Konepajateollisuuden tietokoneavusteinen suunnittelu ja valmistus (CAD/CAM)

Kalevi Aaltonen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tietokoneavusteinen suunnittelu ja valmistus on uusi teknologia, jolla voidaan tehostaa konepajayrityksissä sekä tuotesuunnittlua että valmistusta. Yrityksissä on jo kauan ollut erillisiä tietokoneeseen tukeutuvia toimintoja. CAD/CAM-järjestelmässä nämä toiminnot kootaan integroiduksi tuotantosysteemiksi, joka käyttää tietokoneita toimintojen suorittamiseen ja ohjaamiseen CAD/CAM-järjestelmässä tuotesuunnittelu on vuorovaikutteista, ja siinä käytetään apuna graafista tietojen käsittelyä. Suunnittelijan luoma malli tuotteesta tallennetaan tietokantaan, josta se on muiden osajärjestelmien, kuten valmistuksen, käytettävissä. Integroitujen CAD/CAM-järjestelmien tulevaisuuden tavoitteena on automaattinen tehdas, jossa tietojen siirtoon ei tarvita välttämättä tuotteiden piirustuksia eikä muutakaan papereiden muodossa olevaa informaatiota. Suunnittelijan tuoteidea konkretisoituu tietokoneavusteisella suunnittelujärjestelmällä, mistä tieto siirtyy automaattiseen tuotantoyksikköön numeerisesti ohjattujen työstökoneiden, robottien ja manipulaattoreiden valmistettavaksi.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages39
ISBN (Print)951-38-1631-1
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number163
ISSN0358-5085

Fingerprint

Computer aided manufacturing
Mechanical engineering
Computer aided design
Fog

Cite this

Aaltonen, K. (1982). Konepajateollisuuden tietokoneavusteinen suunnittelu ja valmistus (CAD/CAM). Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 163
Aaltonen, Kalevi. / Konepajateollisuuden tietokoneavusteinen suunnittelu ja valmistus (CAD/CAM). Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 39 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 163).
@book{bb25d956b70746399b2f36007733d63b,
title = "Konepajateollisuuden tietokoneavusteinen suunnittelu ja valmistus (CAD/CAM)",
abstract = "Tietokoneavusteinen suunnittelu ja valmistus on uusi teknologia, jolla voidaan tehostaa konepajayrityksiss{\"a} sek{\"a} tuotesuunnittlua ett{\"a} valmistusta. Yrityksiss{\"a} on jo kauan ollut erillisi{\"a} tietokoneeseen tukeutuvia toimintoja. CAD/CAM-j{\"a}rjestelm{\"a}ss{\"a} n{\"a}m{\"a} toiminnot kootaan integroiduksi tuotantosysteemiksi, joka k{\"a}ytt{\"a}{\"a} tietokoneita toimintojen suorittamiseen ja ohjaamiseen CAD/CAM-j{\"a}rjestelm{\"a}ss{\"a} tuotesuunnittelu on vuorovaikutteista, ja siin{\"a} k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n apuna graafista tietojen k{\"a}sittely{\"a}. Suunnittelijan luoma malli tuotteesta tallennetaan tietokantaan, josta se on muiden osaj{\"a}rjestelmien, kuten valmistuksen, k{\"a}ytett{\"a}viss{\"a}. Integroitujen CAD/CAM-j{\"a}rjestelmien tulevaisuuden tavoitteena on automaattinen tehdas, jossa tietojen siirtoon ei tarvita v{\"a}ltt{\"a}m{\"a}tt{\"a} tuotteiden piirustuksia eik{\"a} muutakaan papereiden muodossa olevaa informaatiota. Suunnittelijan tuoteidea konkretisoituu tietokoneavusteisella suunnitteluj{\"a}rjestelm{\"a}ll{\"a}, mist{\"a} tieto siirtyy automaattiseen tuotantoyksikk{\"o}{\"o}n numeerisesti ohjattujen ty{\"o}st{\"o}koneiden, robottien ja manipulaattoreiden valmistettavaksi.",
author = "Kalevi Aaltonen",
year = "1982",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1631-1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "163",
address = "Finland",

}

Aaltonen, K 1982, Konepajateollisuuden tietokoneavusteinen suunnittelu ja valmistus (CAD/CAM). Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 163, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Konepajateollisuuden tietokoneavusteinen suunnittelu ja valmistus (CAD/CAM). / Aaltonen, Kalevi.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 39 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 163).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Konepajateollisuuden tietokoneavusteinen suunnittelu ja valmistus (CAD/CAM)

AU - Aaltonen, Kalevi

PY - 1982

Y1 - 1982

N2 - Tietokoneavusteinen suunnittelu ja valmistus on uusi teknologia, jolla voidaan tehostaa konepajayrityksissä sekä tuotesuunnittlua että valmistusta. Yrityksissä on jo kauan ollut erillisiä tietokoneeseen tukeutuvia toimintoja. CAD/CAM-järjestelmässä nämä toiminnot kootaan integroiduksi tuotantosysteemiksi, joka käyttää tietokoneita toimintojen suorittamiseen ja ohjaamiseen CAD/CAM-järjestelmässä tuotesuunnittelu on vuorovaikutteista, ja siinä käytetään apuna graafista tietojen käsittelyä. Suunnittelijan luoma malli tuotteesta tallennetaan tietokantaan, josta se on muiden osajärjestelmien, kuten valmistuksen, käytettävissä. Integroitujen CAD/CAM-järjestelmien tulevaisuuden tavoitteena on automaattinen tehdas, jossa tietojen siirtoon ei tarvita välttämättä tuotteiden piirustuksia eikä muutakaan papereiden muodossa olevaa informaatiota. Suunnittelijan tuoteidea konkretisoituu tietokoneavusteisella suunnittelujärjestelmällä, mistä tieto siirtyy automaattiseen tuotantoyksikköön numeerisesti ohjattujen työstökoneiden, robottien ja manipulaattoreiden valmistettavaksi.

AB - Tietokoneavusteinen suunnittelu ja valmistus on uusi teknologia, jolla voidaan tehostaa konepajayrityksissä sekä tuotesuunnittlua että valmistusta. Yrityksissä on jo kauan ollut erillisiä tietokoneeseen tukeutuvia toimintoja. CAD/CAM-järjestelmässä nämä toiminnot kootaan integroiduksi tuotantosysteemiksi, joka käyttää tietokoneita toimintojen suorittamiseen ja ohjaamiseen CAD/CAM-järjestelmässä tuotesuunnittelu on vuorovaikutteista, ja siinä käytetään apuna graafista tietojen käsittelyä. Suunnittelijan luoma malli tuotteesta tallennetaan tietokantaan, josta se on muiden osajärjestelmien, kuten valmistuksen, käytettävissä. Integroitujen CAD/CAM-järjestelmien tulevaisuuden tavoitteena on automaattinen tehdas, jossa tietojen siirtoon ei tarvita välttämättä tuotteiden piirustuksia eikä muutakaan papereiden muodossa olevaa informaatiota. Suunnittelijan tuoteidea konkretisoituu tietokoneavusteisella suunnittelujärjestelmällä, mistä tieto siirtyy automaattiseen tuotantoyksikköön numeerisesti ohjattujen työstökoneiden, robottien ja manipulaattoreiden valmistettavaksi.

M3 - Report

SN - 951-38-1631-1

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Konepajateollisuuden tietokoneavusteinen suunnittelu ja valmistus (CAD/CAM)

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Aaltonen K. Konepajateollisuuden tietokoneavusteinen suunnittelu ja valmistus (CAD/CAM). Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 39 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 163).