Kolloidivärähtelypotentiaalit

Auvo Penttinen, Matti Ryynänen, Väinö Kelhä, Allan Johansson, Vesa Arpiainen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Suspensio koostuu nesteestä ja siihen liukenemattomista kiintoainehiukkasista. Suspension ominaisuudet riippuvat oleellisesti hiukkasten pinnalla esiintyvistä sähkökemiallisista ilmiöistä. Ominaisuuksien seurantaan käytetty mittasuure on ns. zetapotentiaali, joka voidaan määrittää erilaisilla sähkökineettisillä menetelmillä. Yksi menetelmä perustuu ultraäänivärähtelypotentiaalien mittaamiseen.Tämä raportti käsittelee metapotentiaalin ja pintavarauksen syntyä kolloidihiukkasen pinnalle, sekä pintavarauksesta aiheutuvaa värähtelypotentiaalia, kun suspensioon johdetaan ultraääntä. Kolloidivärähtelypotentiaalien teoria käydään läpi pääpiirteittäin ja selvitetään potentiaalin riippuvuudet kolloidihiukkasten määrästä ja suspension elektrolyyttipitoisudesta. Rakennettua värähtelypotentiaalin mittaamiseen soveltuvaa laitteistoa kuvaillaan osin yksityiskohtaisesti. Lopuksi esitellään värähtelypotentiaalimittauksissa saatuja erilaisten suspensioiden ja elektrolyyttien tuloksia. Menetelmä sopii myös sakeiden suspensioiden ominaisuuksien mittaamiseen, mutta vain kun elektrolyyttipitoisuus on suhteellisen pieni.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages46
  ISBN (Print)951-38-3158-2
  Publication statusPublished - 1988
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
  Number535
  ISSN0358-5077

  Fingerprint

  Colloids
  Vibration
  Suspensions

  Keywords

  • dispersions
  • zeta potential
  • measuring instruments
  • altrasonic radiation

  Cite this

  Penttinen, A., Ryynänen, M., Kelhä, V., Johansson, A., & Arpiainen, V. (1988). Kolloidivärähtelypotentiaalit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 535
  Penttinen, Auvo ; Ryynänen, Matti ; Kelhä, Väinö ; Johansson, Allan ; Arpiainen, Vesa. / Kolloidivärähtelypotentiaalit. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 46 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 535).
  @book{26f4f99e7df640c19c88b3cec9bc09cf,
  title = "Kolloidiv{\"a}r{\"a}htelypotentiaalit",
  abstract = "Suspensio koostuu nesteest{\"a} ja siihen liukenemattomista kiintoainehiukkasista. Suspension ominaisuudet riippuvat oleellisesti hiukkasten pinnalla esiintyvist{\"a} s{\"a}hk{\"o}kemiallisista ilmi{\"o}ist{\"a}. Ominaisuuksien seurantaan k{\"a}ytetty mittasuure on ns. zetapotentiaali, joka voidaan m{\"a}{\"a}ritt{\"a}{\"a} erilaisilla s{\"a}hk{\"o}kineettisill{\"a} menetelmill{\"a}. Yksi menetelm{\"a} perustuu ultra{\"a}{\"a}niv{\"a}r{\"a}htelypotentiaalien mittaamiseen.T{\"a}m{\"a} raportti k{\"a}sittelee metapotentiaalin ja pintavarauksen synty{\"a} kolloidihiukkasen pinnalle, sek{\"a} pintavarauksesta aiheutuvaa v{\"a}r{\"a}htelypotentiaalia, kun suspensioon johdetaan ultra{\"a}{\"a}nt{\"a}. Kolloidiv{\"a}r{\"a}htelypotentiaalien teoria k{\"a}yd{\"a}{\"a}n l{\"a}pi p{\"a}{\"a}piirteitt{\"a}in ja selvitet{\"a}{\"a}n potentiaalin riippuvuudet kolloidihiukkasten m{\"a}{\"a}r{\"a}st{\"a} ja suspension elektrolyyttipitoisudesta. Rakennettua v{\"a}r{\"a}htelypotentiaalin mittaamiseen soveltuvaa laitteistoa kuvaillaan osin yksityiskohtaisesti. Lopuksi esitell{\"a}{\"a}n v{\"a}r{\"a}htelypotentiaalimittauksissa saatuja erilaisten suspensioiden ja elektrolyyttien tuloksia. Menetelm{\"a} sopii my{\"o}s sakeiden suspensioiden ominaisuuksien mittaamiseen, mutta vain kun elektrolyyttipitoisuus on suhteellisen pieni.",
  keywords = "dispersions, zeta potential, measuring instruments, altrasonic radiation",
  author = "Auvo Penttinen and Matti Ryyn{\"a}nen and V{\"a}in{\"o} Kelh{\"a} and Allan Johansson and Vesa Arpiainen",
  year = "1988",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-3158-2",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "535",
  address = "Finland",

