Korroosio ja ilmastolliset vaikutukset elektroniikassa

Risto Hienonen, Reima Lahtinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Elektroniikan korroosion hallinnasta ja erilaisten suojaustapojen tuntemisesta on tullut yksi tärkeistä suunnittelun osa-alueista, koska elektroniikkaa käytetään yhä enemmän integroituna erilaisiin laitteisiin olosuhteissa, joiden korrosiivisuus on suuri. Toisaalta elektroniikan pakkaus-tiheyden kasvaminen on tehnyt elektroniikan herkäksi ympäristön korrodoiville vaikutuksille myös lievemmissä olosuhteissa. Projektissa kartoitettiin niitä vaikutusmekanismeja, joilla ilmasto ja muut ympäristötekijät, laitteiden käyttötapa ja rakenne sekä valmistusprosessi vaikuttavat elektroniikan korrodoi-tumiseen ja vikaantumiseen. Näiden ongelmien ratkaisemiseen kehitettiin menettely, jonka avulla sekä kokenut että aloitteleva suunnittelija voivat tarkistaa käyttämänsä korroosion-torjuntatekniikan kelvollisuuden sekä osaavat ennakoida mahdollisia korroosio-ongelmia laitteen rakenteessa ja osaavat myös löytää uusia lähestymistapoja ratkaista niitä. Julkaisussa esitetään myös käyttöolosuhteiden korrosiivisuuden arviointimenettely. Lisäksi kuvataan erilaisia korroosiotyyppejä ja suojautumista niitä vastaan, korroosion analyysi- ja mittausmenetelmiä sekä korroosioalttiuden tutkimisessa ja laadunvarmistuksessa käytettäviä testausmenetelmiä. Julkaisuun sisältyvät laajahkot luettelot korroosiota ja ilmastollisia vaikutuksia koskevista standardeista ja kirjallisuudesta. Tämä julkaisu on saatavissa sekä suomen- että englanninkielisenä (VTT Publications 413).
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages238
ISBN (Print)951-38-5019-6
Publication statusPublished - 2000
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Julkaisuja - Publikationer
Number842
ISSN1235-0613

Fingerprint

corrosion
electronics

Keywords

 • corrosion
 • electronics
 • electronic equipment
 • design
 • verification
 • atmosphere
 • climate
 • moisture
 • humidity
 • pollution
 • quality
 • quality control
 • temperature
 • corrosive gas
 • measurement
 • tests
 • environmental tests
 • Finland

Cite this

Hienonen, R., & Lahtinen, R. (2000). Korroosio ja ilmastolliset vaikutukset elektroniikassa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Julkaisuja - Publikationer, No. 842
Hienonen, Risto ; Lahtinen, Reima. / Korroosio ja ilmastolliset vaikutukset elektroniikassa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. 238 p. (VTT Julkaisuja - Publikationer; No. 842).
@book{1d8c66940912481a8a098dddf7c126ca,
title = "Korroosio ja ilmastolliset vaikutukset elektroniikassa",
abstract = "Elektroniikan korroosion hallinnasta ja erilaisten suojaustapojen tuntemisesta on tullut yksi t{\"a}rkeist{\"a} suunnittelun osa-alueista, koska elektroniikkaa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n yh{\"a} enemm{\"a}n integroituna erilaisiin laitteisiin olosuhteissa, joiden korrosiivisuus on suuri. Toisaalta elektroniikan pakkaus-tiheyden kasvaminen on tehnyt elektroniikan herk{\"a}ksi ymp{\"a}rist{\"o}n korrodoiville vaikutuksille my{\"o}s lievemmiss{\"a} olosuhteissa. Projektissa kartoitettiin niit{\"a} vaikutusmekanismeja, joilla ilmasto ja muut ymp{\"a}rist{\"o}tekij{\"a}t, laitteiden k{\"a}ytt{\"o}tapa ja rakenne sek{\"a} valmistusprosessi vaikuttavat elektroniikan korrodoi-tumiseen ja vikaantumiseen. N{\"a}iden ongelmien ratkaisemiseen kehitettiin menettely, jonka avulla sek{\"a} kokenut ett{\"a} aloitteleva suunnittelija voivat tarkistaa k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}ns{\"a} korroosion-torjuntatekniikan kelvollisuuden sek{\"a} osaavat ennakoida mahdollisia korroosio-ongelmia laitteen rakenteessa ja osaavat my{\"o}s l{\"o}yt{\"a}{\"a} uusia l{\"a}hestymistapoja ratkaista niit{\"a}. Julkaisussa esitet{\"a}{\"a}n my{\"o}s k{\"a}ytt{\"o}olosuhteiden korrosiivisuuden arviointimenettely. Lis{\"a}ksi kuvataan erilaisia korroosiotyyppej{\"a} ja suojautumista niit{\"a} vastaan, korroosion analyysi- ja mittausmenetelmi{\"a} sek{\"a} korroosioalttiuden tutkimisessa ja laadunvarmistuksessa k{\"a}ytett{\"a}vi{\"a} testausmenetelmi{\"a}. Julkaisuun sis{\"a}ltyv{\"a}t laajahkot luettelot korroosiota ja ilmastollisia vaikutuksia koskevista standardeista ja kirjallisuudesta. T{\"a}m{\"a} julkaisu on saatavissa sek{\"a} suomen- ett{\"a} englanninkielisen{\"a} (VTT Publications 413).",
keywords = "corrosion, electronics, electronic equipment, design, verification, atmosphere, climate, moisture, humidity, pollution, quality, quality control, temperature, corrosive gas, measurement, tests, environmental tests, Finland",
author = "Risto Hienonen and Reima Lahtinen",
note = "in RawData",
year = "2000",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5019-6",
series = "VTT Julkaisuja - Publikationer",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "842",
address = "Finland",

