Koneiden kunnon mittausmenetelmät

Holmberg Kenneth, Kuoppala Rauno

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa on selvitetty koneiden kunnon mittaamiseen ja seurantaan käytettävissä olevia menetelmiä. Värähtelyjen mittaus on tällä hetkellä Suomessa käytetyin kunnonmittausmenetelmä. Voiteluöljyn spektrometristä analyysimenetelmää käytetään lähinnä liikkuvan kaluston kunnonmittausmenetelmänä. Akustiseen emissioon perustuva mittaus ja ferrografinen kulumishiukkasanalyysi edustavat alan uusimpia mittausmenetelmiä, joita ei ole laajemmin käytetty Suomessa. Muualta saatujen kokemuksien mukaan nämä menetelmät ovat erikoistapauksissa osoittautuneet erittäin herkiksi koneiden vaurioiden ennakointimenetelmiksi. Eri menetelmien tehokkuutta ja soveltuvuutta eri teollisuuskohteisiin ei ole helposti arvioitavissa, koska laajempia menetelmien vertailututkimuksia ei ole tehty.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages31
ISBN (Print)951-38-1363-0
Publication statusPublished - 1981
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number58
ISSN0358-5085

Keywords

  • machinery
  • maintenance
  • tests
  • lubricants
  • tribology

Cite this

Kenneth, H., & Rauno, K. (1981). Koneiden kunnon mittausmenetelmät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 58
Kenneth, Holmberg ; Rauno, Kuoppala. / Koneiden kunnon mittausmenetelmät. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 31 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 58).
@book{322ad4d190cc44e499c059ad6d25b159,
title = "Koneiden kunnon mittausmenetelm{\"a}t",
abstract = "Tutkimuksessa on selvitetty koneiden kunnon mittaamiseen ja seurantaan k{\"a}ytett{\"a}viss{\"a} olevia menetelmi{\"a}. V{\"a}r{\"a}htelyjen mittaus on t{\"a}ll{\"a} hetkell{\"a} Suomessa k{\"a}ytetyin kunnonmittausmenetelm{\"a}. Voitelu{\"o}ljyn spektrometrist{\"a} analyysimenetelm{\"a}{\"a} k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n l{\"a}hinn{\"a} liikkuvan kaluston kunnonmittausmenetelm{\"a}n{\"a}. Akustiseen emissioon perustuva mittaus ja ferrografinen kulumishiukkasanalyysi edustavat alan uusimpia mittausmenetelmi{\"a}, joita ei ole laajemmin k{\"a}ytetty Suomessa. Muualta saatujen kokemuksien mukaan n{\"a}m{\"a} menetelm{\"a}t ovat erikoistapauksissa osoittautuneet eritt{\"a}in herkiksi koneiden vaurioiden ennakointimenetelmiksi. Eri menetelmien tehokkuutta ja soveltuvuutta eri teollisuuskohteisiin ei ole helposti arvioitavissa, koska laajempia menetelmien vertailututkimuksia ei ole tehty.",
keywords = "machinery, maintenance, tests, lubricants, tribology",
author = "Holmberg Kenneth and Kuoppala Rauno",
year = "1981",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1363-0",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "58",
address = "Finland",

}

Kenneth, H & Rauno, K 1981, Koneiden kunnon mittausmenetelmät. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 58, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Koneiden kunnon mittausmenetelmät. / Kenneth, Holmberg; Rauno, Kuoppala.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 31 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 58).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Koneiden kunnon mittausmenetelmät

AU - Kenneth, Holmberg

AU - Rauno, Kuoppala

PY - 1981

Y1 - 1981

N2 - Tutkimuksessa on selvitetty koneiden kunnon mittaamiseen ja seurantaan käytettävissä olevia menetelmiä. Värähtelyjen mittaus on tällä hetkellä Suomessa käytetyin kunnonmittausmenetelmä. Voiteluöljyn spektrometristä analyysimenetelmää käytetään lähinnä liikkuvan kaluston kunnonmittausmenetelmänä. Akustiseen emissioon perustuva mittaus ja ferrografinen kulumishiukkasanalyysi edustavat alan uusimpia mittausmenetelmiä, joita ei ole laajemmin käytetty Suomessa. Muualta saatujen kokemuksien mukaan nämä menetelmät ovat erikoistapauksissa osoittautuneet erittäin herkiksi koneiden vaurioiden ennakointimenetelmiksi. Eri menetelmien tehokkuutta ja soveltuvuutta eri teollisuuskohteisiin ei ole helposti arvioitavissa, koska laajempia menetelmien vertailututkimuksia ei ole tehty.

AB - Tutkimuksessa on selvitetty koneiden kunnon mittaamiseen ja seurantaan käytettävissä olevia menetelmiä. Värähtelyjen mittaus on tällä hetkellä Suomessa käytetyin kunnonmittausmenetelmä. Voiteluöljyn spektrometristä analyysimenetelmää käytetään lähinnä liikkuvan kaluston kunnonmittausmenetelmänä. Akustiseen emissioon perustuva mittaus ja ferrografinen kulumishiukkasanalyysi edustavat alan uusimpia mittausmenetelmiä, joita ei ole laajemmin käytetty Suomessa. Muualta saatujen kokemuksien mukaan nämä menetelmät ovat erikoistapauksissa osoittautuneet erittäin herkiksi koneiden vaurioiden ennakointimenetelmiksi. Eri menetelmien tehokkuutta ja soveltuvuutta eri teollisuuskohteisiin ei ole helposti arvioitavissa, koska laajempia menetelmien vertailututkimuksia ei ole tehty.

KW - machinery

KW - maintenance

KW - tests

KW - lubricants

KW - tribology

M3 - Report

SN - 951-38-1363-0

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Koneiden kunnon mittausmenetelmät

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kenneth H, Rauno K. Koneiden kunnon mittausmenetelmät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 31 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 58).