Koneiden voitelu- ja hydrauliikkajärjestelmien on line -kunnonvalvonnan ja diagnostiikan tehostaminen

Risto Parikka, Jyrki Tervo, Eero Vaajoensuu, Ville Vidqvist, Risto Hiukka, Arto Kiviranta

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Tekesin ja teollisuusyritysten rahoittama Koneiden on line -kunnonvalvonnan ja diagnostiikan tehostaminen öljytutkimuksen avulla -tutkimushanke toteutettiin vuosien 2002 - 2003 aikana. Tämä kunnossapitokoulu on projektin julkinen loppuraportti. Tutkimushankkeen yhteydessä kartoitettiin markkinoilla oleva öljyn kunnonvalvonnan mittauslaitteiden tarjonta ottaen huomioon erityisesti hankkeeseen osallistuneiden yritysten tarpeet. Prosessien ja tuotannon laitteiden valvontaan on olemassa laitteita, mutta hintansa vuoksi ne eivät sovellu liitettäviksi esimerkiksi työkoneisiin. Tuotteisiin integroitu käynninaikainen kunnonvalvonta ja diagnostiikka edellyttävät selkeästi edullisempia ratkaisuja kuin mitä kaupallisesti on tällä hetkellä tarjolla. Mikäli voitaisiin kehittää riittävän luotettava yksinkertainen yleismittauslaite, jolla tyypillisimmät muutokset öljyn ominaisuuksissa voitaisiin havaita ja jonka perusteella voitaisiin esimerkiksi siirtyä tekemään tarkempia analyysejä öljyn kunnosta, olisi laitteelle varmasti kysyntää teollisuuden voitelu- ja hydrauliikkajärjestelmien valvonnassa. Tällainen menetelmä voisi olla esimerkiksi öljyn värin optinen mittaus. Alustavat tulokset tästä ovat erittäin lupaavia. Laboratoriossa tehtävistä öljyanalyyseistä ei voida tulevaisuudessakaan luopua, sillä esimerkiksi alkuainepitoisuuksien määrittämiseen ei yksinkertaisia ja halpoja ratkaisuja ole näköpiirissä.
Original languageFinnish
Article numberErikoisliite "Kunnossapitokoulu"
JournalKunnossapito
Volume18
Issue number4
Publication statusPublished - 2004
MoE publication typeD1 Article in a trade journal

