Korjausrakentamisen työsuojeluongelmat

Virve Christiansen, Pertti Flygare, Marjo Hyödynmaa

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimus käsittelee korjausrakentamisen keskeisiä ongelmia työsuojelun kannalta. Päahuomio on kohdistettu korjaushankkeen purkutyövaiheeseen. Tulokset perustuvat kirjallisuustutkimukseen sekä työmailla suoritettuihin asiantuntijahaastatteluihin. Korjaushanke kokonaisuudessaan muodostuu lukuisista eri vaiheista sekä niiden tehtävistä ja osatehtävistä. Mitä aikaisemmassa vaiheessa työsuojelunäkökohdat voidaan ottaa huomioon, sitä turvallisemmin ja tehokkaammin hanke on mahdollista läpiviedä. Purkutöiden ennakkosuunnittelu ja selkeiden purkusuunnitelmien laatiminen ei ole vielä kovin yleistä. Rakenteiden perusteellisesta tutkimuksesta ja kunnonarvioinnista saatavaa tietoa ei pidetä työmailla merkityksellisenä toteutuksen kannalta. Purkaminen pyritään yleensä ajoittamaan hankkeen alkuun ja erottamaan se ajallisesti muista työvaiheista. Poikkeamiset tästä ovat johtuneet muun muassa suunnittelun keskeneräisyydestä ja purkamisen ennakoitua pitemmästä kestosta. Purkamiseen käytettävät työmenetelmät ovat tällä hetkellä vielä suurelta osin kehittymättömiä. Siksi purkamisessa esiintyy runsaasti työhygieenisiä haittatekijöitä ja tapaturmavaaroja. Työhygieenisistä haitoista tarkeimpia ovat pöly, melu ja tärinä. Pölyn kannalta ongelmallisimpina pidetään rapattujen tiiliseinien ja asbestia sisältävien rakenteiden purkua. Korjauskohteiden pohjaratkaisuista ja rakennetyypeistä johtuen purkujätteen horisontaalisiirrot tehdään usein ihmisvoimin. Työn fyysisen kuormittavuuden vuoksi tulisi lisätä erilaisten ahtaissa tiloissa liikkumaan kykenevien siirtolaitteiden ja apuvälineiden käyttöä. Voimakastehoisista pneumaattisista siirtolaitteista työmailla saadut kokemukset ovat myönteisiä. Keskeisiä tutkimuksen ja kehityksen kohteita ovat korjausrakentamisen suunnittelukäyttäntö, erityistekniikoiden ja muilla tekniikan aloilla saavutetun tietämyksen hyväksikäyttö purkutyömenetelmissä ja -laitteissa, siirtolaitteiden edelleen kehittely sekä työmaiden suojausjärjestelmien parantaminen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages78
ISBN (Print)951-38-2908-1
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number795
ISSN0358-5085

