Koneiden ja laitteiden kunnon ja käyttöolosuhteiden monitorointi ja diagnostiikka

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsScientificpeer-review

Abstract

Koneiden ja laitteiden kunnon ja käyttöolosuhteiden diagnostisoinnilla tavoitellaan vikaantumisten havaitsemista riittävän aikaisin, jolloin kunnossapito ja huolto voidaan suunnitella "luonnollisten" seisokkien yhteydessä tapahtuviksi. Parhaimmillaan on mahdollista laatia prognoosi vaurion etenemisestä, mikä edelleen parantaa edellytyksiä ennakoimattomien seisokkien ehkäisylle. Koneiden ja laitteiden kunnon ja käyttöolosuhteiden diagnostiikassa tarvitaan runsaasti erilaisia mittausmenetelmiä. Perinteisiä kunnonvalvonnan mittauksia ovat värähtelymittaukset, lämpötilan mittaukset, akustinen emissio ja erilaiset voiteluaineiden analyysimenetelmät. Nykyaikaisissa tuotantolaitoksissa on trendinä automatisoida kunnonvalvonta ja diagnostiikka, sekä integroida ne koneautomaatioon. Tällöin mm. koneautomaatiosta ja laatujärjestelmästä saatavia tietoja voidaan hyödyntää kunnonvalvonnassa. Perustavaa laatua olevana ajatuksena on useista eri lähteistä tulevien mittaustietojen yhdistäminen, jolloin selvitään mahdollisesti vähäisellä lisäanturoinnilla. Aikaisemmin laboratoriomittauksina toteutetut analyysit pyritään lisäksi toteuttamaan "on-line" ratkaisuina, jolloin koneissa tai laitteissa tapahtuvat muutokset havaitaan nopeasti.
Original languageFinnish
Title of host publicationKäyttövarmuussuunnittelu ja diagnostiikka
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Pages19-23
ISBN (Print)951-38-5705-0
Publication statusPublished - 2000
MoE publication typeA4 Article in a conference publication
EventKäyttövarmuussuunnittelu ja diagnostiikka - Espoo, Finland
Duration: 21 Nov 200021 Nov 2000

Publication series

SeriesVTT Symposium
Number206
ISSN0357-9387

Seminar

SeminarKäyttövarmuussuunnittelu ja diagnostiikka
CountryFinland
CityEspoo
Period21/11/0021/11/00

Cite this

Tervo, J. (2000). Koneiden ja laitteiden kunnon ja käyttöolosuhteiden monitorointi ja diagnostiikka. In Käyttövarmuussuunnittelu ja diagnostiikka (pp. 19-23). Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Symposium, No. 206
Tervo, Jyrki. / Koneiden ja laitteiden kunnon ja käyttöolosuhteiden monitorointi ja diagnostiikka. Käyttövarmuussuunnittelu ja diagnostiikka. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. pp. 19-23 (VTT Symposium; No. 206).
@inproceedings{1b00123541af4b81806dcbd1fb6c812c,
title = "Koneiden ja laitteiden kunnon ja k{\"a}ytt{\"o}olosuhteiden monitorointi ja diagnostiikka",
abstract = "Koneiden ja laitteiden kunnon ja k{\"a}ytt{\"o}olosuhteiden diagnostisoinnilla tavoitellaan vikaantumisten havaitsemista riitt{\"a}v{\"a}n aikaisin, jolloin kunnossapito ja huolto voidaan suunnitella {"}luonnollisten{"} seisokkien yhteydess{\"a} tapahtuviksi. Parhaimmillaan on mahdollista laatia prognoosi vaurion etenemisest{\"a}, mik{\"a} edelleen parantaa edellytyksi{\"a} ennakoimattomien seisokkien ehk{\"a}isylle. Koneiden ja laitteiden kunnon ja k{\"a}ytt{\"o}olosuhteiden diagnostiikassa tarvitaan runsaasti erilaisia mittausmenetelmi{\"a}. Perinteisi{\"a} kunnonvalvonnan mittauksia ovat v{\"a}r{\"a}htelymittaukset, l{\"a}mp{\"o}tilan mittaukset, akustinen emissio ja erilaiset voiteluaineiden analyysimenetelm{\"a}t. Nykyaikaisissa tuotantolaitoksissa on trendin{\"a} automatisoida kunnonvalvonta ja diagnostiikka, sek{\"a} integroida ne koneautomaatioon. T{\"a}ll{\"o}in mm. koneautomaatiosta ja laatuj{\"a}rjestelm{\"a}st{\"a} saatavia tietoja voidaan hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} kunnonvalvonnassa. Perustavaa laatua olevana ajatuksena on useista eri l{\"a}hteist{\"a} tulevien mittaustietojen yhdist{\"a}minen, jolloin selvit{\"a}{\"a}n mahdollisesti v{\"a}h{\"a}isell{\"a} lis{\"a}anturoinnilla. Aikaisemmin laboratoriomittauksina toteutetut analyysit pyrit{\"a}{\"a}n lis{\"a}ksi toteuttamaan {"}on-line{"} ratkaisuina, jolloin koneissa tai laitteissa tapahtuvat muutokset havaitaan nopeasti.",
author = "Jyrki Tervo",
note = "Project code: V9SU00655",
year = "2000",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5705-0",
series = "VTT Symposium",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "206",
pages = "19--23",
booktitle = "K{\"a}ytt{\"o}varmuussuunnittelu ja diagnostiikka",
address = "Finland",

