Korkealujuuksiset teräkset talonrakennustekniikassa

Jouko Kouhi

Research output: Book/ReportReport

1 Citation (Scopus)

Abstract

Tutkimuksessa on kerätty koetuloksia rakenteista, joissa on käytetty korkealujuuksisia teräksiä. Korkealujunksiseksi teräkseksi on katsottu teräs, jonka myötäraja on vähintään 400 MPa. Nämä koetulokset (lähes 300) on analysoitu Suomen uuden teräsrakenteita koskevan ohjeen B7 mukaisesti. Tutkimuksessa on arvioitu ohjeen B7 soveltuvuutta korkealujuuksisille teräksille. Niiltä alueilta, joilta koetuloksia on käytettävissä (esim. puristetut I-profiilit ja kotelot), näyttävät ohjeen B7 mukaiset laskentamenetelmät yleensä antavan varmalla puolen olevia tuloksia. Taivutettujen palkkien (myös hybridipalkit) osalta ohjetta B7 voitaneen soveltaa, kunhan mitoituksessa ei mennä plastiselle alueelle. Eri maiden normien kannanotot korkealujuuksisten terästen laskentamenetelmistä poikkeavat oleellisesti toisistaan. Tärkeimmät alueet, joilta tarvitaan lisäselvityksiä ja koetuloksia, ovat staattisesti kuormitettujen liitosten mitoitus, avoprofiilitekniikka, palotekninen mitoitus, pistekuormakestävyys, liittorakenteet ja plastisuusteorian käyttömahdollisuus.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages254
ISBN (Print)951-38-3202-3
Publication statusPublished - 1988
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number551
ISSN0358-5077

Fingerprint

steel

Keywords

  • high strength steels
  • building construction
  • testing
  • test methods
  • specifications
  • Finland
  • steel structures
  • design criteria

Cite this

Kouhi, J. (1988). Korkealujuuksiset teräkset talonrakennustekniikassa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 551
Kouhi, Jouko. / Korkealujuuksiset teräkset talonrakennustekniikassa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 254 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 551).
@book{0753b1f4b6964e8e8fd270a2869624e6,
title = "Korkealujuuksiset ter{\"a}kset talonrakennustekniikassa",
abstract = "Tutkimuksessa on ker{\"a}tty koetuloksia rakenteista, joissa on k{\"a}ytetty korkealujuuksisia ter{\"a}ksi{\"a}. Korkealujunksiseksi ter{\"a}kseksi on katsottu ter{\"a}s, jonka my{\"o}t{\"a}raja on v{\"a}hint{\"a}{\"a}n 400 MPa. N{\"a}m{\"a} koetulokset (l{\"a}hes 300) on analysoitu Suomen uuden ter{\"a}srakenteita koskevan ohjeen B7 mukaisesti. Tutkimuksessa on arvioitu ohjeen B7 soveltuvuutta korkealujuuksisille ter{\"a}ksille. Niilt{\"a} alueilta, joilta koetuloksia on k{\"a}ytett{\"a}viss{\"a} (esim. puristetut I-profiilit ja kotelot), n{\"a}ytt{\"a}v{\"a}t ohjeen B7 mukaiset laskentamenetelm{\"a}t yleens{\"a} antavan varmalla puolen olevia tuloksia. Taivutettujen palkkien (my{\"o}s hybridipalkit) osalta ohjetta B7 voitaneen soveltaa, kunhan mitoituksessa ei menn{\"a} plastiselle alueelle. Eri maiden normien kannanotot korkealujuuksisten ter{\"a}sten laskentamenetelmist{\"a} poikkeavat oleellisesti toisistaan. T{\"a}rkeimm{\"a}t alueet, joilta tarvitaan lis{\"a}selvityksi{\"a} ja koetuloksia, ovat staattisesti kuormitettujen liitosten mitoitus, avoprofiilitekniikka, palotekninen mitoitus, pistekuormakest{\"a}vyys, liittorakenteet ja plastisuusteorian k{\"a}ytt{\"o}mahdollisuus.",
keywords = "high strength steels, building construction, testing, test methods, specifications, Finland, steel structures, design criteria",
author = "Jouko Kouhi",
year = "1988",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3202-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "551",
address = "Finland",

}

Kouhi, J 1988, Korkealujuuksiset teräkset talonrakennustekniikassa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 551, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Korkealujuuksiset teräkset talonrakennustekniikassa. / Kouhi, Jouko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 254 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 551).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Korkealujuuksiset teräkset talonrakennustekniikassa

AU - Kouhi, Jouko

PY - 1988

Y1 - 1988

N2 - Tutkimuksessa on kerätty koetuloksia rakenteista, joissa on käytetty korkealujuuksisia teräksiä. Korkealujunksiseksi teräkseksi on katsottu teräs, jonka myötäraja on vähintään 400 MPa. Nämä koetulokset (lähes 300) on analysoitu Suomen uuden teräsrakenteita koskevan ohjeen B7 mukaisesti. Tutkimuksessa on arvioitu ohjeen B7 soveltuvuutta korkealujuuksisille teräksille. Niiltä alueilta, joilta koetuloksia on käytettävissä (esim. puristetut I-profiilit ja kotelot), näyttävät ohjeen B7 mukaiset laskentamenetelmät yleensä antavan varmalla puolen olevia tuloksia. Taivutettujen palkkien (myös hybridipalkit) osalta ohjetta B7 voitaneen soveltaa, kunhan mitoituksessa ei mennä plastiselle alueelle. Eri maiden normien kannanotot korkealujuuksisten terästen laskentamenetelmistä poikkeavat oleellisesti toisistaan. Tärkeimmät alueet, joilta tarvitaan lisäselvityksiä ja koetuloksia, ovat staattisesti kuormitettujen liitosten mitoitus, avoprofiilitekniikka, palotekninen mitoitus, pistekuormakestävyys, liittorakenteet ja plastisuusteorian käyttömahdollisuus.

AB - Tutkimuksessa on kerätty koetuloksia rakenteista, joissa on käytetty korkealujuuksisia teräksiä. Korkealujunksiseksi teräkseksi on katsottu teräs, jonka myötäraja on vähintään 400 MPa. Nämä koetulokset (lähes 300) on analysoitu Suomen uuden teräsrakenteita koskevan ohjeen B7 mukaisesti. Tutkimuksessa on arvioitu ohjeen B7 soveltuvuutta korkealujuuksisille teräksille. Niiltä alueilta, joilta koetuloksia on käytettävissä (esim. puristetut I-profiilit ja kotelot), näyttävät ohjeen B7 mukaiset laskentamenetelmät yleensä antavan varmalla puolen olevia tuloksia. Taivutettujen palkkien (myös hybridipalkit) osalta ohjetta B7 voitaneen soveltaa, kunhan mitoituksessa ei mennä plastiselle alueelle. Eri maiden normien kannanotot korkealujuuksisten terästen laskentamenetelmistä poikkeavat oleellisesti toisistaan. Tärkeimmät alueet, joilta tarvitaan lisäselvityksiä ja koetuloksia, ovat staattisesti kuormitettujen liitosten mitoitus, avoprofiilitekniikka, palotekninen mitoitus, pistekuormakestävyys, liittorakenteet ja plastisuusteorian käyttömahdollisuus.

KW - high strength steels

KW - building construction

KW - testing

KW - test methods

KW - specifications

KW - Finland

KW - steel structures

KW - design criteria

M3 - Report

SN - 951-38-3202-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Korkealujuuksiset teräkset talonrakennustekniikassa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kouhi J. Korkealujuuksiset teräkset talonrakennustekniikassa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 254 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 551).