Keywords

  • buildings
  • renovating
  • working condition
  • accident preventation

Cite this

Christiansen, V., Flygare, P., & Hyödynmaa, M. (1987). Korjausrakentamisen työsuojeluongelmat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 795
Christiansen, Virve ; Flygare, Pertti ; Hyödynmaa, Marjo. / Korjausrakentamisen työsuojeluongelmat. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 78 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 795).
@book{fe055b65593441df8877266b97c18040,
title = "Korjausrakentamisen ty{\"o}suojeluongelmat",
abstract = "Tutkimus k{\"a}sittelee korjausrakentamisen keskeisi{\"a} ongelmia ty{\"o}suojelun kannalta. P{\"a}ahuomio on kohdistettu korjaushankkeen purkuty{\"o}vaiheeseen. Tulokset perustuvat kirjallisuustutkimukseen sek{\"a} ty{\"o}mailla suoritettuihin asiantuntijahaastatteluihin. Korjaushanke kokonaisuudessaan muodostuu lukuisista eri vaiheista sek{\"a} niiden teht{\"a}vist{\"a} ja osateht{\"a}vist{\"a}. Mit{\"a} aikaisemmassa vaiheessa ty{\"o}suojelun{\"a}k{\"o}kohdat voidaan ottaa huomioon, sit{\"a} turvallisemmin ja tehokkaammin hanke on mahdollista l{\"a}pivied{\"a}. Purkut{\"o}iden ennakkosuunnittelu ja selkeiden purkusuunnitelmien laatiminen ei ole viel{\"a} kovin yleist{\"a}. Rakenteiden perusteellisesta tutkimuksesta ja kunnonarvioinnista saatavaa tietoa ei pidet{\"a} ty{\"o}mailla merkityksellisen{\"a} toteutuksen kannalta. Purkaminen pyrit{\"a}{\"a}n yleens{\"a} ajoittamaan hankkeen alkuun ja erottamaan se ajallisesti muista ty{\"o}vaiheista. Poikkeamiset t{\"a}st{\"a} ovat johtuneet muun muassa suunnittelun keskener{\"a}isyydest{\"a} ja purkamisen ennakoitua pitemm{\"a}st{\"a} kestosta. Purkamiseen k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}t ty{\"o}menetelm{\"a}t ovat t{\"a}ll{\"a} hetkell{\"a} viel{\"a} suurelta osin kehittym{\"a}tt{\"o}mi{\"a}. Siksi purkamisessa esiintyy runsaasti ty{\"o}hygieenisi{\"a} haittatekij{\"o}it{\"a} ja tapaturmavaaroja. Ty{\"o}hygieenisist{\"a} haitoista tarkeimpia ovat p{\"o}ly, melu ja t{\"a}rin{\"a}. P{\"o}lyn kannalta ongelmallisimpina pidet{\"a}{\"a}n rapattujen tiiliseinien ja asbestia sis{\"a}lt{\"a}vien rakenteiden purkua. Korjauskohteiden pohjaratkaisuista ja rakennetyypeist{\"a} johtuen purkuj{\"a}tteen horisontaalisiirrot tehd{\"a}{\"a}n usein ihmisvoimin. Ty{\"o}n fyysisen kuormittavuuden vuoksi tulisi lis{\"a}t{\"a} erilaisten ahtaissa tiloissa liikkumaan kykenevien siirtolaitteiden ja apuv{\"a}lineiden k{\"a}ytt{\"o}{\"a}. Voimakastehoisista pneumaattisista siirtolaitteista ty{\"o}mailla saadut kokemukset ovat my{\"o}nteisi{\"a}. Keskeisi{\"a} tutkimuksen ja kehityksen kohteita ovat korjausrakentamisen suunnitteluk{\"a}ytt{\"a}nt{\"o}, erityistekniikoiden ja muilla tekniikan aloilla saavutetun tiet{\"a}myksen hyv{\"a}ksik{\"a}ytt{\"o} purkuty{\"o}menetelmiss{\"a} ja -laitteissa, siirtolaitteiden edelleen kehittely sek{\"a} ty{\"o}maiden suojausj{\"a}rjestelmien parantaminen.",
keywords = "buildings, renovating, working condition, accident preventation",
author = "Virve Christiansen and Pertti Flygare and Marjo Hy{\"o}dynmaa",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2908-1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "795",
address = "Finland",

}

Christiansen, V, Flygare, P & Hyödynmaa, M 1987, Korjausrakentamisen työsuojeluongelmat. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 795, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Korjausrakentamisen työsuojeluongelmat. / Christiansen, Virve; Flygare, Pertti; Hyödynmaa, Marjo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 78 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 795).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Korjausrakentamisen työsuojeluongelmat