  }

  Penttinen, A, Ryynänen, M, Kelhä, V, Johansson, A & Arpiainen, V 1988, Kolloidivärähtelypotentiaalit. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 535, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Kolloidivärähtelypotentiaalit. / Penttinen, Auvo; Ryynänen, Matti; Kelhä, Väinö; Johansson, Allan; Arpiainen, Vesa.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 46 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 535).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Kolloidivärähtelypotentiaalit

  AU - Penttinen, Auvo

  AU - Ryynänen, Matti

  AU - Kelhä, Väinö

  AU - Johansson, Allan

  AU - Arpiainen, Vesa

  PY - 1988

  Y1 - 1988

  N2 - Suspensio koostuu nesteestä ja siihen liukenemattomista kiintoainehiukkasista. Suspension ominaisuudet riippuvat oleellisesti hiukkasten pinnalla esiintyvistä sähkökemiallisista ilmiöistä. Ominaisuuksien seurantaan käytetty mittasuure on ns. zetapotentiaali, joka voidaan määrittää erilaisilla sähkökineettisillä menetelmillä. Yksi menetelmä perustuu ultraäänivärähtelypotentiaalien mittaamiseen.Tämä raportti käsittelee metapotentiaalin ja pintavarauksen syntyä kolloidihiukkasen pinnalle, sekä pintavarauksesta aiheutuvaa värähtelypotentiaalia, kun suspensioon johdetaan ultraääntä. Kolloidivärähtelypotentiaalien teoria käydään läpi pääpiirteittäin ja selvitetään potentiaalin riippuvuudet kolloidihiukkasten määrästä ja suspension elektrolyyttipitoisudesta. Rakennettua värähtelypotentiaalin mittaamiseen soveltuvaa laitteistoa kuvaillaan osin yksityiskohtaisesti. Lopuksi esitellään värähtelypotentiaalimittauksissa saatuja erilaisten suspensioiden ja elektrolyyttien tuloksia. Menetelmä sopii myös sakeiden suspensioiden ominaisuuksien mittaamiseen, mutta vain kun elektrolyyttipitoisuus on suhteellisen pieni.

  AB - Suspensio koostuu nesteestä ja siihen liukenemattomista kiintoainehiukkasista. Suspension ominaisuudet riippuvat oleellisesti hiukkasten pinnalla esiintyvistä sähkökemiallisista ilmiöistä. Ominaisuuksien seurantaan käytetty mittasuure on ns. zetapotentiaali, joka voidaan määrittää erilaisilla sähkökineettisillä menetelmillä. Yksi menetelmä perustuu ultraäänivärähtelypotentiaalien mittaamiseen.Tämä raportti käsittelee metapotentiaalin ja pintavarauksen syntyä kolloidihiukkasen pinnalle, sekä pintavarauksesta aiheutuvaa värähtelypotentiaalia, kun suspensioon johdetaan ultraääntä. Kolloidivärähtelypotentiaalien teoria käydään läpi pääpiirteittäin ja selvitetään potentiaalin riippuvuudet kolloidihiukkasten määrästä ja suspension elektrolyyttipitoisudesta. Rakennettua värähtelypotentiaalin mittaamiseen soveltuvaa laitteistoa kuvaillaan osin yksityiskohtaisesti. Lopuksi esitellään värähtelypotentiaalimittauksissa saatuja erilaisten suspensioiden ja elektrolyyttien tuloksia. Menetelmä sopii myös sakeiden suspensioiden ominaisuuksien mittaamiseen, mutta vain kun elektrolyyttipitoisuus on suhteellisen pieni.

  KW - dispersions

  KW - zeta potential

  KW - measuring instruments

  KW - altrasonic radiation

  M3 - Report

  SN - 951-38-3158-2

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

  BT - Kolloidivärähtelypotentiaalit

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Penttinen A, Ryynänen M, Kelhä V, Johansson A, Arpiainen V. Kolloidivärähtelypotentiaalit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 46 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 535).