Koneiden ohjausjärjestelmien toiminnallinen turvallisuus: Ohjeita ja työkaluja standardien mukaisen turvallisuusprosessin luomiseen

Marita Hietikko, Timo Malm, Jarmo Alanen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Koneiden ja niiden ohjausjärjestelmien turvallisuusvaatimusten määrittelyvaiheessa tehdään ratkaisuja, joilla on vaikutusta koneen koko myöhempien elinkaaren vaiheiden turvallisuuteen. Turvallisuusvaatimusten määrittelyssä tehtyjen virheiden on havaittu olevan syynä suureen osaan tapaturmista. Tähän julkaisuun on kerätty KOTOTU-hankkeen (Koneiden ohjausjärjestelmien toiminnallinen turvallisuus) tulokset. Hankkeessa kehitettiin turvallisuussuunnittelun toimintamalli eli KOTOTU-prosessityökalu, jonka avulla koneiden ohjausjärjestelmien turvallisuuteen liittyvät riskit voidaan arvioida ja turvallisuusvaatimusten määrittely toteuttaa koneen ja sen ohjausjärjestelmän elinkaaren varhaisessa vaiheessa. Hankkeessa kehitettiin myös suunnittelijan työtä helpottava KOTOTU-laskentatyökalu, jonka avulla saavutettu turvallisuustaso (suoritustaso = PL) voidaan laskea ja arvioida standardin SFS-EN ISO 13849-1 mukaan. Työkalut soveltuvat ohjausjärjestelmien turvallisuuden suunnitteluun, arviointiin ja koulutukseen. Julkaisussa on kuvattu näiden työkalujen käyttö ja soveltaminen sovellusesimerkin avulla. Julkaisu antaa ohjeita myös muiden uusimpien koneiden ohjausjärjestelmien turvallisuutta käsittelevien standardien soveltamiseen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages99
ISBN (Electronic)978-951-38-7298-4
Publication statusPublished - 2009
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Research Notes
Number2485
ISSN1235-0605

Keywords

  • machines
  • functional safety
  • control systems

Cite this

Hietikko, M., Malm, T., & Alanen, J. (2009). Koneiden ohjausjärjestelmien toiminnallinen turvallisuus: Ohjeita ja työkaluja standardien mukaisen turvallisuusprosessin luomiseen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Research Notes, No. 2485
Hietikko, Marita ; Malm, Timo ; Alanen, Jarmo. / Koneiden ohjausjärjestelmien toiminnallinen turvallisuus : Ohjeita ja työkaluja standardien mukaisen turvallisuusprosessin luomiseen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 99 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2485).
@book{88de9dddc99f4e578b61bd3ec6f12c1e,
title = "Koneiden ohjausj{\"a}rjestelmien toiminnallinen turvallisuus: Ohjeita ja ty{\"o}kaluja standardien mukaisen turvallisuusprosessin luomiseen",
abstract = "Koneiden ja niiden ohjausj{\"a}rjestelmien turvallisuusvaatimusten m{\"a}{\"a}rittelyvaiheessa tehd{\"a}{\"a}n ratkaisuja, joilla on vaikutusta koneen koko my{\"o}hempien elinkaaren vaiheiden turvallisuuteen. Turvallisuusvaatimusten m{\"a}{\"a}rittelyss{\"a} tehtyjen virheiden on havaittu olevan syyn{\"a} suureen osaan tapaturmista. T{\"a}h{\"a}n julkaisuun on ker{\"a}tty KOTOTU-hankkeen (Koneiden ohjausj{\"a}rjestelmien toiminnallinen turvallisuus) tulokset. Hankkeessa kehitettiin turvallisuussuunnittelun toimintamalli eli KOTOTU-prosessity{\"o}kalu, jonka avulla koneiden ohjausj{\"a}rjestelmien turvallisuuteen liittyv{\"a}t riskit voidaan arvioida ja turvallisuusvaatimusten m{\"a}{\"a}rittely toteuttaa koneen ja sen ohjausj{\"a}rjestelm{\"a}n elinkaaren varhaisessa vaiheessa. Hankkeessa kehitettiin my{\"o}s suunnittelijan ty{\"o}t{\"a} helpottava KOTOTU-laskentaty{\"o}kalu, jonka avulla saavutettu turvallisuustaso (suoritustaso = PL) voidaan laskea ja arvioida standardin SFS-EN ISO 13849-1 mukaan. Ty{\"o}kalut soveltuvat ohjausj{\"a}rjestelmien turvallisuuden suunnitteluun, arviointiin ja koulutukseen. Julkaisussa on kuvattu n{\"a}iden ty{\"o}kalujen k{\"a}ytt{\"o} ja soveltaminen sovellusesimerkin avulla. Julkaisu antaa ohjeita my{\"o}s muiden uusimpien koneiden ohjausj{\"a}rjestelmien turvallisuutta k{\"a}sittelevien standardien soveltamiseen.",
keywords = "machines, functional safety, control systems",
author = "Marita Hietikko and Timo Malm and Jarmo Alanen",
note = "Project code: 16458",
year = "2009",
language = "Finnish",
series = "VTT Tiedotteita - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2485",
address = "Finland",

