Komposti ja ekotoksikologia: Kirjallisuuskatsaus

Anu Kapanen, Merja Itävaara

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kompostimateriaalin käyttö ja sen mahdolliset haittavaikutukset ihmisille, eläimille tai ympäristölle ovat herättäneet viime vuosina laajasti huomiota. Kompostin laatuvaatimukset on määritelty lannoitelaissa, jonka mukaan komposti ei saa sisältää ympäristölle haitallisia yhdisteitä. Kompostin haitallisuuden tai myrkyllisyyden määrittämiseen ei kuitenkaan ole olemassa vakiintuneita menetelmiä. Tähän asti menetelmät on sovellettu saastuneen maan ja vesistöjen tutkimuksesta. Vesi- ja maanäytteiden toksisuuden testaamiseen on olemassa standardimenetelmiä, mutta niiden soveltuvuudesta kompostitutkimukseen on vain vähän tutkimustuloksia. Kirjallisuuskatsauksessa käsitellään mikrobi-, entsyymi-, maaperäeläin- ja kasvitestien luokittelua ja periaatteita. Katsaus painottuu menetelmiin, joita on käytetty tai voitaisiin tulevaisuudessa käyttää kompostin laadun tarkkailussa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages51
ISBN (Print)951-38-5192-3
Publication statusPublished - 1998
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1888
ISSN1235-0605

Fingerprint

Intsia bijuga
ecotoxicology
composting

Keywords

  • composting
  • composts
  • biodegradation
  • toxicology
  • microbe tests

Cite this

Kapanen, A., & Itävaara, M. (1998). Komposti ja ekotoksikologia: Kirjallisuuskatsaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1888
Kapanen, Anu ; Itävaara, Merja. / Komposti ja ekotoksikologia : Kirjallisuuskatsaus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1998. 51 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1888).
@book{2381fef139434eb6accf27ee627176fd,
title = "Komposti ja ekotoksikologia: Kirjallisuuskatsaus",
abstract = "Kompostimateriaalin k{\"a}ytt{\"o} ja sen mahdolliset haittavaikutukset ihmisille, el{\"a}imille tai ymp{\"a}rist{\"o}lle ovat her{\"a}tt{\"a}neet viime vuosina laajasti huomiota. Kompostin laatuvaatimukset on m{\"a}{\"a}ritelty lannoitelaissa, jonka mukaan komposti ei saa sis{\"a}lt{\"a}{\"a} ymp{\"a}rist{\"o}lle haitallisia yhdisteit{\"a}. Kompostin haitallisuuden tai myrkyllisyyden m{\"a}{\"a}ritt{\"a}miseen ei kuitenkaan ole olemassa vakiintuneita menetelmi{\"a}. T{\"a}h{\"a}n asti menetelm{\"a}t on sovellettu saastuneen maan ja vesist{\"o}jen tutkimuksesta. Vesi- ja maan{\"a}ytteiden toksisuuden testaamiseen on olemassa standardimenetelmi{\"a}, mutta niiden soveltuvuudesta kompostitutkimukseen on vain v{\"a}h{\"a}n tutkimustuloksia. Kirjallisuuskatsauksessa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n mikrobi-, entsyymi-, maaper{\"a}el{\"a}in- ja kasvitestien luokittelua ja periaatteita. Katsaus painottuu menetelmiin, joita on k{\"a}ytetty tai voitaisiin tulevaisuudessa k{\"a}ytt{\"a}{\"a} kompostin laadun tarkkailussa.",
keywords = "composting, composts, biodegradation, toxicology, microbe tests",
author = "Anu Kapanen and Merja It{\"a}vaara",
year = "1998",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5192-3",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1888",
address = "Finland",

}

Kapanen, A & Itävaara, M 1998, Komposti ja ekotoksikologia: Kirjallisuuskatsaus. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1888, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Komposti ja ekotoksikologia : Kirjallisuuskatsaus. / Kapanen, Anu; Itävaara, Merja.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1998. 51 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1888).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Komposti ja ekotoksikologia

T2 - Kirjallisuuskatsaus

AU - Kapanen, Anu

AU - Itävaara, Merja

PY - 1998

Y1 - 1998

N2 - Kompostimateriaalin käyttö ja sen mahdolliset haittavaikutukset ihmisille, eläimille tai ympäristölle ovat herättäneet viime vuosina laajasti huomiota. Kompostin laatuvaatimukset on määritelty lannoitelaissa, jonka mukaan komposti ei saa sisältää ympäristölle haitallisia yhdisteitä. Kompostin haitallisuuden tai myrkyllisyyden määrittämiseen ei kuitenkaan ole olemassa vakiintuneita menetelmiä. Tähän asti menetelmät on sovellettu saastuneen maan ja vesistöjen tutkimuksesta. Vesi- ja maanäytteiden toksisuuden testaamiseen on olemassa standardimenetelmiä, mutta niiden soveltuvuudesta kompostitutkimukseen on vain vähän tutkimustuloksia. Kirjallisuuskatsauksessa käsitellään mikrobi-, entsyymi-, maaperäeläin- ja kasvitestien luokittelua ja periaatteita. Katsaus painottuu menetelmiin, joita on käytetty tai voitaisiin tulevaisuudessa käyttää kompostin laadun tarkkailussa.

AB - Kompostimateriaalin käyttö ja sen mahdolliset haittavaikutukset ihmisille, eläimille tai ympäristölle ovat herättäneet viime vuosina laajasti huomiota. Kompostin laatuvaatimukset on määritelty lannoitelaissa, jonka mukaan komposti ei saa sisältää ympäristölle haitallisia yhdisteitä. Kompostin haitallisuuden tai myrkyllisyyden määrittämiseen ei kuitenkaan ole olemassa vakiintuneita menetelmiä. Tähän asti menetelmät on sovellettu saastuneen maan ja vesistöjen tutkimuksesta. Vesi- ja maanäytteiden toksisuuden testaamiseen on olemassa standardimenetelmiä, mutta niiden soveltuvuudesta kompostitutkimukseen on vain vähän tutkimustuloksia. Kirjallisuuskatsauksessa käsitellään mikrobi-, entsyymi-, maaperäeläin- ja kasvitestien luokittelua ja periaatteita. Katsaus painottuu menetelmiin, joita on käytetty tai voitaisiin tulevaisuudessa käyttää kompostin laadun tarkkailussa.

KW - composting

KW - composts

KW - biodegradation

KW - toxicology

KW - microbe tests

M3 - Report

SN - 951-38-5192-3

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Komposti ja ekotoksikologia

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kapanen A, Itävaara M. Komposti ja ekotoksikologia: Kirjallisuuskatsaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1998. 51 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1888).