Kommunikaation apuvälineiden arviointilaitteen ohjelmat

Veli-Pekka Räty

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kommunikaation apuvälineiden arviointilaitteen ohjelmistoa valmistettiin kuntoutuksen asiantuntijoiden tarpeisiin, jotta he voisivat paremmin tehdä työtään vammaisten lasten ja nuorten kanssa. Projektin tuloksena haluttiin saada toimiva ohjelmistokokonaisuus kuntoutukseen sekä kommunikaation kokeiluun ja arviointiin. Käyttäjinä olivat vaikeasti liikuntavammaiset ja kehitysvammaiset lapset ja nuoret. Monilla oli myös puhumisen vaikeuksia. Hankkeessa valmistettiin 14 uutta tietokoneohjelmaa. Tällaisia olivat mm. erilaiset kuntouttavat pelit ja leikit lapsille. Ohjelmien toiminnan suunnittelivat puheterapeutit Etelä Hämeen erityishuoltopiirissä ja Folkhälsanissa. Projektin alussa järjestettiin myös kilpailu uusien kuntouttavien tietokoneohjelmien ideoinnista graafisen suunnittelun opiskelijoille. Puheterapeutit kokeilivat valmistuneita ohjelmia asiakkaidensa kanssa. Ohjelmien valmistaminen ja kohdistaminen sujuivat erittäin hyvin. Kokeilut vahvistivat tämän ja osoittivat ohjelmien tarpeellisuuden. Puheterapeutit kokivat valmistuneet ohjelmat monipuolisiksi, tehokkaiksi ja kuitenkin riittävän yksinkertaisiksi. Ne ovat käyttökelpoisia kommunikaation arvioinnissa ja kuntoutuksessa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages83
ISBN (Print)951-38-4443-9
Publication statusPublished - 1993
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1509
ISSN1235-0605

Keywords

 • communicating
 • communication equipment
 • handicapped persons
 • children
 • humans
 • computers
 • computer programs
 • development
 • evaluation
 • estimates
 • estimating
 • speech
 • health
 • rehabilitation
 • planning
 • prototypes
 • software evaluation

Cite this

Räty, V-P. (1993). Kommunikaation apuvälineiden arviointilaitteen ohjelmat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1509
Räty, Veli-Pekka. / Kommunikaation apuvälineiden arviointilaitteen ohjelmat. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 83 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1509).
@book{5bf3939844034ca68f813d6716a7ddf7,
title = "Kommunikaation apuv{\"a}lineiden arviointilaitteen ohjelmat",
abstract = "Kommunikaation apuv{\"a}lineiden arviointilaitteen ohjelmistoa valmistettiin kuntoutuksen asiantuntijoiden tarpeisiin, jotta he voisivat paremmin tehd{\"a} ty{\"o}t{\"a}{\"a}n vammaisten lasten ja nuorten kanssa. Projektin tuloksena haluttiin saada toimiva ohjelmistokokonaisuus kuntoutukseen sek{\"a} kommunikaation kokeiluun ja arviointiin. K{\"a}ytt{\"a}jin{\"a} olivat vaikeasti liikuntavammaiset ja kehitysvammaiset lapset ja nuoret. Monilla oli my{\"o}s puhumisen vaikeuksia. Hankkeessa valmistettiin 14 uutta tietokoneohjelmaa. T{\"a}llaisia olivat mm. erilaiset kuntouttavat pelit ja leikit lapsille. Ohjelmien toiminnan suunnittelivat puheterapeutit Etel{\"a} H{\"a}meen erityishuoltopiiriss{\"a} ja Folkh{\"a}lsanissa. Projektin alussa j{\"a}rjestettiin my{\"o}s kilpailu uusien kuntouttavien tietokoneohjelmien ideoinnista graafisen suunnittelun opiskelijoille. Puheterapeutit kokeilivat valmistuneita ohjelmia asiakkaidensa kanssa. Ohjelmien valmistaminen ja kohdistaminen sujuivat eritt{\"a}in hyvin. Kokeilut vahvistivat t{\"a}m{\"a}n ja osoittivat ohjelmien tarpeellisuuden. Puheterapeutit kokivat valmistuneet ohjelmat monipuolisiksi, tehokkaiksi ja kuitenkin riitt{\"a}v{\"a}n yksinkertaisiksi. Ne ovat k{\"a}ytt{\"o}kelpoisia kommunikaation arvioinnissa ja kuntoutuksessa.",
keywords = "communicating, communication equipment, handicapped persons, children, humans, computers, computer programs, development, evaluation, estimates, estimating, speech, health, rehabilitation, planning, prototypes, software evaluation",
author = "Veli-Pekka R{\"a}ty",
year = "1993",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4443-9",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1509",
address = "Finland",

