Korjattavan koulurakennuksen ylläpitokustannusten arviointi

Jukka Saarenpää, Martti Hekkanen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa laadittiin ylläpitokustannusten arviointimenettely korjaushankkeen suunnitteluvaiheen päätöksenteon tueksi. Korjattavia koulurakennuksia varten kehitettiin ylläpitokustannusten arviointimenetelmä. Julkaisussa esitetään myös asuinkerrostalojen, toimistorakennusten sekä sosiaalitoimen ja terveydenhuollon laitosten ylläpitokustannusten arvioinnin erityispiirteitä. Arviointimenetelmän testauksessa rajaudutaan koulurakennusten tarkasteluun. Ylläpitokustannusten arviointimenetelmä laadittiin kirjallisuuden ja kahden 1980-luvun alussa korjatun esimerkkikoulun tarkastelun pohjalta. Arviolaskentamenettely perustuu rakennuksen keskeisten ylläpidon menekkien määrittämiseen ja hinnoitteluun. Ylläpitokustannukset eritellään kiinteistönpitonimikkeistön mukaisesti. Ylläpitokustannusarvio laaditaan erillisille laskentalomakkeille. Korjausten takia koulurakennuksen kokonaisylläpitokustannukset tavallisesti kohoavat. Tutkimuksen mukaan koulurakennuksen lämpöenergiankulutus lisääntyy perusparannustyön jälkeen, ellei korjaukseen liity energiansäästötoimenpiteitä. Myös koulurakennuksen sähkönkulutus pyrkii lisääntymään koriaustoimenpiteiden jälkeen. Tavallisesti perusparannustöillä ei ole vaikutusta kohteen hallintokustannuksiin. Pääsääntöisesti perusparannustyö vähentää huoltohenkilökunnan ruumiillisen työn määrää ja lisää vastaavasti esim. erilaisten säätölaitteiden hoitoon kuluvaa työmäärää. Suomessa useimpien rakennustyyppien siivoustyömenekki on siivousalaa kohti laskettuna lähes 2-kertainen Ruotsin tilanteeseen verrattuna. Siivoustyötarpeen mitoitus on maassamme väljää ja ylläpidon kannalta epätaloudellista. Lämpö- ja sähköhuollon energiatariffeissa sekä vesi- ja jätevesimaksuissa on suuria paikkakuntakohtaisia eroja. Korjaushankkeen suunnitteluvaiheessa ylläpitokustannuksia arvioitaessa tulee hinnoittelussa käyttää rakennuksen sijaintipaikkakunnan yksikköhintoja. Kehitetty ylläpitokustannusten arviointimenettely soveltuu ensisijaisesti korjattavien koulurakennusten luonnos- ja pääpiirustusvaiheissa tapahtuvaan ylläpitokustannusten arviointiin. Arviomenettely on käytössä yksinkertainen ja korjaussuunnitelmien välisiä eroja kuvaava. Testauksen perusteella menettely antaa eri ylläpitotehtäville tasoltaan oikeita tuloksia myös korjauskohteessa, johon linttyy käyttötarkoituksen muutos (koulurakennus terveysasemaksi). Periaatteessa kehitetty ylläpitokustannusten arviointimenettely on käyttökelpoinen myös uudisrakennuskohteissa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages246
ISBN (Print)951-38-3019-5
Publication statusPublished - 1988
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number821
ISSN0358-5085

Keywords

  • buildings
  • school buildings
  • renovating
  • maintenance
  • cost estimates

