Korjaushankkeen tietokoneavusteinen kustannuslaskenta

Martti Hekkanen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa kehitettiin korjaushankkeissa tehtäviä kunto- ja käyttökelpoisuusarvioita täydentävä korjauskustannusten ennakointimenettely. Kustannusten ennakointi tehdään rakennusosien yksikkökustannusten arviointiin perustuvalla toimenpidearviolla. Laskenta tehdään tietokoneavusteisesti käyttämällä hyväksi "Lotus symphony" -monitoimiohjelman taulukkolaskentaa. Laskennan avuksi on tehty valmiit laskentalomakkeet, ja koneen muistissa on toimenpidekustannusten yksikkökustannuslaskennassa tarvittavat resurssien menekki- ja hintatiedot. Käyttö- ja yhteiskustannusten arviointiin kehitettiin laskennallinen kustannusmalli. Kustannusennuste tehdään aina alueellisin panoshinnoin, jolloin erillisiä suhdannekorjauksia ei tarvita. Käyttökustannusten arviointiin kehitettiin lämpö-, sähkö- ja vesihuollon tietokoneavusteinen arviomenettely. Näihin tekijöihin korjaustoimenpiteillä yleensä voi olla vaikutusta. Päätöksentekoa palvelemaan luotiin laatu-kustannusanalyysi. Analyysissä verrataan korjaustoimenpiteillä saavutettua kohteen laadullista paranemista korjauksesta aiheutuneisiin kustannuksiin. Vertailtavia toimintoja (ominaisuuksia) on kymmenen, ja toimintojen muuttuminen on jaettu kolmeen luokkaan. Lähtökohtana pidetään vähintään tyydyttävälle tasolle pääsemistä, eli kelvottomia toimintoja ei hyväksytä. Laatukustannusanalyysin avulla on mahdollista verrata erilaisia korjaustyöohjelmia ja pyrkiä optimoimaan hankkeen arvot ja kustannukset.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages114
ISBN (Print)951-38-3629-0
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1078
ISSN0358-5085

Fingerprint

Lotus
research programs
Olla

Keywords

 • renovation
 • repairs
 • cost control
 • expences
 • economic analysis
 • building components
 • forecasting
 • calculations
 • construction management
 • predictions
 • condition monitoring
 • prices
 • quality
 • computer aided design
 • methods

Cite this

Hekkanen, M. (1989). Korjaushankkeen tietokoneavusteinen kustannuslaskenta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1078
Hekkanen, Martti. / Korjaushankkeen tietokoneavusteinen kustannuslaskenta. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 114 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1078).
@book{64008a0ca3d1470fabf0b6e1720f6f80,
title = "Korjaushankkeen tietokoneavusteinen kustannuslaskenta",
abstract = "Tutkimuksessa kehitettiin korjaushankkeissa teht{\"a}vi{\"a} kunto- ja k{\"a}ytt{\"o}kelpoisuusarvioita t{\"a}ydent{\"a}v{\"a} korjauskustannusten ennakointimenettely. Kustannusten ennakointi tehd{\"a}{\"a}n rakennusosien yksikk{\"o}kustannusten arviointiin perustuvalla toimenpidearviolla. Laskenta tehd{\"a}{\"a}n tietokoneavusteisesti k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} hyv{\"a}ksi {"}Lotus symphony{"} -monitoimiohjelman taulukkolaskentaa. Laskennan avuksi on tehty valmiit laskentalomakkeet, ja koneen muistissa on toimenpidekustannusten yksikk{\"o}kustannuslaskennassa tarvittavat resurssien menekki- ja hintatiedot. K{\"a}ytt{\"o}- ja yhteiskustannusten arviointiin kehitettiin laskennallinen kustannusmalli. Kustannusennuste tehd{\"a}{\"a}n aina alueellisin panoshinnoin, jolloin erillisi{\"a} suhdannekorjauksia ei tarvita. K{\"a}ytt{\"o}kustannusten arviointiin kehitettiin l{\"a}mp{\"o}-, s{\"a}hk{\"o}- ja vesihuollon tietokoneavusteinen arviomenettely. N{\"a}ihin tekij{\"o}ihin korjaustoimenpiteill{\"a} yleens{\"a} voi olla vaikutusta. P{\"a}{\"a}t{\"o}ksentekoa palvelemaan luotiin laatu-kustannusanalyysi. Analyysiss{\"a} verrataan korjaustoimenpiteill{\"a} saavutettua kohteen laadullista paranemista korjauksesta aiheutuneisiin kustannuksiin. Vertailtavia toimintoja (ominaisuuksia) on kymmenen, ja toimintojen muuttuminen on jaettu kolmeen luokkaan. L{\"a}ht{\"o}kohtana pidet{\"a}{\"a}n v{\"a}hint{\"a}{\"a}n tyydytt{\"a}v{\"a}lle tasolle p{\"a}{\"a}semist{\"a}, eli kelvottomia toimintoja ei hyv{\"a}ksyt{\"a}. Laatukustannusanalyysin avulla on mahdollista verrata erilaisia korjausty{\"o}ohjelmia ja pyrki{\"a} optimoimaan hankkeen arvot ja kustannukset.",
keywords = "renovation, repairs, cost control, expences, economic analysis, building components, forecasting, calculations, construction management, predictions, condition monitoring, prices, quality, computer aided design, methods",
author = "Martti Hekkanen",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3629-0",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1078",
address = "Finland",