}

Hienonen, R & Lahtinen, R 2000, Korroosio ja ilmastolliset vaikutukset elektroniikassa. VTT Julkaisuja - Publikationer, no. 842, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Korroosio ja ilmastolliset vaikutukset elektroniikassa. / Hienonen, Risto; Lahtinen, Reima.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. 238 p. (VTT Julkaisuja - Publikationer; No. 842).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Korroosio ja ilmastolliset vaikutukset elektroniikassa

AU - Hienonen, Risto

AU - Lahtinen, Reima

N1 - in RawData

PY - 2000

Y1 - 2000

N2 - Elektroniikan korroosion hallinnasta ja erilaisten suojaustapojen tuntemisesta on tullut yksi tärkeistä suunnittelun osa-alueista, koska elektroniikkaa käytetään yhä enemmän integroituna erilaisiin laitteisiin olosuhteissa, joiden korrosiivisuus on suuri. Toisaalta elektroniikan pakkaus-tiheyden kasvaminen on tehnyt elektroniikan herkäksi ympäristön korrodoiville vaikutuksille myös lievemmissä olosuhteissa. Projektissa kartoitettiin niitä vaikutusmekanismeja, joilla ilmasto ja muut ympäristötekijät, laitteiden käyttötapa ja rakenne sekä valmistusprosessi vaikuttavat elektroniikan korrodoi-tumiseen ja vikaantumiseen. Näiden ongelmien ratkaisemiseen kehitettiin menettely, jonka avulla sekä kokenut että aloitteleva suunnittelija voivat tarkistaa käyttämänsä korroosion-torjuntatekniikan kelvollisuuden sekä osaavat ennakoida mahdollisia korroosio-ongelmia laitteen rakenteessa ja osaavat myös löytää uusia lähestymistapoja ratkaista niitä. Julkaisussa esitetään myös käyttöolosuhteiden korrosiivisuuden arviointimenettely. Lisäksi kuvataan erilaisia korroosiotyyppejä ja suojautumista niitä vastaan, korroosion analyysi- ja mittausmenetelmiä sekä korroosioalttiuden tutkimisessa ja laadunvarmistuksessa käytettäviä testausmenetelmiä. Julkaisuun sisältyvät laajahkot luettelot korroosiota ja ilmastollisia vaikutuksia koskevista standardeista ja kirjallisuudesta. Tämä julkaisu on saatavissa sekä suomen- että englanninkielisenä (VTT Publications 413).

AB - Elektroniikan korroosion hallinnasta ja erilaisten suojaustapojen tuntemisesta on tullut yksi tärkeistä suunnittelun osa-alueista, koska elektroniikkaa käytetään yhä enemmän integroituna erilaisiin laitteisiin olosuhteissa, joiden korrosiivisuus on suuri. Toisaalta elektroniikan pakkaus-tiheyden kasvaminen on tehnyt elektroniikan herkäksi ympäristön korrodoiville vaikutuksille myös lievemmissä olosuhteissa. Projektissa kartoitettiin niitä vaikutusmekanismeja, joilla ilmasto ja muut ympäristötekijät, laitteiden käyttötapa ja rakenne sekä valmistusprosessi vaikuttavat elektroniikan korrodoi-tumiseen ja vikaantumiseen. Näiden ongelmien ratkaisemiseen kehitettiin menettely, jonka avulla sekä kokenut että aloitteleva suunnittelija voivat tarkistaa käyttämänsä korroosion-torjuntatekniikan kelvollisuuden sekä osaavat ennakoida mahdollisia korroosio-ongelmia laitteen rakenteessa ja osaavat myös löytää uusia lähestymistapoja ratkaista niitä. Julkaisussa esitetään myös käyttöolosuhteiden korrosiivisuuden arviointimenettely. Lisäksi kuvataan erilaisia korroosiotyyppejä ja suojautumista niitä vastaan, korroosion analyysi- ja mittausmenetelmiä sekä korroosioalttiuden tutkimisessa ja laadunvarmistuksessa käytettäviä testausmenetelmiä. Julkaisuun sisältyvät laajahkot luettelot korroosiota ja ilmastollisia vaikutuksia koskevista standardeista ja kirjallisuudesta. Tämä julkaisu on saatavissa sekä suomen- että englanninkielisenä (VTT Publications 413).

KW - corrosion

KW - electronics

KW - electronic equipment

KW - design

KW - verification

KW - atmosphere

KW - climate

KW - moisture

KW - humidity

KW - pollution

KW - quality

KW - quality control

KW - temperature

KW - corrosive gas

KW - measurement

KW - tests

KW - environmental tests

KW - Finland

M3 - Report

SN - 951-38-5019-6

T3 - VTT Julkaisuja - Publikationer

BT - Korroosio ja ilmastolliset vaikutukset elektroniikassa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Hienonen R, Lahtinen R. Korroosio ja ilmastolliset vaikutukset elektroniikassa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. 238 p. (VTT Julkaisuja - Publikationer; No. 842).