}

Hietikko, M, Malm, T & Alanen, J 2009, Koneiden ohjausjärjestelmien toiminnallinen turvallisuus: Ohjeita ja työkaluja standardien mukaisen turvallisuusprosessin luomiseen. VTT Tiedotteita - Research Notes, no. 2485, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Koneiden ohjausjärjestelmien toiminnallinen turvallisuus : Ohjeita ja työkaluja standardien mukaisen turvallisuusprosessin luomiseen. / Hietikko, Marita; Malm, Timo; Alanen, Jarmo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 99 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2485).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Koneiden ohjausjärjestelmien toiminnallinen turvallisuus

T2 - Ohjeita ja työkaluja standardien mukaisen turvallisuusprosessin luomiseen

AU - Hietikko, Marita

AU - Malm, Timo

AU - Alanen, Jarmo

N1 - Project code: 16458

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - Koneiden ja niiden ohjausjärjestelmien turvallisuusvaatimusten määrittelyvaiheessa tehdään ratkaisuja, joilla on vaikutusta koneen koko myöhempien elinkaaren vaiheiden turvallisuuteen. Turvallisuusvaatimusten määrittelyssä tehtyjen virheiden on havaittu olevan syynä suureen osaan tapaturmista. Tähän julkaisuun on kerätty KOTOTU-hankkeen (Koneiden ohjausjärjestelmien toiminnallinen turvallisuus) tulokset. Hankkeessa kehitettiin turvallisuussuunnittelun toimintamalli eli KOTOTU-prosessityökalu, jonka avulla koneiden ohjausjärjestelmien turvallisuuteen liittyvät riskit voidaan arvioida ja turvallisuusvaatimusten määrittely toteuttaa koneen ja sen ohjausjärjestelmän elinkaaren varhaisessa vaiheessa. Hankkeessa kehitettiin myös suunnittelijan työtä helpottava KOTOTU-laskentatyökalu, jonka avulla saavutettu turvallisuustaso (suoritustaso = PL) voidaan laskea ja arvioida standardin SFS-EN ISO 13849-1 mukaan. Työkalut soveltuvat ohjausjärjestelmien turvallisuuden suunnitteluun, arviointiin ja koulutukseen. Julkaisussa on kuvattu näiden työkalujen käyttö ja soveltaminen sovellusesimerkin avulla. Julkaisu antaa ohjeita myös muiden uusimpien koneiden ohjausjärjestelmien turvallisuutta käsittelevien standardien soveltamiseen.

AB - Koneiden ja niiden ohjausjärjestelmien turvallisuusvaatimusten määrittelyvaiheessa tehdään ratkaisuja, joilla on vaikutusta koneen koko myöhempien elinkaaren vaiheiden turvallisuuteen. Turvallisuusvaatimusten määrittelyssä tehtyjen virheiden on havaittu olevan syynä suureen osaan tapaturmista. Tähän julkaisuun on kerätty KOTOTU-hankkeen (Koneiden ohjausjärjestelmien toiminnallinen turvallisuus) tulokset. Hankkeessa kehitettiin turvallisuussuunnittelun toimintamalli eli KOTOTU-prosessityökalu, jonka avulla koneiden ohjausjärjestelmien turvallisuuteen liittyvät riskit voidaan arvioida ja turvallisuusvaatimusten määrittely toteuttaa koneen ja sen ohjausjärjestelmän elinkaaren varhaisessa vaiheessa. Hankkeessa kehitettiin myös suunnittelijan työtä helpottava KOTOTU-laskentatyökalu, jonka avulla saavutettu turvallisuustaso (suoritustaso = PL) voidaan laskea ja arvioida standardin SFS-EN ISO 13849-1 mukaan. Työkalut soveltuvat ohjausjärjestelmien turvallisuuden suunnitteluun, arviointiin ja koulutukseen. Julkaisussa on kuvattu näiden työkalujen käyttö ja soveltaminen sovellusesimerkin avulla. Julkaisu antaa ohjeita myös muiden uusimpien koneiden ohjausjärjestelmien turvallisuutta käsittelevien standardien soveltamiseen.

KW - machines

KW - functional safety

KW - control systems

M3 - Report

T3 - VTT Tiedotteita - Research Notes

BT - Koneiden ohjausjärjestelmien toiminnallinen turvallisuus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Hietikko M, Malm T, Alanen J. Koneiden ohjausjärjestelmien toiminnallinen turvallisuus: Ohjeita ja työkaluja standardien mukaisen turvallisuusprosessin luomiseen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 99 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2485).