Korjausrakentamisen työturvallisuus

Simo Sauni, Marjo Hyödynmaa, Katriina Huvi, Veli-Matti Uusimaa

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Korjausrakentamisen työturvallisuuden suurimmat ongelmat ovat purkutyöt, siirrot ja varastointi. Kohde itse aiheuttaa lukuisia ongelmia, jotka johtuvat rakennuksen sijainnista, kunnosta, saneerausasteesta, korjausaikataulusta tai rakennuksen korjaustyön aikaisesta käyttöasteesta. Korjausrakentamisessa korostuvat pöly- ja meluhaitat, sillä ne haittaavat jokaista korjauskohteessa työskentelevää tai asuvaa. Korjausrakentaminen vaatii erilaista ammattitaitoa sekä toisenlaisia tyomenetelmiä, koneita ja laitteita kuin uudisrakentamisessa käytetään. Kuitenkin korjausrakentamisessa käytetyt työmenetelmät, koneet ja laitteet on lainattu suoraan uudisrakentamisesta. Työntekijöillä, työnjohdolla sekä suunnittelijoilla on vielä vähän kokemusta korjausrakentamisesta. Korjausrakentamisen suunnitteluun olisi varattava enemmän aikaa kuin vastaavankokoiseen uudisrakennukseen tarvitaan. Suunnitteluun pitäisi kuulua vanhojen rakenteiden inventointi, jossa joudutaan tekemään koepurkuja, tarkistusmittauksia ja käyttämään ainetta rikkomattomia tutkimusmenetelmiä. Suunnittelun yhteydessä olisi hyvä tehdä asbesti-inventaario, jolloin asbestipurkutyöt voidaan tehdä ennen muita työvaiheita. Tutkimuksen aikana aloitettiin korjausrakentamisen turvallisuustiedoston laatiminen. Turvallisuustiedostoon laadittiin viisi ensimmäistä korttia, jotka ovat siirtojen, varastoinnin sekä purkutöiden turvallisuus ja henkilönsuojaus sekä pölyntorjunta. Tutkimuksen muina käytännön tuloksina syntyivät Ilmoita vaaroista -lomake sekä korjausrakentamisen ABC-oppaan luonnos. Ilmoita vaaraoista -lomaketta voidaan käyttää rakennustyömailla vaarojen ja ongelmien ilmoittamiseen. Korjausrakentamisen ABC-opas on tarkoitettu työntekijöille työnopastusmateriaaliksi. Opas laadittiin ABC-kirjan kaltaiseksi, jossa jokaisen kirjaimen kohdalla esitellään muutama korjausrakentamiseen liittyvä työturvallisuusasia.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages122
ISBN (Print)951-38-3581-2
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1048
ISSN0358-5085

Keywords

  • building construction
  • repairing
  • occupational safety
  • accident prevention

