TY - BOOK
T1 - Kompostointiprosessin monitorointi ja ohjaus
T2 - Kirjallisuusselvitys
AU - Albers, Martin
AU - Helle, Hannu
AU - Varpula, Timo
AU - Itävaara, Merja
AU - Kapanen, Anu
AU - Vikman, Minna
N1 - Project code: X1SU00691
PY - 2003
Y1 - 2003
N2 - Tässä kirjallisuuskatsauksessa on esitetty erilaisia ratkaisumalleja
teollisen kompostointiprosessin monitorointiin ja ohjaukseen. Tärkeimmät
innovaatiot on alun perin etsitty uudentyyppisestä kaasuanalytiikasta
(elektroninen nenä tai "e-nose"), biosensoreiden käytöstä ja myös
langattomista mittausmahdollisuuksista. Todennäköisesti luotettaviin tuloksiin
pääsee edelleen FT-IR- tai massaspektrometrin mittauksin. Nämä järjestelmät
mahdollistavat myös kytkemisen hahmontunnistusjärjestelmään, joka
kalibrointi- tai oppimisvaiheen jälkeen pystyy suoraan ilmaisemaan prosessin
tilaa ja mihin suuntaan prosessi kehittyy. Ennen kaikkea teollisuuden
tarpeiden mukaisten ratkaisujen tulisi painottua näytteenottovaiheeseen,
jossa langaton mittaus voi olla tärkeä edistysaskel. Elektronisen nenän
käyttö ympäristömonitoroinnissa on kirjallisuuden valossa selvästi ajan
hermolla ja antaa kiinnostavia mahdollisuuksia kompostin nopeaan
karakterisointiin. Kuitenkin näytteenottoa tulisi kehittää niin, että jatkuva
analysointi olisi mahdollista. Elektronisen nenän mittausperiaatteen
ongelmana on kuitenkin se, ettei nenä anna tarkkaa kemiallista tietoa
yksittäisten kaasumaisten yhdisteiden pitoisuuksista, minkä takia nenän
opettaminen voi olla pitkä kokeellinen prosessi. Biosensoreiden käyttö
kompostointiprosessin monitoroinnissa on myös kiinnostava mutta vielä nykyään
vähän tutkittua. Sähkökemialliset tai (mikro)kalorimetriset entsyymi- ja
mikrobianturit olisivat kaikkein houkuttelevin vaihtoehto, koska ne
antaisivat reaaliaikaista ja spesifistä mittaustietoa. Kompostoinnin
yhteydessä on periaatteessa mahdollista käyttää entsyymiantureita esim.
nitraatin, etanolin ja etikkahapon mittaamiseen. Biosensoreiden käyttö
prosessin jatkuvassa seurannassa on kuitenkin vielä suurelta osin
yksittäisten laboratorioprototyyppien varassa (esim. alkoholin jatkuva
mittaus fermentaatio-prosesseissa). Kaupallisia laitteita, joita voitaisiin
soveltaa kompostointiin, ei vielä ole markkinoilla. Halvat, kaupallisesti
saatavilla olevat entsyymianturit ovat yleensä kertakäyttöisiä, ja niitä
käytetään vain kliinisissä glukoosin määrityksissä. Jat-kuvatoimiset
entsyymianturit sen sijaan vaativat kalliita reagensseja ja
laboratoriolaitteita. Kompostin suuret pH-, lämpötila- ja kosteusvaihtelut
hankaloittavat bioantureiden toimintaa: ilmaisimet tulisi asettaa
vakiolämpötilaan ja suojata puoliläpäisevällä kalvolla, jonka tulisi kestää
hyvin kompostointiolosuhteet. Lämpötilan säätömahdollisuus antaa kuitenkin
pienen lisäedun: se mahdollistaa entsyymiaktiivisuuden optimoinnin mutta
lisää huomattavasti anturin hintaa. Kirjallisuudessa esitettyjen
prototyyppien entsyymikalvon stabiilisuutta tulisi kehittää huomattavasti.
Langattomat järjestelmät antaisivat kaksi selvää etua kompostointiprosessien
mittauksiin: (1) mittausjärjestelmät voidaan kapseloida, jotta ne kestävät
paremmin kompos-tointiolosuhteita, ja (2) prosessinohjaus voidaan siirtää
pois itse laitoksesta sopivampaan paikkaan. Erilaiset radiosignaalilla
mittausdataa lähettävät etäanturit, jotka asetetaan jätemassaan ennen
kompostointia, ovat hyvin kiinnostavia, koska kompostilaitoksilta tullaan
vaatimaan omavalvontajärjestelmien luomista. Tällaiset mittausmenetelmät
mahdollistaisivat jatkuvatoimisen valvonnan ilman käsin tehtävää
näytteenottoa.
