@book{6733ed3c28db4d8eb543470cc2f0b699,
title = "Kompostoinnin biotekniikka ja laitteet",
abstract = "Tutkimuksen tavoitteena on selvitt{\"a}{\"a} kompostointiprosessiin vaikuttavia merkitt{\"a}vimpi{\"a} tekij{\"o}it{\"a} ja olemassa olevia k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n ratkaisuja. Ty{\"o}ss{\"a} selvitet{\"a}{\"a}n uusinta tietoa kompostoinnin biotekniikasta, prosessin seuranta ja laadunm{\"a}{\"a}ritysparametreist{\"a} kompostointilaitteista ja laitoksista ja kompostoinnin merkityksest{\"a} j{\"a}tehuollossa yleens{\"a} ja joidenkin maiden kohdalta erikseen. Kompostoinnin merkitys j{\"a}tehuollossa ja sit{\"a} kautta kompostoinnin tutkimus ja laitekehitys ovat voimakkaasti kasvaneet viime vuosina. Koti ja maatalouskompostointiin tarvittava kansanomainen tekniikka on kokemusper{\"a}isen tiedon soveltamisen my{\"o}t{\"a} kehittynyt suurten kompostointilaitosten pitk{\"a}lle kehittyneeksi tekniikaksi. Kompostoinnin onnistuminen riippuu kompostissa toimivien mikrobien hyvinvoinnista, niiden ravinne ja ymp{\"a}rist{\"o}vaatimusten huomioonottamisesta. Muuttamalla ravinne ja ymp{\"a}rist{\"o}olosuhteita kompostointia voidaan ohjata haluttuun suuntaan. Kompostoinnille on tyypillist{\"a}, ett{\"a} j{\"a}tteen laatu vaihtelee paljon ja prosessi etenee ep{\"a}tasaisesti. T{\"a}m{\"a} vaikeuttaa prosessin seuraamista ja lopputuotteen standardoimista. Usein laatu on kynnyskysymys kompostoinnin mielekkyydelle. Lopputuotteen laatua koskevat standardit ovat monissa maissa, kuten Suomessa, vasta valmisteilla. Kompostointilaitteiden kohdalla kehitys on ollut varsin nopeata. Uusimman tiedon laitteista saa yritysten esitteist{\"a}. Ulkona tapahtuvasta aumakompostoinnista pyrit{\"a}{\"a}n Keski Euroopassa siirtym{\"a}{\"a}n suljettuihin tiloihin. Pyrkimys tuottaa korkealaatuista kompostia on johtamassa siihen, ett{\"a} yh{\"a} enemm{\"a}n kompostoidaan erillisker{\"a}tty{\"a} bioj{\"a}tett{\"a}. Kehittyneen teknologian lis{\"a}ksi yhteiskunta tarvitsee avukseen hyvin informoituja kansalaisia suorittamaan orgaanisen aineksen erillisker{\"a}yst{\"a}. Kompostoinnin sujuvuuden kannalta yhteisty{\"o} ja jatkuva yhteydenpito j{\"a}tteen tuottajien, kompostoijien ja kompostin k{\"a}ytt{\"a}jien v{\"a}lill{\"a} on t{\"a}rke{\"a}{\"a}. Orgaanisen j{\"a}tteen erottelulla ja kompostoinnilla on my{\"o}nteinen vaikutus j{\"a}tehuoltoon. Erottelulla parannetaan muun hy{\"o}dynnett{\"a}v{\"a}n j{\"a}tteen k{\"a}sittelymahdollisuuksia. Kaatopaikkojen kuormitukset ja haitalliset vaikutukset pohjavesiin v{\"a}henev{\"a}t. J{\"a}tteest{\"a} saadaan kompostoimalla hy{\"o}dynnett{\"a}v{\"a} tuote.",
keywords = "composting, biotechnology, microbial degradation, humidity, acidity, temperature, process control, reactors, waste management",
author = "Kari H{\"a}nninen and Hanna Huotari and Heikki Malinen",
year = "1992",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4184-7",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1371",
address = "Finland",
}