Cite this

Saarenpää, J., & Hekkanen, M. (1988). Korjattavan koulurakennuksen ylläpitokustannusten arviointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 821
Saarenpää, Jukka ; Hekkanen, Martti. / Korjattavan koulurakennuksen ylläpitokustannusten arviointi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 246 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 821).
@book{4561d3edc40b4f25a9c6845ed3e2ef6b,
title = "Korjattavan koulurakennuksen yll{\"a}pitokustannusten arviointi",
abstract = "Tutkimuksessa laadittiin yll{\"a}pitokustannusten arviointimenettely korjaushankkeen suunnitteluvaiheen p{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteon tueksi. Korjattavia koulurakennuksia varten kehitettiin yll{\"a}pitokustannusten arviointimenetelm{\"a}. Julkaisussa esitet{\"a}{\"a}n my{\"o}s asuinkerrostalojen, toimistorakennusten sek{\"a} sosiaalitoimen ja terveydenhuollon laitosten yll{\"a}pitokustannusten arvioinnin erityispiirteit{\"a}. Arviointimenetelm{\"a}n testauksessa rajaudutaan koulurakennusten tarkasteluun. Yll{\"a}pitokustannusten arviointimenetelm{\"a} laadittiin kirjallisuuden ja kahden 1980-luvun alussa korjatun esimerkkikoulun tarkastelun pohjalta. Arviolaskentamenettely perustuu rakennuksen keskeisten yll{\"a}pidon menekkien m{\"a}{\"a}ritt{\"a}miseen ja hinnoitteluun. Yll{\"a}pitokustannukset eritell{\"a}{\"a}n kiinteist{\"o}npitonimikkeist{\"o}n mukaisesti. Yll{\"a}pitokustannusarvio laaditaan erillisille laskentalomakkeille. Korjausten takia koulurakennuksen kokonaisyll{\"a}pitokustannukset tavallisesti kohoavat. Tutkimuksen mukaan koulurakennuksen l{\"a}mp{\"o}energiankulutus lis{\"a}{\"a}ntyy perusparannusty{\"o}n j{\"a}lkeen, ellei korjaukseen liity energians{\"a}{\"a}st{\"o}toimenpiteit{\"a}. My{\"o}s koulurakennuksen s{\"a}hk{\"o}nkulutus pyrkii lis{\"a}{\"a}ntym{\"a}{\"a}n koriaustoimenpiteiden j{\"a}lkeen. Tavallisesti perusparannust{\"o}ill{\"a} ei ole vaikutusta kohteen hallintokustannuksiin. P{\"a}{\"a}s{\"a}{\"a}nt{\"o}isesti perusparannusty{\"o} v{\"a}hent{\"a}{\"a} huoltohenkil{\"o}kunnan ruumiillisen ty{\"o}n m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a} ja lis{\"a}{\"a} vastaavasti esim. erilaisten s{\"a}{\"a}t{\"o}laitteiden hoitoon kuluvaa ty{\"o}m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a}. Suomessa useimpien rakennustyyppien siivousty{\"o}menekki on siivousalaa kohti laskettuna l{\"a}hes 2-kertainen Ruotsin tilanteeseen verrattuna. Siivousty{\"o}tarpeen mitoitus on maassamme v{\"a}lj{\"a}{\"a} ja yll{\"a}pidon kannalta ep{\"a}taloudellista. L{\"a}mp{\"o}- ja s{\"a}hk{\"o}huollon energiatariffeissa sek{\"a} vesi- ja j{\"a}tevesimaksuissa on suuria paikkakuntakohtaisia eroja. Korjaushankkeen suunnitteluvaiheessa yll{\"a}pitokustannuksia arvioitaessa tulee hinnoittelussa k{\"a}ytt{\"a}{\"a} rakennuksen sijaintipaikkakunnan yksikk{\"o}hintoja. Kehitetty yll{\"a}pitokustannusten arviointimenettely soveltuu ensisijaisesti korjattavien koulurakennusten luonnos- ja p{\"a}{\"a}piirustusvaiheissa tapahtuvaan yll{\"a}pitokustannusten arviointiin. Arviomenettely on k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} yksinkertainen ja korjaussuunnitelmien v{\"a}lisi{\"a} eroja kuvaava. Testauksen perusteella menettely antaa eri yll{\"a}pitoteht{\"a}ville tasoltaan oikeita tuloksia my{\"o}s korjauskohteessa, johon linttyy k{\"a}ytt{\"o}tarkoituksen muutos (koulurakennus terveysasemaksi). Periaatteessa kehitetty yll{\"a}pitokustannusten arviointimenettely on k{\"a}ytt{\"o}kelpoinen my{\"o}s uudisrakennuskohteissa.",
keywords = "buildings, school buildings, renovating, maintenance, cost estimates",
author = "Jukka Saarenp{\"a}{\"a} and Martti Hekkanen",
year = "1988",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3019-5",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "821",
address = "Finland",