Cite this

Parikka, R., Tervo, J., Vaajoensuu, E., Vidqvist, V., Hiukka, R., & Kiviranta, A. (2004). Koneiden voitelu- ja hydrauliikkajärjestelmien on line -kunnonvalvonnan ja diagnostiikan tehostaminen. Kunnossapito, 18(4), [Erikoisliite "Kunnossapitokoulu"].
Parikka, Risto ; Tervo, Jyrki ; Vaajoensuu, Eero ; Vidqvist, Ville ; Hiukka, Risto ; Kiviranta, Arto. / Koneiden voitelu- ja hydrauliikkajärjestelmien on line -kunnonvalvonnan ja diagnostiikan tehostaminen. In: Kunnossapito. 2004 ; Vol. 18, No. 4.
@article{ad50d64118364524b5908c9692d23884,
title = "Koneiden voitelu- ja hydrauliikkaj{\"a}rjestelmien on line -kunnonvalvonnan ja diagnostiikan tehostaminen",
abstract = "Tekesin ja teollisuusyritysten rahoittama Koneiden on line -kunnonvalvonnan ja diagnostiikan tehostaminen {\"o}ljytutkimuksen avulla -tutkimushanke toteutettiin vuosien 2002 - 2003 aikana. T{\"a}m{\"a} kunnossapitokoulu on projektin julkinen loppuraportti. Tutkimushankkeen yhteydess{\"a} kartoitettiin markkinoilla oleva {\"o}ljyn kunnonvalvonnan mittauslaitteiden tarjonta ottaen huomioon erityisesti hankkeeseen osallistuneiden yritysten tarpeet. Prosessien ja tuotannon laitteiden valvontaan on olemassa laitteita, mutta hintansa vuoksi ne eiv{\"a}t sovellu liitett{\"a}viksi esimerkiksi ty{\"o}koneisiin. Tuotteisiin integroitu k{\"a}ynninaikainen kunnonvalvonta ja diagnostiikka edellytt{\"a}v{\"a}t selke{\"a}sti edullisempia ratkaisuja kuin mit{\"a} kaupallisesti on t{\"a}ll{\"a} hetkell{\"a} tarjolla. Mik{\"a}li voitaisiin kehitt{\"a}{\"a} riitt{\"a}v{\"a}n luotettava yksinkertainen yleismittauslaite, jolla tyypillisimm{\"a}t muutokset {\"o}ljyn ominaisuuksissa voitaisiin havaita ja jonka perusteella voitaisiin esimerkiksi siirty{\"a} tekem{\"a}{\"a}n tarkempia analyysej{\"a} {\"o}ljyn kunnosta, olisi laitteelle varmasti kysynt{\"a}{\"a} teollisuuden voitelu- ja hydrauliikkaj{\"a}rjestelmien valvonnassa. T{\"a}llainen menetelm{\"a} voisi olla esimerkiksi {\"o}ljyn v{\"a}rin optinen mittaus. Alustavat tulokset t{\"a}st{\"a} ovat eritt{\"a}in lupaavia. Laboratoriossa teht{\"a}vist{\"a} {\"o}ljyanalyyseist{\"a} ei voida tulevaisuudessakaan luopua, sill{\"a} esimerkiksi alkuainepitoisuuksien m{\"a}{\"a}ritt{\"a}miseen ei yksinkertaisia ja halpoja ratkaisuja ole n{\"a}k{\"o}piiriss{\"a}.",
author = "Risto Parikka and Jyrki Tervo and Eero Vaajoensuu and Ville Vidqvist and Risto Hiukka and Arto Kiviranta",
note = "Project code: V3SU00019",
year = "2004",
language = "Finnish",
volume = "18",
journal = "Promaint",
issn = "1797-2000",
publisher = "Kunnossapitoyhdistys Promaint ry.",
number = "4",

}

Parikka, R, Tervo, J, Vaajoensuu, E, Vidqvist, V, Hiukka, R & Kiviranta, A 2004, 'Koneiden voitelu- ja hydrauliikkajärjestelmien on line -kunnonvalvonnan ja diagnostiikan tehostaminen', Kunnossapito, vol. 18, no. 4, Erikoisliite "Kunnossapitokoulu".

Koneiden voitelu- ja hydrauliikkajärjestelmien on line -kunnonvalvonnan ja diagnostiikan tehostaminen. / Parikka, Risto; Tervo, Jyrki; Vaajoensuu, Eero; Vidqvist, Ville; Hiukka, Risto; Kiviranta, Arto.

In: Kunnossapito, Vol. 18, No. 4, Erikoisliite "Kunnossapitokoulu", 2004.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Koneiden voitelu- ja hydrauliikkajärjestelmien on line -kunnonvalvonnan ja diagnostiikan tehostaminen