}

Hekkanen, M 1989, Korjaushankkeen tietokoneavusteinen kustannuslaskenta. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1078, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Korjaushankkeen tietokoneavusteinen kustannuslaskenta. / Hekkanen, Martti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 114 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1078).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Korjaushankkeen tietokoneavusteinen kustannuslaskenta

AU - Hekkanen, Martti

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Tutkimuksessa kehitettiin korjaushankkeissa tehtäviä kunto- ja käyttökelpoisuusarvioita täydentävä korjauskustannusten ennakointimenettely. Kustannusten ennakointi tehdään rakennusosien yksikkökustannusten arviointiin perustuvalla toimenpidearviolla. Laskenta tehdään tietokoneavusteisesti käyttämällä hyväksi "Lotus symphony" -monitoimiohjelman taulukkolaskentaa. Laskennan avuksi on tehty valmiit laskentalomakkeet, ja koneen muistissa on toimenpidekustannusten yksikkökustannuslaskennassa tarvittavat resurssien menekki- ja hintatiedot. Käyttö- ja yhteiskustannusten arviointiin kehitettiin laskennallinen kustannusmalli. Kustannusennuste tehdään aina alueellisin panoshinnoin, jolloin erillisiä suhdannekorjauksia ei tarvita. Käyttökustannusten arviointiin kehitettiin lämpö-, sähkö- ja vesihuollon tietokoneavusteinen arviomenettely. Näihin tekijöihin korjaustoimenpiteillä yleensä voi olla vaikutusta. Päätöksentekoa palvelemaan luotiin laatu-kustannusanalyysi. Analyysissä verrataan korjaustoimenpiteillä saavutettua kohteen laadullista paranemista korjauksesta aiheutuneisiin kustannuksiin. Vertailtavia toimintoja (ominaisuuksia) on kymmenen, ja toimintojen muuttuminen on jaettu kolmeen luokkaan. Lähtökohtana pidetään vähintään tyydyttävälle tasolle pääsemistä, eli kelvottomia toimintoja ei hyväksytä. Laatukustannusanalyysin avulla on mahdollista verrata erilaisia korjaustyöohjelmia ja pyrkiä optimoimaan hankkeen arvot ja kustannukset.

AB - Tutkimuksessa kehitettiin korjaushankkeissa tehtäviä kunto- ja käyttökelpoisuusarvioita täydentävä korjauskustannusten ennakointimenettely. Kustannusten ennakointi tehdään rakennusosien yksikkökustannusten arviointiin perustuvalla toimenpidearviolla. Laskenta tehdään tietokoneavusteisesti käyttämällä hyväksi "Lotus symphony" -monitoimiohjelman taulukkolaskentaa. Laskennan avuksi on tehty valmiit laskentalomakkeet, ja koneen muistissa on toimenpidekustannusten yksikkökustannuslaskennassa tarvittavat resurssien menekki- ja hintatiedot. Käyttö- ja yhteiskustannusten arviointiin kehitettiin laskennallinen kustannusmalli. Kustannusennuste tehdään aina alueellisin panoshinnoin, jolloin erillisiä suhdannekorjauksia ei tarvita. Käyttökustannusten arviointiin kehitettiin lämpö-, sähkö- ja vesihuollon tietokoneavusteinen arviomenettely. Näihin tekijöihin korjaustoimenpiteillä yleensä voi olla vaikutusta. Päätöksentekoa palvelemaan luotiin laatu-kustannusanalyysi. Analyysissä verrataan korjaustoimenpiteillä saavutettua kohteen laadullista paranemista korjauksesta aiheutuneisiin kustannuksiin. Vertailtavia toimintoja (ominaisuuksia) on kymmenen, ja toimintojen muuttuminen on jaettu kolmeen luokkaan. Lähtökohtana pidetään vähintään tyydyttävälle tasolle pääsemistä, eli kelvottomia toimintoja ei hyväksytä. Laatukustannusanalyysin avulla on mahdollista verrata erilaisia korjaustyöohjelmia ja pyrkiä optimoimaan hankkeen arvot ja kustannukset.

KW - renovation

KW - repairs

KW - cost control

KW - expences

KW - economic analysis

KW - building components

KW - forecasting

KW - calculations

KW - construction management

KW - predictions

KW - condition monitoring

KW - prices

KW - quality

KW - computer aided design

KW - methods

M3 - Report

SN - 951-38-3629-0

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Korjaushankkeen tietokoneavusteinen kustannuslaskenta

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Hekkanen M. Korjaushankkeen tietokoneavusteinen kustannuslaskenta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 114 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1078).