}

Saarenpää, J & Hekkanen, M 1988, Korjattavan koulurakennuksen ylläpitokustannusten arviointi. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 821, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Korjattavan koulurakennuksen ylläpitokustannusten arviointi. / Saarenpää, Jukka; Hekkanen, Martti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 246 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 821).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Korjattavan koulurakennuksen ylläpitokustannusten arviointi

AU - Saarenpää, Jukka

AU - Hekkanen, Martti

PY - 1988

Y1 - 1988

N2 - Tutkimuksessa laadittiin ylläpitokustannusten arviointimenettely korjaushankkeen suunnitteluvaiheen päätöksenteon tueksi. Korjattavia koulurakennuksia varten kehitettiin ylläpitokustannusten arviointimenetelmä. Julkaisussa esitetään myös asuinkerrostalojen, toimistorakennusten sekä sosiaalitoimen ja terveydenhuollon laitosten ylläpitokustannusten arvioinnin erityispiirteitä. Arviointimenetelmän testauksessa rajaudutaan koulurakennusten tarkasteluun. Ylläpitokustannusten arviointimenetelmä laadittiin kirjallisuuden ja kahden 1980-luvun alussa korjatun esimerkkikoulun tarkastelun pohjalta. Arviolaskentamenettely perustuu rakennuksen keskeisten ylläpidon menekkien määrittämiseen ja hinnoitteluun. Ylläpitokustannukset eritellään kiinteistönpitonimikkeistön mukaisesti. Ylläpitokustannusarvio laaditaan erillisille laskentalomakkeille. Korjausten takia koulurakennuksen kokonaisylläpitokustannukset tavallisesti kohoavat. Tutkimuksen mukaan koulurakennuksen lämpöenergiankulutus lisääntyy perusparannustyön jälkeen, ellei korjaukseen liity energiansäästötoimenpiteitä. Myös koulurakennuksen sähkönkulutus pyrkii lisääntymään koriaustoimenpiteiden jälkeen. Tavallisesti perusparannustöillä ei ole vaikutusta kohteen hallintokustannuksiin. Pääsääntöisesti perusparannustyö vähentää huoltohenkilökunnan ruumiillisen työn määrää ja lisää vastaavasti esim. erilaisten säätölaitteiden hoitoon kuluvaa työmäärää. Suomessa useimpien rakennustyyppien siivoustyömenekki on siivousalaa kohti laskettuna lähes 2-kertainen Ruotsin tilanteeseen verrattuna. Siivoustyötarpeen mitoitus on maassamme väljää ja ylläpidon kannalta epätaloudellista. Lämpö- ja sähköhuollon energiatariffeissa sekä vesi- ja jätevesimaksuissa on suuria paikkakuntakohtaisia eroja. Korjaushankkeen suunnitteluvaiheessa ylläpitokustannuksia arvioitaessa tulee hinnoittelussa käyttää rakennuksen sijaintipaikkakunnan yksikköhintoja. Kehitetty ylläpitokustannusten arviointimenettely soveltuu ensisijaisesti korjattavien koulurakennusten luonnos- ja pääpiirustusvaiheissa tapahtuvaan ylläpitokustannusten arviointiin. Arviomenettely on käytössä yksinkertainen ja korjaussuunnitelmien välisiä eroja kuvaava. Testauksen perusteella menettely antaa eri ylläpitotehtäville tasoltaan oikeita tuloksia myös korjauskohteessa, johon linttyy käyttötarkoituksen muutos (koulurakennus terveysasemaksi). Periaatteessa kehitetty ylläpitokustannusten arviointimenettely on käyttökelpoinen myös uudisrakennuskohteissa.