AU - Parikka, Risto

AU - Tervo, Jyrki

AU - Vaajoensuu, Eero

AU - Vidqvist, Ville

AU - Hiukka, Risto

AU - Kiviranta, Arto

N1 - Project code: V3SU00019

PY - 2004

Y1 - 2004

N2 - Tekesin ja teollisuusyritysten rahoittama Koneiden on line -kunnonvalvonnan ja diagnostiikan tehostaminen öljytutkimuksen avulla -tutkimushanke toteutettiin vuosien 2002 - 2003 aikana. Tämä kunnossapitokoulu on projektin julkinen loppuraportti. Tutkimushankkeen yhteydessä kartoitettiin markkinoilla oleva öljyn kunnonvalvonnan mittauslaitteiden tarjonta ottaen huomioon erityisesti hankkeeseen osallistuneiden yritysten tarpeet. Prosessien ja tuotannon laitteiden valvontaan on olemassa laitteita, mutta hintansa vuoksi ne eivät sovellu liitettäviksi esimerkiksi työkoneisiin. Tuotteisiin integroitu käynninaikainen kunnonvalvonta ja diagnostiikka edellyttävät selkeästi edullisempia ratkaisuja kuin mitä kaupallisesti on tällä hetkellä tarjolla. Mikäli voitaisiin kehittää riittävän luotettava yksinkertainen yleismittauslaite, jolla tyypillisimmät muutokset öljyn ominaisuuksissa voitaisiin havaita ja jonka perusteella voitaisiin esimerkiksi siirtyä tekemään tarkempia analyysejä öljyn kunnosta, olisi laitteelle varmasti kysyntää teollisuuden voitelu- ja hydrauliikkajärjestelmien valvonnassa. Tällainen menetelmä voisi olla esimerkiksi öljyn värin optinen mittaus. Alustavat tulokset tästä ovat erittäin lupaavia. Laboratoriossa tehtävistä öljyanalyyseistä ei voida tulevaisuudessakaan luopua, sillä esimerkiksi alkuainepitoisuuksien määrittämiseen ei yksinkertaisia ja halpoja ratkaisuja ole näköpiirissä.

AB - Tekesin ja teollisuusyritysten rahoittama Koneiden on line -kunnonvalvonnan ja diagnostiikan tehostaminen öljytutkimuksen avulla -tutkimushanke toteutettiin vuosien 2002 - 2003 aikana. Tämä kunnossapitokoulu on projektin julkinen loppuraportti. Tutkimushankkeen yhteydessä kartoitettiin markkinoilla oleva öljyn kunnonvalvonnan mittauslaitteiden tarjonta ottaen huomioon erityisesti hankkeeseen osallistuneiden yritysten tarpeet. Prosessien ja tuotannon laitteiden valvontaan on olemassa laitteita, mutta hintansa vuoksi ne eivät sovellu liitettäviksi esimerkiksi työkoneisiin. Tuotteisiin integroitu käynninaikainen kunnonvalvonta ja diagnostiikka edellyttävät selkeästi edullisempia ratkaisuja kuin mitä kaupallisesti on tällä hetkellä tarjolla. Mikäli voitaisiin kehittää riittävän luotettava yksinkertainen yleismittauslaite, jolla tyypillisimmät muutokset öljyn ominaisuuksissa voitaisiin havaita ja jonka perusteella voitaisiin esimerkiksi siirtyä tekemään tarkempia analyysejä öljyn kunnosta, olisi laitteelle varmasti kysyntää teollisuuden voitelu- ja hydrauliikkajärjestelmien valvonnassa. Tällainen menetelmä voisi olla esimerkiksi öljyn värin optinen mittaus. Alustavat tulokset tästä ovat erittäin lupaavia. Laboratoriossa tehtävistä öljyanalyyseistä ei voida tulevaisuudessakaan luopua, sillä esimerkiksi alkuainepitoisuuksien määrittämiseen ei yksinkertaisia ja halpoja ratkaisuja ole näköpiirissä.

M3 - Article

VL - 18

JO - Promaint

JF - Promaint

SN - 1797-2000

IS - 4

M1 - Erikoisliite "Kunnossapitokoulu"

ER -

Parikka R, Tervo J, Vaajoensuu E, Vidqvist V, Hiukka R, Kiviranta A. Koneiden voitelu- ja hydrauliikkajärjestelmien on line -kunnonvalvonnan ja diagnostiikan tehostaminen. Kunnossapito. 2004;18(4). Erikoisliite "Kunnossapitokoulu".