AU - Christiansen, Virve

AU - Flygare, Pertti

AU - Hyödynmaa, Marjo

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Tutkimus käsittelee korjausrakentamisen keskeisiä ongelmia työsuojelun kannalta. Päahuomio on kohdistettu korjaushankkeen purkutyövaiheeseen. Tulokset perustuvat kirjallisuustutkimukseen sekä työmailla suoritettuihin asiantuntijahaastatteluihin. Korjaushanke kokonaisuudessaan muodostuu lukuisista eri vaiheista sekä niiden tehtävistä ja osatehtävistä. Mitä aikaisemmassa vaiheessa työsuojelunäkökohdat voidaan ottaa huomioon, sitä turvallisemmin ja tehokkaammin hanke on mahdollista läpiviedä. Purkutöiden ennakkosuunnittelu ja selkeiden purkusuunnitelmien laatiminen ei ole vielä kovin yleistä. Rakenteiden perusteellisesta tutkimuksesta ja kunnonarvioinnista saatavaa tietoa ei pidetä työmailla merkityksellisenä toteutuksen kannalta. Purkaminen pyritään yleensä ajoittamaan hankkeen alkuun ja erottamaan se ajallisesti muista työvaiheista. Poikkeamiset tästä ovat johtuneet muun muassa suunnittelun keskeneräisyydestä ja purkamisen ennakoitua pitemmästä kestosta. Purkamiseen käytettävät työmenetelmät ovat tällä hetkellä vielä suurelta osin kehittymättömiä. Siksi purkamisessa esiintyy runsaasti työhygieenisiä haittatekijöitä ja tapaturmavaaroja. Työhygieenisistä haitoista tarkeimpia ovat pöly, melu ja tärinä. Pölyn kannalta ongelmallisimpina pidetään rapattujen tiiliseinien ja asbestia sisältävien rakenteiden purkua. Korjauskohteiden pohjaratkaisuista ja rakennetyypeistä johtuen purkujätteen horisontaalisiirrot tehdään usein ihmisvoimin. Työn fyysisen kuormittavuuden vuoksi tulisi lisätä erilaisten ahtaissa tiloissa liikkumaan kykenevien siirtolaitteiden ja apuvälineiden käyttöä. Voimakastehoisista pneumaattisista siirtolaitteista työmailla saadut kokemukset ovat myönteisiä. Keskeisiä tutkimuksen ja kehityksen kohteita ovat korjausrakentamisen suunnittelukäyttäntö, erityistekniikoiden ja muilla tekniikan aloilla saavutetun tietämyksen hyväksikäyttö purkutyömenetelmissä ja -laitteissa, siirtolaitteiden edelleen kehittely sekä työmaiden suojausjärjestelmien parantaminen.

AB - Tutkimus käsittelee korjausrakentamisen keskeisiä ongelmia työsuojelun kannalta. Päahuomio on kohdistettu korjaushankkeen purkutyövaiheeseen. Tulokset perustuvat kirjallisuustutkimukseen sekä työmailla suoritettuihin asiantuntijahaastatteluihin. Korjaushanke kokonaisuudessaan muodostuu lukuisista eri vaiheista sekä niiden tehtävistä ja osatehtävistä. Mitä aikaisemmassa vaiheessa työsuojelunäkökohdat voidaan ottaa huomioon, sitä turvallisemmin ja tehokkaammin hanke on mahdollista läpiviedä. Purkutöiden ennakkosuunnittelu ja selkeiden purkusuunnitelmien laatiminen ei ole vielä kovin yleistä. Rakenteiden perusteellisesta tutkimuksesta ja kunnonarvioinnista saatavaa tietoa ei pidetä työmailla merkityksellisenä toteutuksen kannalta. Purkaminen pyritään yleensä ajoittamaan hankkeen alkuun ja erottamaan se ajallisesti muista työvaiheista. Poikkeamiset tästä ovat johtuneet muun muassa suunnittelun keskeneräisyydestä ja purkamisen ennakoitua pitemmästä kestosta. Purkamiseen käytettävät työmenetelmät ovat tällä hetkellä vielä suurelta osin kehittymättömiä. Siksi purkamisessa esiintyy runsaasti työhygieenisiä haittatekijöitä ja tapaturmavaaroja. Työhygieenisistä haitoista tarkeimpia ovat pöly, melu ja tärinä. Pölyn kannalta ongelmallisimpina pidetään rapattujen tiiliseinien ja asbestia sisältävien rakenteiden purkua. Korjauskohteiden pohjaratkaisuista ja rakennetyypeistä johtuen purkujätteen horisontaalisiirrot tehdään usein ihmisvoimin. Työn fyysisen kuormittavuuden vuoksi tulisi lisätä erilaisten ahtaissa tiloissa liikkumaan kykenevien siirtolaitteiden ja apuvälineiden käyttöä. Voimakastehoisista pneumaattisista siirtolaitteista työmailla saadut kokemukset ovat myönteisiä. Keskeisiä tutkimuksen ja kehityksen kohteita ovat korjausrakentamisen suunnittelukäyttäntö, erityistekniikoiden ja muilla tekniikan aloilla saavutetun tietämyksen hyväksikäyttö purkutyömenetelmissä ja -laitteissa, siirtolaitteiden edelleen kehittely sekä työmaiden suojausjärjestelmien parantaminen.

KW - buildings

KW - renovating

KW - working condition

KW - accident preventation

M3 - Report

SN - 951-38-2908-1

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Korjausrakentamisen työsuojeluongelmat

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Christiansen V, Flygare P, Hyödynmaa M. Korjausrakentamisen työsuojeluongelmat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 78 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 795).