}

Tervo, J 2000, Koneiden ja laitteiden kunnon ja käyttöolosuhteiden monitorointi ja diagnostiikka. in Käyttövarmuussuunnittelu ja diagnostiikka. VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo, VTT Symposium, no. 206, pp. 19-23, Käyttövarmuussuunnittelu ja diagnostiikka, Espoo, Finland, 21/11/00.

Koneiden ja laitteiden kunnon ja käyttöolosuhteiden monitorointi ja diagnostiikka. / Tervo, Jyrki.

Käyttövarmuussuunnittelu ja diagnostiikka. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. p. 19-23 (VTT Symposium; No. 206).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsScientificpeer-review

TY - GEN

T1 - Koneiden ja laitteiden kunnon ja käyttöolosuhteiden monitorointi ja diagnostiikka

AU - Tervo, Jyrki

N1 - Project code: V9SU00655

PY - 2000

Y1 - 2000

N2 - Koneiden ja laitteiden kunnon ja käyttöolosuhteiden diagnostisoinnilla tavoitellaan vikaantumisten havaitsemista riittävän aikaisin, jolloin kunnossapito ja huolto voidaan suunnitella "luonnollisten" seisokkien yhteydessä tapahtuviksi. Parhaimmillaan on mahdollista laatia prognoosi vaurion etenemisestä, mikä edelleen parantaa edellytyksiä ennakoimattomien seisokkien ehkäisylle. Koneiden ja laitteiden kunnon ja käyttöolosuhteiden diagnostiikassa tarvitaan runsaasti erilaisia mittausmenetelmiä. Perinteisiä kunnonvalvonnan mittauksia ovat värähtelymittaukset, lämpötilan mittaukset, akustinen emissio ja erilaiset voiteluaineiden analyysimenetelmät. Nykyaikaisissa tuotantolaitoksissa on trendinä automatisoida kunnonvalvonta ja diagnostiikka, sekä integroida ne koneautomaatioon. Tällöin mm. koneautomaatiosta ja laatujärjestelmästä saatavia tietoja voidaan hyödyntää kunnonvalvonnassa. Perustavaa laatua olevana ajatuksena on useista eri lähteistä tulevien mittaustietojen yhdistäminen, jolloin selvitään mahdollisesti vähäisellä lisäanturoinnilla. Aikaisemmin laboratoriomittauksina toteutetut analyysit pyritään lisäksi toteuttamaan "on-line" ratkaisuina, jolloin koneissa tai laitteissa tapahtuvat muutokset havaitaan nopeasti.

AB - Koneiden ja laitteiden kunnon ja käyttöolosuhteiden diagnostisoinnilla tavoitellaan vikaantumisten havaitsemista riittävän aikaisin, jolloin kunnossapito ja huolto voidaan suunnitella "luonnollisten" seisokkien yhteydessä tapahtuviksi. Parhaimmillaan on mahdollista laatia prognoosi vaurion etenemisestä, mikä edelleen parantaa edellytyksiä ennakoimattomien seisokkien ehkäisylle. Koneiden ja laitteiden kunnon ja käyttöolosuhteiden diagnostiikassa tarvitaan runsaasti erilaisia mittausmenetelmiä. Perinteisiä kunnonvalvonnan mittauksia ovat värähtelymittaukset, lämpötilan mittaukset, akustinen emissio ja erilaiset voiteluaineiden analyysimenetelmät. Nykyaikaisissa tuotantolaitoksissa on trendinä automatisoida kunnonvalvonta ja diagnostiikka, sekä integroida ne koneautomaatioon. Tällöin mm. koneautomaatiosta ja laatujärjestelmästä saatavia tietoja voidaan hyödyntää kunnonvalvonnassa. Perustavaa laatua olevana ajatuksena on useista eri lähteistä tulevien mittaustietojen yhdistäminen, jolloin selvitään mahdollisesti vähäisellä lisäanturoinnilla. Aikaisemmin laboratoriomittauksina toteutetut analyysit pyritään lisäksi toteuttamaan "on-line" ratkaisuina, jolloin koneissa tai laitteissa tapahtuvat muutokset havaitaan nopeasti.

M3 - Conference article in proceedings

SN - 951-38-5705-0

T3 - VTT Symposium

SP - 19

EP - 23

BT - Käyttövarmuussuunnittelu ja diagnostiikka

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Tervo J. Koneiden ja laitteiden kunnon ja käyttöolosuhteiden monitorointi ja diagnostiikka. In Käyttövarmuussuunnittelu ja diagnostiikka. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. 2000. p. 19-23. (VTT Symposium; No. 206).