superkonetta. Tällöin joudutaan turvautumaan joko laskentapalveluihin tai luopumaan mielenkiintoisista projekteista. Vaihtoehdon kalliille ja ylikuormitetuille superkoneille tarjoavat niin sanotut Beowulf-tyyppiset tietokonejärjestelmät.
Original languageFinnish
Pages (from-to)75-77
JournalProsessori
Issue number10
Publication statusPublished - 1998
MoE publication typeNot Eligible

Cite this

Huusko, J., & Mähönen, P. (1998). Kokoa PC-mikroista supertietokone. Prosessori, (10), 75-77.
Huusko, Jyrki ; Mähönen, Petri. / Kokoa PC-mikroista supertietokone. In: Prosessori. 1998 ; No. 10. pp. 75-77.
@article{9497984dd1b74ffd8aa0f0dc1b11c779,
title = "Kokoa PC-mikroista supertietokone",
abstract = "Oulussa kokeillaan Beowulf-konseptia. Mikroista voidaan rakentaa l{\"a}hes supertietokoneiden suorituskykyyn ylt{\"a}vi{\"a} j{\"a}rjestelmi{\"a}. Konseptit t{\"a}h{\"a}n ovat l{\"o}ytyneet NASAlta, mutta esimerkiksi Oulussa vastaavaa j{\"a}rjestelm{\"a}{\"a} k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n elektroniikan mallintamiseen. Rinnakkaisk{\"a}sittely tietokoneilla on yleistynyt voimakkaasti viimevuosina. Tutkimuslaitokset kuten VTT, ilmatieteenlaitos ja yliopistot tarvitsevat yh{\"a} enemm{\"a}n ja tehokkaampia laitteita raskaaseen rinnakkaislaskentaan ja reaaliaikaisten simulaatioiden sek{\"a} ennuslaskelmien tekemiseen. Nyky{\"a}{\"a}n my{\"o}s yritysmaailma tarvitsee teholaskentaa. Pienill{\"a} yrityksill{\"a} ja yhteis{\"o}ill{\"a} ei kuitenkaan ole varaa hankkia miljoonien hintaista superkonetta. T{\"a}ll{\"o}in joudutaan turvautumaan joko laskentapalveluihin tai luopumaan mielenkiintoisista projekteista. Vaihtoehdon kalliille ja ylikuormitetuille superkoneille tarjoavat niin sanotut Beowulf-tyyppiset tietokonej{\"a}rjestelm{\"a}t.",
author = "Jyrki Huusko and Petri M{\"a}h{\"o}nen",
year = "1998",
language = "Finnish",
pages = "75--77",
journal = "Prosessori",
issn = "0357-4121",
number = "10",

}

Huusko, J & Mähönen, P 1998, 'Kokoa PC-mikroista supertietokone', Prosessori, no. 10, pp. 75-77.

Kokoa PC-mikroista supertietokone. / Huusko, Jyrki; Mähönen, Petri.

In: Prosessori, No. 10, 1998, p. 75-77.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Kokoa PC-mikroista supertietokone

AU - Huusko, Jyrki

AU - Mähönen, Petri

PY - 1998

Y1 - 1998

N2 - Oulussa kokeillaan Beowulf-konseptia. Mikroista voidaan rakentaa lähes supertietokoneiden suorituskykyyn yltäviä järjestelmiä. Konseptit tähän ovat löytyneet NASAlta, mutta esimerkiksi Oulussa vastaavaa järjestelmää käytetään elektroniikan mallintamiseen. Rinnakkaiskäsittely tietokoneilla on yleistynyt voimakkaasti viimevuosina. Tutkimuslaitokset kuten VTT, ilmatieteenlaitos ja yliopistot tarvitsevat yhä enemmän ja tehokkaampia laitteita raskaaseen rinnakkaislaskentaan ja reaaliaikaisten simulaatioiden sekä ennuslaskelmien tekemiseen. Nykyään myös yritysmaailma tarvitsee teholaskentaa. Pienillä yrityksillä ja yhteisöillä ei kuitenkaan ole varaa hankkia miljoonien hintaista superkonetta. Tällöin joudutaan turvautumaan joko laskentapalveluihin tai luopumaan mielenkiintoisista projekteista. Vaihtoehdon kalliille ja ylikuormitetuille superkoneille tarjoavat niin sanotut Beowulf-tyyppiset tietokonejärjestelmät.

AB - Oulussa kokeillaan Beowulf-konseptia. Mikroista voidaan rakentaa lähes supertietokoneiden suorituskykyyn yltäviä järjestelmiä. Konseptit tähän ovat löytyneet NASAlta, mutta esimerkiksi Oulussa vastaavaa järjestelmää käytetään elektroniikan mallintamiseen. Rinnakkaiskäsittely tietokoneilla on yleistynyt voimakkaasti viimevuosina. Tutkimuslaitokset kuten VTT, ilmatieteenlaitos ja yliopistot tarvitsevat yhä enemmän ja tehokkaampia laitteita raskaaseen rinnakkaislaskentaan ja reaaliaikaisten simulaatioiden sekä ennuslaskelmien tekemiseen. Nykyään myös yritysmaailma tarvitsee teholaskentaa. Pienillä yrityksillä ja yhteisöillä ei kuitenkaan ole varaa hankkia miljoonien hintaista superkonetta. Tällöin joudutaan turvautumaan joko laskentapalveluihin tai luopumaan mielenkiintoisista projekteista. Vaihtoehdon kalliille ja ylikuormitetuille superkoneille tarjoavat niin sanotut Beowulf-tyyppiset tietokonejärjestelmät.

M3 - Article

SP - 75

EP - 77

JO - Prosessori

JF - Prosessori

SN - 0357-4121

IS - 10

ER -

Huusko J, Mähönen P. Kokoa PC-mikroista supertietokone. Prosessori. 1998;(10):75-77.