AB - Tutkimuksessa laadittiin ylläpitokustannusten arviointimenettely korjaushankkeen suunnitteluvaiheen päätöksenteon tueksi. Korjattavia koulurakennuksia varten kehitettiin ylläpitokustannusten arviointimenetelmä. Julkaisussa esitetään myös asuinkerrostalojen, toimistorakennusten sekä sosiaalitoimen ja terveydenhuollon laitosten ylläpitokustannusten arvioinnin erityispiirteitä. Arviointimenetelmän testauksessa rajaudutaan koulurakennusten tarkasteluun. Ylläpitokustannusten arviointimenetelmä laadittiin kirjallisuuden ja kahden 1980-luvun alussa korjatun esimerkkikoulun tarkastelun pohjalta. Arviolaskentamenettely perustuu rakennuksen keskeisten ylläpidon menekkien määrittämiseen ja hinnoitteluun. Ylläpitokustannukset eritellään kiinteistönpitonimikkeistön mukaisesti. Ylläpitokustannusarvio laaditaan erillisille laskentalomakkeille. Korjausten takia koulurakennuksen kokonaisylläpitokustannukset tavallisesti kohoavat. Tutkimuksen mukaan koulurakennuksen lämpöenergiankulutus lisääntyy perusparannustyön jälkeen, ellei korjaukseen liity energiansäästötoimenpiteitä. Myös koulurakennuksen sähkönkulutus pyrkii lisääntymään koriaustoimenpiteiden jälkeen. Tavallisesti perusparannustöillä ei ole vaikutusta kohteen hallintokustannuksiin. Pääsääntöisesti perusparannustyö vähentää huoltohenkilökunnan ruumiillisen työn määrää ja lisää vastaavasti esim. erilaisten säätölaitteiden hoitoon kuluvaa työmäärää. Suomessa useimpien rakennustyyppien siivoustyömenekki on siivousalaa kohti laskettuna lähes 2-kertainen Ruotsin tilanteeseen verrattuna. Siivoustyötarpeen mitoitus on maassamme väljää ja ylläpidon kannalta epätaloudellista. Lämpö- ja sähköhuollon energiatariffeissa sekä vesi- ja jätevesimaksuissa on suuria paikkakuntakohtaisia eroja. Korjaushankkeen suunnitteluvaiheessa ylläpitokustannuksia arvioitaessa tulee hinnoittelussa käyttää rakennuksen sijaintipaikkakunnan yksikköhintoja. Kehitetty ylläpitokustannusten arviointimenettely soveltuu ensisijaisesti korjattavien koulurakennusten luonnos- ja pääpiirustusvaiheissa tapahtuvaan ylläpitokustannusten arviointiin. Arviomenettely on käytössä yksinkertainen ja korjaussuunnitelmien välisiä eroja kuvaava. Testauksen perusteella menettely antaa eri ylläpitotehtäville tasoltaan oikeita tuloksia myös korjauskohteessa, johon linttyy käyttötarkoituksen muutos (koulurakennus terveysasemaksi). Periaatteessa kehitetty ylläpitokustannusten arviointimenettely on käyttökelpoinen myös uudisrakennuskohteissa.

KW - buildings

KW - school buildings

KW - renovating

KW - maintenance

KW - cost estimates

M3 - Report

SN - 951-38-3019-5

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Korjattavan koulurakennuksen ylläpitokustannusten arviointi

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Saarenpää J, Hekkanen M. Korjattavan koulurakennuksen ylläpitokustannusten arviointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 246 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 821).