}

Räty, V-P 1993, Kommunikaation apuvälineiden arviointilaitteen ohjelmat. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1509, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kommunikaation apuvälineiden arviointilaitteen ohjelmat. / Räty, Veli-Pekka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 83 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1509).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kommunikaation apuvälineiden arviointilaitteen ohjelmat

AU - Räty, Veli-Pekka

PY - 1993

Y1 - 1993

N2 - Kommunikaation apuvälineiden arviointilaitteen ohjelmistoa valmistettiin kuntoutuksen asiantuntijoiden tarpeisiin, jotta he voisivat paremmin tehdä työtään vammaisten lasten ja nuorten kanssa. Projektin tuloksena haluttiin saada toimiva ohjelmistokokonaisuus kuntoutukseen sekä kommunikaation kokeiluun ja arviointiin. Käyttäjinä olivat vaikeasti liikuntavammaiset ja kehitysvammaiset lapset ja nuoret. Monilla oli myös puhumisen vaikeuksia. Hankkeessa valmistettiin 14 uutta tietokoneohjelmaa. Tällaisia olivat mm. erilaiset kuntouttavat pelit ja leikit lapsille. Ohjelmien toiminnan suunnittelivat puheterapeutit Etelä Hämeen erityishuoltopiirissä ja Folkhälsanissa. Projektin alussa järjestettiin myös kilpailu uusien kuntouttavien tietokoneohjelmien ideoinnista graafisen suunnittelun opiskelijoille. Puheterapeutit kokeilivat valmistuneita ohjelmia asiakkaidensa kanssa. Ohjelmien valmistaminen ja kohdistaminen sujuivat erittäin hyvin. Kokeilut vahvistivat tämän ja osoittivat ohjelmien tarpeellisuuden. Puheterapeutit kokivat valmistuneet ohjelmat monipuolisiksi, tehokkaiksi ja kuitenkin riittävän yksinkertaisiksi. Ne ovat käyttökelpoisia kommunikaation arvioinnissa ja kuntoutuksessa.

AB - Kommunikaation apuvälineiden arviointilaitteen ohjelmistoa valmistettiin kuntoutuksen asiantuntijoiden tarpeisiin, jotta he voisivat paremmin tehdä työtään vammaisten lasten ja nuorten kanssa. Projektin tuloksena haluttiin saada toimiva ohjelmistokokonaisuus kuntoutukseen sekä kommunikaation kokeiluun ja arviointiin. Käyttäjinä olivat vaikeasti liikuntavammaiset ja kehitysvammaiset lapset ja nuoret. Monilla oli myös puhumisen vaikeuksia. Hankkeessa valmistettiin 14 uutta tietokoneohjelmaa. Tällaisia olivat mm. erilaiset kuntouttavat pelit ja leikit lapsille. Ohjelmien toiminnan suunnittelivat puheterapeutit Etelä Hämeen erityishuoltopiirissä ja Folkhälsanissa. Projektin alussa järjestettiin myös kilpailu uusien kuntouttavien tietokoneohjelmien ideoinnista graafisen suunnittelun opiskelijoille. Puheterapeutit kokeilivat valmistuneita ohjelmia asiakkaidensa kanssa. Ohjelmien valmistaminen ja kohdistaminen sujuivat erittäin hyvin. Kokeilut vahvistivat tämän ja osoittivat ohjelmien tarpeellisuuden. Puheterapeutit kokivat valmistuneet ohjelmat monipuolisiksi, tehokkaiksi ja kuitenkin riittävän yksinkertaisiksi. Ne ovat käyttökelpoisia kommunikaation arvioinnissa ja kuntoutuksessa.

KW - communicating

KW - communication equipment

KW - handicapped persons

KW - children

KW - humans

KW - computers

KW - computer programs

KW - development

KW - evaluation

KW - estimates

KW - estimating

KW - speech

KW - health

KW - rehabilitation

KW - planning

KW - prototypes

KW - software evaluation

M3 - Report

SN - 951-38-4443-9

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Kommunikaation apuvälineiden arviointilaitteen ohjelmat

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Räty V-P. Kommunikaation apuvälineiden arviointilaitteen ohjelmat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 83 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1509).