Korrelaatiotekniikan käyttö akustisessa virtausmittauksessa

Matti Knuuttila

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Yhtenä teollisuuden tärkeimpänä mittauksena voidaan pitää virtausmittausta. Nykyisin on yhä enemmän kiinnitetty huomiota virtausmittareiden tarkkuuteen ja mittareiden asennuspaikkoihin liittyviin hydrodynaamisiin ongelmiin teollisuuslaitoksissa. Aikaisemmin kehitetyt ultraääneen perustuneet virtausmittarit ovat tarkkuudeltaan keskitasoisia ja voimakkaasti virtausoloista riippuvia. Tutkimuksessa kehitettiin uudentyyppinen, virtausprofiilista riippumaton korrelaatiotekniikkaan perustuva virtausmittausmenetelmä kaasuvirtauksiin. Menetelmän antamia tuloksia verrattiin tarkuusmittalaippaan (ISO 5167) sekä kaupalliseen vortex-virtausmittariin. Menetelmä on tarkka ja luotettava laajalla mittausalueella (0,1 - 70 m/s). Lisäksi se tarjoaa uusia mittausmahdollisuuksia aikaisempiin menetelmiin verrattuna. Tutkittiin myös äänikentän etenemistä nestetäytteisissä putkissa ja selvitettiin teoreettisesti ja kokeellisesti äänen dispersiivistä käyttäytymistä suurissa putkissa. Kehitettyjä uusia dispersiokorjausmenetelmiä sovellettiin teoreettisiin ja kokeellisiin korrelaatiofunktioihin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages54
ISBN (Print)951-38-3011-X
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number792
ISSN0358-5085

Keywords

  • flow measurement
  • gas meters
  • correlatio
  • techniques

Cite this

Knuuttila, M. (1987). Korrelaatiotekniikan käyttö akustisessa virtausmittauksessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 792
Knuuttila, Matti. / Korrelaatiotekniikan käyttö akustisessa virtausmittauksessa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 54 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 792).
@book{57b4528feee24f998aa2a819d7cd636e,
title = "Korrelaatiotekniikan k{\"a}ytt{\"o} akustisessa virtausmittauksessa",
abstract = "Yhten{\"a} teollisuuden t{\"a}rkeimp{\"a}n{\"a} mittauksena voidaan pit{\"a}{\"a} virtausmittausta. Nykyisin on yh{\"a} enemm{\"a}n kiinnitetty huomiota virtausmittareiden tarkkuuteen ja mittareiden asennuspaikkoihin liittyviin hydrodynaamisiin ongelmiin teollisuuslaitoksissa. Aikaisemmin kehitetyt ultra{\"a}{\"a}neen perustuneet virtausmittarit ovat tarkkuudeltaan keskitasoisia ja voimakkaasti virtausoloista riippuvia. Tutkimuksessa kehitettiin uudentyyppinen, virtausprofiilista riippumaton korrelaatiotekniikkaan perustuva virtausmittausmenetelm{\"a} kaasuvirtauksiin. Menetelm{\"a}n antamia tuloksia verrattiin tarkuusmittalaippaan (ISO 5167) sek{\"a} kaupalliseen vortex-virtausmittariin. Menetelm{\"a} on tarkka ja luotettava laajalla mittausalueella (0,1 - 70 m/s). Lis{\"a}ksi se tarjoaa uusia mittausmahdollisuuksia aikaisempiin menetelmiin verrattuna. Tutkittiin my{\"o}s {\"a}{\"a}nikent{\"a}n etenemist{\"a} nestet{\"a}ytteisiss{\"a} putkissa ja selvitettiin teoreettisesti ja kokeellisesti {\"a}{\"a}nen dispersiivist{\"a} k{\"a}ytt{\"a}ytymist{\"a} suurissa putkissa. Kehitettyj{\"a} uusia dispersiokorjausmenetelmi{\"a} sovellettiin teoreettisiin ja kokeellisiin korrelaatiofunktioihin.",
keywords = "flow measurement, gas meters, correlatio, techniques",
author = "Matti Knuuttila",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3011-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "792",
address = "Finland",

}

Knuuttila, M 1987, Korrelaatiotekniikan käyttö akustisessa virtausmittauksessa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 792, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Korrelaatiotekniikan käyttö akustisessa virtausmittauksessa. / Knuuttila, Matti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 54 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 792).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Korrelaatiotekniikan käyttö akustisessa virtausmittauksessa

AU - Knuuttila, Matti

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Yhtenä teollisuuden tärkeimpänä mittauksena voidaan pitää virtausmittausta. Nykyisin on yhä enemmän kiinnitetty huomiota virtausmittareiden tarkkuuteen ja mittareiden asennuspaikkoihin liittyviin hydrodynaamisiin ongelmiin teollisuuslaitoksissa. Aikaisemmin kehitetyt ultraääneen perustuneet virtausmittarit ovat tarkkuudeltaan keskitasoisia ja voimakkaasti virtausoloista riippuvia. Tutkimuksessa kehitettiin uudentyyppinen, virtausprofiilista riippumaton korrelaatiotekniikkaan perustuva virtausmittausmenetelmä kaasuvirtauksiin. Menetelmän antamia tuloksia verrattiin tarkuusmittalaippaan (ISO 5167) sekä kaupalliseen vortex-virtausmittariin. Menetelmä on tarkka ja luotettava laajalla mittausalueella (0,1 - 70 m/s). Lisäksi se tarjoaa uusia mittausmahdollisuuksia aikaisempiin menetelmiin verrattuna. Tutkittiin myös äänikentän etenemistä nestetäytteisissä putkissa ja selvitettiin teoreettisesti ja kokeellisesti äänen dispersiivistä käyttäytymistä suurissa putkissa. Kehitettyjä uusia dispersiokorjausmenetelmiä sovellettiin teoreettisiin ja kokeellisiin korrelaatiofunktioihin.

AB - Yhtenä teollisuuden tärkeimpänä mittauksena voidaan pitää virtausmittausta. Nykyisin on yhä enemmän kiinnitetty huomiota virtausmittareiden tarkkuuteen ja mittareiden asennuspaikkoihin liittyviin hydrodynaamisiin ongelmiin teollisuuslaitoksissa. Aikaisemmin kehitetyt ultraääneen perustuneet virtausmittarit ovat tarkkuudeltaan keskitasoisia ja voimakkaasti virtausoloista riippuvia. Tutkimuksessa kehitettiin uudentyyppinen, virtausprofiilista riippumaton korrelaatiotekniikkaan perustuva virtausmittausmenetelmä kaasuvirtauksiin. Menetelmän antamia tuloksia verrattiin tarkuusmittalaippaan (ISO 5167) sekä kaupalliseen vortex-virtausmittariin. Menetelmä on tarkka ja luotettava laajalla mittausalueella (0,1 - 70 m/s). Lisäksi se tarjoaa uusia mittausmahdollisuuksia aikaisempiin menetelmiin verrattuna. Tutkittiin myös äänikentän etenemistä nestetäytteisissä putkissa ja selvitettiin teoreettisesti ja kokeellisesti äänen dispersiivistä käyttäytymistä suurissa putkissa. Kehitettyjä uusia dispersiokorjausmenetelmiä sovellettiin teoreettisiin ja kokeellisiin korrelaatiofunktioihin.

KW - flow measurement

KW - gas meters

KW - correlatio

KW - techniques

M3 - Report

SN - 951-38-3011-X

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Korrelaatiotekniikan käyttö akustisessa virtausmittauksessa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Knuuttila M. Korrelaatiotekniikan käyttö akustisessa virtausmittauksessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 54 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 792).