Cite this

Sauni, S., Hyödynmaa, M., Huvi, K., & Uusimaa, V-M. (1989). Korjausrakentamisen työturvallisuus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1048
Sauni, Simo ; Hyödynmaa, Marjo ; Huvi, Katriina ; Uusimaa, Veli-Matti. / Korjausrakentamisen työturvallisuus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 122 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1048).
@book{84f6723fa4584b76a89f11d553d9665e,
title = "Korjausrakentamisen ty{\"o}turvallisuus",
abstract = "Korjausrakentamisen ty{\"o}turvallisuuden suurimmat ongelmat ovat purkuty{\"o}t, siirrot ja varastointi. Kohde itse aiheuttaa lukuisia ongelmia, jotka johtuvat rakennuksen sijainnista, kunnosta, saneerausasteesta, korjausaikataulusta tai rakennuksen korjausty{\"o}n aikaisesta k{\"a}ytt{\"o}asteesta. Korjausrakentamisessa korostuvat p{\"o}ly- ja meluhaitat, sill{\"a} ne haittaavat jokaista korjauskohteessa ty{\"o}skentelev{\"a}{\"a} tai asuvaa. Korjausrakentaminen vaatii erilaista ammattitaitoa sek{\"a} toisenlaisia tyomenetelmi{\"a}, koneita ja laitteita kuin uudisrakentamisessa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n. Kuitenkin korjausrakentamisessa k{\"a}ytetyt ty{\"o}menetelm{\"a}t, koneet ja laitteet on lainattu suoraan uudisrakentamisesta. Ty{\"o}ntekij{\"o}ill{\"a}, ty{\"o}njohdolla sek{\"a} suunnittelijoilla on viel{\"a} v{\"a}h{\"a}n kokemusta korjausrakentamisesta. Korjausrakentamisen suunnitteluun olisi varattava enemm{\"a}n aikaa kuin vastaavankokoiseen uudisrakennukseen tarvitaan. Suunnitteluun pit{\"a}isi kuulua vanhojen rakenteiden inventointi, jossa joudutaan tekem{\"a}{\"a}n koepurkuja, tarkistusmittauksia ja k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}{\"a}n ainetta rikkomattomia tutkimusmenetelmi{\"a}. Suunnittelun yhteydess{\"a} olisi hyv{\"a} tehd{\"a} asbesti-inventaario, jolloin asbestipurkuty{\"o}t voidaan tehd{\"a} ennen muita ty{\"o}vaiheita. Tutkimuksen aikana aloitettiin korjausrakentamisen turvallisuustiedoston laatiminen. Turvallisuustiedostoon laadittiin viisi ensimm{\"a}ist{\"a} korttia, jotka ovat siirtojen, varastoinnin sek{\"a} purkut{\"o}iden turvallisuus ja henkil{\"o}nsuojaus sek{\"a} p{\"o}lyntorjunta. Tutkimuksen muina k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n tuloksina syntyiv{\"a}t Ilmoita vaaroista -lomake sek{\"a} korjausrakentamisen ABC-oppaan luonnos. Ilmoita vaaraoista -lomaketta voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} rakennusty{\"o}mailla vaarojen ja ongelmien ilmoittamiseen. Korjausrakentamisen ABC-opas on tarkoitettu ty{\"o}ntekij{\"o}ille ty{\"o}nopastusmateriaaliksi. Opas laadittiin ABC-kirjan kaltaiseksi, jossa jokaisen kirjaimen kohdalla esitell{\"a}{\"a}n muutama korjausrakentamiseen liittyv{\"a} ty{\"o}turvallisuusasia.",
keywords = "building construction, repairing, occupational safety, accident prevention",
author = "Simo Sauni and Marjo Hy{\"o}dynmaa and Katriina Huvi and Veli-Matti Uusimaa",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3581-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1048",
address = "Finland",

}

Sauni, S, Hyödynmaa, M, Huvi, K & Uusimaa, V-M 1989, Korjausrakentamisen työturvallisuus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1048, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Korjausrakentamisen työturvallisuus. / Sauni, Simo; Hyödynmaa, Marjo; Huvi, Katriina; Uusimaa, Veli-Matti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 122 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1048).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Korjausrakentamisen työturvallisuus

