Korkealämpötilamateriaalit: Pinnoitus, hitsaus ja käyttökokeet

Kai Laitinen, Jouko Ruusila

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Raportissa tarkastellaan kirjallisuuteen perustuen korkeiden lämpötilojen vaikutusta materiaaleihin ja pinnoitteisiin. Lisäksi esitetään tulokset kokeista, joissa tutkittiin korkean lämpötilan vaikutusta valittuihin materiaaleihin, pinnoitteisiin ja hitsausliitoksiin. Kokeet osoittavat, että kuumakorroosiolle altistuvia materiaaleja valittaessa on tarkasteltava materiaalin kunkin seosaineen käyttäytymistä käyttöoloissa. Jauhepakkausaluminoinnin todettiin suojaavan teräksiä hapettumiselta. Termisesti ruiskutettujen pinnoitteiden kiinnitarttumiseen ja huokoisuuteen on syytä kiinnittää huomiota. Korkealämpötilakäytöllä ei ollut vaikutusta hitsausliitosten lujuuteen: liitosten sitkeys huononi, pysyi ennallaan tai parani materiaaleista riippuen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages50
ISBN (Print)951-38-3527-8
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number645
ISSN0358-5077

Fingerprint

Welding
Temperature

Keywords

  • high temperature tests
  • high temperature metals
  • materials tests
  • evatings
  • properties
  • durability
  • welded joints
  • oxidation resistance
  • welding

Cite this

Laitinen, K., & Ruusila, J. (1989). Korkealämpötilamateriaalit: Pinnoitus, hitsaus ja käyttökokeet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 645
Laitinen, Kai ; Ruusila, Jouko. / Korkealämpötilamateriaalit : Pinnoitus, hitsaus ja käyttökokeet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 50 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 645).
@book{d9023002399a4f68a3960b131ce85f95,
title = "Korkeal{\"a}mp{\"o}tilamateriaalit: Pinnoitus, hitsaus ja k{\"a}ytt{\"o}kokeet",
abstract = "Raportissa tarkastellaan kirjallisuuteen perustuen korkeiden l{\"a}mp{\"o}tilojen vaikutusta materiaaleihin ja pinnoitteisiin. Lis{\"a}ksi esitet{\"a}{\"a}n tulokset kokeista, joissa tutkittiin korkean l{\"a}mp{\"o}tilan vaikutusta valittuihin materiaaleihin, pinnoitteisiin ja hitsausliitoksiin. Kokeet osoittavat, ett{\"a} kuumakorroosiolle altistuvia materiaaleja valittaessa on tarkasteltava materiaalin kunkin seosaineen k{\"a}ytt{\"a}ytymist{\"a} k{\"a}ytt{\"o}oloissa. Jauhepakkausaluminoinnin todettiin suojaavan ter{\"a}ksi{\"a} hapettumiselta. Termisesti ruiskutettujen pinnoitteiden kiinnitarttumiseen ja huokoisuuteen on syyt{\"a} kiinnitt{\"a}{\"a} huomiota. Korkeal{\"a}mp{\"o}tilak{\"a}yt{\"o}ll{\"a} ei ollut vaikutusta hitsausliitosten lujuuteen: liitosten sitkeys huononi, pysyi ennallaan tai parani materiaaleista riippuen.",
keywords = "high temperature tests, high temperature metals, materials tests, evatings, properties, durability, welded joints, oxidation resistance, welding",
author = "Kai Laitinen and Jouko Ruusila",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3527-8",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "645",
address = "Finland",

}

Laitinen, K & Ruusila, J 1989, Korkealämpötilamateriaalit: Pinnoitus, hitsaus ja käyttökokeet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 645, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Korkealämpötilamateriaalit : Pinnoitus, hitsaus ja käyttökokeet. / Laitinen, Kai; Ruusila, Jouko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 50 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 645).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Korkealämpötilamateriaalit

T2 - Pinnoitus, hitsaus ja käyttökokeet

AU - Laitinen, Kai

AU - Ruusila, Jouko

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Raportissa tarkastellaan kirjallisuuteen perustuen korkeiden lämpötilojen vaikutusta materiaaleihin ja pinnoitteisiin. Lisäksi esitetään tulokset kokeista, joissa tutkittiin korkean lämpötilan vaikutusta valittuihin materiaaleihin, pinnoitteisiin ja hitsausliitoksiin. Kokeet osoittavat, että kuumakorroosiolle altistuvia materiaaleja valittaessa on tarkasteltava materiaalin kunkin seosaineen käyttäytymistä käyttöoloissa. Jauhepakkausaluminoinnin todettiin suojaavan teräksiä hapettumiselta. Termisesti ruiskutettujen pinnoitteiden kiinnitarttumiseen ja huokoisuuteen on syytä kiinnittää huomiota. Korkealämpötilakäytöllä ei ollut vaikutusta hitsausliitosten lujuuteen: liitosten sitkeys huononi, pysyi ennallaan tai parani materiaaleista riippuen.

AB - Raportissa tarkastellaan kirjallisuuteen perustuen korkeiden lämpötilojen vaikutusta materiaaleihin ja pinnoitteisiin. Lisäksi esitetään tulokset kokeista, joissa tutkittiin korkean lämpötilan vaikutusta valittuihin materiaaleihin, pinnoitteisiin ja hitsausliitoksiin. Kokeet osoittavat, että kuumakorroosiolle altistuvia materiaaleja valittaessa on tarkasteltava materiaalin kunkin seosaineen käyttäytymistä käyttöoloissa. Jauhepakkausaluminoinnin todettiin suojaavan teräksiä hapettumiselta. Termisesti ruiskutettujen pinnoitteiden kiinnitarttumiseen ja huokoisuuteen on syytä kiinnittää huomiota. Korkealämpötilakäytöllä ei ollut vaikutusta hitsausliitosten lujuuteen: liitosten sitkeys huononi, pysyi ennallaan tai parani materiaaleista riippuen.

KW - high temperature tests

KW - high temperature metals

KW - materials tests

KW - evatings

KW - properties

KW - durability

KW - welded joints

KW - oxidation resistance

KW - welding

M3 - Report

SN - 951-38-3527-8

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Korkealämpötilamateriaalit

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Laitinen K, Ruusila J. Korkealämpötilamateriaalit: Pinnoitus, hitsaus ja käyttökokeet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 50 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 645).