Korrosionmätningar på betongarmering med en oförstörande metod

Thorborg Perander

Research output: Book/ReportReport

Abstract

I projektet har en metod för oförstörande mätning av korrosionsfaran hos armeringstal ingjutet i betong utprövats. Metoden har därefter utvecklats vidare för att även kunna änvändas vid korrosionsmätningar på armerade betongkroppar med sprickor. För att framkalla sprickor i en betongkropp med ett ingjutet tunnt stålrör vilket ersätter armeringsstalet, har en speciell metod utarbetas. Betongkroppen har först varsamt böjts till brott, varefter sprickan utvidgats mekaniskt i en skruvaordning. Själva korrosionen mäts som förändringar hos armeringsstalets (stålrörets) resistans med hjälp av en i stalröret förskjutbar mätelektrod. Resultaten från resistansmätningarna tyder på att metoden är lämplig för laboratorie- och fältundersökningar, där man vill få fram olika faktorers inverkan på armeringsstalets korrosionsförlopp, såsom sprickbredden, miljön, betongkvaliteten etc.
Original languageSwedish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages40
ISBN (Print)951-38-1888-8
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number264
ISSN0358-5085

Fingerprint

Corrosion
Steel

Cite this

Perander, T. (1983). Korrosionmätningar på betongarmering med en oförstörande metod. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 264
Perander, Thorborg. / Korrosionmätningar på betongarmering med en oförstörande metod. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 40 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 264).
@book{fd09f41c16bc466ea271e90a9a02b664,
title = "Korrosionm{\"a}tningar p{\aa} betongarmering med en of{\"o}rst{\"o}rande metod",
abstract = "I projektet har en metod f{\"o}r of{\"o}rst{\"o}rande m{\"a}tning av korrosionsfaran hos armeringstal ingjutet i betong utpr{\"o}vats. Metoden har d{\"a}refter utvecklats vidare f{\"o}r att {\"a}ven kunna {\"a}nv{\"a}ndas vid korrosionsm{\"a}tningar p{\aa} armerade betongkroppar med sprickor. F{\"o}r att framkalla sprickor i en betongkropp med ett ingjutet tunnt st{\aa}lr{\"o}r vilket ers{\"a}tter armeringsstalet, har en speciell metod utarbetas. Betongkroppen har f{\"o}rst varsamt b{\"o}jts till brott, varefter sprickan utvidgats mekaniskt i en skruvaordning. Sj{\"a}lva korrosionen m{\"a}ts som f{\"o}r{\"a}ndringar hos armeringsstalets (st{\aa}lr{\"o}rets) resistans med hj{\"a}lp av en i stalr{\"o}ret f{\"o}rskjutbar m{\"a}telektrod. Resultaten fr{\aa}n resistansm{\"a}tningarna tyder p{\aa} att metoden {\"a}r l{\"a}mplig f{\"o}r laboratorie- och f{\"a}ltunders{\"o}kningar, d{\"a}r man vill f{\aa} fram olika faktorers inverkan p{\aa} armeringsstalets korrosionsf{\"o}rlopp, s{\aa}som sprickbredden, milj{\"o}n, betongkvaliteten etc.",
author = "Thorborg Perander",
year = "1983",
language = "Swedish",
isbn = "951-38-1888-8",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "264",
address = "Finland",

}

Perander, T 1983, Korrosionmätningar på betongarmering med en oförstörande metod. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 264, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Korrosionmätningar på betongarmering med en oförstörande metod. / Perander, Thorborg.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 40 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 264).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Korrosionmätningar på betongarmering med en oförstörande metod

AU - Perander, Thorborg

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - I projektet har en metod för oförstörande mätning av korrosionsfaran hos armeringstal ingjutet i betong utprövats. Metoden har därefter utvecklats vidare för att även kunna änvändas vid korrosionsmätningar på armerade betongkroppar med sprickor. För att framkalla sprickor i en betongkropp med ett ingjutet tunnt stålrör vilket ersätter armeringsstalet, har en speciell metod utarbetas. Betongkroppen har först varsamt böjts till brott, varefter sprickan utvidgats mekaniskt i en skruvaordning. Själva korrosionen mäts som förändringar hos armeringsstalets (stålrörets) resistans med hjälp av en i stalröret förskjutbar mätelektrod. Resultaten från resistansmätningarna tyder på att metoden är lämplig för laboratorie- och fältundersökningar, där man vill få fram olika faktorers inverkan på armeringsstalets korrosionsförlopp, såsom sprickbredden, miljön, betongkvaliteten etc.

AB - I projektet har en metod för oförstörande mätning av korrosionsfaran hos armeringstal ingjutet i betong utprövats. Metoden har därefter utvecklats vidare för att även kunna änvändas vid korrosionsmätningar på armerade betongkroppar med sprickor. För att framkalla sprickor i en betongkropp med ett ingjutet tunnt stålrör vilket ersätter armeringsstalet, har en speciell metod utarbetas. Betongkroppen har först varsamt böjts till brott, varefter sprickan utvidgats mekaniskt i en skruvaordning. Själva korrosionen mäts som förändringar hos armeringsstalets (stålrörets) resistans med hjälp av en i stalröret förskjutbar mätelektrod. Resultaten från resistansmätningarna tyder på att metoden är lämplig för laboratorie- och fältundersökningar, där man vill få fram olika faktorers inverkan på armeringsstalets korrosionsförlopp, såsom sprickbredden, miljön, betongkvaliteten etc.

M3 - Report

SN - 951-38-1888-8

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Korrosionmätningar på betongarmering med en oförstörande metod

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Perander T. Korrosionmätningar på betongarmering med en oförstörande metod. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 40 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 264).