AU - Sauni, Simo

AU - Hyödynmaa, Marjo

AU - Huvi, Katriina

AU - Uusimaa, Veli-Matti

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Korjausrakentamisen työturvallisuuden suurimmat ongelmat ovat purkutyöt, siirrot ja varastointi. Kohde itse aiheuttaa lukuisia ongelmia, jotka johtuvat rakennuksen sijainnista, kunnosta, saneerausasteesta, korjausaikataulusta tai rakennuksen korjaustyön aikaisesta käyttöasteesta. Korjausrakentamisessa korostuvat pöly- ja meluhaitat, sillä ne haittaavat jokaista korjauskohteessa työskentelevää tai asuvaa. Korjausrakentaminen vaatii erilaista ammattitaitoa sekä toisenlaisia tyomenetelmiä, koneita ja laitteita kuin uudisrakentamisessa käytetään. Kuitenkin korjausrakentamisessa käytetyt työmenetelmät, koneet ja laitteet on lainattu suoraan uudisrakentamisesta. Työntekijöillä, työnjohdolla sekä suunnittelijoilla on vielä vähän kokemusta korjausrakentamisesta. Korjausrakentamisen suunnitteluun olisi varattava enemmän aikaa kuin vastaavankokoiseen uudisrakennukseen tarvitaan. Suunnitteluun pitäisi kuulua vanhojen rakenteiden inventointi, jossa joudutaan tekemään koepurkuja, tarkistusmittauksia ja käyttämään ainetta rikkomattomia tutkimusmenetelmiä. Suunnittelun yhteydessä olisi hyvä tehdä asbesti-inventaario, jolloin asbestipurkutyöt voidaan tehdä ennen muita työvaiheita. Tutkimuksen aikana aloitettiin korjausrakentamisen turvallisuustiedoston laatiminen. Turvallisuustiedostoon laadittiin viisi ensimmäistä korttia, jotka ovat siirtojen, varastoinnin sekä purkutöiden turvallisuus ja henkilönsuojaus sekä pölyntorjunta. Tutkimuksen muina käytännön tuloksina syntyivät Ilmoita vaaroista -lomake sekä korjausrakentamisen ABC-oppaan luonnos. Ilmoita vaaraoista -lomaketta voidaan käyttää rakennustyömailla vaarojen ja ongelmien ilmoittamiseen. Korjausrakentamisen ABC-opas on tarkoitettu työntekijöille työnopastusmateriaaliksi. Opas laadittiin ABC-kirjan kaltaiseksi, jossa jokaisen kirjaimen kohdalla esitellään muutama korjausrakentamiseen liittyvä työturvallisuusasia.

AB - Korjausrakentamisen työturvallisuuden suurimmat ongelmat ovat purkutyöt, siirrot ja varastointi. Kohde itse aiheuttaa lukuisia ongelmia, jotka johtuvat rakennuksen sijainnista, kunnosta, saneerausasteesta, korjausaikataulusta tai rakennuksen korjaustyön aikaisesta käyttöasteesta. Korjausrakentamisessa korostuvat pöly- ja meluhaitat, sillä ne haittaavat jokaista korjauskohteessa työskentelevää tai asuvaa. Korjausrakentaminen vaatii erilaista ammattitaitoa sekä toisenlaisia tyomenetelmiä, koneita ja laitteita kuin uudisrakentamisessa käytetään. Kuitenkin korjausrakentamisessa käytetyt työmenetelmät, koneet ja laitteet on lainattu suoraan uudisrakentamisesta. Työntekijöillä, työnjohdolla sekä suunnittelijoilla on vielä vähän kokemusta korjausrakentamisesta. Korjausrakentamisen suunnitteluun olisi varattava enemmän aikaa kuin vastaavankokoiseen uudisrakennukseen tarvitaan. Suunnitteluun pitäisi kuulua vanhojen rakenteiden inventointi, jossa joudutaan tekemään koepurkuja, tarkistusmittauksia ja käyttämään ainetta rikkomattomia tutkimusmenetelmiä. Suunnittelun yhteydessä olisi hyvä tehdä asbesti-inventaario, jolloin asbestipurkutyöt voidaan tehdä ennen muita työvaiheita. Tutkimuksen aikana aloitettiin korjausrakentamisen turvallisuustiedoston laatiminen. Turvallisuustiedostoon laadittiin viisi ensimmäistä korttia, jotka ovat siirtojen, varastoinnin sekä purkutöiden turvallisuus ja henkilönsuojaus sekä pölyntorjunta. Tutkimuksen muina käytännön tuloksina syntyivät Ilmoita vaaroista -lomake sekä korjausrakentamisen ABC-oppaan luonnos. Ilmoita vaaraoista -lomaketta voidaan käyttää rakennustyömailla vaarojen ja ongelmien ilmoittamiseen. Korjausrakentamisen ABC-opas on tarkoitettu työntekijöille työnopastusmateriaaliksi. Opas laadittiin ABC-kirjan kaltaiseksi, jossa jokaisen kirjaimen kohdalla esitellään muutama korjausrakentamiseen liittyvä työturvallisuusasia.

KW - building construction

KW - repairing

KW - occupational safety

KW - accident prevention

M3 - Report

SN - 951-38-3581-2

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Korjausrakentamisen työturvallisuus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Sauni S, Hyödynmaa M, Huvi K, Uusimaa V-M. Korjausrakentamisen työturvallisuus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 122 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1048).