AB - Tässä kirjallisuuskatsauksessa on esitetty erilaisia ratkaisumalleja
teollisen kompostointiprosessin monitorointiin ja ohjaukseen. Tärkeimmät
innovaatiot on alun perin etsitty uudentyyppisestä kaasuanalytiikasta
(elektroninen nenä tai "e-nose"), biosensoreiden käytöstä ja myös
langattomista mittausmahdollisuuksista. Todennäköisesti luotettaviin tuloksiin
pääsee edelleen FT-IR- tai massaspektrometrin mittauksin. Nämä järjestelmät
mahdollistavat myös kytkemisen hahmontunnistusjärjestelmään, joka
kalibrointi- tai oppimisvaiheen jälkeen pystyy suoraan ilmaisemaan prosessin
tilaa ja mihin suuntaan prosessi kehittyy. Ennen kaikkea teollisuuden
tarpeiden mukaisten ratkaisujen tulisi painottua näytteenottovaiheeseen,
jossa langaton mittaus voi olla tärkeä edistysaskel. Elektronisen nenän
käyttö ympäristömonitoroinnissa on kirjallisuuden valossa selvästi ajan
hermolla ja antaa kiinnostavia mahdollisuuksia kompostin nopeaan
karakterisointiin. Kuitenkin näytteenottoa tulisi kehittää niin, että jatkuva
analysointi olisi mahdollista. Elektronisen nenän mittausperiaatteen
ongelmana on kuitenkin se, ettei nenä anna tarkkaa kemiallista tietoa
yksittäisten kaasumaisten yhdisteiden pitoisuuksista, minkä takia nenän
opettaminen voi olla pitkä kokeellinen prosessi. Biosensoreiden käyttö
kompostointiprosessin monitoroinnissa on myös kiinnostava mutta vielä nykyään
vähän tutkittua. Sähkökemialliset tai (mikro)kalorimetriset entsyymi- ja
mikrobianturit olisivat kaikkein houkuttelevin vaihtoehto, koska ne
antaisivat reaaliaikaista ja spesifistä mittaustietoa. Kompostoinnin
yhteydessä on periaatteessa mahdollista käyttää entsyymiantureita esim.
nitraatin, etanolin ja etikkahapon mittaamiseen. Biosensoreiden käyttö
prosessin jatkuvassa seurannassa on kuitenkin vielä suurelta osin
yksittäisten laboratorioprototyyppien varassa (esim. alkoholin jatkuva
mittaus fermentaatio-prosesseissa). Kaupallisia laitteita, joita voitaisiin
soveltaa kompostointiin, ei vielä ole markkinoilla. Halvat, kaupallisesti
saatavilla olevat entsyymianturit ovat yleensä kertakäyttöisiä, ja niitä
käytetään vain kliinisissä glukoosin määrityksissä. Jat-kuvatoimiset
entsyymianturit sen sijaan vaativat kalliita reagensseja ja
laboratoriolaitteita. Kompostin suuret pH-, lämpötila- ja kosteusvaihtelut
hankaloittavat bioantureiden toimintaa: ilmaisimet tulisi asettaa
vakiolämpötilaan ja suojata puoliläpäisevällä kalvolla, jonka tulisi kestää
hyvin kompostointiolosuhteet. Lämpötilan säätömahdollisuus antaa kuitenkin
pienen lisäedun: se mahdollistaa entsyymiaktiivisuuden optimoinnin mutta
lisää huomattavasti anturin hintaa. Kirjallisuudessa esitettyjen
prototyyppien entsyymikalvon stabiilisuutta tulisi kehittää huomattavasti.
Langattomat järjestelmät antaisivat kaksi selvää etua kompostointiprosessien
mittauksiin: (1) mittausjärjestelmät voidaan kapseloida, jotta ne kestävät
paremmin kompos-tointiolosuhteita, ja (2) prosessinohjaus voidaan siirtää
pois itse laitoksesta sopivampaan paikkaan. Erilaiset radiosignaalilla
mittausdataa lähettävät etäanturit, jotka asetetaan jätemassaan ennen
kompostointia, ovat hyvin kiinnostavia, koska kompostilaitoksilta tullaan
vaatimaan omavalvontajärjestelmien luomista. Tällaiset mittausmenetelmät
mahdollistaisivat jatkuvatoimisen valvonnan ilman käsin tehtävää
näytteenottoa.
KW - industrial composting processes
KW - electronic nose
KW - biosensors
KW - microsensors
KW - process measurements
KW - wireless systems
M3 - Report
SN - 951-38-6165-1
T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
BT - Kompostointiprosessin monitorointi ja ohjaus
PB - VTT Technical Research Centre of Finland
CY - Espoo
ER -